Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Леви тело Деменција: Симптоми и третман

Деменција со Леви телиња - главните симптоми:

Деменција со малите тела на Леви (синдром на мали дифузни левичарски тела) е патологија против која се развиваат когнитивни нарушувања. Карактеристика на оваа форма е пристапот на моторни нарушувања. Вреди да се одбележи дека болеста речиси секогаш се случува кај луѓе над 60 години.

Болеста се развива во позадина на други заболувања, кои можат да бидат предизвикани од Паркинсонова болест, кардиоваскуларни нарушувања, проблеми со функционирањето на тироидната жлезда и хронична зависност од алкохол.

Клиничката слика е прилично специфична, како што е изразена во визуелни халуцинации, чести напади на губење на свеста, илузии на други модалитети (аудитивни, мирисни, тактилни), нарушено внимание и постојана анксиозност.

Дијагностичкиот процес вклучува цела низа манипулации, но дијагнозата може да се потврди само со помош на податоците добиени за време на инструменталните процедури.

Третманот на патологијата е конзервативен - се состои во земање лекови и физиотерапија. Сепак, невозможно е целосно да се ослободи од него, бидејќи има хроничен и прогресивен тек.

Етиологија

Деменцијата на Леви е последица на акумулацијата на голем број плаки кај невроните. Наспроти ова, се јавува атрофија на мозокот и се појавуваат карактеристични симптоматски манифестации.

Следниве патолошки фактори можат да доведат до развој на една од најчестите форми на деменција:

Покрај тоа, формирањето на деменција со телата на Луи (патолошки протеински инклузии кои вообичаено отсуствуваат во човечкото тело) влијае на процесот на природно стареење. Од оваа причина патологијата најчесто се дијагностицира кај постарите лица.

Симптоматологија

Особеноста на болеста е тоа што со текот на времето состојбата на болниот се влошува многу - интелектуалните и моторните функции се намалуваат за неколку години.

Деменцијата на Леви со крвни зрнца ги има следните симптоми:

 • неспособноста самостојно да донесе каква било одлука;
 • планирање прашања;
 • тешкотии со визуелната перцепција;
 • дезориентација;
 • нарушување на спиењето, имено: дневна поспаност, несоница и нарушување на РЕМ спиењето;
 • флуктуација на свеста - лицето брзо се движи од состојба на "будност" до поспаност;
 • отсуство на внимание и одвојување на видот;
 • бавни движења;
 • губење на когнитивната функција, но зачувување на краткорочна меморија;
 • мускулен тремор и вкочанетост;
 • проблеми со одењето - чести падови при одење;
 • рекурентни визуелни, ретко аудитивни и тактилни халуцинации;
 • развој на депресивна состојба ;
 • повторлива синкопа;
 • прекршување на процесот на празнење на мочниот меур и цревата;
 • варијација на температурата;
 • зголемен тон на крв;
 • стоп;
 • синдром на немирни нозе ;
 • неуспех да се предвидат последиците;
 • емоционална нестабилност;
 • локацијата на нештата на невообичаени места - едно лице може да запали во замрзнувачот и да заборави на тоа.

Мора да се има на ум дека телото на Леви за деменција ќе биде чисто индивидуално за секој пациент, затоа невозможно е точно да се предвиди очекуваниот животен век на лицето кое страда од ова нарушување.

Дијагностика

Во огромното мнозинство на ситуации, специјалистите од областа на неврологијата немаат никакви проблеми со утврдување на дијагнозата на "деменција кај Леви тела". Ова се должи на присуството на изразени и специфични манифестации.

Сепак, процесот на дијагноза треба да биде комплексен: во поголема мера е потребно да се најдат причините кои довеле до формирање на таква болест.

Така, примарната дијагноза вклучува:

 • запознавање со историјата на болеста - да се побара основната болест;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • имплементација на специфични когнитивни и психолошки тестови;
 • детален преглед на роднините на пациентот за прв пат на појава и сериозноста на клиничките манифестации на деменција со телињата на Леви.

Во овој случај се презентирани лабораториски студии:

 • општа клиничка и биохемиска анализа на крв - за идентификација на патолошки протеински плаки, односно тела на Леви, кои во нормални услови се отсутни во човечкото тело;
 • хормонски тестови;
 • имунолошки тестови.

Меѓу инструменталните процедури се издвојуваат:

 • КТ и МРИ на мозокот;
 • ангиографија;
 • ПЕТ;
 • мозочна биопсија.
Мозокот КТ

Левата деменција на левата треба да се разликува од:

 • Алцхајмерова или Паркинсонова синдром;
 • мозочни неоплазми;
 • невросифилис;
 • хипотироидизам ;
 • хидроцефалус.

Најчесто ваквата патологија е погрешна за Алцхајмерова или Паркинсонова синдром или неоплазми на мозокот. Ваквата дијагностичка грешка може да биде фатална за пациентот, бидејќи луѓето со деменција од оваа форма имаат зголемена чувствителност кон антипсихотиците, кои се неопходни за третман на халуцинации и други ментални нарушувања. Развојот на несаканите реакции во овој случај може да биде фатален.

Третман

Терапијата на деменција со телињата на Леви е генерално поддржувачка, бидејќи е невозможно целосно да се ослободи од оваа болест.

Главниот третман е наменет за земање на следниве лекови:

 • инхибитори на холинестераза;
 • антидепресиви;
 • транквилизатори;
 • лекови насочени кон елиминирање на клиничките знаци.

Најефективните лекови се:

 • Ривастигмин;
 • Баклофен;
 • Рисперидон;
 • Кветиапин;
 • Зотепин;
 • Одсансетрон;
 • "Ремоксипиридин";
 • "Леводопа".

Физичката терапија, исто така, ја подобрува состојбата на пациентите. Во такви ситуации, е индициран третман со електроконвулзивна терапија.

Оваа техника овозможува:

 • се ослободи од депресија;
 • намалување на сериозноста на моторните нарушувања;
 • минимизирање на негативните ефекти врз когнитивната функција.

Поставувањето на електродите, параметрите на електричната стимулација и фреквенцијата на процедурите се избираат поединечно за секој пациент.

Превенција и прогноза

На позадината на фактот дека причините за развојот на таква болест се појава на други заболувања, главната превенција ќе биде насочена кон спречување на нивниот развој.

Превентивните препораки вклучуваат:

 • целосно отфрлање на зависности;
 • избегнување на повреди на главата;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • контрола на тежината;
 • води активен животен стил;
 • редовна ментална активност;
 • исклучување на стресни ситуации и физичка преголема работа;
 • нормализација на работата и одмор;
 • навремено откривање и лекување на патологии кои можат да доведат до формирање на опишаната болест;
 • редовен премин на целосен превентивен преглед во здравствена установа.

Деменцијата на Леви со телиња има неповолна прогноза: дури и кога се бара квалификувана помош, веројатноста за прогресија на когнитивни и моторни нарушувања е висока, поради што пациентите не можат да живеат независно.

Многу често, роднините на луѓе со слична дијагноза се заинтересирани за прашањето колку луѓе живеат со оваа болест? Во најголем дел од случаите, просечниот животен век е 8 години од моментот на појавување на првите клинички манифестации, но само под услов да се започне соодветен, поддржувачки третман.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате деменција со телиња на Леви и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хепатална енцефалопатија (појавување симптоми: 4 од 20)

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...
Порфирија (појавување симптоми: 4 од 20)

Порфирија е група на вродени болести предизвикани од зголемување на нивото на порфирините во телото, како и супстанциите што ги формираат. Порфирините се супстанции кои се синтетизираат од страна на сите клетки на телото, поголем степен во коскената срцевина или црниот дроб, бидејќи тие се наменети да произведат хемоглобин, или поточно, не протеински дел од него и различни ензими. Нивната голема акумулација, или, напротив, недостатокот на тоа води до појава на таква болест.

...
Прогресивна парализа (појавување симптоми: 4 од 20)

Прогресивната парализа (сингл Бетловата болест) се смета за ретка форма на церебрален сифилис, бидејќи во просек се дијагностицира кај 5% од луѓето кои ја имале оваа болест. Вреди да се забележи дека машките претставници најчесто страдаат од оваа болест.

...
Хиперволемија (појавување симптоми: 4 од 20)

Хиперволемија - повреда на циркулирачкиот волумен на крв во крвните садови во насока на зголемување. Во медицината, оваа состојба е поделена на едноставна, олигоцитемска и полицитемична. Тие се разликуваат во зависност од нивото на хематокрит. Постои, исто така, хиперволемија во пулмоналната циркулација - изолиран тип на хиперволемија, кој исто така се нарекува пулмонална хипертензија.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 3 од 20)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .