Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипоманија: Симптоми и третман

Хипоманија - главните симптоми:

Хипоманија (нарушено расположение) е афективно нарушување кое се карактеризира со почетниот степен на манија и речиси целосно отсуство на клиничката слика која е карактеристична за психијатриска болест.

Поради фактот што повеќето луѓе веруваат дека хипоманијата не е болест, нема докази за преваленцата на таков патолошки процес. Почетокот на болеста се јавува без сериозни симптоми, што ја исклучува навремената посета на лекарот.

Не постои јасно ограничување во однос на полот и возраста, а болеста не може да се дијагностицира дури и кај младите деца од предучилишна возраст. Хипоманијата се дијагностицира преку визуелен преглед на пациентот, собирање лична и семејна историја, како и спроведување на потребните психолошки тестови.

Третман хипоманија комплекс, само конзервативни методи. Поради фактот што со таква патологија лицето може да врши осипни дејства, специфичните терапевтски мерки треба да се започнат навремено и само под надзор на лекар. Треба да се разбере дека лице со дијагноза на "хипоманија" е опасно не само за себе, туку и за другите.

За жал, прогнозата за оваа болест е поволна само релативно - во најдобар случај, може да се постигне стабилна ремисија. Во повеќето случаи, болеста станува хронична депресија или целосно манично нарушување.

Етиологија

Клиниката за хипоманија и манија не е иста работа, но овие две болести следат еден по друг, и ако хипоманијата не почне да се лекува навреме, тогаш во секој случај ќе се претвори во манично пореметување.

Причините за развој на афективно нарушување се следните:

 • органско оштетување на мозокот;
 • хроничен стрес , постојана нервна напнатост;
 • долгорочно одржување на нискокалорична исхрана, што не е оправдано со медицински показатели;
 • нагло повлекување на антидепресиви;
 • злоупотреба на дроги кои содржат наркотични супстанции;
 • неконтролирана употреба на психоактивни супстанции (Seroquel, Carbamazepine, Haloperidol);
 • прекумерни количини на психоактивни пијалаци: кафе, енергија, ниски алкохолни пијалоци, медицински тинктури, и така натаму;
 • хормонски нарушувања: менопауза , постпартална депресија , хипертироидизам.

Наследна предиспозиција за такви болести и компликации после претходната психолошка траума исто така не е исклучена. Во поретки случаи, причините за развој остануваат етиолошки неидентификувани, а потоа зборуваат за идиопатската форма на патолошкиот процес.

Класификација

Според тежината на клиничката слика, постојат две форми на патологија:

 • чиста хипоманија - изразена клиничка слика;
 • латентна хипоманија - клиниката продолжува во латентна форма, често комбинирана со други болести, па затоа е прилично тешко да се утврди точна дијагноза.

Од природата на протокот:

 • remitting - се карактеризира со бран-како курс, кога активната фаза на болеста се менува во долгорочна ремисија, по што болеста се влошува;
 • континуирано - фазата на ремисија е краткорочна или отсуствува целосно;
 • мешан тип - ја комбинира клиничката слика на двете форми опишани погоре.

Покрај тоа, размислете за класификацијата на овој патолошки процес на доминација на одреден симптом во клиничката слика:

 • едноставно;
 • раздразливи или експанзивни;
 • авантуристички;
 • kverulyantnaya - пациентот е склон кон постојана борба за нивните наводни "повредени права";
 • дисфорична - раздразливост, нетолеранција кон другите.

Само лекарот може да утврди која форма на болеста се случува, бидејќи во некои случаи хипоманијата "маскира" за друга болест или за некое време може да биде асимптоматска.

Симптоматологија

Клиничката слика на ова психијатриско нарушување ќе зависи од специфичната форма на болеста и дали пациентот има истовремени патолошки процеси.

Во принцип, хипоманијата ги има следните симптоми:

 • еуфорично или, обратно, раздразливо расположение кое не одговара на околностите, трае неколку дена;
 • разговорност, брз говор;
 • прекумерна активност;
 • периодично однесувањето на пациентот станува непромислено и нелогично;
 • намалено времетраење на спиењето;
 • неразумна анксиозност;
 • намалување на износот на дозволено време за одмор;
 • абнормални интерперсонални вештини;
 • прекумерна блискост;
 • симптоми на нимфоманија, зголемено либидо;
 • булимија или, напротив, анорексија ;
 • појава во однесувањето на личност од карактерни особини кои претходно му биле туѓи.

Во тој случај, ако патолошкиот процес се појавил против позадината на хормоналните пореметувања, тогаш може да се додаде следната клиничка слика:

 • тремор на екстремитетите;
 • намалена визуелна острина;
 • зголемување на телесната температура до 38 степени;
 • зголемено потење;
 • повреда на менструалниот циклус;
 • неразумно зголемување на телесната тежина.

Кај децата, клиничката слика на оваа болест може да се карактеризира како што следува:

 • нарушен циклус на спиење;
 • прекумерна желба за храна;
 • раздразливост, суров третман на други луѓе или животни;
 • инхибиција во движењето и говорот;
 • хиперактивност ;
 • импулсивност.

Поради фактот што клиничката слика на ова нарушување кај децата не е толку изразена, многу родители го обвинуваат за тешката природа и не го сметаат за болест, затоа не одат на лекар и не започнуваат третман, што доведува до компликации.

Дијагностика

Консултацијата ќе биде потребна не само од психијатар, туку и од такви специјалисти:

 • ендокринолог;
 • наркотик;
 • невролог.

Стандардните лабораториски тестови се изведуваат само кога е потребно, бидејќи тие сами не претставуваат дијагностичка вредност. Главната дијагностичка мерка во овој случај е визуелниот преглед на пациентот, со собирање лична и семејна историја. Бидејќи пациентот не може адекватно да одговори на прашањата на лекарот, во повеќето случаи испитувањето се врши во присуство на роднини или блиски лица на пациентот.

Дополнително, може да се спроведат следните дијагностички мерки:

 • КТ скен или МРИ на мозокот;
 • биохемиски тест на крвта;
 • хормонални студии.

Според резултатите од студијата, лекарот може да ја утврди точната дијагноза и да пропише ефикасен третман.

Третман

Третманот е првенствено насочен кон елиминирање на основната причина. Значи, ако нарушувањето било предизвикано од земање на психоактивни лекови, пијалоци и така натаму, тогаш терапијата со детоксикација првично се изведува. Ако причината е хормонално пореметување, тогаш терапијата е пропишана за стабилизирање на хормоналните нивоа.

Следниве лекови може да се препишат за да се елиминираат симптомите на ова нарушување:

 • антипсихотици;
 • антипсихотици (Haloperidol, Seroquel);
 • психотропни ("карбамазепин");
 • хипнотици;
 • антидепресиви.

"Карбамазепин" се препишува само во екстремни случаи. Што се однесува до антипсихотиците "Haloperidol" и "Seroquel", нивната доза, како и времетраењето и начинот на администрација, ги пропишува само лекар. Независна употреба на лекови од оваа фармацевтска група е забранета.

За жал, дури и веднаш инициран третман не гарантира целосно опоравување. Во најдобар случај, можно е да се постигне долга фаза на ремисија. Доколку конкретните терапевтски интервенции не се започнати навремено, тогаш манично-како нарушување или хронична депресија ќе се развие во однос на позадината на хипоманијата.

Превенција

Не постојат специфични превентивни мерки. За да се намали ризикот од развивање на такво нарушување, може да биде случај само ако се ограничите од стрес, нервозни претерувања и не злоупотребувајте лекови кои се вклучени во етиолошката листа.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Хипоманија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психотерапевт , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дебелината (појавување симптоми: 4 од 20)

Дебелината е состојба на телото во кое масни наслаги почнуваат да се акумулираат во нејзините влакна, ткива и органи. Дебелината, чии симптоми вклучуваат зголемување на тежината од 20% или повеќе во споредба со просечните вредности, не е само причина за општа непријатност. Исто така, доведува до појава на психофизички проблеми на оваа позадина, проблеми со зглобовите и 'рбетот, проблеми поврзани со сексуалниот живот, како и проблеми поврзани со развојот на други состојби поврзани со таквите промени во телото.

...
Хипертензивна криза (појавување на симптоми: 4 од 20)

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...
Синдром на повлекување (појавување симптоми: 4 од 20)

Синдром на повлекување е комплекс на различни нарушувања (најчесто на дел од психата) што се јавува на позадината на остриот прекин на внесот на алкохол, дрога или никотин во телото по продолжената употреба. Главниот фактор што го предизвикува ова нарушување е обидот на телото самостојно да ја достигне државата, која беше со активна употреба на една супстанција.

...
Пролактинома (појавување симптоми: 4 од 20)

Пролактиномот е бенигнен тумор на хипофизата, кој е локализиран на предниот лобус и предизвикува производство на голема количина на хормон пролактин. Овој хормон е одговорен за постпарталната секреција на млеко. Исто така се произведува во помали количини од машките претставници. Заедно со други хормони, пролактинот е одговорен за репродукција и сексуална функција. Тоа е причината зошто таа учествува во производството на тестостерон и ја обезбедува активноста на спермата, а исто така го синтетизира естрогенот и ја промовира овулацијата.

...
Хипоталамичен синдром (појавување симптоми: 4 од 20)

Хипоталамичен синдром - збир на нарушувања, појавата на која се должи на нарушеното функционирање на хипоталамусот. Оваа болест често се развива во адолесценција и репродуктивна возраст. Кај жените, се наоѓа повеќе пати почесто отколку кај мажите. Проблемот со ова нарушување е тоа што е доста распространет, во повеќето случаи тоа влијае на младите луѓе, се развива брзо и има многу компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .