Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Атипичен аутизам: симптоми и третман

Атипичен аутизам - главни симптоми:

 • Места за расположение
 • Говорно оштетување
 • Раздразливост
 • Нарушување на мирис
 • Нарушувања на менталниот развој
 • Несоодветно однесување
 • Тешкотии во комуникацијата со луѓето
 • Тенденција кон осаменост
 • Неможност правилно да се покажат емоциите
 • Неможност правилно да ги изразат своите чувства
 • Неможност правилно да се одговори на настаните
 • Погрешна перцепција на информации
 • Неможност за правилно изразување на мислата
 • Паника страв кога во непозната околина
 • Неможност за самостојно извршување домашни задачи
 • Неможност правилно да се формулира мислата
 • Неможност правилно да се толкуваат зборовите

Атипичниот аутизам (синдром на нарушување на аутистичкиот спектар, инфантилен аутизам) е невропсихијатриска болест која предизвикува кршење на перцепцијата и разбирање на околната реалност. Оваа болест може да доведе до неповратна ментална ретардација или RRD. Развојот на таков патолошки процес се должи на кршењето на мозочните структури, што во повеќето случаи е неповратно.

Атипичниот аутизам нема јасни ограничувања во врска со сексот. Сепак, кај момчињата се дијагностицира 2-5 пати почесто отколку кај девојчињата. Често болеста се комбинира со оштетен говор и слух.

Клиничката слика на болеста е доста специфична, но лекарот може да дијагностицира "атипичен аутизам" само по сеопфатно испитување и утврдување на природата на патологијата. Предвидувањата во овој случај се индивидуални, но треба да се забележи дека со формата без ментална ретардација, тие се поповолни - во некои случаи е можно дури и целосно да се обнови детето.

Третманот е конзервативен, се практикува само интегриран пристап. Не постојат специфични лекови или физиотерапевтски процедури. Се спроведува корективна работа, која вклучува социјална адаптација на пациентите.

Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, оваа болест има посебен код. Сепак, со цел правилно да го одредат значењето, тие можат да ја идентификуваат болеста со други патолошки процеси, кои исто така во клиничката слика имаат таков симптом како ментална ретардација. Така, атипичниот аутизам кај децата го има кодот ICD-10 - F84.0, а заеднички атипичен аутизам, вклучително и кај возрасни, кодот е F84.1.

Етиологија

Главната причина за развојот на таквото нарушување е оштетување на структурата на церебралниот кортекс. Ова може да се должи на следните етиолошки фактори:

Покрај тоа, наследниот фактор не е исклучен. Ако атипичниот аутизам е во некој од блиски роднини, тогаш веројатноста за иста болест кај потомството се зголемува неколку пати. Ако мајката претрпела некоја инфективна болест додека носела дете, тогаш во позадина на наследна предиспозиција ризикот од развој на аутизам кај бебето се зголемува за околу 50%.

Аутизмот кај возрасните се дијагностицира поретко и може да се должи на следните етиолошки фактори:

 • тешка трауматска повреда на мозокот;
 • тумор на мозокот ;
 • заразни болести кои влијаат на мозокот;
 • компликации по операцијата.

Треба да се напомене дека симптомите на болеста не зависат од етиолошкиот фактор. Во почетните фази на развој, атипичниот аутизам може да биде асимптоматски.

Класификација

Во психијатријата, постојат само две форми на развој на таква невропсихијатриска болест:

 • атипичен аутизам со ментална ретардација;
 • болест без ментална ретардација.

Во зависност од формата на болеста и симптомите ќе се појават. Но, само докторот може да ја утврди точната форма на болеста и да пропише ефикасен третман. Независно е невозможно да се споредуваат знаците и терапевтските мерки.

Симптоматологија

Симптомите на оваа болест кај децата најчесто се јавуваат не порано од три години, што доведува до задоцнета дијагноза. Почетните знаци на развој на оваа болест се карактеризираат со следното однесување:

 • пациентот претпочита осаменост или има проблеми со комуницирањето со луѓето;
 • прекршување на емоционалната сфера - пациентот не може правилно да ги изрази своите чувства, да покажува емоции и правилно да одговори на одредени настани;
 • раздразливост, промени во расположението.

Таквите симптоми не можат да се наречат специфични, па често во оваа фаза на болеста, дури и специјалист е тешко да се направи точна дијагноза.

Како што патолошкиот процес се влошува, клиничката слика може да вклучува такви знаци:

 • прекршување на функцијата на говорот - пациентот го разбира говорот упатен до него, но не може јасно да формулира и изрази мисла;
 • пациентот не може правилно да ги интерпретира зборовите и фразите кои биле изречени во фигуративна смисла;
 • пациентот може да падне во страв од страв кога е во непозната средина или со непознати луѓе;
 • сензорно оштетување - лицето може погрешно да ги толкува информациите што ги добива преку визуелната и аудитивната функција, и може да има проблеми со мирис.

Ако пациентот развие форма на аутизам со ментална ретардација, клиничката слика може да биде надополнета со следните симптоми:

 • нарушувања на говорот;
 • лицето не може самостојно да извршува задачи во домаќинството;
 • неспособноста правилно да формулира и изрази мисла;
 • ментална ретардација, знаци на несоодветно однесување.

Често, во позадина на таков патолошки процес, може да бидат присутни физиолошки нарушувања.

Симптоми на атипичен аутизам

Правилно да ги интерпретираат симптомите и да направат дијагноза може да биде само лекар. Задачата на родителите - со клиничките слики кои се опишани погоре, навремено да побараат медицинска помош.

Дијагностика

Поради неспецифичноста на клиничката слика, дијагнозата е прилично тешка и невозможна во еден или два дена. Во овој случај, потребно е темелно испитување на тековната клиника, собирање лична и семејна историја, набљудување на однесувањето на детето во општеството и во вообичаените услови.

Поставувањето на точна дијагноза вклучува сеопфатен медицински и психолошки преглед на детето или на возрасните. Стандардни лабораториски тестови не се потребни, но лекар може да препише КТ скенирање или МРИ на мозокот. Задолжителна дијагностика вклучува психијатриско тестирање.

Диференцијалната дијагноза се изведува во врска со болести како што се:

Според резултатите од испитувањето, најефективната тераписка тактика во овој клинички случај ќе биде избрана.

Дијагноза на атипичен аутизам

Третман

Третманот е насочен исклучиво кон елиминирање на симптомите и социјалната адаптација на пациентот. За жал, невозможно е целосно да се излечи болеста, бидејќи не постојат целни лекови или методи на лекување.

Важно е родителите да сфатат дека медицинските мерки ќе траат повеќе од една година и ќе потрае поголем дел од денот: ќе треба да извршите посебни вежби со бебето за да му дадете психолошка и физичка поддршка.

Прогнозата е исклучиво индивидуална, бидејќи текот на болеста нема општа форма. Исто така се зема предвид и видот на болеста - може да се направат позитивни предвидувања ако нема ментална ретардација.

Што се однесува до превенцијата, не постојат ниту специфични методи. На првите знаци треба да се консултирате со лекар и да не ги игнорирате симптомите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Атипичен аутизам и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 3 од 17)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Шизоафективно заболување (појавување на симптоми: 3 од 17)

Шизоафективно нарушување е психијатриско нарушување кое ја комбинира клиничката слика на две нарушувања, шизофренија и афективно нарушување. Во повеќето случаи, прогнозата е поволна и целосна наплата е можна. Третманот може да пропише лекар само по сеопфатен преглед. Точната етиолошка слика за оваа болест сè уште не е утврдена. Нема ограничувања за возраста и полот (исклучени само кај деца), но почесто се дијагностицира кај жените на работоспособна возраст.

...
Ревматизам кај деца (појавување симптоми: 3 од 17)

Ревматизмот кај децата е ретка патологија која најчесто се дијагностицира кај возрасната група од 7 до 15 години, но тоа воопшто не значи дека децата од други возрасти не можат да се разболат. Со оваа болест, воспаление се шири на сврзното ткиво на голем број на внатрешни органи.

...
Хиперстезија (појавување симптоми: 3 од 17)

Хиперестезијата (синхрониска хиперсензитивност) може да укаже на зголемена ментална ексцитабилност или прекумерна подложност на кожата, барем - заби, дел од главата, на надворешни стимули. Патологијата може да се развие кај возрасни и деца.

...
Злоупотреба на супстанции (појавување симптоми: 3 од 17)

Злоупотребата на супстанции е болест на злоупотреба на супстанции што се карактеризира со употреба на хемикалии кои не се официјално поврзани со дрога. Ова постепено доведува до зависност, што е тешко да се елиминира како во случајот со лекови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психолог зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .