Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хебефренија: Симптоми и третман

Хебрефрија - главни симптоми:

 • Места за расположение
 • Слабост
 • Пореметување во спиењето
 • Зголемен апетит
 • Халуцинации
 • Затворање
 • Бред
 • Одвојување од околината
 • Недостаток на вокабулар
 • Намалена интелигенција
 • Повторување на истите зборови и фрази
 • Гримање
 • Каприциозност
 • Повреда на логично размислување
 • Зголемена сексуална активност
 • Неразумно се смее
 • Нестабилна маса
 • Неразумни солзи
 • Индиферентност кон она што се случува околу себе
 • Фантастично однесување

Хебефренија (синхрофрена шизофренија) е доволно ретка генетски предизвикана болест поврзана со дезинтеграцијата на личноста. Недостатокот од третман и психотерапевтска помош е полн со сериозни последици не само за пациентот, туку и за неговите роднини.

Несаканите фактори кои доведуваат до развој на синдромот, моментално остануваат непознати на специјалисти од областа на психијатријата. Најверојатната причина е генетска предиспозиција.

Клиничката слика на болеста е специфична: вклучува ексцентричност, зголемена сексуална желба, халуцинации, неодржливост при консумирање на храна, отсуство на етички норми.

Во процесот на дијагностицирање, лекарот се потпира на докази за симптоми. Додатно лабораториски и инструментални испитувања ретко се решаваат.

Третманот се изведува со употреба на конзервативни методи базирани на дозирање на лекови и долготрајна работа на психијатриски лекари со пациентот.

Етиологија

Гебеферната шизофренија, како и другите видови нарушувања, нема јасно дефинирани причини и механизми на развој - ова прашање сега е во фаза на истражување и повеќе спорови.

Единствениот докажан провокатор е генетска предиспозиција. Ако еден од родителите има шизофренија , веројатноста детето да има ментални проблеми е 10%, ако и двајцата родители страдаат од нарушување, ризикот од болно дете е зголемен на 20%.

Главната ризична група е идентични близнаци, кај кои болеста се дијагностицира во 50% од случаите.

Треба да се забележи дека кај семејствата каде што не постои генетска предиспозиција, ризикот од хебефренија е само 0,5%. Болеста се наследува, но можноста за инфекција при комуникација со болно лице е целосно исклучена.

Постојат неколку теории во врска со механизмот на развој на болести:

 • нарушување на функционирањето на медијаторите - во поголема мера ова се однесува на допамин: кога е неправилно во интеракција со надворешни рецептори, се забележуваат изречени промени на личноста, започнуваат халуцинации и заблуди;
 • вирусна или протозоална инфекција - таков ефект е возможен само во присуство на органска болест, која може да се изрази со симптоматска слика слична на шизофрен;
 • прекршување на бариерата со колективната несвесна или психотерапевтска теорија;
 • двојност на родители или двојно образование;
 • несоодветна бременост;
 • не им се допаѓаат на родителите дека децата се чувствуваат дури и во фаза на интраутерин развој.

Гебефреничната форма на шизофренија се јавува во 3% од ситуациите во споредба со другите видови на болеста. Овој синдром има неколку посебни карактеристики:

 • преваленцата на нарушувања на движењето со немотивирано и апсурдно однесување;
 • инфантилизам на однесување - многу луѓе изгледаат помлади од нивната возраст;
 • забелешките направени од странци ги прават активностите на пациентот уште понесмислени;
 • просечната возраст на манифестација е 10-12 години, момчињата се со поголема веројатност да бидат болни од девојчињата;
 • спонтан и акутен изглед на првите знаци;
 • континуирана патологија;
 • ниска ефикасност на лекови и психотерапевтски третман;
 • најмногу разочарувачка прогноза во споредба со другите форми на шизофренија.

За некои луѓе, хебефренијата е блага. Ова е забележано во повеќето ситуации кај лица кои страдаат од такви патологии:

Во такви случаи, болеста е изразена само во асоцијално однесување.

Хебефренија е

Симптоматологија

Gebefrenicheskie шизофренија има голем број на надворешни специфични знаци кои ви овозможуваат точно да ја направите точната дијагноза.

Првите клинички манифестации:

 • изолација;
 • нарушување на спиењето;
 • зголемен апетит;
 • одвојување од најблиските;
 • значителен пад на интелектуалните способности;
 • растечка слабост.

Главни симптоми:

 • фантастично и глупо однесување е најпрепознатлива манифестација кога, без оглед на возрасна група, едно лице се однесува како дете;
 • гримаса и каприциозност;
 • чести промени во расположението;
 • дезорганизација на размислување и говор;
 • недостаток на логика во изговорените зборови;
 • наизменичен говор и слаб вокабулар;
 • чести повторувања на истите движења или изрази;
 • суров инфантилизам;
 • апсолутно немотивирани акции;
 • бруталност на дејствување;
 • неможноста да се предвидат зборови или дејства, да се проценат од гледна точка на здравиот разум;
 • безобѕирен смеа или солзи;
 • зголемена сексуална активност;
 • намаленост на масата во услови на добар апетит;
 • рамнодушност и рамнодушност кон сè што се случува;
 • недостаток на планови за иднината или манифестации на емпатија кон луѓето околу нив;
 • неосновани здравствени жалби;
 • Склоност да не се покаже интерес за нивниот изглед и лична хигиена;
 • празна еуфорија;
 • јавен приказ на генитални органи и мастурбација, кој честопати е придружен со експлозиви, смешни злоупотреби и навреди, е типичен за болните деца;
 • злоупотреба на лоши навики - забележани дури и во детството;
 • клоунство и потсмеваат шега;
 • деменција и неможност да се концентрира;
 • присуството на минијатурни зборови во лексиконот;
 • халуцинации и лажна состојба - кај некои пациенти може да бидат присутни на трајна основа, а кај други - само повремено, халуцинациите може да имаат верска, сексуална или хипохондрична природа.

Речиси секогаш хебефренијата се изразува во континуиран курс. Во ретки ситуации, забележана е пароксизмална форма кога се забележуваат ретки и кратки периоди на ремисија. Со секоја последователна егзацербација, видот на болеста постепено се трансформира во малигната форма на шизофренија. Пациентот станува општествено опасен во рок од 2 години.

Знаци на Хебрефрија кај возрасните

Дијагностика

Меѓу лекарите, општо прифатено е дека дијагнозата на "хебрефренија" се прави врз основа на такви знаци:

 • гримаси;
 • неразумна еуфорија;
 • феноменот на неактивност на мислата.

Основа на дијагностичките постапки се таквите манипулации кои ги врши психијатар:

 • проучување на семејна историја на болеста - да се потврди или побие влијанието на генетската предиспозиција;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • проценка на општото и менталното здравје со специјални тестови;
 • детален клинички разговор со роднините - да се утврди првиот пат на појавата и сериозноста на симптоматската слика, што ќе укаже на тежината на болеста.

Лабораториските студии и инструменталните процедури не се информативни и не претставуваат дијагностичка вредност.

Третман

Хебрефрија се одликува со фактот дека практично не може да се лекува. Терапијата е да ги елиминира знаците и да го намали интензитетот на продуктивните нарушувања.

Третманот со лекови има низок степен на ефективност. И покрај ова, на пациентите им се покажува земање такви групи на лекови:

 • антипсихотици;
 • транквилизатори;
 • препарати кои содржат инсулин и литиум;
 • витамински и минерални комплекси.

Најдобриот начин да се користи дрога е инјектирање.

Листа на најефикасни лекови:

 • "Хлорпромазин";
 • "Trisedil";
 • "Халоперидол";
 • "Левомепромазин";
 • "Трифлуперидол";
 • Хлорпротиксен;
 • Рисперидон;
 • Флупинтиксол;
 • Сулпирид;
 • Трифтазин;
 • Оланзапин;
 • "Питотијазин";
 • Клозапин.

Пациентите имаат потреба од долгорочна психотерапија.

Можни компликации

Ако се развива како хебрефренска шизофренија, нема да му се обезбеди соодветна стручна помош на лицето, веројатноста за појава на компликации не е исклучена:

 • извршување различни злосторства;
 • целосна апатија;
 • длабока неморалност;
 • кривични дела, честопати од сексуална природа;
 • хроничен алкохолизам и зависност од дрога;
 • скитници

Превенција и прогноза

Во моментов причините за развојот на болеста не се познати, затоа не се развиени специфични превентивни мерки.

Да се ​​намали веројатноста за развој на болеста на следниве начини:

 • Советување генетика пред да одлучат да имаат бебе;
 • градење доверба односи во семејството;
 • целосно отфрлање на лошите навики;
 • контрола над соодветниот тек на бременоста;
 • редовен премин на целосен преглед во здравствена установа.

Гебефренија има многу лоша прогноза - честопати болните се загрозени од рана инвалидност и имаат големи шанси за компликации. Третманот може само да го подобри квалитетот на животот. Целосното отсуство на терапија е полн со фактот дека едно лице ќе стане опасно и за себе и за околината.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Хебефренија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Шизофренија (појавување симптоми: 5 од 20)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Постпартална депресија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Постпарталната депресија, според статистичките податоци, е состојба која влијае на околу 5-7 жени од 10 по раѓањето. Постпартална депресија, симптоми кои се забележани кај жените од главната група на репродуктивна возраст, е зголемена чувствителност, која, пак, се манифестира во целиот "букет" на соодветните манифестации. На карактеристиките на постпарталната депресија и како да се справиме со тоа - нашата статија денес.

...
Афективни нарушувања (појавување симптоми: 4 од 20)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Дијабетес кај мажи (појавување симптоми: 4 од 20)

Дијабетесот кај мажите е болест на ендокриниот систем, наспроти позадината на која постои нарушување на метаболизмот на течности и јаглени хидрати во човечкото тело. Ова предизвикува дисфункција на панкреасот, која е одговорна за производство на важен хормон - инсулин, поради што шеќерот не се претвора во гликоза и се акумулира во крвта.

...
Астено-невротичен синдром (појавување симптоми: 4 од 20)

Астено-невротичен синдром (син Астенија, астеничен синдром, синдром на хроничен замор, невропсихијатриска слабост) е бавно прогресивно психопатолошко нарушување кое се јавува кај возрасни и деца. Без навремено лекување води кон депресивна состојба.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .