Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лудоманија: Симптоми и третман

Лудоманија - главните симптоми:

 • Места за расположение
 • Палпитации на срцето
 • Раздразливост
 • Несоница
 • Прекумерно потење
 • Нарушување на концентрацијата
 • Се обиде да изврши самоубиство
 • Агресија
 • Респираторна инсуфициенција
 • Патолошка надеж за победа
 • Патолошка надеж за лесно збогатување
 • Ментално осиромашување
 • Постојана преокупација со мисли за играта.
 • Доверба во целосна контрола на ситуацијата.
 • Неможност да се прекине играта
 • Целосно одбивање да се комуницира
 • Зголемување на времетраењето на игрите
 • Емоционална ексцитабилност за време на бодирањето
 • Обидите да се надоместат по губењето
 • Зголемете ја фреквенцијата на игрите

Лудоманија (синоним за коцкање, зависност од коцкање, патолошко коцкање) е форма на не-хемиска зависност, што се изразува преку прекумерната страст за коцкање, вклучувајќи ги и гејмерските машини. Во моментов, проблемот стана епидемија.

Неколку фактори истовремено влијаат врз формирањето на нарушување. Инстиваторите може да размислуваат за грешки, опсесивно-компулсивни нарушувања, навика на коцкање од детството и гледање филмови што го промовираат таков начин на живот.

Клиничката слика е сосема специфична, вклучува стеснување на опсегот на интереси, отуѓување, проблеми со социјална адаптација, личен живот и финансиска состојба, зависност од лекови.

Коцкањето како зависност е лесно откриено за време на првата посета на психијатар, кој често има насилен карактер, односно пациентите доаѓаат кај специјалист против нивната волја. При поставувањето на дијагнозата, лекарот се потпира на надворешни знаци.

До денес, главните методи за третирање коцкање се претставени со лекови, долготрајна психотерапија и употреба на алтернативни методи, како хипноза. Користено кодирање од Лудоманија.

Етиологија

Како и повеќето други видови зависност, лудоманија има психолошки причини. Се верува дека основата на патологијата е опсесивно-компулсивно нарушување.

Се претпоставува дека чувството на осаменост, кое ги привлекува луѓето кон коцкање, дејствува како активирач. Добиени позитивни впечатоци го прават се повеќе и почесто се враќаат на таква окупација, и на крајот постои постојана желба да се игра.

Незадоволството е уште еден провокатор за развојот на игри зависност кај возрасни или адолесценти. Во такви ситуации, едно лице се обидува да се докаже во игра каде што е полесно да се победи, отколку да се потврди себеси во реалниот живот.

Колку е поуспешна играта, толку е поголема желбата да се игра повторно и што е можно почесто. Експертите наведуваат дека во најмала рака е и чувството на профит добиени без употреба на посебни напори.

Предвидните извори вклучуваат:

 • предиспозиција за ментални нарушувања;
 • хормонални карактеристики на телото;
 • оптоварена наследност;
 • индивидуална перцепција на светот;
 • Склоност да се вршат повторувачки дејства чија цел е намалување на анксиозноста;
 • тешка психолошка траума (веројатно повторена) претрпела во детството;
 • Пример за некој близок со кого пациентот има силна психолошка врска е една од главните причини зошто развојот на игри зависноста се развива кај адолесцентите;
 • хронична депресија ;
 • криза во средниот век;
 • недостаток на значење на животот.

Не е исклучено лудоманија да е придружена со други видови на зависности - хемиски. Тие вклучуваат прекумерна зависност од алкохол или дрога. Овој фактор, некои експерти сметаат дека е главен провокатор.

Не е невообичаена игра зависност кај децата, чиј развој може да биде под влијание на такви фактори:

 • навика за трошење на семејното слободно време со родители или браќа и сестри на игри со карти;
 • погледнете голем број на филмови, ТВ емисии или ТВ-емисии кои покажуваат атрактивност на коцкање, казина и слот-машини;
 • технолошки напредок - постојани разговори со пријателите за тактика или стратегии за победа во компјутерска игра;
 • неможноста да се разбере постоењето на друга страна од таквата зависност - финансиски загуби, несреќа и долгови кои произлегуваат од неможноста да се одбие учество во игри.

Причините за зависност од храна може да бидат како што следува:

 • љубомора на побогати роднини или пријатели;
 • соништа за лесно збогатување;
 • силна фиксација на материјалните вредности;
 • верувањето дека парите решаваат било каков проблем;
 • недостаток на семејство.

Играњето зависност од компјутерски игри, казина, игри со карти или машини за игри на среќа доведува до фактот дека специфичната атмосфера на гејмерскиот простор и пријатните емоции од победата резултираат со активирање на "центарот за задоволство". Во мозокот, постои силно ослободување на невротрансмитери и се појавуваат реакции, што личи на задоволство од алкохолизам.

Класификација

Лудоманија има неколку фази:

 • фазата на победа - почетната фаза на прогресија, симптомите може да се ограничат само на соништата за лесно збогатување, но износот на време и пари потрошени на игри постепено се зголемува;
 • фаза на загуба - промени во личноста се развиваат, проблемите се јавуваат со работа и комуникација со луѓето околу вас;
 • фазата на мракот - влошување на менталните нарушувања и појавата на здравствени проблеми;
 • фаза на безнадежност - формирање на компликации, особено обиди за самоубиство.

Постои т.н. маѓепсан круг, односно играчки циклус во кој се движи лице кое страда од нарушување. Ги вклучува следните фази:

 • апстиненција - одбивањето на игри се случува под притисок на роднините: во многу погледи успехот на третманот и спречувањето на коцкањето зависи од нивните роднини;
 • автоматски фантазии;
 • зголемување на емоционалниот стрес;
 • донесување на одлуки - планирање на наводна стратегија за победа;
 • репресија - чувство на лажна контрола над ситуацијата;
 • имплементација - искривување на вистинската слика за тоа што се случува.

Симптоматологија

Лудоманија има голем број на клинички манифестации, кои обично се поделени во неколку големи групи во зависност од тоа кој внатрешен систем е најмногу погоден.

Ментални клинички манифестации:

 • доверба во целосна контрола на ситуацијата;
 • патолошка надеж за рана добивка и лесно збогатување;
 • неможноста да се прекине играта, и покрај бројните загуби;
 • емоционална ексцитабилност во времето на бодување;
 • постепено зголемување на фреквенцијата и времетраењето на игрите;
 • постојана преокупација со мисли за играта, планирање тактика и пристапи кон победа;
 • иритација и агресија што произлегуваат кога е неопходно да се прекине играта;
 • се обидува да се надомести по губењето;
 • лежи на роднините за тоа што навистина им треба пари;
 • чести промени во расположението, од возбуда до длабока депресија;
 • напади на агресија;
 • раздразливост;
 • проблеми со спиењето до несоница - предизвикани од кошмари;
 • се обидува да изврши самоубиство.

Зависноста од машините за игри или друго коцкање предизвикува појава на следните физиолошки знаци:

 • ментално осиромашување;
 • нарушување на функционирањето на внатрешните органи, кое се јавува поради ослободување на голем број стрес хормони (адреналин, ендорфин и кортизол);
 • зголемена брзина на срцето;
 • зголемен тонус на крв;
 • проблеми со дишењето;
 • неправилни оброци;
 • зголемено потење;
 • главоболки;
 • проблеми со концентрацијата;
 • декомпензација на органи, што се појавува против позадината на нивната постојана работа во присилниот режим;
 • болка во срцето;
 • менување на изгледот на пациентот - лице личи на зависник од дрога.

Кај пациенти со зависност од коцкање често се јавуваат промени во личноста. Овие симптоми вклучуваат:

 • губење на интерес во сите општествени активности;
 • продолжувањето на играта е поважно од семејството, кариерата и образованието;
 • целосно одбивање да комуницира со роднини или пријатели;
 • негативен став кон работа;
 • вклученост во криминални активности.

Ако се појават симптоми, вреди да се испрати лице на психијатар за консултации што е можно почесто, честопати против неговата волја. Само искусен клиничар ќе може индивидуално да ги избере најефикасните методи за лекување зависност од игра.

Дијагностика

Точната дијагноза се утврдува врз основа на разговор со пациентот, неговите роднини и пријатели. Во повеќето ситуации, психијатарот добива основни информации од најблиските, бидејќи самиот гејмер може да скрие некои факти или да го минимизира значењето на проблемот.

Процесот на дијагностицирање ги вклучува следните манипулации:

 • собирање и анализа на животната историја;
 • евалуација на изглед;
 • мерење на пулсот и крвниот притисок;
 • објаснување на прв пат на појава и интензитет на клинички манифестации, што ќе му укаже на лекарот на фазата на текот на болеста и на сериозноста на општата состојба.

Во најголем дел, дијагностиката е насочена кон откривање на изворите на зависност, бидејќи без регистрација на причината не е можно да се опорави од зависност.

Третман

Борбата против болеста се изведува во дрога или психијатриско одделение. Неконтролираната желба за игри и некритичната перцепција на ситуацијата во голема мера ги намалува шансите за заздравување во амбулантското опкружување.

Пациентите се должни да примаат лекови. Третманот на зависноста од коцкање со помош на лекови вклучува земање такви лекови:

 • антидепресиви;
 • инхибитори на повторна употреба на серотонин;
 • антагонисти на опиоидни рецептори;
 • регулатори на расположението;
 • апчиња за спиење;
 • седативи;
 • инхибитори на норепинефрин;
 • литиум соли.

Методите за отстранување на зависноста од коцкање вклучуваат следниве видови психотерапија:

 • преку когнитивно-размислувачки грешки се надминува перцепцијата на лицето за проблемот и се формираат реални ставови;
 • рационално - клиничар со објаснувања и докази апелира до умот на гејмерите;
 • аналитички - е релевантно ако зависноста од игра е формирана врз основа на длабок внатрешен конфликт, детски психолошки трауми и проблеми со образованието;
 • сугестивна - терапија сугестија во состојба на будење;
 • хипноџугестивен - ова е третман на коцкање хипноза, кога пациентот е во состојба на хипнотички сон;
 • активирање - стимулација на пациентите на социјални активности и помош при формирање на нов светоглед;
 • интеракција психотерапија - се концентрира на градење на односи со пациентите со роднини, пријатели и колеги.

Освен психијатарот, третманот на зависноста од храна го вршат психолози и психотерапевти. Работата со пациентот може да биде индивидуална или група.

Неодамна, се почесто се свртуваат кон таква постапка како кодирање од коцкање.

Можни компликации

Ако не се ослободите од коцкањето, шансите за формирање такви компликации се високи:

Превенција и прогноза

Со цел да се избегнат проблеми со тоа како да се излечи коцкање, треба да ги следите едноставните препораки. Спречувањето на зависност од коцкање подразбира:

 • градење доверба односи во семејството;
 • правилно родителство;
 • детска заштита од емоционална траума;
 • одржување на здрав начин на живот;
 • навремено и целосно лекување на ментални нарушувања;
 • редовни посети на психијатар - прикажани на лица со предиспозиција за коцкање.

Лудоманија има двосмислено предвидување, бидејќи решавањето на проблемот зависи од сериозноста на зависноста, од времето на барање квалификувана помош и од изборот на адекватна тераписка тактика. Често, продолжениот, професионалниот третман и поддршката на најблиските доведуваат до целосно закрепнување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Лудоманија и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Акрофобија (појавување симптоми: 6 од 20)

Акрофобијата е болест што се карактеризира со страв од височина. Во овој случај, едно лице може да почувствува вртоглавица, гадење и повраќање, а во некои, моторните реакции се вознемирени, па дури и ступор. Различни луѓе предизвикуваат оваа состојба поради различни причини, степенот на манифестација е исто така различен. Но, во сите случаи - ова е голем непријатност за некоја личност. Едно лице не може да се бори со таква патологија самостојно, затоа му треба помош од квалификуван лекар.

...
Синдром на исцрпна исцрпеност (појавување симптоми: 5 од 20)

Синдром на исцрпна исцрпеност (синдром ШРИ, нарушување на јајниците, предвремена деплеција на јајниците, хипергонадотропна аменореа, ендокрина стерилност, предвремена менопауза) е патолошка состојба која се карактеризира со прекинување на функционирањето на таквите органи кај жените под 40-годишна возраст. Вреди да се спомене дека на почетокот на болеста не му претходи нарушување на менструалната или репродуктивната функција.

...
Анксиозно растројство (појавување симптоми: 5 од 20)

Анксиозно растројство е колективен термин кој подразбира невротични нарушувања со типична клиничка слика. Депресивно нарушување на анксиозност се јавува кај луѓе и млади и стари.

...
Вертебро-базиларна инсуфициенција (појавување на симптоми: 5 од 20)

Вертебро-базиларна инсуфициенција (вертебробсаларен синдром) - абнормалности во мозокот поради слабо снабдување со крв во вертебралните и базиларните артерии. Последната голема во мозокот. Поради можно стеснување на крвните садови, мозокот нема доволно кислород, што доведува до нарушувања во централниот нервен систем.

...
Хипогликемија (појавување симптоми: 4 од 20)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, патолошките состојби понекогаш се јавуваат кога нивоата на гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психолог зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .