Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Психитис: Симптоми и третман

Психитис е главен симптом:

 • Места за расположение
 • Повреда на меморијата
 • Чувство на страв
 • Неможност за донесување одлуки
 • Авто-сомнение
 • Тешкотии во комуникацијата со луѓето
 • Неодлучност во започнувањето на нов бизнис
 • Страв од планови за иднината
 • Премногу сомнително
 • Прекумерни барања за себе
 • Повреди
 • Негативна самохипноза
 • Богата фантазија
 • Внатрешна нестабилност
 • Прекумерна педантерија
 • Бавноста
 • Срамежливост
 • Чувство на безнадежност
 • Впечаток
 • Чувство на безнадежност

Психастенија (синхрониска психопатија) е нарушување на личноста во кое има детална самоанализа, ниска самодоверба, самокритика и самонадуени барања. Оваа болест се развива не само кај возрасни, туку и кај децата.

Најчесто ваквата психостенија е последица на одредени настани кои негативно влијаат на човечката психа. Покрај тоа, постојат неколку предиспонирачки фактори.

Симптоматологијата се разликува по својата специфичност и вклучува:

 • патолошка несигурност;
 • замор;
 • висока анксиозност;
 • впечатливост;
 • постојано чувство на сопствена слабост.

Дијагнозата ја спроведува психијатар и психотерапевт, а процесот на утврдување на точната дијагноза се базира на анализа на животната историја и детален преглед на пациентот. Покрај тоа, може да се бара инструментални процедури за да се разликува болеста од други ментални нарушувања (OCD и шизофренија ).

Третманот на психостенија се изведува со конзервативни методи, особено со пропишани лекови и изведување на физиотераписки процедури. Вреди да се напомене дека таквата болест не може да биде целосно излечена, но може да се коригира.

Етиологија

Во огромното мнозинство на ситуации, причински фактор се разните морални или физички трауми што се појавија кај лицето во раното детство. Ова се должи на фактот дека психата во детството се развива и не е целосно зајакната, што го прави лесно подложни на разни стимули.

Други провокативни фактори се сметаат за:

 • интелектуален начин на размислување;
 • интроверзија;
 • нервната исцрпеност, која може да биде поврзана со продолжено ментално преоптоварување или со појава на системски заболувања.

Често причината е фактот што детето беше воспитувано во неповолни услови, кога неговата волја постојано беше потиснати, поради што не можеше сам да донесе никаква одлука.

Психастенија, исто така, честопати се поврзува со општата ментална слабост и слабоста на размислувањето поврзано со оваа состојба. Покрај тоа, веројатноста за влијание на генетската предиспозиција не е исклучена.

Главната група на ризици се состои од деца, но најчесто ваквата дијагноза се прави на постара возраст, имено на возраст од 18-35 години. Во исто време, патологијата е исклучително ретка кај луѓето постари од 40 години.

Вреди да се одбележи дека мажите често страдаат од таква болест, кај жените таквото пореметување се наоѓа 50% поретко.

Класификација

Психастенија постои во неколку форми:

 • anankast нарушување на личноста, во кое луѓето развиваат опсесивни состојби, се пречекорува прекумерна точност и скрупулозност. Луѓето прават нешто совршено, но тоа се случува на штета на самите себе, на сопствените задоволства и здравиот разум;
 • заобиколено растројство на личноста, кое се изразува во страв од неодобрување или отфрлање од страна на општеството. Лицата кои страдаат од оваа форма на болеста постојано се незадоволни од нивниот изглед, сопствените способности и резултатите од нивната работа. Таквите луѓе треба да бидат поддржани, охрабрени и дадени совети, но во никој случај не треба да бидат критикувани.

Симптоматологија

Првите знаци на оваа болест може да се видат во детството. Така, како првични манифестации може да се:

 • постепено зголемување на самодовербата;
 • чувство на безнадежност и безнадежност;
 • општо чувство на страв;
 • страв од планови за иднината;
 • неодлучноста во отпочнувањето на нов бизнис.

Симптомите на психостенија, исто така, може да вклучуваат:

 • прекумерна сомневања;
 • негативна само-хипноза;
 • богата имагинација;
 • нестабилност на внатрешната состојба, што се рефлектира во промени во природата на личноста;
 • ранливост, страв и впечатливост;
 • прекумерни барања за себе, но и покрај тоа, пациентите често се неодлучни;
 • неспособноста самостојно да донесе каква било одлука;
 • тенденцијата да се консултира со други луѓе со апсолутно никаква причина;
 • постојан скептицизам;
 • прекумерна педантерија во сè;
 • бавноста, и во поглед на акцијата и говорот;
 • оштетување на меморијата;
 • физички и ментален замор;
 • чести промени во расположението;
 • проблеми во воспоставувањето контакт со луѓе од спротивниот пол;
 • избегнување на учество во колективни настани;
 • компензаторна суровост.

Потребите од психоафениката за себе секогаш се многу високи, наспроти позадината на која лицето почнува да се смета себеси полошо од другите според следниве критериуми:

 • интелектуални способности;
 • сеопфатен развој;
 • работен капацитет;
 • ќе моќ;
 • физички развој;
 • креативни склоности;
 • изглед.

Сето ова покажува дека лицата со психостенија имаат комплекс на инфериорност.

Дијагностика

Искусен специјалист нема проблеми со идентификување на таквата болест и за да ги потврди неговите претпоставки, психијатарот ги извршува следните манипулации со основна дијагноза:

 • запознавање со семејната историја;
 • собирање и анализа на животната историја на пациентот;
 • детален преглед на пациентот или неговите роднини. Ова ќе помогне да се открие што го предизвикало ова нарушување, како и да разберат кога се појавија првите лични отстапувања.

Лабораториските студии во овој случај се ограничени на спроведување на општа клиничка анализа на крв и урина, што укажува на здравствената состојба на организмот како целина.

Покрај тоа, може да се побараат следните инструментални постапки:

 • ЕКГ;
 • абдоминална ултрасонографија;
 • Раководител КТ;
 • МНР на целото тело;
 • доплерографија.
Доплер процедура

Многу е важно да се разликува слична болест од следното:

 • неврастенија ;
 • атрофични процеси кои се случуваат во мозокот;
 • шизофренија.

Третман

Психастенија не доби статус на болеста во медицината - се смета за мала повреда на психата. Сепак, таквото пореметување мора да се третира за да се спречи развојот на несакани компликации.

Пациентите најчесто препишуваат такви групи на лекови:

 • антипсихотици;
 • антидепресиви;
 • транквилизатори;
 • витамински комплекси.

Најефективните лекови се покажаа:

 • Лоразепам;
 • Пропазин;
 • "Хлордиазепоксид";
 • Бефол;
 • Азалептин;
 • "Пиразидол";
 • Milgamma;
 • "Complivit".

За брзо закрепнување на пациентите и обновување на нервниот систем, исто така, се покажа дека ги следат правилата за здраво јадење. Посебен начин на живот вклучува откажување од лоши навики како алкохол и никотин.

Во дијагнозата на "психијатриски" третман, исто така, се подразбира и премин на процедури за физикална терапија, вклучувајќи:

 • електростимулација;
 • медицинска електрофореза;
 • електричен;
 • хидромасажа.
Хидро масажа

Да се ​​стабилизира состојбата ќе им помогне на традиционалната медицина, која се користи дома, но само по претходна консултација со вашиот лекар. Оваа терапија е насочена кон употреба на:

 • роза колковите;
 • lemongrass;
 • женшен;
 • етерични масла, како што се гераниуми, лаванда, нане или рози;
 • оригано;
 • валеријана корен;
 • Иван-чај;
 • детелина лековити;
 • бадем од лимон.

Можни компликации

Псахастенија во отсуство на терапија и игнорирање на симптомите може да доведе до следните последици:

 • опсесивни состојби;
 • отфрлање на секоја иницијатива и работа;
 • негативно размислување;
 • недоверба и агресија кон другите;
 • дрога и зависност од алкохол;
 • продолжена депресија ;
 • сексуални нарушувања.

Превенција и прогноза

За да се избегне појава на психостенија, треба да следите одредени правила за превенција, вклучувајќи:

 • градење доверливи врски во семејството, особено кај децата;
 • целосно отфрлање на зависности;
 • до умерено активен животен стил;
 • избегнувајте ментален и физички замор;
 • избегнување на разни повреди на главата;
 • редовно полагање на рутинска инспекција во клиниката со задолжителна посета на сите лекари и спроведување на лабораториски и инструментални процедури.

Псахастенија има лоша прогноза, бидејќи е невозможно да се ослободи од оваа болест. Сепак, усогласеноста со препораките на лекарот што ја посетува значително ја подобрува состојбата на пациентот. Во исто време, веројатноста за развој на горенаведените ефекти е висока, особено со рамнодушноста на саканите пациенти.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Психастенија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Агитација (појавување симптоми: 3 од 20)

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...
Хиперинсулинизам (појавување симптоми: 3 од 20)

Хиперинсулинизмот е болест поврзана со зголемување на нивото на инсулин и намалување на шеќерот во крвта кај луѓето. Карактеристични знаци на болеста се: општа слабост, вртоглавица, зголемен апетит, тремор и психомоторна агитација. Вродената форма е многу ретка, кај околу едно новородено од 50 илјади. Често се утврдува од стекнатиот тип на болеста кај жените на возраст од 35-50 години.

...
Шизофренија (појавување симптоми: 2 од 20)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Потрес на мозокот (појавување на симптоми: 2 од 20)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Постпартална депресија (појавување на симптоми: 2 од 20)

Постпарталната депресија, според статистичките податоци, е состојба која влијае на околу 5-7 жени од 10 по раѓањето. Постпартална депресија, симптоми кои се забележани кај жените од главната група на репродуктивна возраст, е зголемена чувствителност, која, пак, се манифестира во целиот "букет" на соодветните манифестации. На карактеристиките на постпарталната депресија и како да се справиме со тоа - нашата статија денес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .