Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Компулсивно прејадување: симптоми и третман

Компулзивно прејадување се главните симптоми:

Компулсивно прејадување (синхронизација, психогенезно прејадување) е вид на нарушување во исхраната. Со оваа болест, едно лице апсорбира голема количина на храна која нема никаква врска со глад. Ова значи дека патологијата делува како ментално растројство и е изедначена со такви нарушувања како булимија и анорексија.

Таквата болест спаѓа во категоријата на етиолошки нарушувања, и ова укажува на тоа дека неколку фактори истовремено влијаат на нејзиниот развој. Оператори, губење на некој близок, несреќи или насилство може да бидат провокатори.

Главната клиничка манифестација е потрошувачката на храна, а не поврзана со чувството на глад. Наспроти ова, се зголемува телесната тежина, до дебелината, работниот капацитет се намалува и се јавува чувство на преполн стомак.

Дијагнозата е направена врз основа на податоците добиени за време на разговорот, не само со пациентот, туку и со неговите роднини. Покрај тоа, се земаат предвид и информациите од другите примарни дијагностички мерки.

Психоген прејадување третман се врши со конзервативни методи - ова вклучува диета терапија и психотерапија. Во некои случаи, може дополнително да ви треба лек.

Етиологија

Често лакомоста е хиперфагична реакција на стрес . Главната разлика помеѓу таквата повреда и анорексијата или други нарушувања во исхраната е недостатокот на земање повраќање или лаксативни супстанции, интензивен физички напор или други дејства насочени кон елиминирање на ефектите од нападите.

Експертите од областа на психологијата и психотерапијата идентификуваат неколку групи предиспонирачки фактори кои придонесуваат за појава на компулсивно прејадување:

 • биолошки;
 • психолошки;
 • социјална.

Првата категорија на провокатори е претставена со генетска предиспозиција.

До денес има неколку гени, чија мутација може да предизвика формирање на опишаната повреда, имено:

 • GAD2 генот - го активира производството на гама-аминобутерна киселина во мозокот, што, пак, е поврзано со невропептидот Y, кој на крајот го стимулира апетитот.
 • Taq1A1 генот - е одговорен за ниската содржина на допамин. Луѓето со мутација на овој ген донесуваат одлуки побавно, подоцна тие чувствуваат ситост и задоволство од јадење.
 • Генот на FTO е одговорен за тенденцијата на лицето да има прекумерна тежина и прејадување.

Психолошки причини се неспособноста да се справат со една или друга емоција, предизвикани од внатрешни конфликти или од влијанието на надворешните негативни фактори.

Главниот поттик за консумирање големи количини на храна се такви емоции како што се:

 • страв и вина;
 • анксиозност;
 • сопствена немоќ;
 • неможност за промена на ситуацијата.

Ова води до фактот дека психогени прејадување е со големо мнозинство дијагностицирани кај лица со ниска самодоверба.

Друг важен фактор е социјалниот притисок. Денес, култот на тенок е широко распространет, а отсуството на вишок телесна тежина кај жените се смета за стандард на убавина. Оваа ситуација дополнително го влошува чувството на инфериорност, вина и ги поттикнува луѓето да јадат големи количини на храна за да ги елиминираат негативните емоции.

Причините за формирање на такво нарушување кај децата:

 • семејните конфликти;
 • проблеми со образованието;
 • комплицирани односи со возрасните;
 • недостаток на доволна емоционална поддршка;
 • некои навики за јадење што се научиле од рана возраст, на пример, јаделе само масна храна и слатки, користејќи големи чинии, јадење "за фирма" или "затоа што е неопходно да се посети";
 • АДХД - нарушување на хиперактивниот дефицит на вниманието - е невролошко-бихејвиорално нарушување кое започнува во детството.

Симптоматологија

Компулзирачките симптоми на прејадување се повеќекратни и специфични, но главната манифестација е ингестија на голема количина на храна во однос на позадината на фактот дека едно лице не се чувствува глад.

Други клинички знаци се презентирани:

 • чести епизоди на неконтролирана лутина;
 • чувствував тажен, виновен и депресивен по прејадување;
 • неможноста да престане да јаде и контролира количината на јадената храна;
 • брзо јадење голем број на производи;
 • прикривање или акумулација на храна, за да ја јаде тајно од другите;
 • нормална храна покрај другите луѓе, но лакомство сам;
 • срам за тоа колку едно лице јаде;
 • очај поврзан со неможноста да ги контролираат навиките за јадење и тежината.

Компулсивно прејадување симптоми споменати погоре може да доведе до развој на голем број на компликации.

Неспецифичните манифестации на болеста се сметаат за:

 • зголемување на телесната тежина;
 • многу пот;
 • тахикардија и отежнато дишење;
 • чести промени во расположението;
 • чувство на непријатност и преполн стомак;
 • болка во стомакот;
 • намалување на перформансите.

Дијагностика

Дијагнозата на "компулзивно прејадување" се врши врз основа на информациите добиени во текот на спроведувањето на основните дијагностички мерки.

Тие вклучуваат:

 • проучување на семејна историја за да се утврди фактот на оптоварената наследност;
 • запознавање со историјата на болеста за потрага по други ментални нарушувања или пореметувања во исхраната (таква потреба лежи во фактот што многу често се развиваат компулсивни прејадување после анорексија);
 • собирање и анализа на животната историја на пациентот - да се идентификува најверојатната причина;
 • детален преглед на пациентот и неговите роднини - ова е неопходно за прв пат да се утврди почетокот на горенаведените симптоми.

Општите лабораториски тестови и инструментални процедури не се вклучени во процесот на дијагностицирање на таков проблем, но тие се неопходни за потврдување или побивање на развојот на компликации.

Психогената прејадување мора да се разликува од дебелината предизвикана од долгорочни лекови, како што се антидепресиви и антипсихотици. Покрај тоа, клиничарот треба да исклучи опсесивно-компулсивно нарушување, разни расположение и ментални нарушувања.

Третман

Борбата против компулсивно прејадување се врши само со конзервативни методи. Прво на сите, на пациентите им се покажува психотерапија, која може да се врши поединечно или во групи.

Следниве методи се најефективни во третманот на ова нарушување:

 • когнитивна психотерапија;
 • однесувањето психотерапија;
 • хипноза и сугестија.

Компулсивно прејадување нема да биде целосна без диета.

Нежна исхрана се подготвува лично за секој пациент, и мора да се има на ум дека само лекарот што посетува настава може:

 • направи список на дозволени и забранети производи;
 • да обезбеди информации за начинот на готвење;
 • внесете нови компоненти во менито;
 • направи распоред за јадење;
 • се утврди времетраењето на диета терапија.

Во некои случаи, можеби ќе треба да земете лековити супстанции.

Лекот третман вклучува употреба на:

 • антидепресиви;
 • лекови насочени кон намалување на апетитот.

Сепак, овие лекови не може да се сметаат за главен метод на терапија. Ова се должи на фактот дека укинувањето на едно или друго средство без психолошка поддршка ќе доведе до рецедив на болеста.

Многу е важно да се земе во предвид дека не е можно сама да се ослободите од таквото нарушување во исхраната. Ова целосно ја елиминира употребата на рецепти за традиционална медицина дома, бидејќи таквото лекување може уште повеќе да го влоши проблемот.

Можни компликации

Таквата патологија може да им наштети не само на фигурата. Вишок на тежина и јадење големи количини на храна - оптоварување на целото тело.

Ако не ја излекувате опишаната болест, тогаш постои ризик од развој на голем број компликации, имено: физиолошки, психолошки и социјални последици.

Физиолошките компликации вклучуваат:

 • дијабетес мелитус ;
 • метаболни проблеми;
 • нарушен метаболизам на масти;
 • хормонски нарушувања;
 • дебелина.

Се презентираат психолошките ефекти:

 • депресија ;
 • анксиозност;
 • губење интерес во животот;
 • намалување на сексуалната желба.

Меѓу социјалните прекршоци вреди да се истакне:

 • дрога и зависност од алкохол;
 • финансиски проблеми;
 • десоцијализација.

Превенција и прогноза

За да се избегне развој на таква болест може да се постигне преку почитување на општите, едноставни правила, поради што превенцијата вклучува:

 • градење доверба односи во семејството;
 • одржување на здрав и активен животен стил;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • ако е потребно, посета на психијатар или психотерапевт;
 • полагање на целосен преглед во клиниката со задолжителни консултации со сите специјалисти, особено кај луѓето со генетска предиспозиција за таквото пореметување.

Компулзивно прејадување во повеќето случаи има поволна прогноза. Ова се должи на фактот дека со помош на горенаведените препораки може да биде целосно надминато, а специфичните симптоми, кои едноставно не можат да се игнорираат, импулс да побараат квалификувана помош, поради што ретко се развиваат компликации и последици.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате компулзивно прејадување и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Парагонимијаза (појавување на симптоми: 4 од 16)

Парагонимијаза - болест која се манифестира како лезија на респираторниот систем. Причинителот на патолошкиот процес е паразитски организам - белодробни флукови Paragonimus westermani. Обично е локализиран во областа на белите дробови. Ретко, но сепак, може да се пресели во мозокот и другите внатрешни органи. Нема ограничувања во однос на возраста и полот.

...
Анемија од дефицит на железо (појавување симптоми: 4 од 16)

Анемијата со дефицит на железо е синдром кој се карактеризира со намалување на хемоглобинот и црвени крвни клетки. Тоа обично се гледа како симптом на друга голема болест. Овој тип на анемија е доста честа појава и се јавува почесто од другите форми на патологија (во 80% од случаите). Тој претставува микроцитна анемија, која постои поради намалување на концентрацијата на железо во човечкото тело поради загуба на крв или дефицит на железо што влегува во човечкото тело.

...
Мастоцитоза (појавување симптоми: 4 од 16)

Мастоцитоза или пигментна уртикарија е група на болести на необјаснета етиологија која се карактеризира со репродукција на мастоцити и инфилтрација на кожата или внатрешните органи. Во вториот случај, станува збор за системска болест, која може да доведе до сериозни компликации.

...
Серумска болест (појавување симптоми: 4 од 16)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Апнеа (појавување симптоми: 4 од 16)

Апнеа е патолошки процес предизвикан од еден или друг етиолошки фактор кој води кон краткотраен прекин на дишењето за време на спиењето. Апнеа за ноќно спиење кај новороденчињата е доста честа појава - до 60% од случаите. Кај недоносените бебиња, оваа бројка достигнува 90%. Во овој случај, можно е како прекршување на процесот на дишење и негово запирање, но не повеќе од 10 секунди. Во повеќето случаи, апнеја за спиење исчезнува за 3-5 недели.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .