Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Клептоманија: Симптоми и третман

Клептоманија - главните симптоми:

Клептоманија е психијатриско нарушување кое се карактеризира со фактот што едно лице ненамерно ги присвојува работите на другите луѓе. Најчесто овие се предмети кои не претставуваат посебна материјална вредност и не се потребни само од пациентот.

Причините за клептоманија кај деца и возрасни се уште се непознати, но наследниот фактор е јасно видлив: ако има случаи на психијатриски болести во семејната историја, клептоманијата може да се јави кај дете.

Нема јасни ограничувања во однос на возраста и полот. Според статистичките податоци, клептоманијата почесто се дијагностицира кај жени на возраст од 30-50 години. Овој тип на психијатриско нарушување може да се дијагностицира кај менопаузата. Детска клептоманија се јавува на возраст од 5-10 години.

Дијагнозата на клептоманијата кај децата и возрасните се изведува преку спроведување на визуелна инспекција, интервјуа со роднини и земање историја. Специјални тестови се спроведуваат за да се утврди степенот на патологија.

Клептоманијата може да се излечи, ако навремено (во рана фаза на развој) да побара компетентна медицинска нега. Развојот на психијатриските нарушувања се случува со брзо темпо, па затоа состојбата на пациентот е драстично влошена, а понатамошните предвидувања се разочарувачки.

Не треба да заборавиме дека покрај медицинскиот фактор, постои и социјална: може да дојде кривична одговорност.

Етиологија

Точните причини за клептоманија сè уште не се утврдени. Според лекарите, клептоманијата кај деца и кај возрасни може да се развие поради такви етиолошки фактори:

 • прекршување на метаболизмот на невротрансмитерите;
 • проблеми на ендокриниот систем - оваа претпоставка се должи на фактот дека најчесто нападите на клептоманија се јавуваат кај бремени жени за време на менопаузата;
 • хронична нервна напнатост;
 • сериозни повреди на главата кои доведоа до органско оштетување на мозокот;
 • присуство на други психијатриски нарушувања;
 • злоупотреба на супстанции;
 • генетска предиспозиција - ако има случаи на психијатриски нарушувања во семејната историја, веројатноста за појава на такви проблеми кај децата е висока.

Не треба да заборавиме на социјалните фактори во развојот на било која психијатриска болест, а клептоманијата не е исклучок. Клептоманијата кај деца и кај возрасни може да биде резултат на вакви настани:

 • постојано присуство во тешка психолошка ситуација;
 • тежок стрес , нервен шок;
 • антисоцијално однесување на блиските луѓе.

Причините за клептоманија кај децата се слични. Побудувачот за развој на психијатриска болест може да биде тешка морална ситуација во семејството, физичко и морално негативно влијание врз детето, проблеми во училиште и така натаму. Клептоманијата кај адолесцентите има слични етиолошки фактори.

Досега не се утврдени точни етиолошки фактори, затоа, не постојат специфични методи за превенција. Во случај на деца на училишна возраст, родителите треба да бидат многу внимателни за однесувањето на детето: при првите знаци на отстапување, веднаш треба да се консултирате со доктор.

Симптоматологија

Во почетните фази на развојот на болеста, симптомите на болеста се практично отсутни: пациентот релативно мали кражби релативно ретко, и бидејќи работите обично не претставуваат голема материјална вредност, луѓето околу вас не можат веднаш да го забележат проблемот.

Како прогресијата на клиничката слика станува поизразена. Кај возрасните, симптомите на клептоманија се следните:

 • желбата да краде нешто се јавува спонтано и често неконтролирано;
 • во моментот на кражба, лицето се чувствува задоволство, но по она што го направил, можеби дури и се чувствува гадење;
 • кражба најчесто се јавува кај роднините и познаниците, во трговски центри и слични институции;
 • пациентот има зголемено ниво на анксиозност, брз отчук на срцето, може да стане влажни дланки.

Детската клептоманија може да продолжи на ист начин, но детето често не е свесно за тоа што прави. Важно е во такви случаи внимателно да зборува со него, но во никој случај не физички дејствувајте.

Лице со оваа болест се карактеризира како што следува:

 • ја разбира болката на неговите инстинкти;
 • периодично се обидува да ја спречи кражбата, барајќи начини да се ослободи од зависноста;
 • не прелиминарно развива план за грабеж, не избира која посебна работа да краде;
 • секогаш дејствува сам;
 • Не врши кражба на ден.

Следниве нарушувања може да бидат присутни кај пациент со клептоманија:

 • проблеми со спиењето, чести напади на несоница;
 • раздразливост, промени во расположението;
 • намалени перформанси, апатично расположение од време на време.

Вреди да се забележи дека пациентите со клептоманија често имаат ниска самодоверба или во минатото имало силни нервни шокови.

Дијагностика

Клептоманијата кај децата и кај возрасните бара да се побара квалификувана помош. Самиот пациент (ако е возрасен) и неговите роднини треба да сфатат дека порано или подоцна ќе дојде моментот кога предметот на кражбата ќе има материјална материјална вредност, за што едно лице ќе мора да сноси кривична одговорност.

Основата на дијагностичките активности е разговор со пациентот и неговото семејство, збир на лична и семејна историја. За време на испитувањето, лекарот мора да го дознае следново:

 • колку долго кражбата започна;
 • какво чувство се чувствува кога присвојува предмети на другите луѓе;
 • ако постои психијатриско нарушување во личната и семејна историја.

Дополнително, психијатриските тестови може да се користат за да се утврди сериозноста на патолошкиот процес. Само откако лекарот ќе добие комплетна клиничка слика, ќе се определи како да се ослободи од клептоманијата.

Треба да се разбере дека третманот на клептоманија кај возрасни и деца трае подолго, при што поддршката на саканите не е помалку важна од навременото земање на лекови.

Третман

Како правилно да се лекува клептоманијата, може да се каже само компетентен специјалист, но во секој случај неопходно е да се справи со патологијата на сложено начин - психотерапевтските методи се комбинираат со употреба на лекови. Кај децата, третманот на клептоманија трае неколку методи, но лекот е минимизиран или целосно елиминиран, ако е тоа можно.

Фармацевтскиот дел од третманот може да вклучува земање такви агенси:

 • антидепресиви;
 • стабилизатори на психо-емоционална позадина;
 • антиепилептичен;
 • хипнотици (ако е потребно);
 • анксиолитична.

Приемот на лекови мора да се комбинира со психотерапевтски практики. Најчесто користените сесии се когнитивно-бихејвиорална терапија, исто така може да се користат хипноза сесии.

Како да го одземете детето за да ги земе работите на другите луѓе може да се објасни само од детски психолог. Важно е родителите да сфатат дека казната и другите воспитни мерки ќе бидат несоодветни, бидејќи тоа е прашање на болеста, а не на лошите манири на детето или неговите намерни активности.

Клептоманијата се третира доста успешно, ако започнете активни терапевтски мерки навремено. Во спротивен случај, не се појавуваат само физиолошки / психолошки компликации, туку и последиците од таквото антисоцијално однесување. Всушност, сѐ уште е кражба, а за таков чин е предвидена мерка на одговорност во кривичниот законик.

Превенција

Точните етиолошки фактори не се утврдени, па затоа нема конкретни превентивни мерки. Препорачливо е да се земат предвид и да се почитуваат општите препораки:

 • силни психо-емоционални шокови треба да се исклучат од средината на детето;
 • возрасните треба почесто да се одмораат, да се избегне нервната напнатост;
 • ако има хронични психијатриски заболувања, треба внимателно да ги следите препораките на лекарот, не прескокнувајте ги земајќи ги таблетите;
 • психолошки проблеми не двоумете се да побарате совет од психолози или психотерапевти;
 • возрасните треба да бидат повеќе внимателни кон своите деца, да бидат свесни за нивните животни настани, а не да ги игнорираат проблемите во училиште и друга лична природа.

Ако постојат знаци на ова нарушување, треба да побарате медицинска помош, а не да се обидете сами да се справите со проблемот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Клептоманија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Афективни нарушувања (појавување на симптоми: 7 од 12)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Астено-невротичен синдром (појавување симптоми: 6 од 12)

Астено-невротичен синдром (син Астенија, астеничен синдром, синдром на хроничен замор, невропсихијатриска слабост) е бавно прогресивно психопатолошко нарушување кое се јавува кај возрасни и деца. Без навремено лекување води кон депресивна состојба.

...
Анксиозно растројство (појавување симптоми: 6 од 12)

Анксиозно растројство е колективен термин кој подразбира невротични нарушувања со типична клиничка слика. Депресивно нарушување на анксиозност се јавува кај луѓе и млади и стари.

...
Менопаузален синдром (појавување симптоми: 6 од 12)

Климактеричниот синдром е симптоматски комплекс кој се развива на позадината на намалувањето на активноста на репродуктивниот систем, што се карактеризира со цел комплекс на нарушувања на ендокрините и невролошките нарушувања. Клиниката за оваа состојба трае околу 2-5 години, но медицината има познати случаи на пролонгиран менопаузален синдром - до 10 години. Симптоматологијата ќе зависи од сериозноста на развојот на овој патолошки процес - може да има нарушувања од страна на не само ендокриниот, туку и адаптогенскиот, психо-емоционалниот, кардиоваскуларниот систем. Не се исклучени и вазовегетативните манифестации.

...
Депресија (појавување симптоми: 5 од 12)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .