Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Катаплексија: Симптоми и третман

Катаплексија - главните симптоми:

 • Црвенило на кожата
 • Говорно оштетување
 • Прекумерно потење
 • Бледило на кожата
 • Бавно чукање на срцето
 • Проблемот со фокусирање на очите на еден објект
 • Ненадеен пад
 • Ненадејна неподвижност на делот од телото
 • Привремена парализа на мускулите на лицето
 • Намалена мукозна чувствителност
 • Принудна салванизација

Катаплексијата е невролошко нарушување кое се карактеризира со пароксизмални нарушувања на движењето. Нема ограничувања во однос на полот и возраста - таквата болест може да се манифестира на било која возраст и кај мажите и кај жените. Но, според статистиката, катаплексијата најчесто се дијагностицира кај мажи на млада возраст - од 20 до 40 години. Времетраењето на нападот - од неколку секунди до 5 минути. Вториот е исклучително редок.

Катаплексијата добро реагира на третманот, не предизвикува психолошки компликации и на крајот целосно се враќа. Сепак, ова не значи дека болеста не може да се третира, бидејќи самиот тој синдром е последица на патолошки процеси во централниот нервен систем.

Етиологија

Во повеќето случаи (според статистиката, ова е 70-80%) катаплексијата е последица на друга болест - нарколепсија . Покрај тоа, причината за развојот на патологијата може да биде и следниве етиолошки фактори:

Во случај кога причината за таков синдром е нарколепсија, тие зборуваат за примарна форма на патолошкиот процес. Во сите други случаи, постои секундарна катаплексија.

Покрај тоа, неопходно е да се потенцираат предиспонирачките фактори за развој на болеста:

 • хроничен замор;
 • нарушување на режимот на денот - долг ден на спиење и несоница;
 • чест стрес , постојана нервна напнатост;
 • систематска злоупотреба на алкохол или земање дрога;
 • злоупотреба на дрога; антидепресивни лекови;
 • претходна хирургија на мозокот.

Во некои случаи, утврдувањето на причината за овој синдром не е можно.

Класификација

Катаплексијата е класифицирана според сериозноста на патолошкиот процес и може да биде од следниве видови:

 • вкупно или вкупно - во овој случај постои губење на мускулниот тонус на целиот организам, а лицето воопшто не може да се движи;
 • делумно или делумно - тонот исчезнува во одделни групи на мускули: нозете, рацете, стомакот, вратот и така натаму.

Во зависност од причината за појавата, се разликуваат следните типови на овој синдром:

 • геластична катаплексија - напад се јавува како резултат на силен емотивен шок - и позитивен и негативен;
 • по будењето - во овој случај, нападот на катаплексија се случува веднаш по спиењето и ретко трае подолго од една минута.

Одделно алоцирање на катаплексичниот статус - нападите следат едни со други.

Симптоматологија

Клиничката слика за овој синдром има прилично специфична манифестација, па затоа е прилично тешко да се збуни со некој друг патолошки процес.

Напад на катаплексија ги има следните симптоми:

 • ненадеен пад или неподвижност на одреден дел од телото;
 • бланширање или црвенило на кожата;
 • делумна и привремена парализа на мускулите на лицето;
 • брадикардија , односно забавување на пулсот;
 • намалување на чувствителноста на мукозните мембрани, па може да започне и несакана салвазација;
 • зголемено потење;
 • едно лице не може да ја фокусира својата визија на одреден објект;
 • оштетување на говорот.

Поради фактот што клиничката слика на катаплексијата е слична на напад со удар, секогаш треба да се сетете на следново: за разлика од мозочен удар, нападот на катаплексија трае не повеќе од 5 минути, но најчесто само неколку секунди, во просек, до една минута.

Дијагностика

Овој синдром е опасен не само за пациентот, туку и за другите, бидејќи нападот може да се случи во секое време: додека управува со транспортот, врши опасни задачи на работа и така натаму. Затоа, веднаш штом почнаа да се појавуваат првите симптоми, треба веднаш да се консултирате со лекар. Примарниот преглед го врши невропатолог, но може да биде потребен дополнителен совет од онколог, психијатар, нарколог.

Дијагностичката програма може да ги вклучува следните активности:

 • МНР и КТ;
 • електроенцефалографија;
 • МТЛС тестирање;
 • прашалник на скалата Еворт.

Стандардните лабораториски тестови се доделуваат доколку е потребно.

Третман

Текот на основната терапија ќе зависи од основната причина, ако постои. Медицинскиот дел од третманот во повеќето случаи е комбиниран со општите препораки на лекарот за исхрана, работа и одмор.

Лекови како што се:

 • селективни инхибитори;
 • трициклични антидепресиви;
 • психостимуланти;
 • витамин-минерален комплекс и зајакнување на лекови.

Физиотерапија исто така може да се препише:

 • фототерапија;
 • хидротерапија;
 • енцефалофонија.

Покрај тоа, треба да обрнете внимание на општите препораки кои ќе помогнат не само да ги елиминираат нападите, туку и да ги спречат во иднина:

 • елиминирање на физички и психо-емоционален шок;
 • набљудувај го режимот на денот и одмори се;
 • јаде правилно и навремено;
 • да се елиминира злоупотребата на алкохол и да не се впуштаат во опојни дроги.

Истите препораки можат да се користат како превентивна мерка. Пациентите со таква дијагноза треба да подлежат на систематски медицински прегледи и да не работат во услови кога се бара зголемено внимание.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате катаплексија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Феохромоцитом (појавување симптоми: 3 од 11)

Феохромоцитом е бениген или малиген тумор кој се состои од екстра-надбубрежно хромафинско ткиво, како и надбубрежна медула. Почесто, формирањето влијае само на надбубрежните жлезди и има бениген тек. Вреди да се напомене дека точните причини за прогресија на научниците за болест сè уште не се утврдени. Општо земено, феохромоцитомот на надбубрежната жлезда е доста редок. Обично, туморот почнува да напредува кај луѓето на возраст од 25 до 50 години. Но, формирањето на феохромоцитом кај децата, особено кај момчињата, исто така е можно.

...
Блокада на пакетот на Неговиот пакет (појавување симптоми: 3 од 11)

Блокадата на снопот на Неговиот (BNPG) зрак е кардиолошка патологија, која се изразува со нарушување на интракардијалната спроводливост, забавување или комплетен прекин на спроводливоста по должината на гранките на Неговиот сноп. Знаците на нецелосната блокада на вистинскиот пакет на Неговиот пакет, како по правило, отсуствуваат во почетната фаза на развојот. Како што болеста се влошува, клиничката слика ќе се манифестира, која се карактеризира со слабост, вртоглавица и симптоматологија на нарушување на кардиоваскуларниот систем.

...
Агитација (појавување на симптоми: 3 од 11)

Агитација - кршење на психијатриска природа, што се изразува во потребата на индивидуата да врши активни дејства. Со други зборови, се случува интензивен емотивен импулс, кој е проследен со страв, паничен напад и слични симптоми. Пациентот врши само автоматски акции, без значајност.

...
Суправентрикуларна тахикардија (појавување симптоми: 3 од 11)

Нормално, изворот на срцевиот ритам е синусниот јазол. Кога изворот на синусниот ритам на срцето е дел од срцевиот мускул лоциран над коморите, се јавува еден од типовите на аритмии - суправентрикуларна тахикардија (суправентрикуларна, nzht). Во прогностички термини, ова е најповолен тип на тахиаритмии, при што срцевиот ритам (срцето) достигнува 150 или повеќе удари во минута.

...
Апсанс (појавување симптоми: 3 од 11)

Апсанс (fr. "Отсуство") или мал напад е вид на епилептични напади кои се карактеризираат со краткотрајно губење на свеста или сончева свест во отсуство на видливи конвулзии. Често се комбинираат со други видови на епизофагија. Вклучени во структурата на генерализирана епилепсија идиопатска природа. Децата 4-7 години почесто се болни. Оваа болест првпат беше спомната во 1705, терминот беше воведен во 1824 година.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .