Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Беловата парализа: Симптоми и третман

Бел-парализа - главните симптоми се:

Паралисот на Бел - е локализација на воспаление во фацијалниот нерв, што доведува до иннервација на мускулите на едната страна од лицето и е екстерно изразено во форма на асиметрија. Патологијата е примарна и секундарна. Покрај појавата на широк спектар на заболувања, хипотермија, злоупотребата на лоши навики и широк спектар на повреди на главата исто така делуваат како причини за ова нарушување.

Главната клиничка манифестација на болеста е слабоста на мускулите на лицето, асиметријата на насмевката, неможноста целосно да се затворат очите, зголеменото кинење или обратно, сувоста на мукозните мембрани на органите на видот, како и намалувањето на слухот и губењето на чувствителноста на вкусот.

Дијагностичкиот процес се базира на проучување на симптоматската слика, спроведување на голем број инструментални процедури и советување на специјалисти од тесни области на медицината.

Третманот во огромното мнозинство на ситуации се сведува на употреба на конзервативни методи. Меѓутоа, во некои случаи, единствен начин да се ослободи од болеста ќе биде медицинска интервенција.

Во меѓународната класификација на болести ICD-10, парализата на Bell има свое значење, имено, кодот G51.0.

Етиологија

Воспалението на фацијалниот нерв може да се должи на голем број на различни предиспонирачки фактори. Така, најчесто се појавуваат причините за оваа болест:

 • појава на полио или херпес зостер ;
 • претходен исхемичен или хеморагичен мозочен удар ;
 • комплициран тек на менингитис или отитис медиа ;
 • период на пренесување на дете;
 • долгорочен ефект врз телото на ниски температури;
 • третман на патологии на рак со употреба на хемотерапија;
 • заушки и грип ;
 • ендокрини патологии, особено дијабетес ;
 • генетска предиспозиција, имено наследен тесен нервен канал;
 • долгорочна зависност од лоши навики;
 • внатрешно крварење;
 • акутни респираторни заболувања;
 • воспаление на стило-мастоидна артерија, кое е одговорно за снабдувањето со крв во фацијалниот нерв;
 • ХИВ инфекција и други состојби на имунодефициенција;
 • мултиплекс склероза ;
 • било која трауматска повреда на мозокот;
 • аневризма на вертебрална артерија;
 • малигна хипертензија ;
 • Лајмска болест ;
 • атеросклероза на церебрални крвни садови;
 • акутна интоксикација на телото со никотинска, токсична или алкохолна природа предизвикана од лекови;
 • инјектирање на лекови против болки во инфериорниот алвеоларен нерв;
 • малигни или бенигни туморски неоплазми.

Секоја од горенаведените патологии или нарушувања води кон нарушена спроводливост на нервните импулси од мозокот до мимичките мускули.

Класификација

Врз основа на причините за парализа на Бел, постојат такви форми на болест:

 • примарно - во такви ситуации, воспалителниот процес се развива во сосема здрава личност. Често тоа се случува на позадината на долгото суперење;
 • секундарна - е последица на појава на било која болест.

Секундарниот невритис на фацијалниот нерв е поделен на:

 • заразен;
 • трауматски;
 • интоксикација;
 • исхемичен
 • компресија

Исто така, оваа болест може да биде еднострана и билатерална (оваа опција се наоѓа само кај 2% од пациентите).

Симптоматологија

Честопати парализата на Бел се карактеризира со постепен развој, поради што првите клинички манифестации се сметаат за:

 • појава на болка зад увото;
 • мазнење на назолабијално превиткување;
 • пропуст на аголот на устата;
 • слабост и болки;
 • главоболки;
 • губење на слухот;
 • вртоглавица;
 • тесно отекување на лицето од погодената страна.

Како што проблемот се влошува, се јавуваат симптоми на парализа на Бел:

 • неможноста да се насмевнува или да се насмее, да ги истегне усните со слама или да крене веѓа;
 • лагофталмосот - во овој случај, нема целосно арбитрарно затворање на окото, затоа секогаш останува лента, откриена од страна на очните капаци;
 • оток на образите за време на спиењето;
 • мала инверзија на долниот раб на очниот капак;
 • зголемено кинење, наизменично со сувост на мукозната мембрана на очите;
 • хиперакузија - во такви случаи секој звучен звук се перципира исклучително гласно;
 • намалена чувствителност на вкус;
 • "Крокодилски солзи" - и покрај сувоста на очите, пациентот има кинење на очите, но ова се случува само кога се јаде храна;
 • изречена асиметрија на лицето;
 • прекумерна плунка;
 • вкочанетост и тежина на лицето;
 • широк отвор на очните капаци на погодената страна;
 • пареза на мускулите на лицето;
 • црвенило на очите;
 • зголемување на температурата до треска;
 • губење на способноста да се одржи воздухот зад образ;
 • конвергентен кривоглед.

Оваа горенаведена клиничка слика е забележана со развојот на парализа на Бел во апсолутно секој човек, без оглед на возрасната категорија и полот.

Дијагностика

Во случај на клиничките манифестации опишани погоре, неопходно е да се побара помош од невролог, кој, пред се, мора самостојно да спроведе голем број на манипулации, имено:

 • проучување на историјата на болеста - неопходно е да се побара патолошка причина за парализата на Бел, која предизвикала воспалителна повреда на фацијалниот нерв;
 • прочитајте ја историјата на животот на пациентот - тука е неопходно да се вклучат информации во врска со начинот на живот на лицето, повредите или хипотермијата;
 • темелно физичко испитување - да се процени изгледот на лицето;
 • Детално интервју за пациентот - да се состави комплетна симптоматска слика, како и да се одреди првиот пат на појавата и сериозноста на специфичните клинички манифестации.

Следните инструментални процедури ќе помогнат да се одреди конечната дијагноза:

 • КТ и МРИ на мозокот;
 • електронеурографија;
 • електромиографија;
 • предизвик на потенцијалните фактори на нервите.

Лабораториските тестови не се користат во дијагнозата на парализа на Бел.

Во прилог на невролог во процесот на утврдување на точна дијагноза се вклучени и:

 • педијатар - ако пациентот е дете;
 • офталмолог;
 • отоларинголог.
Симптоми на парализа на Бел

Третман

Елиминацијата на оваа болест може да се спроведе и со конзервативни и со оперативни методи.

Во првиот случај, стандардот на терапевтски мерки вклучува:

 • употребата на лекови;
 • физиотерапија;
 • терапевтска масажа;
 • текот на терапија за вежбање;
 • народни лекови.

Третманот со лекови е насочен кон употреба на:

 • лекови против болки;
 • деконгестиви;
 • витамински комплекси;
 • хормонални лекови;
 • антитромбоцитни агенси;
 • значи да се подобри локалното снабдување со крв во ткивата и да се нормализира протокот на крв;
 • невротрофини.

Физиотерапијата е претставена со такви постапки:

 • затоплување и UHF;
 • парафинска терапија;
 • озоцерит апликации;
 • акупунктура;
 • фонофореза;
 • влијанието на високите фреквентни струи;
 • магнетна терапија;
 • ултразвук.

Во комбинација со терапија со лекови, се врши третман со народни лекови, имено:

 • загревање со сол;
 • пиење супа врз основа на глог, божур, calendula или motherwort;
 • триење на топло морско млеко во погодената област.

Во оние ситуации каде што конзервативната терапија за 3 месеци не дава позитивни резултати, потребна е хируршка интервенција. Покрај тоа, операцијата е прикажана кога:

 • Конгенитална парализа на Бел;
 • целосна руптура на лицевиот нерв.

Оперативниот третман се врши со помош на:

 • шевове на нервот;
 • невролиза;
 • автотрансплантација.

Многу е важно да се напомене дека препорачливо е да се изврши операцијата само во текот на првата година од моментот на утврдување на точната дијагноза, бидејќи и понатаму ќе се развие неповратна атрофија на мимичките мускули.

Со секундарната природа на парализата на Бел, многу е важно да се спроведе сеопфатен третман на основната болест.

Можни компликации

Неуспехот да се почитува горенаведениот стандард на третман за таква болест е полн со развој на такви последици:

 • контрактура на мускулите на лицето, т.е. нивното затегнување и стврднување;
 • синкинеза е абнормална ртење на графтот, што подразбира појава на необични комбинации на мускулни движења;
 • перзистентна слабост на мускулите на лицето;
 • мускулна атрофија.

Превенција и прогноза

За да се спречи воспалително оштетување на лицевиот нерв, ќе им помогне на овие општи превентивни препораки:

 • предупредување за максилофацијални повреди;
 • спречување на хипотермија;
 • соодветен третман на оние патологии кои може да бидат поттикнувачи на парализата на Бел;
 • целосно одбивање да пие алкохол и пушење цигари;
 • земање лекови строго како што е пропишано од лекарот што посетува;
 • редовен премин на целосен рутински преглед во здравствена установа со посета на сите специјалисти.

Прогнозата на парализата на Бел директно зависи од причината за појавата, сепак, целосното опоравување може да се постигне во околу 75% од случаите. Сепак, исходот значително се влошува во отсуство на терапија по 3 месеци од почетокот на првите клинички знаци.

Исто така, пациентите треба да бидат свесни за склоноста на болеста на чести рецидиви, при што секое последователно продолжување на непријатните симптоми е потешко и подолго, што исто така влијае на прогнозата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате парализа на Бел и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аневризма на церебрални крвни садови (појавување симптоми: 6 од 20)

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 5 од 20)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Еммоидитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Етмоид синузитис или акутен етмоидитис е болест која се карактеризира со воспаление на мукозниот епител, кој се наоѓа во клетките на етмоидната коска. Значењето на овој поим е непознато за многу малку луѓе (најчесто постои синузитис или синузитис на слухот), но самата патологија е многу честа. Поради оваа причина потребно е да се знае што е еммоидитис, симптоми и третман. Патологијата е доста опасна, бидејќи фокусот на воспаление се наоѓа во близина на мозокот и гранката на тригеминалниот нерв, кој е одговорен за инервација на лицето. Етмоидален синузитис се јавува кај возрасни и деца.

...
Сфеноидитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Сфеноидитис е воспалителна болест на мукозната мембрана на сфеноидниот синус, која се развива против позадината на вирусна или бактериска инфекција која веќе е присутна во телото. Овој тип на синузитис е доста редок, бидејќи нејзиниот развој бара од воспалителниот процес од етмоидниот лавиринт да се прошири на клинестиот (главен) синус. Со оглед на анатомските карактеристики на структурата, овој процес може да трае долго време.

...
Невритис на аудитивниот нерв (појавување симптоми: 5 од 20)

Неуритисот на аудитивниот нерв е болест на нервниот систем, што се карактеризира со манифестација на воспалителниот процес во нервот, кој обезбедува слуховна функција. Во медицинската литература, оваа болест се нарекува и "кохлеарен неврит". Вообичаено, оваа патологија се дијагностицира кај постари лица постари од 50 години (почесто во посилниот пол). Таквите луѓе ретко бараат помош од квалификуван специјалист, со оглед на намалувањето на аудитивната функција како нормален процес кој го придружува стареењето на телото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .