Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Халуциноза: Симптоми и третман

Халуциноза - главните симптоми:

 • Пореметување во спиењето
 • Се обиде да изврши самоубиство
 • Анксиозност
 • Панични напади
 • Страв од смрт
 • Звучивост на непостоечки гласови
 • Халуцинации во форма на карикатури
 • Прави работи што им е наредено да направат глас
 • Појавата на непостоечки слики
 • Халуцинации во форма на нејасни фигури
 • Безбедноста на сликата во целост
 • Спонтан изглед на визии
 • Спонтано исчезнување на визиите
 • Губење на критики кон вашата состојба
 • Веројатно илузии на видот

Халуцинозата (син синдром на синдром) е патолошка состојба која се карактеризира со појава на халуцинации кај некоја личност. Се забележува дека свеста на пациентот е зачувана и не се менува.

Параноидниот синдром може да биде независна болест и да се развива по втор пат, во однос на позадината на другите патологии. Најчесто, злоупотребата на алкохол, епилепсијата и шизофренијата доведуваат до таква повреда.

Симптоматската слика малку ќе се разликува во зависност од текот на халуцинозата. Главниот симптом е појавата кај луѓето на визуелни, аудитивни, тактилни или мирисни халуцинации, придружени со лажна состојба.

Дијагностиката се изведува од страна на специјалисти од областа на неврологијата и психијатријата во исто време и се состои од проучување на клиничките манифестации, изведување на специфични тестови и следење на пациентот. За лабораториски и инструментални постапки често не се применуваат.

Третманот на таквата повреда е само конзервативен по природа и се состои во земање лекови и работата на психотерапевтот или психијатарот со пациентот. Сепак, терапијата нема да биде комплетна без елиминирање на основната болест.

Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија не обезбедува посебен код за слична болест, но ја класифицира халуцинозата во категоријата "Други ментални нарушувања". Така, кодот ICD-10 ќе биде F06.0.

Етиологија

Главната карактеристика на халуцинаторниот синдром е тоа што едно лице одржува јасен ум. Ако аудиторни, визуелни, тактилни халуцинации се развиваат на позадината на заматувањето на свеста, оваа состојба не се нарекува халуциноза.

Постои можност и изолирана патологија, на пример, халуцинозата на Чарлс Боне, која се јавува кај постарите лица, и формирањето на болеста во позадина на одредени ментални или органски (органски халуцинози) болести.

Најчестите причини за халуциноза:

 • епилепсија - халуцинации укажуваат на напад кој се приближува, а доминантна карактеристика е доминацијата на сини и црвени нијанси во непостоечка слика;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • патологии на централниот нервен систем;
 • цистични, малигни или бенигни растење во мозокот;
 • шизофренија и една од неговите сорти - хебефренија;
 • тешки инфекции;
 • енцефалитис ;
 • синдром на повлекување ;
 • интракранијална хеморагија.

Не последното место во формирањето на таква повреда е окупирана од повеќегодишна зависност од лоши навики или хроничен алкохолизам. Во такви случаи, се развива акутна алкохолна халуциноза.

Класификација

Според варијантата, лекарите одлучија да издвојат:

 1. Акутна халуциноза. Карактеристични симптоми се јавуваат одеднаш врз основа на нормална општа благосостојба. Присуството на продромалниот период трае од неколку часа до неколку дена.
 2. Субакутна форма. Пред халуцинациите на една личност тој доживува неразумен страв, неразумно чувство на вознемиреност. Тие забележуваат раздразливост, чести промени во расположението и депресија.
 3. Хронична халуциноза. Се смета за исклучително ретка форма, чие времетраење е од 2 до 10 години или повеќе. Оние ситуации кога халуцинациите не поминат 6 месеци, зборуваат за хроничниот тек на патолошкиот процес. Во повеќето случаи, психозата е причина за абнормалност.

Во зависност од клиничката слика емитираат:

 1. Peduncular синдром или Lermitte халуциноза. Како последица на болести на васкуларна генеза, неоплазми, повреди или инфекции на мозокот.
 2. Визуелна халуциноза на Чарлс Боне. Се развива кај ментално здрави луѓе со проблеми со видот. Најчесто, овој тип на аномалија се дијагностицира кај постарите лица. Особеноста на овој тип на болест е тоа што халуцинациите не се насочени кон самиот пациент.
 3. Визуелна халуциноза на Ван-Богарт. Се манифестира со голем број на светли слики од мала големина. Овие можат да бидат цвеќиња, пеперутки или птици.
 4. Вербална халуциноза. Почитуван од појавата на аудитивни халуцинации. Еден глас може да биде еден или повеќе (можат да водат активен разговор или спор). Често доведува до нарушувања на спиењето.
 5. Синдром на олфакторна халуциноза или Гобекова болест. Се смета за најредок вид, главно делува како една од клиничките манифестации на шизофренија.
 6. Тактилна халуциноза. Таа има голем број на манифестации, но повеќето пациенти се жалат на губинки, горење и чешање. Симптомите може да се појават дури и за време на спиењето. Многу ретко, луѓето зборуваат за инсекти во сопствените тела - во вакви случаи станува збор за висцерална форма на болеста.
 7. Халуциноза на Плута. Комбинацијата на неколку видови на халуцинации, особено вербални сензации и заблуди. Комбинацијата на визуелни и мирисни нарушувања се јавува во изолирани случаи. Оваа форма се евидентира како сателит на мозокот сифилис.

Врз основа на етиолошкиот фактор, постои таков халуцинаторно-параноичен синдром:

 1. Органска халуциноза. Поврзани со патологии на мозокот, симптомите зависат од локализацијата. Може да бидат придружени со такви нарушувања како морфопсија, деперсонализација, дереализација и нарушување на спиењето.
 2. Атеросклеротичен тип. Врз основа на името, станува јасно дека атеросклерозата е главниот провокатор. Се случува само во хронична форма, со што симптомите постепено се зголемуваат. Вреди да се забележи дека најчесто се дијагностицира кај жените.
 3. Алкохолна халуциноза или халуцинаторно лудило пијано. Често се случува кога одбивањето на алкохолни пијалаци за време на третман на соматски нарушувања. Ретко формирана директно во пиењето рунда.

Вообичаено е да се разликуваат халуцинаторно-параноичен синдром и халуцинаторно-делузивен синдром. Првата сорта ги комбинира следниве форми:

 • параноичен;
 • парафренови;
 • параноичен;
 • Кандински-Клерамбо синдром.

Сите варијанти можат да се појават во изолација, но често се сметаат за фази во текот на едно ментално нарушување. Сепак, параноичниот педункуларен синдром е секундарен.

Симптоматологија

Секоја од сортите на болеста ќе се разликува во својата клиничка слика. На пример, за синдромот на Шарл Боннет карактеристика:

 • халуцинации во форма на карикатури;
 • појавата на лица со изобличени карактеристики на лицето;
 • спонтан изглед и исчезнување на визиите;
 • безбедноста на сликата во целост.

Лермитната болест е изразена со такви манифестации:

 • појавата на непостоечки слики во мракот;
 • халуцинации во форма на нејасни фигури на луѓе или животни;
 • зачувување на критиките за вашата состојба.

За вербална халуциноза карактеристична за:

 • звучноста на еден или повеќе непостоечки гласови;
 • дискусија за пациентот и нивната околина;
 • извршување на човечки акции, кои наредија да направат глас;
 • појавата на таква состојба како халуцинаторно-параноичен синдром, во која се губи критиката за неговата состојба.

Со алкохолна халуциноза постојат такви знаци:

 • зголемена анксиозност;
 • неразумен страв;
 • светли и веродостојни оптички илузии;
 • појавата на гласови од ѕидови или предмети;
 • појавата на опсесивни мисли за неговата смрт или за смртта на роднините;
 • нарушување на спиењето;
 • Обидите за само-намалување на сметките со живот.
Знаци на алкохолна халуциноза

Дијагностика

Да се ​​дијагностицира халуцинозата за искусен невролог не претставува никакви посебни потешкотии. Процесот на инсталирање на точна дијагноза често се ограничува на вакви дејства:

 • проучување на семејна историја на болеста;
 • запознавање со клиничката историја - да се идентификуваат ментални, органски или соматски болести;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • специфични невролошки тестови;
 • детален преглед на пациентот и неговите роднини - да изготви комплетна симптоматска слика, да го дознае времето на појавување и сериозноста на симптомите кои ќе помогнат во разликувањето на акутната халуциноза и хроничноста.

Дополнителни лабораториски и инструментални испитувања се неопходни само во случај на секундарен развој на халуциноза. Факторот кој предизвикува таква состојба како органска халуциноза се утврдува со точност.

Третман

Хроничната и акутната халуциноза се третира со помош на конзервативни методи насочени кон такви резултати:

 • детоксикација на телото - со хроничен алкохолизам;
 • неутрализација на психотични феномени;
 • нормализација на функционирањето на внатрешните органи и системи;
 • спречување на постојано когнитивно оштетување, кое често го придружува халуцинаторно-параноидниот синдром.

Терапијата со лекови е да ги земате овие лекови:

 • антипсихотици;
 • аскорбинска киселина;
 • Б витамини;
 • солени раствори за интравенска администрација;
 • седативи;
 • антидепресиви;
 • транквилизатори - елиминирање на халуцинации.

Потребна е долгорочна работа на психијатар со болно лице.

Третманот на органска халуциноза е чисто индивидуален - може да биде и конзервативен и хируршки. Тактиката на терапија го диктира етиолошкиот фактор.

Превенција и прогноза

Избегнувајте развој на вербална халуциноза и други форми на болеста со следење на едноставни превентивни препораки:

 • целосно отфрлање на лоши навики, особено од пиење алкохолни пијалоци;
 • избегнување на органско оштетување на мозокот;
 • навремен и целосен третман на атеросклероза и други болести кои доведуваат до формирање на халуцинаторниот синдром;
 • редовен премин на целосен рутински преглед на клиниката.

Прогнозата на халуциноза е двосмислена. Од една страна, исходот е позитивен, но само со рана дијагностика на патологијата со целосно отстранување на етиолошкиот фактор и комплетен третман. Од друга страна, целосното отсуство на терапија води до фактот дека едно лице станува опасно не само за себе, туку и за оние околу него. Не ја исклучувајте можноста за обид за самоубиство. Најнеповолна прогноза е забележана во развојот на лажните и халуцинаторно-параноидните синдроми.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате халуциноза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Депресија (појавување симптоми: 3 од 15)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Синус брадикардија (појавување симптоми: 3 од 15)

Синус брадикардија е нарушување на срцевиот ритам, при што контракцијата на атриумот во минута се јавува помалку од шеесет пати. Ова нарушување не е ограничено од полот или возрасната група.

...
Бигемини (појавување симптоми: 3 од 15)

Бигемини е име на форма на аритмија, во која се јавува предвремено возбудување на срцето по секое нормално чукање на срцето. Навремениот пристап за квалификувана помош ќе помогне да се избегне прогресијата на болеста и формирањето на компликации.

...
Сплит личност (појавување симптоми: 2 од 15)

Поделената личност како психолошки термин постои долго време. Тој е познат на сите, и покрај тоа, ликот на поделбата, чии симптоми се манифестираат во појавата на второ лице кај пациент (и поголем број од нив), а исто така и во реализација на нив како две или повеќе различни поединци, не предизвикува многу изненадување. Во меѓувреме, особеностите на оваа држава не се познати на сите, па затоа постои изјава за фактот дека повеќето луѓе едноставно прават погрешно толкување.

...
Ендогена депресија (појавување симптоми: 2 од 15)

Различни видови на ментални нарушувања, кои се предизвикани од влијанието на дневните или сезонски промени во расположението или овие разлики без присуство на било какви причини, се нарекуваат во медицината како ендогена депресија. Ваквите нарушувања се тешка форма на болеста, па затоа е многу важно да се преземат соодветни начини да се спречи развојот на болестите со цел да се спречи нејзината прогресија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .