Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

`Рбетниот цервикалгија: симптоми и третман

Вртоглавица цервикалгија - главните симптоми:

Црвениот грб не се смета за независна болест, туку е последица на појавата на други патолошки процеси. Вреди да се напомене дека половина од населението во развиените земји во светот страда од ова нарушување. Во огромното мнозинство на ситуации, широк спектар на болести кои влијаат на мускулно-скелетниот систем се провокатори на болка во вратот. Сепак, постојат сосема безопасни причини за ова нарушување.

Болката ретко дејствува како единствен клинички знак. Често тој е придружен со главоболки и вртоглавица, мускулно-тоник синдром, флуктуации на показателите за крвниот притисок.

Утврдувањето на точна дијагноза и појаснување на причините се врши од невролог кој мора да спроведе темелен физички преглед и да пропише одреден број инструментални испитувања. Лабораториските тестови се само помошни.

Третманот на таквото нарушување често се сведува на употреба на конзервативни терапевтски техники, но според индивидуални индикации, се врши хируршка интервенција.

Според меѓународната класификација на болестите, ваквата патолошка состојба има своја шифра. Така, кодот ICD-10 ќе биде M54.2, со исклучок на дискогени цервикалиа, чија вредност е M50.

Етиологија

Често, болката на 'ртебеларната генеза во вратот се јавува на позадината на дорсопатии - ова е група на болести на' рбетниот столб, што доведува до развој на дегенеративни-дистрофични процеси. Најчесто дијагностицираната болест на оваа категорија и, соодветно, причината за цервикалната е остеохондроза , со лезија во цервикалниот или торакалниот регион.

Други патолошки предиспонирачки фактори се сметаат за:

Вродените аномалии на структурата на цервикалните пршлени треба исто така да бидат вклучени во категоријата на патолошки предиспонирачки фактори.

Меѓу предиспонирачките фактори доаѓа до израз:

 • продолжена хипотермија;
 • редовно подигнување на тежината;
 • честа изложеност на стресни ситуации;
 • неправилна положба на вратот за време на спиењето;
 • долг престој во непријатна положба, на пример, возење автомобил или пред компјутер;
 • лоша положба;
 • присуство на вишок тежина кај луѓето;
 • недоволно внесување на течности и слаба исхрана;
 • злоупотреба на тутун и пиење алкохол.

Преваленцијата на 'рбетниот цервикалгија се должи на фактот дека е во областа на цервикалниот' рбет што минуваат многу нервни завршетоци и крвни садови, што може да предизвика речиси сите заболувања на мускулно-скелетниот систем да предизвикаат болка.

Структурата на цервикалниот 'рбет

Класификација

Болката на вертебралната природа во областа на вратот обично се дели со специјалисти од областа на неврологијата во:

 • вертебрални или спондилогени цервикалии - во такви случаи, изменетото коскено ткиво доведува до негативен ефект врз нервите, имено, ги иритира, што предизвикува појава на тоничен грч на мускулите во вратот и болката. Најчеста причина е заразен процес, остеопороза, неоплазми и повреди;
 • вистинската или дискогени цервикалгија не е ништо друго освен повреда на анатомскиот интегритет на интервертебралниот диск. Ова е полн со фактот дека висината на кртилагинозниот слој помеѓу цервикалниот пршлени се менува, неговата еластичност е изгубена, а невроваскуларните снопови се прекршени.

Врз основа на природата на протокот се издвојува:

 • акутна вертебрална цервикална - изразена во силен болен синдром и светло изразување на придружните симптоми. Често е резултат на повреди и дорсопатии. Во поголемиот дел од ситуациите, симптомите перзистираат околу 10 дена;
 • хронична вертебрална цервикална - се карактеризира со постојана манифестација на благи болки и може да трае 3 месеци или подолго. Ракот на бавно растење или бенигните тумори, слабата инфекција, остеопорозата или патологиите од каротидната артерија служат како активирач.

Врз основа на погодениот дел од телото, слично нарушување се јавува во неколку форми:

 • cervicocranialgia - ова значи дека мозочните садови се вклучени во патологијата, која е оптоварена со оштетен локален проток на крв;
 • cervicobrachialgia - во такви случаи, садовите на горните екстремитети се подложни на патолошки промени, што предизвикува нарушување во чувствителност и моторна способност.

Симптоматологија

Врз основа на името на таквата патолошка состојба, станува јасно дека главната клиничка манифестација е синдром на болка, сериозноста и природата на манифестацијата која целосно ќе зависи од етиолошкиот фактор.

Во речиси сите ситуации, болката е придружена со голем број на симптоми, но најчесто постои цервикална болест со тежок мускулно-тоник синдром. Во такви случаи, мускулите на грлото на матката се срамнети со земја и се затрупуваат, а за време на палпацијата се забележуваат и нивните тензии и зголемена болка.

Покрај тоа, меѓу другите надворешни манифестации, вреди да се потенцира:

 • повреда на мобилноста на вратот - да се погледне во страната на пациентот е принудена да се наведнува;
 • појавата на специфична криза, дури и со најмало движење на главата;
 • главоболки и вртоглавица;
 • ширење на болка на еден од горните екстремитети и рамениот појас;
 • намалена острина на слухот и видот;
 • несвестица предизвикана со виткање на главата наназад;
 • промена на одењето - станува несигурна и нестабилна;
 • вкочанетост и пецкање на кожата во лицето, вратот и рацете;
 • гадење, што не доведува до гадење;
 • слабост на горните екстремитети;
 • егзацербација на болка при кивање или кашлање.
Болката со вертебрални цервикокраниалгии може да биде билатерална

Сите горенаведени симптоми треба да се припишат на секое лице, без оглед на возраста или полот.

Ако 'рбетниот цервикалгија е резултат на појавата на една од горенаведените болести, тогаш мора да се има на ум дека основната клиничка слика ќе биде придружена со карактеристични знаци на основната болест.

Дијагностика

Ако се појават симптоми, треба да побарате професионална помош од невролог, ова е особено неопходно во ситуации каде што не се губи во рок од 3 дена и се забележува зголемување на неговата тежина.

Во случај на цервикална жлезда на вертебрална природа со воспоставување на точна дијагноза, нема проблеми, потешко е да се открие причината за болка во грлото на матката. Од ова произлегува дека дијагнозата треба да биде само интегриран пристап.

Првата фаза на дијагнозата е насочена кон лекарот кој спроведува неколку манипулации, вклучувајќи:

 • проучување на историјата на болеста - за откривање на провокативна болест;
 • собирање и анализа на животната историја на пациентот - да се утврдат физиолошките причини кои би можеле да послужат како извор на болка;
 • испитување, перкусии и палпација на погодената област на 'рбетот;
 • Детално истражување на пациентот - ова ќе му овозможи на лекарот да направи комплетна симптоматска слика за текот на таквото пореметување. Покрај тоа, тоа ќе даде можност да се одреди првиот пат на појавата и интензитетот на болката.

Лабораториските тестови се ограничени на спроведување на општи тестови за крв и урина.

Следните инструментални процедури ќе помогнат да се потврди дијагнозата:

 • Х-зраци на пршлените;
 • КТ и МРИ;
 • електромиографија;
 • EMG.

Во прилог на невролог, во дијагностичкиот процес учествуваат и трауматолози, вертебролог, ревматолог и неврохирург.

Вертебралната цервикална жлезда треба да се разликува од остеохондрозата и спондилозата на цервикалниот 'рбет.

Третман

Ублажување на болката е можно преку употреба на конзервативни методи на терапија. Сепак, пред да започнете со третманот, треба да го намалите оптовареноста на 'рбетот.

Прво, на пациентите им се даваат лекови, имено:

 • глукокортикоиди и НСАИЛ;
 • мускулни релаксанти и антидепресиви;
 • лекови насочени кон подобрување на протокот на крв;
 • хондропротектори и витамини.

Кога се елиминира болката, физиотерапијата, која е претставена со вакви постапки, исто така, доаѓа до израз:

 • магнетна терапија;
 • загревање;
 • ултравиолетови и UHF;
 • дијадинамична терапија;
 • медицинска електрофореза;
 • акупунктура;
 • фонофореза.

Освен основните техники, конзервативниот третман вклучува и:

 • терапевтска масажа, која е вода, рачна или хардверска;
 • текот на физикалната терапија, која се прави поединечно за секој пациент;
 • употреба на ортопедски перници;
 • истегнување на 'рбетниот столб;
 • носи јака за вратот - времетраењето може да варира од 1 до 3 недели;
 • вбризгување на инјектирање на новокаиин или лидокаин.
Вежби за вратот со вертебрални цервикалии

Оперативниот третман е исклучително редок, а главните индикации за ова се:

 • повреда на 'рбетниот мозок во цервикалниот регион;
 • прогресивна слабост на мускулите на вратот;
 • пакет на каротидната артерија;
 • компресија на нервите на интервертебралната хернија.

Операцијата за 'рбетниот цервикалгија се изведува на неколку начини:

 • ламинектомија;
 • дисцетомија;
 • декомпресија на 'рбетниот канал;
 • foraminotomy.

Не последното место во ефикасноста на третманот е елиминацијата на основната болест.

Превенција и прогноза

За да се спречи развојот на 'рбетниот цервикалгија, се користат такви превентивни мерки:

 • до умерено активен животен стил;
 • откажување од пушење и алкохол;
 • избалансирана и добра исхрана;
 • постојана контрола врз држењето и тежината;
 • избегнувајте хипотермија;
 • минимизирање на кревање тежина;
 • Редовно се спроведува целосен превентивен преглед - за рано откривање и лекување на болести кои можат да предизвикаат болки во вратот.

Вертебралната цервикалгија има поволна прогноза, но одбивањето на медицинска нега може да доведе до такви компликации како хронична болка, практично не реагира на терапијата, слабост на мускулите во вратот и попреченост.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате вертебрална цервикална и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарот: невролог , ортопед, хирург , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Цервикалгија (појавување симптоми: 11 од 19)

Цервикалгија - е болка која има различен степен на сериозност и е локализирана во вратот. Луѓето од било која возраст и пол страдаат од ова нарушување. Главните причини за формирање на таква состојба се повреди на грлото на матката и текот на болестите кои негативно влијаат на 'рбетот. Сепак, исто така има и безопасни предиспонирачки фактори, на пример, непријатна положба за спиење.

...
Цервикална спондилоза (појавување симптоми: 7 од 19)

Цервикалната спондилоза е патологија на дегенеративно-дистрофична природа која влијае на цервикалниот 'рбет. Бидејќи патологијата има хроничен тек, честопати доведува до непоправливи нарушувања што може да предизвикаат пациентот да се оневозможи.

...
Дросопатија (појавување симптоми: 6 од 19)

Дросопатијата не делува како независна болест, т.е. е генерички термин кој комбинира група на патолошки состојби кои влијаат на 'рбетот и блиските анатомски структури. Тука спаѓаат лигаментите и крвните садови, нервните корени и влакна, како и мускулите.

...
Арахноидна циста (појавување симптоми: 6 од 19)

Арахноидната циста (синтетичка циста) е неоплазма со бениген тек со локализација или во мозочните региони или во шуплината на 'рбетниот канал. Едно лице може да се разболи на било која возраст.

...
Цервикална остеохондроза (појавување симптоми: 5 од 19)

Цервикалната остеохондроза, чија концентрација е забележана, како што може да се утврди од името, во вратот, е прилично честа патологија. Цервикалната остеохондроза, чии симптоми не можат секогаш да се сметаат единствено единствено како оваа болест, со оглед на карактеристиките на нејзината локализација и локалните процеси, често доведува до третман на специјалисти во други области, па затоа е контрадикторни овој симптом.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .