Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Антропофобија: Симптоми и третман

Антропофобија - главните симптоми:

Антропофобија (син човечка фобија, страв од големи толпи луѓе) - нарушување, суштината на која лежи во паника стравот од поединци, што е придружено со опсесивна идеја да се изолираат од нив. Оваа болест треба да се разликува од социјалната фобија, во која постои страв од голем број луѓе. Во случаи со оваа болест, бројот на лица не е важно, главната работа е дека секој е непознат за пациентот.

До денес, точните провокатори на таквата прекршување остануваат непознати. Клиничарите сугерираат дека ова се должи на неповолна семејна ситуација, потсмев на колегите, измама од странец и често заплашување од страна на родителите.

Кога се во контакт со предмет на страв (страв од контакт, толпа или лице со одреден изглед), може да се појават голем број на симптоми, вклучувајќи зголемен отчукувања на срцето, треперење во телото, вкочанетост, зголемено потење и чувство на недостаток на воздух.

Психолог или психијатар е вклучен во дијагностицирањето, а точната дијагноза се утврдува по првата посета на лекарот, при што се изведува повеќе од еден психолошки тест. За дополнителни лабораториски и инструментални испитувања често не се применуваат.

Третманот на патологијата се изведува само конзервативно, главно во долготрајната работа на пациентот со психолог. Невозможно е само да се бориш со болеста, освен тоа може само да го влоши проблемот.

Етиологија

Дознајте зошто стравот од непознати луѓе е невозможен. Голем број специјалисти сугерираат дека негативните настани што се случиле кај пациент во детството или адолесценцијата довеле до такво отстапување.

Меѓу провокаторите кои вреди да се истакнат:

 • потсмев и малтретирање на врсници;
 • неповолна ситуација во семејството;
 • сиромашни социјални услови на живот;
 • честа измама од други луѓе;
 • редовно малтретирање и незадоволство од родителите;
 • прекумерна казна, дури и за прекршоци;
 • психо-емоционална траума.

Психолозите и психијарите забележуваат дека антропофобијата често се развива кај лица со такви особини:

 • зголемена анксиозност;
 • ниска самодоверба;
 • склоност кон невроза ;
 • бесплатна анксиозност;
 • претерано силна самокритика;
 • перфекционизам;
 • чувство на инфериорност и несолвентност;
 • погрешна претпоставка за бескорисноста на општеството.

Пубертечкиот период може да доведе до појава или егзацербација на антропофобија. Во адолесценцијата, детето најмногу ја доживува критиката и евалуацијата на изгледот, поради што многу често се повлекува во себе и одбива да зборува дури и со блиски лица. Наспроти ова, неодлучноста и самоувереноста дополнително се влошуваат.

Во некои случаи, болеста во која се развива стравот од луѓе се јавува кај луѓе со зрела возраст. Во такви случаи, активирањето може да биде:

 • долгорочно влијание на стресни ситуации;
 • екстремна физичка исцрпеност;
 • насилство, тепање или грабеж;
 • хормонален дисбаланс .

Стравот од толпата странци може да биде поврзан со биполарно растројство и аутизам.

Класификација

Врз основа на луѓето на кои се појавува стравот на пациентот, антропофобијата може да биде од такви форми:

 • стравот од комуникација со странци - опкружен од роднини, пријатели и најблиски, лицето се чувствува сосема удобно и безбедно, манифестациите на болеста се насочени исклучиво кон неовластени лица;
 • заеднички страв од луѓе - непријатност и непријателство се развива кон секое лице;
 • страв од луѓе со одреден изглед, карактерни црти или специфичност на однесување - причината лежи во траумата нанесена на дете од страна на лице со одредени надворешни карактеристики;
 • страв од толпата (подрипнувајќи) - паничен напад се случува само во толпата од голем број луѓе, на пример, во транспортот, киното или продавницата;
 • страв од средба со нови луѓе;
 • страв од луѓе кои потсетуваат на настаните од минатото - стравот од медицински работници често се развива;
 • страв од допирање на луѓето.

Антропофобијата може да се појави во неколку фази:

 1. Лесно Доволно е пациентот да направи некои напори за надминување на чувството на страв за да постигне тривијални нешта, на пример, шопинг во супермаркет или патување во транспорт во сообраќаен метеж.
 2. Прогресивно. Човекот практично не може да го контролира однесувањето и емоциите. Ако се појави непредвидлив контакт со надворешните лица, може да резултира со напад на агресија, раздразливост, поретко - солза, прекумерно потење, промена на срцето и треперење.
 3. Започна. Пациентот води осамен или затворен живот и многу ретко признава роднини кои го познаваат уште од детството. Во такви случаи, третманот е задолжителен.

Симптоматологија

Клиничките манифестации се чисто индивидуални по природа и се случуваат само кога се во контакт со објектот на стравот. Во повеќето ситуации, симптомите на антропофобија се следните:

 • зголемена брзина на срцето;
 • зголемено потење;
 • ладни екстремитети;
 • хиперемија на кожата;
 • треперење во екстремитети или во целото тело;
 • целосна вкочанетост;
 • нарушување на движењето на дебелото црево - дијареа;
 • чувство на недостаток на здив;
 • сериозна вртоглавица;
 • болка во стомакот;
 • тешка гадење, што повремено води до згрчување;
 • појавата на црвени дамки на кожата на горниот дел од телото;
 • неразумна паника кога се сретнуваме со други луѓе - во особено тешки случаи, сличен симптом се случува само кога некој мисли за предметот на стравот;
 • краткорочна губење на свеста;
 • принудувања или опсесивни движења на мотор - лице верува дека тоа ќе помогне да се справите со стравот.
Пример за компулзивно однесување

Често се забележува дека стравот од допирање или други форми на антропофобија е отежнат од секундарните нарушувања:

 • депресивна состојба ;
 • опсесивни неврози или мисли на смрт;
 • страв од договор со опасна болест;
 • физиолошка исцрпеност што се јавува во позадината на повлекувањето;
 • проблеми со социјалната адаптација.

Клиничките манифестации поврзани со таква состојба како стравот од луѓе може да се појават кај лица од било која полова и возрасна група.

Дијагностика

Дијагнозата на "антропофобија" може да биде само високо квалификуван специјалист во областа на психологијата или психијатријата. Проблемот е во тоа што лицето знае за присуство на нарушување, но не се обидува да се бори против болеста. Често, посебна терапија за страв од луѓе се врши под присила.

Основа за дијагностицирање на таква состојба како страв од толпата, се манипулации кои ги изведува непосредно лекарот:

 • проучување семејна и лична медицинска историја;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • темелно психолошко испитување, што подразбира тестирање во кое едно лице е вештачки внесено во стресна ситуација;
 • детален преглед на не само пациентот, туку и неговите роднини и пријатели - ќе ви овозможи да направите целосна слика за текот на таквата состојба како стравот од допирање.

Како по правило, не се спроведуваат лабораториски студии за биолошки течности.

За да ја одредите сериозноста на состојбата на паника, можеби ќе ви требаат следниве инструментални процедури:

 • ЕКГ;
 • КТ скенирање;
 • МНР на церебрални крвни садови.
МНР на мозочните садови

Страв од луѓе е важно да се разликува од други анксиозни нарушувања или фобии, на пример:

 • социјална фобија;
 • посттрауматска депресија;
 • генерализирани вознемирувачки повреди;
 • панично растројство.

Третман

Основата на терапијата е конзервативни методи. Пациентите се препишуваат со следните медицински лекови:

 • антидепресиви;
 • ноотропни супстанции;
 • транквилизатори.

Основата за надминување на болеста е работата на психотерапевт со пациент во специјално опремена канцеларија.

Помошни начини за справување со нарушувањето:

 • контрастна туш и други физиотерапевтски процедури;
 • вежби за дишење;
 • терапевтски масажа;
 • ингестија на тинктура врз основа на мајчина рајка или нане, валеријана или камилица, божур или шипинка;
 • навики за пресадување;
 • хипноза;
 • невролингвистичка насока;
 • поддршка од семејството и пријателите;
 • усогласеност со поштеда диета - треба целосно да се исклучат од менито оние производи што доведуваат до влошување на симптомите кои го придружуваат стравот од допирање, кластери на голем број непознати луѓе или комуницирање со луѓе.

Алкохолни пијалоци, чоколади, силен чај и кафе, топла зачини и зачини се вклучени во листата на забранети јадења.

Можни компликации

Стравот од луѓе може да доведе до следните последици:

 • проблеми со социјалната адаптација;
 • заостанување во учењето;
 • неможност да се вработи;
 • мисли за самоубиство;
 • агресија, против која едно лице може да биде опасно не само за другите, туку и за себе.

Превенција и прогноза

Можно е да се спречи развојот на нарушување во кое едно лице не може едноставно да патува во превоз без непријатност, со следниве едноставни правила на превенција:

 • целосно отфрлање на лошите навики;
 • градење доверливи односи во семејството и со пријателите;
 • окупација на хоби;
 • почитување на детето како личност;
 • минимизирање на стресот и психо-емоционалниот стрес;
 • избегнување на физички замор;
 • редовно испитување од страна на сите лекари, вклучувајќи психолог, психијатар и психотерапевт.

Антропофобијата има поволна прогноза, предмет на рана детекција и комплексна терапија. Во напредни форми, веројатноста за појава на компликации е висока.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате антропофобија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш докторите можат да ви помогнат: психолог , психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Клаустрофобија (појавување симптоми: 8 од 20)

Клаустрофобијата е состојба која се карактеризира со појава на постојан и опсесивен страв од затворени простори. Стравот се зголемува кога едно лице се впушта во тесни, мали или ниски простории, простории кои немаат прозорци и така натаму. Луѓето со клаустрофобија, исто така, се чувствуваат непријатно кога патуваат во транспортот, во толпата луѓе. Поради овој паника страв, луѓето се обидуваат да избегнат активности или ситуации кои можат да предизвикаат уште еден паничен напад. Како резултат на тоа, однесувањето на лицето понекогаш се менува до степен до кој може да престане да ја напушта куќата.

...
Аерофобија (појавување симптоми: 8 од 20)

Аерофобија - повреда на психолошка природа, која се изразува во паника страв од летање на кој било авион. Статистичките податоци покажуваат дека околу 40% од луѓето на планетата страдаат од оваа болест. Меѓутоа, ако внимателно го разгледате вашето здравје и правилно ги подготвите подготвителните активности пред летот, можете да ги минимизирате симптомите на оваа повреда.

...
Панично растројство (појавување на симптоми: 7 од 20)

Паничното нарушување се јавува кај луѓето кои долго време биле изложени на стрес. Се карактеризира со појава на панични напади во траење од 10 минути до половина час, кои се повторуваат со одредена регуларност (од неколку пати годишно до неколку пати на ден).

...
Параганглиома (појавување симптоми: 7 од 20)

Параганглиома (тумор на гломусот, хемодетом) е бенигни раст кој се развива од клетките на параганглиите. Образованието од овој тип има прилично бавен развој, па долго не може да се манифестира клинички, што доведува до задоцнета дијагноза.

...
Хипопаратироидизам (појавување симптоми: 6 од 20)

Хипопаратироидизам е болест предизвикана од недоволно производство на паратироиден хормон. Како резултат на прогресијата на патологијата, постои повреда на апсорпцијата на калциум во гастроинтестиналниот тракт. Хипопаратироидизмот без соодветно лекување може да доведе до попреченост.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психолог зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .