Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Невролептичен малигни синдром: Симптоми и третман

Невролептичен малигнен синдром - главните симптоми:

Малигнен невролептичен синдром (син ЗНС) - патолошка состојба која се развива на позадината на долгорочна употреба на психотропни супстанции (неуролептици или антипсихотици). Вреди да се спомене дека болеста може да се развие дури и во совршено здрава личност, која поради некоја причина била препишана да зема такви лекови.

Покрај ирационалната употреба на лекови, меѓу предиспонирачките фактори емитуваат силно осиромашување, зависност од алкохол, дехидрација, проток на инфективни процеси и други болести.

Болеста има голем број на надворешни знаци, но главни се мускулната вкочанетост, треска, ментални нарушувања и флуктуација во крвниот тон.

Дијагнозата бара широк спектар на лабораториски тестови, а инструменталните процедури и активности спроведени од клиничар се секундарни.

Третманот е укинување на сите лекови и употреба на конзервативни терапевтски методи. Доста често се прибегнува кон таква постапка како вештачка вентилација на белите дробови.

Етиологија

Малигниот невролептичен синдром се карактеризира со фактот дека се смета за исклучително ретка болест. Главната причина за развојот на патологијата е несоодветната употреба на лекови - непочитување на препораките на лекарот што посетува или нивното примање без очигледна причина.

Листата на лекови со таков несакан ефект:

 • типични и атипични антипсихотици од различни групи;
 • "TSerukal";
 • Метоклопрамид;
 • Reserpine;
 • Тетрабеназин;
 • литиумски препарати;
 • антидепресиви;
 • "Дозипин";
 • Fenelzin;
 • "Дезипрамин".

Други негативно влијаат на надворешните фактори, вклучувајќи ги и параметрите на антипсихотичниот третман:

 • висока доза на невролептици;
 • брзо зголемување на дневната стапка на лекови;
 • употребата на високо силни супстанции;
 • употреба на лек со продолжено дејство;
 • интрамускулна администрација на лекови;
 • нагло повлекување на лекот;
 • истовремена употреба на неколку супстанции;
 • електроконвулзивна терапија;
 • висока температура и влажност на околината.

Извори со предиспозиции можат да бидат:

 • тешка дехидратација;
 • хроничен алкохолизам;
 • дефицит на железо;
 • физичка исцрпеност;
 • ментална ретардација;
 • посттрауматска енцефалопатија;
 • деменција со леви телиња;
 • патологија која доведува до неуспех на мозокот;
 • претходно префрлени трауматски повреди на мозокот и заразни лезии на централниот нервен систем;
 • психомоторна агитација;
 • текот на алергиските процеси;
 • прекршување на балансот на вода и електролит;
 • проблеми со функционирањето на тироидната жлезда;
 • присуство на кататонија и траума при раѓање во историјата;
 • делириум ;
 • афективна психоза.

Најчесто, дијагнозата е направена за лица од две возрасни категории: од 20 до 50 години и почнувајќи од 70 години. Вреди да се напомене дека почесто мажите страдаат од болеста.

Малигниот невролептичен синдром има недоволна јасна патогенеза. Лекарите размислуваат за неколку хипотези:

 • проблеми со размената на допамин во централниот нервен систем;
 • периферни ефекти на невролептици.

Класификација

Патологијата има неколку опции за курсот:

 • акутна форма - се карактеризира со ненадеен почеток на симптоми, остар влошување на состојбата на лицето и голема веројатност за кома, фазата е околу 14 дена;
 • хронична форма - се развива во случаи каде третманот на претходната форма е целосно отсутен.

Болеста има неколку степени на сериозност:

 • лесно - изразено во мало зголемување на температурата, тахикардија, флуктуации во крвниот притисок и афективно-делумно состојба;
 • умерени - отежнат главни симптоми, може да развијат ступор, говор и моторни нарушувања;
 • тешка - постои критична промена во лабораториските параметри, целосна имобилизација и слаб ступор, постои голема веројатност за кома и други компликации кои можат да доведат до смрт.

Симптоматологија

Болеста има специфични и прилично изразени клинички манифестации кои едноставно не може да се игнорираат. Првите симптоми:

 • тремор на екстремитетите;
 • конвулзивни напади;
 • зголемување на индикаторите за температура;
 • нестабилност на вредностите на крвниот тонус;
 • делумен состојба;
 • чести промени во расположението.

Бидејќи прогресијата на малигниот невролептичен синдром ќе се изрази со такви знаци:

 • мускулна хипотензија - мускулна слабост, која се развива кај 97% од пациентите, сериозноста може да варира од благ зголемен тон до симптом на "оловна цевка" (се забележува отпорност на движења);
 • уринарна инконтиненција;
 • болна бледило на кожата;
 • психомоторна агитација;
 • зголемена брзина на срцето;
 • прекумерна плунка;
 • довлечкаа одење;
 • бело цут на јазикот;
 • сува мукозните мембрани;
 • потонати очи;
 • намален тургор на кожата;
 • конфузија на мислата;
 • прекршување на процесот на голтање на храната;
 • нистагмус ;
 • синдром на немирни нозе;
 • зголемено потење;
 • појавата на специфични лезии - меурчиња имаат различни големини, исполнети со серозно-хеморагична течност и може да се локализираат на задникот, потпетиците, колената и лактите;
 • зголемена анксиозност и раздразливост.

Во некои случаи се развива кома или кататонски ступор.

Симптоми на невролептичен малигни синдром

Дијагностика

Главните дијагностички критериуми се лабораториски податоци, но процесот на појаснување на точната дијагноза треба да биде интегриран пристап.

Неврологот мора самостојно да спроведе неколку манипулации:

 • да ја проучува историјата на болеста - да ја побара оваа болест, чија терапија би можела да вклучи земање на невролептици или било кој од горенаведените лекови;
 • да ја соберат и анализираат животната историја - да го утврдат фактот дека употребуваат лекови без очигледна причина;
 • спроведе специјални невролошки тестови;
 • мерење на температурата, отчукувањата на срцето и крвниот притисок;
 • оцени состојбата на кожата;
 • детално го испитува пациентот (ако личноста е свесна) или неговите роднини - за да се одреди првиот почеток на почетокот и сериозноста на симптомите, што ќе укаже на сериозноста на болеста.

Меѓу лабораториските студии вреди да се потенцира:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • имунолошки и хормонски тестови;
 • определување на составот на гасот во крвта;
 • микроскопија на течноста која ги исполнува кожата на осип и CSF;
 • уринарниот токсиколошки скрининг;
 • тестови на црниот дроб;
 • проучување на биолошки течен серум.

Инструменталната дијагностика е ограничена на следниве постапки:

 • ЕКГ;
 • КТ и МРИ на главата;
 • ултрасонографија;
 • ЕЕГ;
 • лумбална пункција;
 • рентген на градите.

Пред да започнете со третман, неопходно е да се спроведе диференцијална дијагноза. Малигниот невролептичен синдром треба да се разликува од таквите патологии:

 • топлотен удар;
 • тешки инфекции;
 • малигна хипертермија ;
 • мозочна неоплазма;
 • уништувачки синдром;
 • исхемичен удар ;
 • смртоносна кататонија;
 • серотонински синдром;
 • ЦНС тумор;
 • тешка дистонија;
 • акутна интоксикација со лекови, алкохол или хемикалии;
 • услови за апстиненција;
 • епилепсија ;
 • автоимуни нарушувања.

Третман

Терапијата треба да биде насочена кон итно прекинување на лекувањето што предизвикало појава на карактеристични симптоми.

Третманот се состои од конзервативни методи:

 • внес на лекови;
 • обезбедување добра исхрана;
 • курсеви за медицинска масажа;
 • спроведување на физиотерапевтски процедури.

Може да побара:

 • инсталирање на уринарен катетер;
 • интубација;
 • вештачка вентилација на белите дробови;
 • употреба на назогастрична цевка;
 • хемодијализа;
 • размена на плазма;
 • електроконвулзивни процедури.
График на процедура за плазмафереза

Терапијата со лекови вклучува земање на овие лекови:

 • допамински агонисти;
 • ноотропни супстанции;
 • железни препарати;
 • бензодиазепини;
 • неуролептични коректори;
 • лекови за запирање на симптомите, како што се антипиретици, лекови против болки и други средства.

Целите на горенаведените терапевтски мерки:

 • нормализација на благосостојбата на пациентот;
 • елиминација на мускулната ригидност;
 • спречување на компликации;
 • хидратација.

Можни компликации

Невролептичен малигнен синдром е опасна по живот болест, бидејќи доведува до следниве компликации:

Превенција и прогноза

Специфичните превентивни мерки се насочени кон правилно користење на лекови, односно, само како што е пропишано од лекарот што присуствува и со задолжително следење на дневната стапка и времетраењето на терапијата.

Не заборавајте за редовниот премин на целосен превентивен преглед во медицинска установа - ова ќе ви овозможи да ги идентификувате болестите кои ја зголемуваат веројатноста за формирање на антипсихотичен синдром.

Што се однесува до прогнозата, честопати исходот е неповолен. Ова се должи на задоцнетото барање за квалификувана помош и формирање на компликации кои честопати доведуваат до смрт. Со потврдување на таквата дијагноза, секој трет пациент умира. Дури и со навремен третман, стапката на смртност е 10%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате малиген невролептичен синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Беснило (појавување симптоми: 5 од 20)

Беснило е тешка инфективна патологија која се развива кај луѓето, откако ќе биде каснат од мачка, куче или диво животно. Оваа болест се карактеризира со тешки симптоми и многу често резултира со смрт на лице.

...
Апендицитис кај деца (појавување симптоми: 5 од 20)

Апендицитис кај дете е воспаление на апендиксот, кој се смета за една од најчестите итни заболувања во педијатриската хирургија, бидејќи изнесува околу 75% од итните медицински операции.

...
Инсулином (појавување на симптоми: 5 од 20)

Инсулиномот е неоплазма, која често има бениген тек и се формира во панкреасот. Туморот има хормонална активност - обезбедува секреција на инсулин во големи количини. Ова предизвикува хипогликемија.

...
Хименолепија (појавување на симптоми: 5 од 20)

Хименолепидозата (синдром џуџеста тенија) е паразитарна болест која е претежно дијагностицирана кај деца од 4 до 14 години. Во текот на таквата болест, органите на дигестивниот систем се претежно погодени.

...
Демиелинирачка болест (појавување на симптоми: 5 од 20)

Демиелинизирачка болест - колективен концепт, што подразбира развој на патолошки процеси предизвикани од уништување на школки од миелински влакна. Траумата и компликацијата по заразна патологија може да предизвикаат болест на таквата патогенеза. Не се исклучени негативните ефекти од алергиските реакции.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .