Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Прогресивна парализа: симптоми и третман

Прогресивна парализа - главните симптоми:

Прогресивната парализа (сингл Бетловата болест) се смета за ретка форма на церебрален сифилис, бидејќи во просек се дијагностицира кај 5% од луѓето кои ја имале оваа болест. Вреди да се забележи дека машките претставници најчесто страдаат од оваа болест.

Оваа болест не започнува веднаш по инфекцијата со сифилис - просечно 10-15 години поминува. Главниот патоген на оваа патологија е бледа трепонема од примарен фокус, односно од гениталните органи, кој се шири низ телото.

Клиничката слика вклучува голем број на знаци, вклучувајќи:

 • тешки главоболки;
 • тинитус;
 • прекршување на процесите на варење;
 • несоница;
 • мускулна слабост;
 • проблеми со координација на движењата;
 • халуцинации.

За правилна дијагноза потребно е темелно испитување на телото. Ова значи дека дијагнозата ќе се состои не само од лабораториски и инструментални студии, туку и од активности кои се вршат директно од страна на лекарот.

Третманот во овој случај се изведува само конзервативно и се состои во долгорочна администрација на антибактериски агенси. Прогнозата директно зависи од фазата на текот на болеста и од времето на почетокот на специфичната терапија.

Етиологија

Оваа болест е предизвикана од бледа трепонема, која делува како предизвикувач на сифилис . Таквиот микроорганизам од примарен фокус се внесува во нервниот систем и има деструктивен ефект врз него. Во исклучително ретки случаи, тој го достигнува мозокот. Наспроти ова, всушност се развива прогресивна парализа.

Оваа болест има некои особености: влијае само на паренхимот (главната суштина на мозокот) и не се прошири на мембраните или васкуларните формации кои го опкружуваат овој орган.

Постојат неколку начини за патоген да влезе во мозокот:

 • лимфоген - воведувањето се случува преку човечкото тело, имено преку оштетената мукозна мембрана или кожа. Инфекцијата се шири низ крвотокот;
 • хематоген - во такви ситуации се јавува инфилтрација на патогенот во цереброспиналната течност. Наспроти ова, не само на главата, туку и на 'рбетниот мозок е вклучен во патолошкиот процес.

Главната група за ризик се состои од лица на работоспособна возраст, имено од 30 до 50 години. Вреди да се одбележи дека болеста не се развива веднаш по инфекцијата со сифилис. Ова се должи на фактот дека само со текот на времето човечкото тело престанува да се бори против патогенот.

Класификација

Прогресивната парализа во својата клиничка слика има неколку фази на прогресија, од кои секоја има свои специфични симптоми. Фази на прогресија се:

 • почетна фаза или неврастенија ;
 • напредна фаза или изречена деменција;
 • терминална фаза или лудило.

Постојат и неколку форми на болест:

 • експанзивна - појава на манични симптоми, еуфорија и бесмислени идеи. Покрај тоа, едно лице се смета за сосема здраво - задоволен е што е во психијатриска установа;
 • депресивно - депресивно расположение комбинирано со апсурдни хипохондрии;
 • деменција - зголемување на деменцијата, расположение кај пациенти со весела и самозадоволна;
 • Табетички - додавање на знаци на 'рбетна срж кај симптомите на паралитична деменција;
 • вознемирен - малиген курс. Кај луѓето, конфузијата е сликовито изразена, а дезинтеграцијата на психата брзо се развива.

Слична патологија исто така ги вклучува следните фази:

 • латентен - почнува да се развива една година по инфекцијата. Сепак, не постојат специфични клинички манифестации. Може да се јават главоболки и вртоглавица;
 • акутен - се појавува во просек по 2 години и има неспецифични симптоми, вклучувајќи гадење и повраќање, мало намалување на акутноста на слухот и видот;
 • менинговаскуларен - дијагностициран во 7 година на проток. Постојат поплаки од нарушување на личноста и емоционална нестабилност;
 • менингомиелитис - постои нарушување на функционирањето на карличните органи и долните екстремитети, постојат проблеми со чувствителност;
 • дорзалните синуси - често изразени по 20 години од болеста. Се забележува присуство на неврогенски нарушувања;
 • паралитична деменција - почнува да се развива по 10-20 години од времето на инфекција со сифилис. Разликува остра прогресија, зошто често доведува до смрт.

Таа, исто така, ги разликува децата и прогресивната парализа на детето - таа е исклучително ретка кај луѓето од 6 до 16 години. Во огромното мнозинство на ситуации таа делува како ретка форма на конгенитален сифилис.

Симптоматологија

Симптоми на прогресивна парализа

Клиничката слика за таква болест ќе напредува заедно со сериозноста на нејзиниот тек. Значи, во почетните фази на развојот постојат:

 • нарушувања на спиењето - несоница или поспаност во текот на денот;
 • неразумна раздразливост;
 • хроничен замор;
 • постојана слабост;
 • тешки главоболки;
 • намалувајќи го капацитетот за работа - поради фактот што едно лице не може целосно да ги исполни своите должности, тој е принуден да ги смени работните места на полесен;
 • чести промени на расположението - често се чувствуваат грубост и ароганција;
 • намалена визуелна острина.

На сцената на деменција постојат:

 • тешко оштетување на меморијата;
 • губење на наједноставните вештини;
 • неможност да се препознаат роднини и пријатели;
 • губење на критичност кон околните настани;
 • неможноста да се анализира што се случува;
 • дезориентација;
 • недостаток на иницијатива;
 • зголемена анксиозност;
 • лични промени;
 • депресивна состојба ;
 • психо-емоционална возбуда.

Во подоцнежните фази се придружи:

 • замаглување на свеста;
 • нарушување на говорната функција;
 • губење способност за броење;
 • слабост на мускулите во горните и долните екстремитети, како и во други делови од телото;
 • губење на краткорочна меморија;
 • заблуди и халуцинации;
 • каприциозност и краток темперамент;
 • конвулзивни напади;
 • промена на големината на зениците и реактивноста;
 • слабост и општа исцрпеност - поради оваа причина лицето мора да биде постојано во кревет;
 • пареза и парализа;
 • напади на несвесност.

Ако ги игнорирате овие симптоми развиваат длабока деменција, во голема мера ја зголемува веројатноста за смрт.

Дијагностика

Оваа патологија е изразена во голем број на прилично специфични надворешни манифестации, имено ментални нарушувања. За да се направи точна дијагноза, неопходно е да се спроведат широк спектар на дијагностички мерки. Прво, клиничарот мора лично да изврши неколку манипулации, вклучувајќи:

 • преглед на медицинската историја за да се потврди фактот на инфекција на сифилис;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • проценка на учениците и визуелна острина;
 • невролошки преглед;
 • детален преглед на пациентот или неговите роднини за да се утврди првиот пат на појава и сериозноста на карактеристичните симптоми.

Во овој случај се презентирани лабораториски студии:

 • општа клиничка анализа на крв;
 • микроскопско испитување на цереброспиналната течност;
 • крвна биохемија;
 • специфични серумски тестови;
 • крвни тестови за сифилис RIF и RHS.

Што се однесува до инструменталната дијагностика, тој е ограничен на имплементација на:

 • КТ и МРИ на главата;
 • лумбална пункција - неопходно е да се добие алкохол;
 • постапки со цел проучување на спроведувањето на нервите.
Раководител КТ

Оваа болест мора да се разликува од:

Третман

Отстранувањето на оваа болест се врши само со конзервативни методи. Третманот се базира на долгорочно внесување на антибактериски супстанции, обично се препишуваат 8 курсеви на такви лекови за пациентите. Често оваа техника е дополнета со "Бијохинол".

Претходно, тридневна дневна вакцинација против маларија беа широко користени во терапијата, чија цел беше зголемување на индексите на температурата. Ова се должи на фактот дека единствениот начин да се постигне смрт на бледа трепонема.

Денес, супстанции како што се сулфозин и пирогенален се користат за ова. Исто така, пациентите може да бидат препишани:

 • витамински комплекси;
 • никотинска киселина;
 • амино киселини со антиоксидантни, неврометаболни и невропротективни својства;
 • железни препарати;
 • Заштитни супстанции.

Покрај тоа, третманот може да вклучува:

 • масажа на стапалата;
 • електрофореза и други физиотерапевтски постапки;
 • Френкел гимнастика;
 • хомеопатија;
 • народната медицина.

Оперативната терапија во третманот на таква болест не се користи.

Можни компликации

Ако некое лице или неговите роднини ги игнорираат клиничките манифестации на болеста и одбиваат квалификувана помош, веројатноста за развој на следните компликации не е исклучена:

Превенција и прогноза

Бидејќи прогресивната парализа е форма на сифилис, превенцијата, првенствено, ќе биде насочена токму на спречување на појавата на оваа специфична болест.

Така, превентивните мерки вклучуваат:

 • избегнување на секојдневен секс;
 • само заштитен секс;
 • усогласеност со правилата за лична и интимна хигиена;
 • одбивање да се користат предмети за домаќинство во врска со лице со сифилис;
 • редовни превентивни прегледи во здравствена установа со задолжителна посета на сите лекари, вклучувајќи и невролог.

Прогнозата на болеста како целина е неповолна - само секој петти пациент може да постигне комплетна ремисија. Во 30% од ситуациите, заздравувањето ќе биде придружено со мали ментални манифестации. Во други случаи, дури и специфичниот третман е неефикасен, ги развиваат горенаведените компликации, што доведува до попреченост и смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате прогресивна парализа и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психијатар , дерматовенеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 8 од 20)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 7 од 20)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Невроза (појавување симптоми: 7 од 20)

Долготрајните и хронични нарушувања на човечкиот нервен систем, кои се карактеризираат со промена на психо-емоционалната состојба, се нарекуваат неврози. Болеста е предизвикана од намалување на менталните и физичките способности, како и појава на опсесивни мисли, хистерија и астенични манифестации. Неврозите се група на болести кои имаат долга слика на курсот. Луѓето кои страдаат од постојан замор, недостаток на сон, чувства, тага, итн, се изложени на оваа болест.

...
Неурестенија (појавување симптоми: 7 од 20)

Стресот во животот на модерната личност е прилично чест феномен, а понекогаш и човечката психа не се справува со таков товар. Врз основа на нервен исцрпеност може да се појави болест како што е неврастенија. Најчесто оваа болест се јавува кај млади мажи и жени, но во пракса не може да се тврди дека било која социјална или возрасна група е целосно ослободена од ризикот од развој на неврастенија. Понекогаш се јавува и неврастенија кај децата и сексуална неврастенија, која се карактеризира со присуство на сексуални нарушувања.

...
Синдром на исцрпна исцрпеност (појавување симптоми: 7 од 20)

Синдром на исцрпна исцрпеност (синдром на ШИР, оваријална инсуфициенција, предвремена деплеција на јајниците, хипергонадотропна аменореа, ендокрина неплодност, предвремена менопауза) е патолошка состојба која се карактеризира со прекин на функционирањето на таквите органи кај жените под 40-годишна возраст. Вреди да се спомене дека на почетокот на болеста не му претходи нарушување на менструалната или репродуктивната функција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .