Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Високо-функционален аутизам: симптоми и третман

Високо функционален аутизам - главните симптоми се:

 • Раздразливост
 • Одложен развој на говор
 • Недостаток на апстрактно размислување
 • Несмасност
 • Склоност кон заразни болести
 • Ноќно будење
 • Тенденција за стереотипно однесување
 • Тешкотии со невербална комуникација
 • Неможност правилно да се покажат емоциите
 • Фокусирани интереси
 • Селективност во исхраната
 • Слабо адаптација кон нови услови
 • Сопирани моторни вештини
 • Сиен сон
 • Непредвидливоста на однесувањето
 • Зголемен мир
 • Хомогено однесување
 • Tactlessness
 • Монотински акции
 • Ниво на тешкотија да заспие

Високо функционалниот аутизам (Син. Аспергеров синдром) е заедничко нарушување во развојот. Таквата дијагноза е направена за луѓе со аутизам чиј интелигенција е над 70. Карактеристичните карактеристики на оваа форма на болеста се несмасност на активностите, тешкотиите во социјалните вештини и одложениот развој на говорот.

Точните причини за проблемот во моментов не се познати, но се верува дека структурните аномалии во некои области на мозокот дејствуваат како активирач.

Клиничката слика е специфична и е изразена во размислување надвор од кутијата, прекумерното внимание на деталите, тешкотиите при собирање информации и прекумерната перцепција на емоциите на другите.

Дијагнозата се утврдува само врз основа на податоците од студијата за клиничката слика, психијатриските и невролошките испитувања. Сепак, поради карактеристичните симптоми на дијагноза, нема проблеми.

Третманот се сведува на елиминација на симптомите, развој на вештини за социјална интеракција и постојана психолошка и педагошка поддршка за пациентите.

Етиологија

Високо функционалниот аутизам е нарушување во кое луѓето ја задржуваат способноста да се дружат. Специјалисти од областа на психијатријата го ставаат таквото нарушување на исто ниво како и другите нарушувања на аутистичниот спектар, вклучувајќи:

 • рано детство аутизам или каннер синдром;
 • детско дезинтегративно нарушување;
 • Рет синдром ;
 • атипичен аутизам или неспецифично продорно нарушување во развојот.

Според податоците од истражувањето, клиничките знаци кои ги исполнуваат сите критериуми на болеста се пронајдени за помалку од 1% од вкупниот број ученици. Треба да се забележи дека приближно секое трето дете има девијација недијагностицирана. Познато е дека патологијата е околу три пати почеста кај мажите.

До денес, точните причини за развојот на синдромот не се разјаснети. Група на предиспонирачки фактори вклучуваат:

 • автоимуна реакција на мајчиниот организам, што предизвикува оштетување на некои делови од феталниот мозок;
 • негативното влијание на вакцинирањето, особено против мали сипаници и заушки;
 • раѓањето на детето во светот пред време;
 • хормонален дисбаланс - високи или ниски нивоа на кортизол, високи нивоа на тестостерон;
 • хиперактивност ;
 • нарушување на дефицитот на вниманието ;
 • оптоварена наследност;
 • ефектот на токсични супстанции врз телото на бремената мајка, особено во првиот триместар;
 • појава на интраутерини или постнатални вирусни инфекции - рубела , херпес , токсоплазмоза и цитомегалија.

Сепак, ниту една од горенаведените претпоставки е 100% потврдена.

Сигурно е познато дека болеста не се манифестира како последица:

 • несоодветно родителство;
 • емоционални повреди на рана возраст;
 • животни искуства на децата.

Симптоматологија

Главните клинички манифестации се сметаат за такви симптоми:

 • проблеми со невербална комуникација;
 • хомогено однесување и монотони акции;
 • инхибирана подвижност;
 • стереотипни говор;
 • фокусирани, но длабоки интереси.

Пациентите со слична дијагноза често развиваат социјални тешкотии, но нивото на интелигенција е просечно или над просекот.

Симптоми на Аспергеров синдром

Почесто манифестации на отстапувања стануваат забележливи, почнувајќи од 2-3 години од животот на детето. Знаци:

 • зголемена смиреност или, обратно, прекумерна раздразливост, мобилност;
 • проблеми со заспивање;
 • чести ноќни будења;
 • чувствителност во спиењето;
 • селективност во исхраната;
 • одложена активност за говор - често овие деца почнуваат да зборуваат не порано од 4 години;
 • слаба адаптација кон нови услови, на пример, посета на детска градинка;
 • одбивање на контакт со врсниците;
 • честа изложеност на инфективни и воспалителни болести;
 • неможност да се изрази сопствената емоционална состојба;
 • претпочитање на општество на возрасни или помлади луѓе;
 • непредвидливоста на однесувањето;
 • бестактност.

Кај адолесцентите, тие го забележуваат развојот на депресивна состојба, мисли на самоубиство, зависност од дрога или алкохол.

Меѓу карактеристиките на интелигенцијата и вербалната комуникација кај деца со слично нарушување, вреди да се истакнат следниве состојби:

 • недоволен развој на апстрактното размислување;
 • неспособноста самостојно да ги реши дури и најлесните задачи;
 • проблеми со примена на нивното знаење во пракса;
 • постојан престој во светот на нивните мисли и фантазии;
 • предвидување на развојот на говорот;
 • бавен или, обратно, забрзан говор;
 • присуство на обрасци на говор;
 • неможноста на првиот да започне разговор или да го одржува разговорот;
 • зголемена способност за пишување на мисли;
 • семантичка дислексија.

Сензорски и моторни карактеристики:

 • зголемена подложност на надворешни стимули;
 • стереотипно однесување;
 • прекумерна педантерија;
 • строго дефинирани гастрономски преференции;
 • присуството на необични опсесивни стравови, како што е стравот од дожд;
 • прекршување на моторните вештини и координација на движењата;
 • несмасност на акција;
 • повреда на држење на телото или одоѓање.

Со појава на таков синдром е забележано:

 • неспособноста да се разберат постапките, зборовите и однесувањето на луѓето околу нив;
 • необичен начин на говор;
 • недоразбирање на невербални знаци;
 • прекумерен ентузијазам за било која тема.

Треба да се напомене дека сериозноста и присуството на одредени симптоми ќе бидат чисто индивидуални.

Силни на луѓе кои страдаат од Аспергеров синдром :

 • внимание на детали;
 • логично размислување;
 • талент во една област;
 • игнорирајќи ги мислењата на луѓето околу нив;
 • светло развиена визуелна перцепција;
 • директност и чесност;
 • лојалност и недостиг на уверување.
Силни на луѓе со синдром на Аспергер

Проблеми кои се сметаат за:

 • недостаток на разбирање на целокупната слика за тоа што се случува;
 • неперцепција на емоциите на другите луѓе;
 • недостаток на мотивација да се вклучат во активности кои не се во областа на интерес;
 • тешкотии во истакнување важни информации во разговор;
 • неможност за планирање на долгорочни задачи.

Високо функционалниот аутизам кај возрасни има слични симптоми, а ако не се лекува, знаците ќе бидат поизразени.

Дијагностика

Родителите, наставниците во градинките или наставниците во основно училиште, лекарите од разни области на медицината може да ги идентификуваат карактеристичните карактеристики на болеста:

 • педијатар;
 • логопед;
 • педијатриски невролог;
 • детски психолог.

Примарна дијагноза:

 • проучувајќи ја медицинската историја на не само детето, туку и неговите блиски роднини;
 • собирање и анализа на животната историја на пациентот;
 • запознавање со податоците во врска со текот на бременоста;
 • сослушување на родители, роднини, воспитувачи или наставници;
 • набљудување на детето;
 • специфични невропсихолошки тестови;
 • детален преглед на родителите - за да се утврди присуството и сериозноста на клиничките знаци.

За да се елиминира органското оштетување на мозокот, можеби ќе треба:

 • ЕЕГ;
 • КТ скенирање;
 • МНР
ЕЕГ

Лабораториските тестови немаат дијагностичка вредност.

Дијагнозата на "високофункционалниот аутизам" од дете или адолесцентен психијатар е конечно потврдена.

Третман

Специфичната терапија моментално не постои. Третманот е насочен кон запирање на некои клинички манифестации и нормализирање на благосостојбата.

Високо функционална форма на аутизам вклучува земање на овие лекови:

 • антипсихотици;
 • транквилизатори;
 • антидепресиви;
 • седативи;
 • психостимуланти;
 • имуномодулатори.

Третманот мора да вклучува такви точки:

 • работа на логопед со пациент;
 • изведува вежби гимнастика;
 • физиотерапија;
 • обука за социјални вештини;
 • когнитивна бихевиорална психотерапија.

Успехот на третманот во голема мера зависи од соодветната психолошка и педагошка поддршка на пациентот.

Превенција и прогноза

Високо функционалниот аутизам се развива поради непознати причини во сегашно време, така што не постои специфична превенција на болеста.

Намалување на веројатноста за отстапување е можно, следејќи ги овие препораки:

 • Генетско советување - прикажано на парови кои решаваат да имаат бебе;
 • контрола на соодветна бременост;
 • постојано следење на хормоналната позадина;
 • исклучување на повреди на мозокот;
 • редовни посети на педијатарот;
 • годишен сеопфатен преглед во здравствена установа.

Прогнозата на синдромот како целина е поволна - ранниот третман за квалификувана помош и целосна терапија им овозможува на луѓето на кои им е дијагностициран "високо функционален аутизам" за да студираат во средно училиште, да живеат самостојно, да работат на редовна работа, да постигнат огромен успех во областа на интерес и да започнат семејство .

Треба да се има на ум дека недостатокот на терапија ќе доведе до влошување на детските проблеми поврзани со синдромот во зрелоста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате висок функционален аутизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , невролог , психолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Губење на слухот (појавување симптоми: 2 од 20)

Губење на слухот е патолошка состојба која се карактеризира со остра или постепено намалување на слухот. Влошувањето во способноста за согледување на звуците може да биде или краткорочен феномен или последица на сериозни болести. Губењето на слухот може да почне да напредува поради употребата на одредени синтетички лекови, во однос на позадината на заразни болести и така натаму.

...
Фертилитет (појавување на симптоми: 2 од 20)

Дебелината - е најлесниот степен на ментално растројство. Може да биде конгенитален или стекнат во првите неколку години од животот. Со возраста на детето, оваа форма на ретардација во менталната активност не се развива, а со соодветен третман малку се коригира. Децата со таква повреда не се способни за апстрактно размислување, конструкција на долгите фрази и логичка комбинација на неколку процеси.

...
Хроничен хепатитис (појавување симптоми: 2 од 20)

Хроничниот хепатитис е воспалителна и дистрофична лезија на црниот дроб, што доведува до нарушување на неговата функционалност и трае повеќе од шест месеци. Со оваа патологија, лобуларната структура на органот е зачувана, но во него се јавуваат воспалителни и дистрофични промени, а без лекување, болеста се развива во цироза, што може да предизвика фатален исход. Затоа третманот на хроничен хепатитис Ц и други форми треба да се врши под строг надзор на лекар кој поединечно ја избира дозата на лекови и ја надополнува терапијата со традиционалната медицина.

...
Силикоза (појавување симптоми: 2 од 20)

Силикозата на белите дробови е патолошка состојба предизвикана од пролонгирана експозиција на прашина што содржи силика во човечките респираторни органи. Овој патолошки ефект доведува до пролиферација на сврзното ткиво и формирање на нодули во ткивото на белите дробови.

...
ХИВ кај жени (појавување симптоми: 2 од 20)

ХИВ е подмолна инфекција која не се манифестира долго време. Затоа е исклучително тешко да се одредат симптомите на ХИВ кај жените, особено во рана фаза, бидејќи тие се од општа природа, што не укажува на присуство на вирус во телото. Во исто време, ако не започнете антивирусна терапија со текот на времето, очекуваниот животен век на пациентот се намалува, бидејќи симптомите на болеста напредуваат и на крајот доведуваат до развој на СИДА. Првите симптоми на болеста не даваат идеја за причините за нивниот изглед, затоа лекувањето на болеста е попречено од клиничката природа на овие манифестации и неможноста да се направи дијагноза за време на периодот на инкубација.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .