Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Родова дисфорија: симптоми и третман

Родова дисфорија - главните симптоми:

 • Места за расположение
 • Раздразливост
 • Затворање
 • Агресија
 • Академски неуспех
 • Неподготвеност да комуницира со никого
 • Себичност
 • Трансформација на името под спротивниот пол
 • Желбата да се ослободат од нивните гениталии
 • Одговараат на однесувањето спротивно од сексот
 • Упорност како доказ за нивниот пол
 • Неподготвеност да го поминете времето од дома
 • Одговараат на карактеристиките на спротивниот пол карактер
 • Желбата да се скрие нивниот пол

Родовата дисфорија (нарушување на половиот идентитет) е психијатриска болест која се карактеризира со неперцепција од страна на поединецот од неговата или нејзината полова особина. Ова не треба да се меша со неконвенционалната ориентација: во овој случај, лицето се обидува целосно да го промени својот пол и да доведе иден животен стил во согласност со промените.

Специфична етиолошка листа за оваа болест сè уште не постои. Сепак, лекарите сугерираат дека основата за развој на патолошкиот процес е генска мутација или хормонална нерамнотежа. Често, родовата дисфорија е комбинирана со други психијатриски болести, затоа, строгите барања се наметнуваат на операцијата - може да се врши само со совршено здраво лице.

Прилично е проблематично да се воспостави оваа болест со помош на дијагностички средства, бидејќи клиничката слика е донекаде неспецифична, а концептот на "родова дисфорија" е воведен релативно неодамна.

Третманот може да се спроведе како конзервативни така и радикални методи. Во првиот случај, да се елиминира желбата за промена на сексот преку назначување на лекови и психијатриски сесии. Доколку таквата терапија не даде соодветен резултат, тогаш може да извршат операција за промена на полот со понатамошна рехабилитација. Треба исто така да се сфати дека, покрај физиолошките промени, пациентот ќе мора да помине некои законски операции во текот на постоперативниот период, а во некои земји оваа болест не се перципира на законодавно ниво.

Етиологија

Причините за оваа психијатриска болест моментално не се утврдени. Се претпоставува дека развојот на ваквото психијатриско нарушување може да влијае врз следново:

 • вишок тестостерон или естроген кај мајката;
 • несогласување на хромозомски и надворешен пол;
 • болести на ендокриниот систем;
 • несоодветно воспитување на детето кога момчето е облечено како девојче и обратно;
 • тешка психолошка траума во детството;
 • скриен хермафродитизам.

Во некои случаи, нарушувањето на родовиот идентитет кај децата се дијагностицира веќе на подоцнежна возраст, што доведува до развој на истовремени психијатриски нарушувања, бидејќи детето е воспитано во спротивниот пол.

Класификација

Родовата дисфорија е класифицирана според скалата на Бенџамин, во зависност од тоа како се појавува. Така, се разликуваат следниве форми на оваа болест:

 • Псевдо-трансвестизмот е блага форма на патологија, бидејќи пациентот се чувствува релативно удобно во нејзиното тело, има врска во согласност со традиционалната сексуална ориентација, но од време на време таа може да се обиде на облека од спротивниот пол, таа не размислува за менување на сексот.
 • Фетишен трансвестизам - во ретки случаи потребна е психотерапија. Најчесто лице има традиционална сексуална ориентација, но може да носи две имиња и да има гардероба за мажи и жени.
 • Вистински трансвестизам - во овој случај, лицето постојано ја носи облеката од спротивниот пол, најчесто хетеросексуална. Само хормонската терапија е рационална: психотерапијата не дава соодветен резултат.
 • Не-стоп - лицето не може прецизно да го одреди подот, се чувствува непријатно во неговото тело. Во повеќето случаи, хормонската терапија дава позитивни резултати.
 • Вистинскиот трансвестизам со умерена тежина - терапијата со замена не дава позитивни резултати, но тоа се случува.
 • Вистинскиот трансвестизам е тешка форма - најчесто се пациенти со нетрадиционална сексуална ориентација, тие се чувствуваат непријатно во своето тело. Единствениот ефективен третман е операцијата за прераспоредување на сексот. Оваа болест може да се комбинира со други психијатриски нарушувања, вклучувајќи ги и самоубиствените тенденции.

За да се одреди точно која форма на болеста се одвива е доста тешко, и само лекар може да го стори тоа.

Симптоматологија

Првите знаци на такво нарушување најчесто се манифестираат како деца, кога детето е повеќе склоно да игра за спротивниот пол, претпочита соодветна облека, однесувањето доминира машки или женски карактерни црти, соодветно.

Општо земено, клиничката слика на болеста се карактеризира како што следува:

 • желба да се ослободат од нивните гениталии;
 • дете или тинејџер се обидува да го скрие својот пол: девојките внимателно маскираат гради, носат машка облека и момчињата внимателно ја отстрануваат вегетацијата, носат женска облека, можат да користат козметика;
 • упорност како доказ за нивниот пол;
 • трансформација на името под спротивниот пол;
 • одговара на спротивниот пол, карактерни црти.

Како по правило, ваквите деца или адолесценти имаат проблеми во заедницата, што може да доведе до формирање на истовремени психијатриски нарушувања.

Во овој случај, клиничката слика може да се надополни со следното однесување:

 • изолација;
 • раздразливост, промени во расположението;
 • неподготвеност да комуницираат со врсниците, да трошат време надвор од домот;
 • неуспех во училиште и други образовни институции;
 • себичност, напади на агресија.

Присуството на барем еден од горенаведените клинички знаци бара веднаш жалба до детски психолог. Игнорирањето на проблемот може само да доведе до влошување на патолошкиот процес и развој на сериозни компликации. Треба да се сфати дека со такво пореметување, заедно со социјалната неспособност, често се развиваат суицидни тенденции, што е особено опасно за време на адолесценцијата.

Дијагностика

Не постои специфична дијагностичка програма за оваа болест. Дијагнозата се врши со визуелен преглед и психијатриски тестови. Стандардните лабораториски тестови не се изведуваат, како и инструменталната дијагностика, од едноставна причина што не претставуваат дијагностичка вредност.

Третман

Третманот за родова дисфорија ги вклучува следните методи:

 • психотерапија;
 • хормонска заместителна терапија;
 • операција за промена на полот.

Во принцип, теренот на терапевтските мерки е избран поединечно. Ако конзервативните методи на третман не даваат соодветни резултати или поради сериозноста на патолошкиот процес може да бидат неефективни, тогаш се врши операција за промена на полот. Во таков случај, кај жените, матката се отстранува за време на транзицијата кон машкиот пол, а пенисот е формиран од меките ткива и импланти. Дополнително, во текот на постоперативниот период, пациентот поминува низ хормонална терапија и консултативен третман со психијатар.

Кога ќе го промените мажјакот на женката, операцијата со отстранување на гениталиите и вагината се формира. Самиот пациент се подложува на хормонална терапија и добива совет од медицинскиот психолог.

Не постојат профилактички препораки за такво психијатриско нарушување. Прогнозата, исто така, има исклучиво индивидуален карактер.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате полова дисфорија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Посттрауматско стресно нарушување (појавување на симптоми: 4 од 14)

Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) е ментално растројство кое се појавило на позадината на една или повратна трауматска ситуација. Причините за појава на таков синдром можат да бидат сосема различни ситуации, на пример, периодот по враќањето од војна, вест за неизлечива болест, катастрофа или повреда, како и страв за животите на саканите или пријателите.

...
Интоксикација (појавување симптоми: 3 од 14)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Циклотимија (појавување симптоми: 3 од 14)

Циклотимијата е ментално афективно нарушување кое е тип на манично-депресивна психоза и се карактеризира со наизменични периоди на емоционална возбуда и депресија. За разлика од манично-депресивна психоза, со циклуси и промени на расположението се помалку изразени, а главната карактеристика на нарушувањето е периодичноста. Така, со патологија како циклотимија, може да се повторат или периоди на еуфорија или депресија, но исто така се забележуваат и алтернативни промени на периодите.

...
Метаболен синдром (појавување симптоми: 3 од 14)

Метаболниот синдром е патолошка состојба која вклучува неколку болести одеднаш, имено, дијабетес, коронарна срцева болест, хипертензија и дебелина. Таквата болест има претежно мажи и лица над 35 години, но неодамна се зголеми бројот на деца кои имаат слична дијагноза. Главните провокатори на оваа држава се сметаат за седентарен начин на живот, нездрава исхрана, нервозни пречки, како и промени во хормоналните нивоа.

...
Лусоманија (појавување симптоми: 3 од 14)

Лудоманија (синоним за коцкање, зависност од коцкање, патолошко коцкање) е форма на не-хемиска зависност, што се изразува преку прекумерната страст за коцкање, вклучувајќи ги и гејмерските машини. Во моментов, проблемот стана епидемија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
психолог зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .