Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тардивна дискинезија: симптоми и третман

Доцна дискинезија - главните симптоми:

Доцната дискинезија (син PD, tardivnaya дискинезија) - е вид на неуролептичен синдром, а тоа значи дека таквата болест е поврзана со продолжена употреба на невролептици, кои негативно влијаат на состојбата на нервниот систем. Игнорирањето на клиничките знаци може да биде фатално.

Главната причина за формирањето лежи во долгорочната администрација на лекови кои го нарушуваат функционирањето на централниот нервен систем. Нивната постојана употреба или неусогласеност со дневната норма има патоген ефект врз човечкото тело и доведува до формирање на дополнителни болести.

Симптоматологијата е специфична и изразена. Главните надворешни манифестации се: тремор на целото тело или само на екстремитетите, нервен тик, чести контракции на мускулите, што е придружено од грчеви, бесцелно дуплирање на движењата и анксиозност.

Воспоставувањето на точна дијагноза не предизвикува никакви посебни проблеми - за ова, клиничарот треба само да се запознае со животната историја на пациентот и да спроведе темелен физички преглед.

Третманот е да се откаже или намали дозата на невролептици. Во повеќето случаи, пациентите се избираат аналогни на главната дрога која нема силно деструктивно дејство врз централниот нервен систем.

Етиологија

Специфичниот третман на ментални болести вклучува употреба на антипсихотични лекови за долго време. Таквите лекови влијаат на мозокот, имено: тие ги блокираат допаминските рецептори.

Редовниот внес на такви лекови е полн со постепена акумулација во човечкото тело на активни супстанции, кои, пак, негативно влијаат на мозочните клетки и на нервниот систем.

Дополнително, може да настане тардивна дискинезија поради употреба на антидепресиви, особено кога е неопходно да се надмине дневната норма или во случај на индивидуална реакција на лекот.

Најчесто, оваа болест се дијагностицира кај постари лица, бидејќи дури и малите дози на лекови за нив може негативно да влијаат на работата на централниот нервен систем.

Фактори на ризик се исто така:

Забележано е дека кај млади луѓе и луѓе на работоспособна возраст оваа болест се развива во околу 11% од случаите.

Најчесто, невролептични доцни дискинезии се јавуваат при земање на овие парови на лекови:

 • Аминазин, Тицертин;
 • Стелазин, дроперидол;
 • "Халоперидол" или "Трифтазин";
 • "Трифлуперидол", "Перфеназин";
 • Локкапин, клозапин;
 • Сулпирид, Лепонекс;
 • "Хлорпромазин", "Еперапазин";
 • "Левомепромазин", "азалептин".

Што се однесува до антидепресивите, опасноста е секоја супстанција од слична категорија на лекови. Исто така, потребно е да се земе во предвид дека во некои ситуации таква болест не се јавува по продолжена употреба на горенаведените лекови, туку веднаш по започнувањето на терапијата.

Класификација

Според варијабилниот тек на тардивна дискинезија е:

 • реверзибилна или лекувана - кога употребата на провокативен лек е откажана, сите симптоми на патологијата постепено се намалуваат или целосно исчезнуваат;
 • неповратни;
 • постојан - е таков, ако по 3 месеци по повлекувањето на лекот, клиничките манифестации не се променети.

Недостатокот на третман доведува до формирање на голем број на компликации, поради што тие се обично поделени во неколку групи:

 • психички - на пример, депресија и самоубиствени мисли;
 • физички - ова вклучува болести на усната шуплина, проблеми со џвакање храна, тешкотии во дишењето и многу други последици;
 • социјалната е прекршување на функцијата на говор, што во голема мера ја попречува социјализацијата.

Симптоматологија

Пациент со тардивна дискинезија

Доцната дискинезија е изразена во неволни движења, нервозни темпирани, грчеви и во еднаква, краткотрајна контракција на одредени мускули.

Главните клинички манифестации на болеста се сметаат за:

 • хаотични, треперење движења на горните или долните екстремитети;
 • неконтролиран излив на уста и излегување на јазикот;
 • неразбирливо повторување на истите движења или зборови;
 • неможноста да остане долго на иста позиција;
 • анксиозност и немир;
 • раздразливост и вознемиреност;
 • Општо непријатност;
 • проблеми со дишењето;
 • гадење и повраќање;
 • остра губење на тежината;
 • намалување на тонот на телото.

Ако болеста е предизвикана од употреба на антидепресиви, симптомите ќе бидат како што следува:

 • напади со силна вртоглавица;
 • зголемена брзина на срцето;
 • мускулни спазми;
 • зголемена активност и недостаток на упорност;
 • промена на одењето;
 • чести промени во расположението;
 • хормонски нарушувања;
 • треперење на устата, јазикот и усните.

Сите горенаведени симптоми се јавуваат истовремено, па пациентот ја губи способноста за одржување на мускулниот мир. Заедно со развојот на таквите симптоми, може да се појават и нервни нарушувања.

Во повеќето случаи, болеста не напредува, а симптомите се појавуваат благи или умерени. Исклучително ретко се забележани изразени нарушувања кои можат да предизвикаат инвалидност кај пациентите.

Кога ќе се појават првите симптоми, треба да побарате квалификувана помош што е можно поскоро за да започнете со третманот што е можно поскоро, со што ќе се подобрат шансите за поволен исход.

Дијагностика

Дијагнозата се поставува врз основа на клиничките манифестации, како и мерките на примарната дијагноза, кои ги спроведува психијатар или невролог.

Така, процесот на дијагностицирање вклучува:

 • проучување на историјата на болеста - да се потврди појавата на акутен неуролептичен синдром;
 • собирање и анализирање на животната историја на она што е да се открие каков вид на дрога и колку долго лицето го зеде;
 • внимателно физичко и невролошко испитување;
 • детален преглед на пациентот или неговите роднини - ова ќе помогне да се утврди кога се појавија карактеристичните симптоми и нивниот степен на манифестација.

Општите лабораториски тестови и инструменталните процедури имаат за цел спроведување диференцијална дијагностика.

Доцната дискинезија мора да се разликува од:

 • Вилсон или Хантингтонова болест ;
 • малигни или бенигни неоплазми на мозокот;
 • Фарах или Меија синдром;
 • идиопатска и торзија дистонија;
 • постхипоксичен или пост-енцефалитичен екстрапирамиден синдром;
 • хипотироидизам ;
 • системски заболувања.
Хипотироидизам

Дополнително, предозирањето со неуролептици или антидепресиви треба да се разликува од несоодветна употреба:

 • препарати од литиум или магнезиум;
 • антихолинергици;
 • орални контрацептиви;
 • амфетамини и други стимуланси;
 • антагонисти на допамин;
 • алкохолни пијалаци.

Третман

Тardive дискинезија бара долгорочен третман, кој во просек трае до 2 години.

И покрај фактот дека планот за лекување е индивидуален, има неколку заеднички точки:

 • определување на лекот што предизвикало појава на специфични клинички манифестации;
 • комплетно укинување на еден или друг неуролептичен или антидепресив, но ако тоа не е можно, дозата на лекот е сведена на минимум;
 • замена на лекот со аналози кои имаат ист ефект, но не влијаат негативно на мозочните клетки или на централниот нервен систем.

Терапијата со лекови може да вклучува земање:

 • антипсихотици;
 • антихолинергици;
 • антиоксиданти;
 • бета блокатори;
 • витамински комплекси;
 • ботулински токсин.

Ефикасноста на другите методи на лекување на оваа болест во моментов не е докажана.

Можни компликации

Како што споменавме погоре, тардивната дискинезија во целосното отсуство на терапија доведува до формирање на голем број несакани последици.

Физичката група на компликации е претставена со:

 • стоматитис ;
 • формирање на чиреви или габични инфекции на усната шуплина;
 • проблеми со џвакање и голтање на храната;
 • тешкотии при дишењето;
 • губење на мускулниот тонус;
 • чести падови при одење;
 • механички повреди.

Меѓу менталните компликации вреди да се потенцира:

Во такви случаи, на пациентите им треба постојан специјализиран надзор.

Социјалните последици се поврзани со проблеми со говорот и општата физичка состојба.

Превенција и прогноза

Бидејќи опишаната патологија е директно поврзана со земањето лекови за подолг временски период, основата на превентивните мерки е постојан мониторинг на здравјето на лицето кое е принудено да зема антипсихотици или антидепресиви.

Роднините на пациентите треба строго да се осигураат дека дневната стапка на лекот, како и времетраењето на третманот, се совпаѓаат со препораките на лекарот што посетува.

Покрај тоа, постои потреба да се посети невролог најмалку 2 пати годишно - неопходно е да се следи состојбата на пациентите.

Прогнозата на болеста зависи од неколку фактори:

 • половата категорија и возраста на пациентот;
 • времетраењето на лекот и името на лекот;
 • присуство на истовремени ментални или невролошки нарушувања;
 • општа состојба на лице.

Од ова произлегува дека исходот ќе биде чисто индивидуален. Меѓутоа, во секој случај, постои голема веројатност за развој на горенаведените компликации, што доведува до попреченост или дури може да биде причина за смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате тардивна дискинезија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , невролог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Интоксикација (појавување симптоми: 6 од 20)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Параганглиома (појавување симптоми: 6 од 20)

Параганглиома (тумор на гломусот, хемодетом) е бенигни раст кој се развива од клетките на параганглиите. Образованието од овој тип има прилично бавен развој, па долго не може да се манифестира клинички, што доведува до задоцнета дијагноза.

...
Анксиозно растројство (појавување симптоми: 6 од 20)

Анксиозно растројство е колективен термин кој подразбира невротични нарушувања со типична клиничка слика. Депресивно нарушување на анксиозност се јавува кај луѓе и млади и стари.

...
Вертебро-базиларна инсуфициенција (појавување симптоми: 6 од 20)

Вертебро-базиларна инсуфициенција (вертебробсаларен синдром) - абнормалности во мозокот поради слабо снабдување со крв во вертебралните и базиларните артерии. Последната голема во мозокот. Поради можно стеснување на крвните садови, мозокот нема доволно кислород, што доведува до нарушувања во централниот нервен систем.

...
Потрес на мозокот (појавување на симптоми: 5 од 20)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .