Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Апраксија: Симптоми и третман

Апраксија - главните симптоми:

 • Раздразливост
 • Емоционална нестабилност
 • Депресивен
 • Ограничување на движењето
 • Агресија
 • Нарушување на временската ориентација
 • Влошување на ориентацијата во просторот
 • Нејасен говор
 • Тешко затворање очи
 • Тешко отворање на очите
 • Одржлива репродукција на одделните елементи на движењето
 • Неможноста да се контролираат движењата на јазикот и усните
 • Одење во мали чекори
 • Неможноста за долгорочна визуелна фиксација на еден објект
 • Тешкотијата во репродукција на секвенцијални манипулации
 • Тешко облекување процес
 • Тешкотии во вршењето движења кои бараат просторна ориентација

Апраксија е болест која се карактеризира со кршење на спроведувањето на сложени насочени дејства кои едно лице има способност и желба да ги извршуваат. Проблемот не е поврзан со мускулна слабост или нарушување на координацијата на движењето, но се јавува во практична фаза.

Болеста се развива кога кортикот или лобусот на мозокот е засегнат. Причините можат да бидат многу различни, почнувајќи од несоодветен третман на повреди на мозокот и завршувајќи со неоплазми на мозокот.

Доста често, клиничките знаци не му пречат на личноста долго време, па затоа патологијата се открива случајно. Сепак, симптомите треба да вклучуваат потешкотии во изведувањето на едноставни движења или нивна секвенца, на пример, лицето има потешкотии во облекувањето или обидот да ги отвори очите.

Дијагнозата се базира на темелно невролошко испитување и резултатите од инструменталните испитувања. Може да бидат потребни консултации со други лекари.

Третманот е насочен кон елиминирање на основната болест, и може да се изврши и конзервативно и хируршки. Сепак, третманот чија цел е елиминирање на болестите како конструктивна апраксија (и други форми) моментално не постои.

Етиологија

Апраксијата е прекршување на процесот на извршување на движења или гестови, иако физичкото лице може да ги направи. Главната причина за аномалијата е поврзана со оштетување на церебралните хемисфери и патеките на корпусот калозум.

Следниве предиспонирачки фактори можат да доведат до такви прекршувања:

 • претходен удар ;
 • формирање на малигни или бенигни неоплазми во мозокот;
 • Алцхајмерова болест ;
 • фронто-темпорална деменција ;
 • кортикобазална ганглиска дегенерација;
 • Хантингтонова болест ;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • прекршување на процесот на циркулација на крв во мозокот од хронична природа, кој често се претвора во деменција;
 • целосно отсуство или несоодветен третман на воспалително оштетување на мозокот (енцефалит);
 • Паркинсонова болест .

Болеста може да се појави во било која возраст, децата не се исклучок. Кај децата, патологијата често се предизвикува од такви фактори:

Болеста никогаш не се јавува независно, но секогаш се развива како резултат на патолошки процес.

Класификација

Врз основа на карактеристиките на манифестацијата, лекарите ги разликуваат овие видови апраксија:

 1. Амнестичен. Развивање на прекршување на способноста за вршење на секвенцијални дејства по барање на докторот. Пациентот едноставно заборава дека мора да го заврши претходното движење.
 2. Идеатор апраксија. Едно лице може да ги извршува сите движења посебно, но има проблеми кога е неопходно да се извршат во одреден редослед.
 3. Конструктивна апраксија. Постои повреда на способноста да се направи цел објект на компонентите.

Во зависност од локацијата на мозочната лезија, невролози одлучуваат да ги разликуваат ваквите форми на апраксија:

 1. Моторна апраксија. Едно лице не може да произведе конзистентна серија акции, и покрај желбата.
 2. Идеомоторна апраксија. Се изразува со кршење на стекнатите вештини. Пациентот не е способен да репродуцира сложени движења.
 3. Фронтална апраксија. Се карактеризира со недостаток на способност на пациентот да програмира и координира секвенцијални движења.
 4. Кортикал Изразено врз основа на постојани патолошки промени во моторниот кортекс на мозокот на повредената страна. Најчесто дијагностицирана лева страна.
 5. Билатерален Формирана против позадината на лезиите на корпусот калозум. Овој тип на болест е само билатерален по природа, што доведува до нарушување на процесот на интеракција помеѓу двете хемисфери на мозокот.

Моторната апраксија има своја класификација:

 • идеокинетички - жртвата извршува случајни дејства, но не може да врши насочени движења;
 • мелокинетиката - оваа или онаа манипулација е искривена.

Според типот на намалување на меморијата, менталната активност и другите когнитивни пореметувања, се разликуваат следните варијанти:

 1. Просторна апраксија. Човек чувствува држава различна од реалноста. Пациентот не ја разбира разликата помеѓу вршењето дејства со отворени и затворени очи. Најчеста форма.
 2. Орална апраксија. Постои губење на способноста за спроведување на функцијата за говор. Второто име на болеста е говорна апраксија.
 3. Ефеерна апраксија. Кога пациентот може да изврши познати движења, но не може да го повтори она што другите луѓе го прават.
 4. Артикулирачка апраксија. Се смета за најтешка форма на болеста, бидејќи едно лице не може да зборува детално. Не се забележани парези или артикулаторни органи на парализа.
 5. Кинетичка апраксија.
 6. Кинестетичка апраксија. Предизвикани од потрагата по неопходните движења, што е забележано во кршење на нивните произволни дејства.
 7. Акинестички. Не постои доволно мотивација за извршување на каква било манипулација.
 8. Регулаторна апраксија.

Специфичните видови подразбираат постоење на следниве видови апраксија:

 • пешачка апраксија - тешкотии при движење, додека одржувањето на мускулната сила во долните екстремитети;
 • облекување на апраксија;
 • апраксија на раката (рачен синдром на друг) - проблемот може да биде и едностран и двострани, е тоа што горните екстремитети не ги почитуваат желбите на лицето;
 • очна апраксија - пациентот има потешкотии да ги отвори очите;
 • зјапа апраксија - се карактеризира со неспособност да се движат очите или да се поправи погледот дури и за краток временски период.

Последните две форми се комбинирани во еден тип - окуломоторна апраксија.

Локализација на лезии кај различни типови на апраксија

Симптоматологија

Клиничката слика е специфична, но во некои случаи останува незабележана или не предизвикува изразена непријатност. Често се открива проблем при спроведување на специјален невролошки преглед.

Кинетичката апраксија (како и другите сорти) може да има такви надворешни манифестации:

 • тешкотии во репродукција на секвенцијални манипулации;
 • тешкотијата за вршење на движења за кои е потребна просторна ориентација;
 • вкочанетост на моторните операции;
 • одење во мали чекори;
 • тешкотијата на облекување;
 • нејасен говор;
 • недостаток на способност за контрола на движењата на јазикот и усните;
 • повреда на временска и просторна ориентација;
 • проблеми со отворање или затворање на очите;
 • неможноста за долгорочна визуелна фиксација на еден објект;
 • стабилна репродукција на поединечни елементи на моторното работење.

Покрај специфичните симптоми, идеомоторната апраксија (како и другите сорти) се изразува со такви аномалии:

При првото појавување на знаци на оштетување кај дете или возрасен, невролог треба да се консултира што е можно поскоро.

Дијагностика

Клиничките манифестации на болеста се сосема специфични, па правилна дијагноза е направена за време на првата посета на лекарот. За да се разликува типот на болеста, може да бидат потребни дополнителни испитувања.

Прво, клиничарот треба самостојно да извршува повеќе активности:

 • проучување на историјата на болеста - да се бара провокативен фактор со патолошка основа;
 • собирање и анализа на историјата на животот;
 • внимателен невролошки преглед;
 • евалуација на имплементацијата на пациентот на наједноставните движења, вклучувајќи ја моторната функција на долните и горните екстремитети, очите и очните капаци;
 • детално истражување - добиените информации ќе дадат можност да го дознаат првиот пат на појава и степенот на сериозноста на симптомите, што е потребно за лекарот да ја презентира целосната клиничка слика.

Меѓу инструменталните процедури кои вреди да се истакнат:

 • Ултразвук;
 • КТ скенирање;
 • МНР на мозокот.

Лабораториските тестови немаат дијагностичка вредност.

За да дефинитивно дијагностицирате "кинетичка апраксија" (или било која друга форма на болеста), можеби ќе треба да се консултирате со такви специјалисти:

 • невропсихолог;
 • психолог;
 • офталмолог;
 • логопед;
 • неврохирург
Апраксија: а - преклопување на натпреварите според моделот (лево е моделот, на десната е исполнување);
б - подготвен од болниот конус, цилиндер и пентагон.

Третман

Во моментов, не постојат методи кои се специјално дизајнирани за третирање на болест, како што се окуломоторна апраксија или која било друга патологија. Терапијата ја нагласува елиминацијата на етиолошкиот фактор на конзервативни или оперативни начини.

Честопати пациентите се препишуваат со следниве лекови:

 • ноотропни лекови;
 • антитромбоцитни агенси;
 • апчиња за подобрување на церебралниот проток на крв;
 • антихолинестераза супстанции;
 • лекови насочени кон нормализирање на тонусот во крвта.

Поединечно составена терапија мора да содржи:

 • терапевтска масажа;
 • физиотерапија;
 • професионална терапија;
 • работа со психолог;
 • класи со логопед - прикажани на пациенти на кои им е дијагностициран говорниот облик на болеста;
 • курс терапија за вежбање.

Пациентите со слична дијагноза треба постојана грижа и надзор.

Превенција и прогноза

За да се спречи развојот на таквата патологија како кинетичка апраксија (и други видови на болест) е можна само со помош на општи упатства. Ова се должи на фактот дека во моментов не постојат конкретни превентивни мерки.

Усогласеноста со таквите правила ќе помогне да се намали ризикот од развој на патологија:

 • целосно отфрлање на зависности;
 • редовно вежбање и одење на свеж воздух;
 • нормализација на исхраната;
 • превентивна масажа на екстремитетите, која може да се врши дома;
 • следење на крвната слика;
 • избегнување на трауматска повреда на мозокот;
 • спроведување редовни прегледи во здравствена установа.

Апраксијата и агнозијата не го загрозуваат животот на пациентите, но исходот од нарушувањето зависи од тежината на болеста, од типот и возраста на лицето.

Ако не се лекуваат, може да се развијат компликации: неможност за самопослужување, попреченост, оштетување на социјалната и трудова адаптација.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Апраксија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , педијатар , психолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Нервен слом (појавување симптоми: 3 од 17)

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...
Постпартална депресија (појавување на симптоми: 3 од 17)

Постпарталната депресија, според статистичките податоци, е состојба која влијае на околу 5-7 жени од 10 по раѓањето. Постпартална депресија, симптоми кои се забележани кај жените од главната група на репродуктивна возраст, е зголемена чувствителност, која, пак, се манифестира во целиот "букет" на соодветните манифестации. На карактеристиките на постпарталната депресија и како да се справиме со тоа - нашата статија денес.

...
Диатеза на урична киселина (појавување симптоми: 3 од 17)

Диатезата на урична киселина не е независна болест. Ова е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација во телото на пациентот со голема количина на урична киселина, која има особеност да се кристализира. Мали сол кристали се испираат секој пат за време на процесот на емисија на урина. Таквата болест кај некоја личност продолжува безболно и без непријатност. Седиментот на соли на таква киселина наликува на мали црвеникави зрна со песок. Обележете ги само ако лицето ќе уринира во одреден капацитет.

...
Синдром на апстиненција (појавување симптоми: 3 од 17)

Синдром на повлекување е комплекс на различни нарушувања (најчесто на дел од психата) што се јавува на позадината на остриот прекин на внесот на алкохол, дрога или никотин во телото по продолжената употреба. Главниот фактор што го предизвикува ова нарушување е обидот на телото самостојно да ја достигне државата, која беше со активна употреба на една супстанција.

...
Пролактином (појавување симптоми: 3 од 17)

Пролактиномот е бенигнен тумор на хипофизата, кој е локализиран на предниот лобус и предизвикува производство на голема количина на хормон пролактин. Овој хормон е одговорен за постпарталната секреција на млеко. Исто така се произведува во помали количини од машките претставници. Заедно со други хормони, пролактинот е одговорен за репродукција и сексуална функција. Тоа е причината зошто таа учествува во производството на тестостерон и ја обезбедува активноста на спермата, а исто така го синтетизира естрогенот и ја промовира овулацијата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .