Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Афективни нарушувања: симптоми и третман

Афективни нарушувања - главните симптоми:

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

Точните извори на патологии во моментов не се познати на лекарите. Сепак, се претпоставува дека психосоцијалните фактори, генетската предиспозиција и оштетеното функционирање на некои внатрешни органи можат да влијаат врз нивното појавување.

Клиничката слика вклучува многу симптоми, но најчесто се смета дека пасивноста и апатијата, депресијата , нарушувањето на спиењето, опсесивните мисли за самоубиство, недостаток на апетит и халуцинации.

Дијагнозата на таквите нарушувања ја врши психијатар и се базира на собирање и проучување на историјата на животот. Бидејќи таквите состојби можат да бидат резултат на други патологии (органско афективно нарушување), пациентот мора да биде консултиран од страна на различни специјалисти.

Терапијата се состои од конзервативни методи на терапија, меѓу кои се внесот на антидепресиви и транквилизери, работата на пациентот со психотерапевт. Целосното отсуство на терапија може да доведе до сериозни последици.

Во меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија на оваа категорија на патологии, се назначуваат неколку шифри. За нарушувања на расположението, кодот ICD-10 ќе биде F30-F39.

Етиологија

Основните причини дека луѓето развиваат нарушувања на емоционалната личност во моментов не се целосно познати. Некои експерти од областа на психијатријата сугерираат дека ова се должи на нарушувањето на функционирањето на ваквите системи:

 • епифизален;
 • хипоталамус-хипофиза;
 • лимбичен.

Нивното негативно влијание може да се должи на фактот што нарушувањето во работата на системите подразбира циклично ослободување на либини и мелатонин, наспроти позадината на која постои повреда на циркадните ритми на спиење и будност, сексуална активност и исхрана.

Влијанието на генетската предиспозиција не е исклучено. На пример, биполарниот синдром (еден од видовите афективни нарушувања) кај секој втор пациент е поврзан со оптоварената наследност - слични нарушувања се забележани кај барем еден од родителите.

Генетиката укажува на тоа дека аномалијата може да биде предизвикана од мутации на генот кој се наоѓа на хромозомот 11, кој е одговорен за синтеза на специфичен ензим кој го регулира функционирањето на надбубрежните жлезди (производство на катехоламините).

Психосоцијалните фактори можат да дејствуваат како провокатори. Долгорочното влијание на позитивните и негативните стресни ситуации доведува до преголема задршка на централниот нервен систем, што доведува до негово исцрпување и формирање на депресивен синдром. Најважните фактори од оваа категорија се сметаат за:

 • намалување на економскиот статус;
 • смрт на некој близок или близок;
 • кавги во семејството, училиштето или работната група - најверојатно поради оваа причина, развиваат афективни нарушувања кај децата и адолесцентите.

Покрај тоа, таквите прекршувања може да се случат во однос на позадината на курсот или целосно отсуство на терапија за одредени болести:

Постојат случаи кога предиспонирачките фактори се:

 • хормонална нерамнотежа ;
 • сезонски неуспех на невротрансмитери - се развива сезонско афективно нарушување;
 • роденото време или постпарталниот период;
 • адолесценција;
 • прекумерна зависност од алкохол - алкохолната депресија е дел од група на нарушувања на расположението;
 • сексуална злоупотреба.

Клиничарите го поврзуваат зголемениот ризик за развој на болеста со одредени својства:

 • постојаност;
 • конзерватизам;
 • зголемена одговорност;
 • прекумерна желба за уредност;
 • тенденција на промени во расположението;
 • чести вознемирени чувства;
 • присуство на шизоидни или психастенични особини.

Можна причина за развој на аномална држава може да се постави во внатрешните противречности на поединецот со општеството.

Класификација

Во психијатрија, вообичаено е да се издвојат неколку основни форми на текот на афективните нарушувања, кои се разликуваат од клиничката слика. Постојат:

 1. Депресивни нарушувања. Има моторна летаргија, тенденција кон негативно размислување, неможност да се доживее чувство на радост и чести промени во расположението.
 2. Манични нарушувања. Се разликуваат во зголемено расположение и ментална возбуда, висока моторна активност.
 3. Биполарно растројство или манично-депресивна психоза. Постои промена на манична и депресивна фаза, која може да се замени едни со други или да се менува со нормална ментална состојба.
 4. Анксиозни нарушувања. Едно лице се жали на безусловниот изглед на страв, внатрешна анксиозност и анксиозност. Таквите пациенти се речиси секогаш во состојба на чекање за приближување несреќа, проблеми, проблеми или трагедии. Во тешки случаи, напади на паника се развиваат.

Некои афективни нарушувања на расположението имаат свои класификации. Депресија се случува:

 • клинички (големо депресивно растројство) - симптоми се изговара;
 • мал - сериозноста на симптомите е помалку интензивна;
 • атипични - карактеристични симптоми се надополнети со емоционална нестабилност;
 • психотични - разни халуцинации се појавуваат на позадината на депресија;
 • меланхоличен - се развива чувство на вина;
 • Вонсувачки - постои намалување или значително оштетување на моторните функции;
 • постнатални - карактеристични симптоми се јавуваат кога жената раѓа дете;
 • рекурентното растројство е најблата форма, која се карактеризира со мало времетраење на епизоди на депресија.

Одделно одвојувајте депресија на алкохол и сезонско афективно нарушување.

Маничната состојба има два вида:

 • класична манија со живописна манифестација на горенаведените симптоми;
 • хипоманија - симптомите се благи.

Видовите на манично-депресивна психоза вклучуваат следниве опции:

 • правилно наизменично - се случува уредно менување на депресија, манија и "лесни" празнини;
 • неправилно наизменично - се случуваат случајно наизменични фази;
 • двојна депресија веднаш им го отстапи манија или обратно, по две такви епизоди има "светла" период;
 • кружни - кои се карактеризираат со уредно менување на депресијата и манијата, но "светли" интервали се отсутни.

Времетраењето на една епизода може да варира од една до две години, а просечното времетраење на фазата е неколку месеци. Времето на "лесниот" период е од 3 до 7 години.

Постои група на патологии, која се нарекува "Хронични нарушувања на расположението":

 • дистимија - симптоми слични на клиничката депресија, а знаците се помалку интензивни, но подолги;
 • циклотимија - состојба слична на биполарно растројство, алтернација на блага депресија и хипертимија;
 • хипертимијата е изразена во непотребно високо расположение, наплив на сила и енергија, несоодветен оптимизам и висока самодоверба;
 • хипотомијата се карактеризира со постојано ниско расположение, физичка активност и емоционалност;
 • хронична анксиозност;
 • апатија или целосна рамнодушност кон себе, какви било настани и светот околу него.
Афективни нарушувања

Симптоматологија

Афективните нарушувања, во зависност од формата на протокот, имаат поинаква клиничка слика. На пример, симптоми на депресивен синдром:

 • недостаток на интерес во светот;
 • состојбата на пролонгирана тага и копнеж;
 • пасивност и апатија;
 • проблеми со концентрацијата;
 • чувство на безвредност и бескорисно постоење;
 • нарушување на спиењето, до целосно отсуство;
 • намален апетит;
 • намалување на работниот капацитет;
 • појавата на мисли за само-решавање на сметки со живот;
 • влошување на општото здравје, но за време на испитувањето не се детектира физичка болест.

Маничниот период на биполарни нарушувања се карактеризира со следниве симптоми:

 • зголемена моторна активност;
 • високи духови;
 • забрзување на мисловните процеси;
 • непромисленост;
 • немотивирана агресија;
 • халуцинации или лажна состојба.

За депресивната фаза чудна за:

 • раздразливост;
 • чести промени во расположението;
 • влошување на мисловните процеси;
 • летаргија

Анксиозноста ги има следните симптоми:

 • опсесивни мисли;
 • несоница;
 • недостаток на апетит;
 • постојана анксиозност и страв;
 • недостаток на здив;
 • зголемена брзина на срцето;
 • неможност да се концентрира за долго време.

Состојките на маничниот спектар ги вклучуваат следните симптоми:

 • абнормална раздразливост или, обратно, високи духови за 4 или повеќе дена;
 • зголемена физичка активност;
 • необична разговорност, блискост и дружељубивост;
 • проблеми со концентрација;
 • намалена потреба за спиење;
 • зголемена сексуална активност;
 • невнимателност и неодговорност.

Афективното растројство на личноста кај децата и адолесцентите продолжува малку поинаку, бидејќи соматските и автономните клинички знаци доаѓаат во прв план.

Симптоми на депресија кај деца:

 • страв од мракот и други ноќни стравови;
 • проблеми со заспивање;
 • бледа кожа;
 • болка во стомакот и градите;
 • зголемена каприциозност и плачливост;
 • остар пад на апетитот;
 • замор;
 • недостаток на интерес за претходно омилени играчки;
 • бавноста;
 • проблеми со учењето.

Атипичен курс кај адолесцентите е забележан кај манија, кои се изразени со такви знаци:

 • нездраво сјај во очите;
 • неконтролираност;
 • зголемена активност;
 • хиперемија на кожата;
 • забрзан говор;
 • неразумен смеа.

Во некои случаи, забележани се коморбидни симптоми - оние кои претходат или се развиваат во однос на позадината на главните симптоми на афективни патолошки состојби.

Спектар на емоции кај афективни нарушувања

Ако еден или повеќе од горенаведените симптоми се појават кај деца, адолесценти или возрасни, треба да се консултирате со психијатар што е можно поскоро.

Дијагностика

Искусен специјалист може да ја направи точната дијагноза веќе во фазата на почетната дијагноза, која комбинира неколку манипулации:

 • проучување на семејна историја на болеста - да се идентификува генетската предиспозиција;
 • запознавање со историјата на болеста на пациентот - за откривање на проблеми кои можат да предизвикаат афективни нарушувања во соматските болести;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • темелно физичко испитување;
 • целосен психијатриски преглед;
 • детален преглед на пациентот или неговите роднини - да се утврди првиот пат на појава и сериозноста на карактеристичните клинички знаци.

Поцелосен медицински преглед и консултација со други специјалисти (на пример, ендокринолог или невролог) е неопходно во случаи кога нарушувањето на расположението е предизвикано од појава на примарна болест. Во зависност од кој доктор ќе оди, ќе се додели специфична лабораториска и инструментална дијагностика.

Постои потреба од диференцијална психодијагностика на афективно нарушување од вакви заболувања:

 • епилепсија;
 • мултиплекс склероза;
 • мозочни неоплазми;
 • ментална болест;
 • ендокрина патологија.

Третман

Основата на терапијата е конзервативни методи кои вклучуваат лекови. Така, третманот на афективни нарушувања е насочен кон употреба на следниве лекови:

 • антидепресиви трициклична група;
 • антипсихотици;
 • транквилизатори;
 • селективни и неселективни инхибитори;
 • стабилизатори на расположението;
 • стабилизатори на расположението.

Со неефективноста на лековите се сврти кон електро-конвулзивна терапија.

Во практиката на лекување е многу важна психотерапија на афективни нарушувања, кои можат да бидат:

 • индивидуална или семејна;
 • интерперсонални и бихевиорални;
 • поддржувачки и когнитивни;
 • гешталт терапија и психодрама.

Превенција и прогноза

За да се намали веројатноста за развивање на гореспоменатите нарушувања, неопходно е да се следат неколку едноставни препораки. Превенција на афективни нарушувања се состои од следниве правила:

 • целосно отфрлање на лошите навики;
 • доверба односи во семејството, особено помеѓу родителите и децата;
 • земајќи лекови што вклучуваат невротрансмитери - ќе помогне да се избегне развој на таков проблем како сезонско афективно нарушување, но сите лекови мора да бидат препишани од страна на лекарот;
 • рано откривање и комплексен третман на болести кои можат да предизвикаат коморбидни нарушувања;
 • Редовно да се спроведе целосна превентивна проверка во медицинска установа, вклучувајќи и посета на психијатар, ќе обезбеди можност за откривање на органско афективно нарушување во раните фази.

Прогнозата зависи од варијантата на болеста и главниот етиолошки фактор што ја предизвика аномалијата. На пример, кај соматски болести, веројатноста за појава на компликации од основната патологија не е исклучена. Сезонското афективно нарушување и рекурентноста имаат најповолна прогноза.

Сепак, без оглед на формата на појава на отстапување, не е исклучена веројатноста за појава на последици: обид за самоубиство, проблеми со социјализација, намалување на способноста за работа. Овие компликации може да се спречат ако на едно лице им се обезбеди навремено исправање на психолошко расположение.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате афективни нарушувања и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Депресија (појавување симптоми: 9 од 20)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Анксиозно растројство (појавување симптоми: 8 од 20)

Анксиозно растројство е колективен термин кој подразбира невротични нарушувања со типична клиничка слика. Депресивно нарушување на анксиозност се јавува кај луѓе и млади и стари.

...
Астено-невротичен синдром (појавување симптоми: 7 од 20)

Астено-невротичен синдром (син Астенија, астеничен синдром, синдром на хроничен замор, невропсихијатриска слабост) е бавно прогресивно психопатолошко нарушување кое се јавува кај возрасни и деца. Без навремено лекување води кон депресивна состојба.

...
Клептоманија (појавување симптоми: 7 од 20)

Клептоманија е психијатриско нарушување кое се карактеризира со фактот што едно лице ненамерно ги присвојува работите на другите луѓе. Најчесто овие се предмети кои не претставуваат посебна материјална вредност и не се потребни само од пациентот.

...
Шизофренија (појавување симптоми: 6 од 20)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .