Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемиплегија: Симптоми и третман

Хемиплегија - главните симптоми:

 • Грчеви
 • Говорно оштетување
 • Мускулна болка
 • Ментална ретардација
 • Цијаноза на кожата
 • Ниво на тешкотија одење
 • Оток во погодената област
 • Неможност за само-угостителство
 • Неволни движења на екстремитетите
 • Ладење на засегнатиот екстремитет
 • Оштетена чувствителност
 • Мускулен хипертонус
 • Зголемени рефлекси на тетивите
 • Зголемувањето на периосталните рефлекси
 • Намалување на артикуларните рефлекси
 • Губење на движењата на раката и нозете од едната страна
 • Патолошки рефлекси во парализирани екстремитети
 • Мимично искривување

Hemiplegia (син Hemiparesis) е отсуство на доброволни движења во една половина од телото, што е последица на нарушување во процесот на пренесување на нервниот импулс директно од повисоки центри до работните мускули. Во прилог на горните и долните екстремитети, мускулите на трупот и лицето може да бидат вклучени во патологијата од страна на лезијата.

Причините за болеста се секогаш патолошки по природа и може да вклучуваат внатрешни крварења, повреди на главата, повреди на 'рбетниот мозок, разни неоплазми, ментални нарушувања и невроинфекции.

Симптомите се специфични и изразени. Главните знаци се сметаат за спастичен хипертонус на мускулите, зголемени рефлекси во повредената рака или нога, несакани мускулни контракции и движења.

Дијагнозата се поставува врз основа на резултатите од невролошкиот преглед на пациентот, инструменталните процедури и манипулациите на примарната дијагноза, кои ги спроведува самиот невролог.

Третманот првенствено е насочен кон елиминирање на основната болест, но обично е ограничен на конзервативни терапевтски техники, меѓу кои се лекови, физикална терапија, физиотерапија и терапевтска масажа.

Во Меѓународната класификација на болести 10 ревизија, на таквото отстапување му е доделено посебно значење: кодот според ICD-10 ќе биде G81, со конгенитален тип - G80.2.

Етиологија

Несакани фактори кои можат да доведат до развој на таква болест се доста разновидни. Тие се презентирани:

 • церебрални или рбетни потези ;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • конјузии на 'рбетниот мозок;
 • инфективна лезија на централниот нервен систем;
 • обемни дифузни фокуси на исхемија ;
 • малигни или бенигни неоплазми на мозокот;
 • функционални нарушувања, на пример, хистерична невроза ;
 • хеморагии во ткивото на 'рбетниот мозок или мозокот;
 • паразитски инвазии;
 • ендогена или егзогена интоксикација ;
 • комплициран тек на трудовата активност - детето е во опасност во овој случај;
 • патологии на крв;
 • мултиплекс склероза ;
 • алкохол или зависност од дрога;
 • болести на кардиоваскуларниот систем;
 • дијабетична енцефалопатија;
 • воспалителна лезија на мозочните структури;
 • церебрална парализа ;
 • арахноидитис ;
 • менингитис .

Во некои случаи, детето е веќе родено со слично нарушување. Хемиплегија кај деца е последица на несоодветното поставување на централните мононеурони за време на ембриогенезата, како и други нарушувања на церебралните или на 'рбетните функции за време на феталниот развој кај фетусот.

Класификација

Во зависност од етиолошкиот фактор, слична повреда е:

 • органски - се карактеризира со постојани промени во нервниот систем;
 • функционален - може одеднаш да исчезне и без медицинска интервенција.

Со оглед на локацијата на лезијата се распределува:

 • контралатерална хемиплегија - се појавува на страната спротивна на изворот на лезијата;
 • хомолатерална форма - штетата е на иста страна како и погодените екстремитети;
 • двојна хемиплегија - раце и нозе на двете страни се вклучени во патологијата. Се смета за најтешка форма на таква болест;
 • спинална форма.

Според варијантата проток е распределен:

 • крвна хемиплегија - се карактеризира со тоа што паралитичната лезија влијае на раката (на пример, лево) и ногата (на десната страна);
 • флакциден тип - мускулниот тонус на горните и долните екстремитети е значително намален;
 • централна хемиплегија - во такви ситуации, покрај парализа, постои хипертоничност на мускулите;
 • спастична хемиплегија - горниот екстремитет е погоден во поголема мера од долниот дел.

Во зависност од страната на лезијата, може да се дијагностицира:

 • билатерална хемиплегија;
 • десна хемиплегија;
 • лева хемиплегија.

Во однос на лезијата, се разликуваат следниве видови болести:

 • кортикален - церебралниот кортекс страда;
 • супракапсуларно - штетата се наоѓа во близина на внатрешната капсула;
 • кортикално-подкортикални;
 • пирамидална таламика;
 • капсуларна;
 • наизменична хемиплегија;
 • наизменични оптички пирамидални.

Патолошкиот процес ги има следните фази:

 • дијашизал;
 • прогресивни;
 • регресивно.

Со етиолошкиот фактор се дели на:

 • стекнати - најчесто се јавува;
 • вродена - исто така наречена "педијатриска хемиплегија".

Симптоматологија

Симптоми на хемиплегија

Хемиплегија е синдром, чија главна клиничка манифестација е губењето на движењата на рацете и нозете од една страна. Покрај тоа, одредени знаци, исто така, дејствуваат:

 • зголемен тон на мускулите;
 • зголемување на тетивните и периоосталните рефлекси;
 • намалување на артикуларните рефлекси;
 • појава на патолошки рефлекси во парализирани екстремитети.

Покрај тоа, клиниката може да ги има следниве симптоми:

 • нарушување на изразите на лицето;
 • нарушување на говорната функција;
 • оток на погодените сегменти;
 • синеста на кожата на болната рака и нога;
 • ладење на делови од телото кои се вклучени во патологијата;
 • тешкотијата на самодвижењето на човекот;
 • губење на способноста за самопослужување;
 • болка сензации со различна тежина во мускулите на рацете и нозете;
 • ставот Верник-Ман;
 • симптом на "преклопен нож";
 • присилни мускулни контракции и движења;
 • намалување на длабока и површинска чувствителност;
 • конвулзивни напади;
 • ментална ретардација кај деца.

Вреди да се напомене дека со функционална форма на текот на болеста не постои појава на нарушувања на мускулниот тонус и промени на рефлексите. Манифестациите може целосно да исчезнат спонтано, дури и ако специјално целниот третман е целосно отсутен.

Дијагностика

Бидејќи патологијата има специфични симптоми, со воспоставување на точна дијагноза, проблемите често не се јавуваат. Меѓутоа, за разликувањето на различните форми потребен е интегриран пристап.

Прво, лекарот треба:

 • да се прочита историјата на случајот - да се утврди главниот патолошки етиолошки фактор;
 • собира и анализира животна историја - да ги идентификува можните причини за формирање на конгенитален тип на болеста;
 • спроведе темелен физички преглед;
 • да се спроведе комплекс од невролошки тестови - така специјалист ја одредува состојбата на рефлексите и мускулите на болната рака и нога;
 • прашајте го пациентот или неговите роднини детално за да го дознаете првиот пат на појава и сериозноста на клиничките манифестации.

Лабораториските тестови во овој случај вклучуваат:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • микроскопско испитување на цереброспиналната течност;
 • општа клиничка анализа на урина.

Што се однесува до инструменталните процедури, тие се ограничени на имплементација на:

 • електромиографија;
 • КТ и МРИ на мозокот - помага да се направи разлика помеѓу централната форма со наизменични видови;
 • доплерографија;
 • електроенцефалографија;
 • лумбална пункција - да се добие алкохол.
Лумбална пункција

Третман

Невропатолозите и рехабилитаторите се вклучени во елиминацијата на оваа болест. Прво, неопходно е елиминирање на главната патологија која предизвика паралитички пораз на раката и ногата на едната страна. Третманот на провокатор на болеста е индивидуален.

Сепак, приемот е прикажан на апсолутно сите пациенти:

 • невропротектори;
 • мускулни релаксанти;
 • антиоксиданти;
 • Б витамини;
 • лекови против болки;
 • лекови насочени кон ослободување на истовремени симптоми;
 • невротрофични лекови;
 • вазоактивни агенси;
 • инхибитори на холинестераза.

Комплексот на физиотерапевтски постапки комбинира:

 • мускулна стимулација;
 • ефект на магнетно поле;
 • баротерапија;
 • електрофореза;
 • ласерска терапија.

Покрај тоа, третманот мора да вклучува:

 • кинезитерапија;
 • акупунктура;
 • терапевтска масажа;
 • рачна терапија;
 • текот на терапија за вежбање;
 • психотерапевтска корекција;
 • третмани со вода.

Превенција и прогноза

До денес, не се развиени конкретни мерки за спречување на развојот на ова нарушување. Заеднички превентивни препораки вклучуваат:

 • контрола на соодветна бременост;
 • целосно отфрлање на лошите навики;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • умерена физичка активност (терапија за вежбање);
 • избегнете повреда на главата и 'рбетниот мозок;
 • навремено откривање и лекување на патолошки етиолошки фактори (особено, најчеста причина - исхемичен мозочен удар), што може да доведе до развој на таков проблем;
 • редовен премин на целосен превентивен преглед во медицинска установа со посети на сите лекари.

Хемиплегија има неколку резултати:

 • целосна наплата - физичката активност на заболените раце и нозе е целосно обновена;
 • независна регресија со мали резидуални ефекти;
 • стекнување на трајна природа - додека болеста нема да реагира на терапија.

Најнеповолна прогноза е забележана кај пациенти на кои им била дијагностицирана "двојна хемиплегија" - додека пациентот целосно ја губи способноста за движење и самозагрижување, што бара постојана грижа.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хемиплегија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Паркинсонизам (појавување на симптоми: 4 од 18)

Паркинсонизмот е група на невролошки симптоми кои можат да се манифестираат во различни болести. Најчесто овој синдром се јавува кај Паркинсонова болест. Оваа болест се карактеризира како хроничен тип на прогресивна слабост на мозокот. Патологијата е означена со таков термин, како што првпат го опиша Ј. Паркинсон. Лекарот ги изнел заедничките симптоми и кажал како да се справи со патологијата.

...
Алцхајмерова болест (појавување симптоми: 3 од 18)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Паркинсонова болест (појавување симптоми: 3 од 18)

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 3 од 18)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Цистицеркоза (појавување симптоми: 3 од 18)

Цистицеркозата е паразитарна болест, која напредува како резултат на пенетрација на ларви на свинско масно ткиво во човечкото тело. Таа припаѓа на групата на цетодоза. Ларвите на свинското тенија навлезат во човечкиот стомак и се ослободуваат од нејзината обвивка во неа. Постепено се преместуваат на почетните делови од цревата, каде што ги оштетуваат ѕидовите и се шират низ крвта низ целото човечко тело.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .