Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Деменција: Симптоми и третман

Деменција - главните симптоми се:

Деменцијата ја дефинира стекната форма на деменција, во која пациентите се соочуваат со губење на претходно стекнати практични вештини и стекнато знаење (што може да се случи во различни степени на интензитет на манифестација), додека нивната когнитивна активност постепено се намалува. Деменцијата, чии симптоми, со други зборови, манифестираат во форма на распаѓање на менталните функции, најчесто се дијагностицира во старост, но не ја исклучува можноста за нејзин развој на млада возраст.

Општ опис

Деменцијата се развива како резултат на оштетување на мозокот, наспроти што се јавува значајна дезинтеграција на менталните функции, што обично овозможува да се разликува оваа болест од ментална ретардација, конгенитална или стекната деменција. Менталната ретардација (тоа е - олигофренија или деменција) значи прекин во развојот на личноста, што исто така се јавува со оштетување на мозокот како резултат на одредени патологии, но се манифестира главно во форма на лезија на умот, што одговара на нејзиното име. Во исто време, менталната ретардација се разликува од деменцијата, со тоа, со тоа, интелектот на една личност, возрасен физички, не достигнува нормални нивоа и не достигнува неговата возраст. Освен тоа, менталната ретардација не е прогресивен процес, туку е резултат на болест што ја претрпело болно лице. Меѓутоа, во двата случаи, кога се размислува за деменција и кога се размислува за ментална ретардација, постои развој на нарушување на подвижноста, говорот и емоциите.

Како што веќе бевме забележано, деменцијата со големо мнозинство ги зафаќа луѓето во старост, што го одредува неговиот тип, како што е сенилната деменција (оваа патологија е често дефинирана како сенилен маразмус). Сепак, деменција се јавува и кај младите, што често се јавува како резултат на зависност. Зависноста не подразбира ништо повеќе од зависност или зависност - патолошка привлечност, во која станува неопходно да се извршат одредени дејства. Секаков вид на патолошка атракција го зголемува ризикот од ментална болест кај некоја личност, и често оваа атракција е директно поврзана со социјалните проблеми или личните проблеми кои постојат за него.

Често, зависноста се користи во воведувањето на таквите феномени како зависност од дрога и зависност од дрога, но од релативно неодамнешно време за него се дефинира друг вид зависност - нехимиски зависности. Не-хемиските зависности, пак, ја дефинираат психолошката зависност, која сама по себе служи како двосмислена термин во психологијата. Факт е дека главно во психолошката литература овој вид зависност се разгледува во една форма - во форма на зависност од наркотични супстанции (или токсични средства).

Меѓутоа, ако ја земеме предвид зависноста на подлабоко ниво, овој феномен се јавува и во секојдневната ментална активност со која лицето се соочува (хоби, хоби), што со тоа ја дефинира субјектот на оваа активност како апсорпција, што резултира со пак, се смета како заменлив извор, предизвикувајќи одредени недостатоци на емоции. Ова може да вклучи shopaholism, интернет зависност, фанатизам, психогени прејадување, коцкање, итн. Истовремено, зависноста се смета и за метод на прилагодување со кој лицето се прилагодува на условите што му се потешки. Под основните агенти на зависност се сметаат за наркотични супстанции, алкохол, цигари, создавајќи имагинарна и краткорочна атмосфера на "пријатни" услови. Сличен ефект се постигнува и при изведување вежби за релаксација, со одмор, како и со активности и работи во кои постои краткорочна радост. Во секоја од овие опции, по нивното завршување, едно лице мора да се врати во реалност и услови кои би можеле да "избегаат" на вакви начини, како резултат на што зависното однесување се смета за прилично комплексен проблем на внатрешен конфликт заснован на потребата да се избегнат специфични услови, врз основа на кои и постои ризик од развој на ментална болест.

Враќајќи се на деменција, можно е да се нагласат релевантните податоци што ги дава СЗО, врз основа на кои се знае дека стапките на светска инциденца во светот содржат околу 35,5 милиони луѓе со оваа дијагноза. Освен тоа, се очекува дека до 2030 година оваа бројка ќе достигне 65,7 милиони, а до 2050 година ќе изнесува 115,4 милиони.

Со деменција, пациентите не се способни да сфатат што се случува со нив, болеста буквално ги "брише" сите нивни спомени што се акумулирале во неа во текот на претходните години од животот. Некои пациенти го доживуваат текот на таков процес со забрзано темпо, поради што брзо ја развиваат вкупната деменција, додека други може долго време да се задржуваат во фазата на болеста кај когнитивно-менталните нарушувања (интелектуални ментални нарушувања) - тоа е, со нарушувања на менталните перформанси, намалување перцепција, говор и меморија. Во секој случај, деменцијата не само што го одредува резултатот за пациентот во форма на проблеми од интелектуална скала, туку и проблеми во кои тие губат многу особини на човечката личност. Тешката фаза на деменција утврдува кај пациентите зависноста од другите, неприлагодливоста, ја губат способноста да ги извршуваат наједноставните дејства поврзани со хигиената и внесот на храна.

Причини за деменција

Главните причини за деменција се присуството кај пациенти со Алцхајмерова болест, која се одредува, соодветно, како деменција од типот на Алцхајмеровата болест, како и за вистинските васкуларни лезии кои мозокот се подложува - болеста е дефинирана во овој случај како васкуларна деменција. Поретко, неоплазмите кои се развиваат директно во мозокот дејствуваат како причини за деменција, како и краниоцеребрални повреди ( непрогресивна деменција ), болести на нервниот систем итн.

Етиолошко значење во решавањето на причините што доведуваат до деменција се дава на хипертензија, нарушувања на системската циркулација, оштетување на големите крвни садови против позадината на атеросклероза, аритмии, наследни ангиопатии, повторени нарушувања релевантни за церебралната циркулација (васкуларна деменција).

Како etiopathogenetic варијанти кои водат до развој на васкуларна деменција, постои микроангиопатска верзија на тоа, макроангиопатска верзија и мешана верзија. Ова е придружено со промени на мулти-инфарктот кои се јавуваат во суштината на мозокот и бројни лакунарни лезии. Кога се развива макроангиопатска варијанта на деменција, постојат такви патологии како што се тромбоза, атеросклероза и емболија, наспроти позадината на која се развива оклузија во големата артерија на мозокот (процесот со кој се намалува луменот и садот е блокиран). Како резултат на таков курс, мозочниот удар се развива со симптоми кои одговараат на погодениот базен. Како резултат на тоа, се јавува развој на васкуларна деменција.

Како следново, микроангиопатичен развој, ангиопатии и хипертензија се сметаат за фактори на ризик. Карактеристиките на лезијата кај овие патологии во еден случај доведуваат до демиелинизација на белата субкортикална супстанција со истовремен развој на леукоенцефалопатија, во другиот случај тие предизвикуваат развој на лакунарна лезија, наспроти позадината на која се развива болеста на Бинсвангеровиот систем и поради што, пак, се развива деменција.

Околу 20% од случаите на деменција се развиваат на позадината на алкохолизмот, појавата на туморските формации и претходно споменатите повреди на главата. 1% од инциденцата е предизвикана од деменција поради Паркинсонова болест, заразни болести, дегенеративни заболувања на централниот нервен систем, инфективни и метаболни патологии и тн. Така, се одредува значителен ризик за развој на деменција во однос на позадината на реалниот дијабетес мелитус, ХИВ, инфективни мозочни заболувања (менингитис, сифилис) , нарушувања на функцијата на тироидната жлезда, болести на внатрешните органи (бубрежна или хепатална инсуфициенција).

Деменцијата кај постарите лица е неповратен од природата на процесот, дури и ако елиминираат можните фактори што го предизвикале (на пример, земање лекови и нивно откажување).

Деменција: класификација

Всушност, врз основа на голем број на наведени карактеристики се дефинирани типови на деменција, имено сенилна деменција и васкуларна деменција . Во зависност од степенот на социјалната адаптација што е релевантен за пациентот, како и потребата за надзор и добивање на помош од трета страна во комбинација со неговата способност за самоповредување, се разликуваат соодветни форми на деменција. Значи, во општа варијанта, текот на деменцијата може да биде благ, умерен или тежок.

Благата деменција подразбира состојба во која болно лице се соочува со деградација во однос на неговите професионални вештини, покрај тоа, неговата социјална активност се намалува. Особено, општествената активност значи намалување на времето поминато за секојдневна комуникација, со што се протега до непосредната околина (колеги, пријатели, роднини). Освен тоа, во состојба на лесна деменција кај пациентите, интересот за состојбата на надворешниот свет е исто така ослабен, што резултира со отфрлање на нивните вообичаени опции за трошење слободно време и хоби. Благата деменција е придружена со одржување на постоечките вештини за само-грижа, а пациентите се соодветно ориентирани во рамките на нивниот дом.

Умерената деменција доведува до состојба во која пациентите повеќе не можат да бидат сами со себе во текот на подолг временски период, што е предизвикано од губење на вештините за користење на опремата и уредите што ги опкружуваат (далечински управувач, телефон, шпорет и сл.), Не се исклучени тешкотии дури и со користење брави на вратите. Бара постојано следење и помош од другите. Во рамките на оваа форма на болеста, пациентите ги задржуваат вештините за самоповредување и извршување на активности поврзани со личната хигиена. Сето ова, соодветно, го прави животот и животната средина на болните потешки.

Што се однесува до ваква форма на болеста како тешка деменција, тука станува збор за апсолутно неприлагодување на пациентите на она што ги опкружува, а во исто време неопходно е да се обезбеди постојана помош и контрола кои се неопходни дури и за наједноставните активности (јадење, облекување, хигиенски мерки). и така натаму).

Во зависност од локацијата на оштетување на мозокот, овие видови на деменција се разликуваат:

 • кортикална деменција - лезијата главно влијае на церебралниот кортекс (кој се јавува на позадината на состојби како лобарна (фронтотемпорална) дегенерација, алкохолна енцефалопатија, Алцхајмерова болест);
 • субкортикална деменција - во овој случај, субкортикалните структури се претежно погодени (мулти-инфарктна деменција со лезии на белата маса, супрануклеарна прогресивна парализа, Паркинсонова болест);
 • кортикално-подкортикална деменција (васкуларна деменција, кортикобазална дегенерација);
 • мултифокална деменција - формирани се многу фокални лезии.

Во класификацијата на болеста која ја разгледуваме, исто така се земаат предвид синдроми на деменција, кои ја одредуваат соодветната варијанта на нејзиниот тек. Особено, тоа може да биде лакунарна деменција , што подразбира примарно нарушување на меморијата, кое се манифестира во форма на прогресивна и фиксациска форма на амнезија. Компензација на таков дефект кај пациентите е можно на сметка на важни марки на хартија, итн. Во овој случај, емотивно-личната сфера е малку погодена, бидејќи јадрото на личноста не е предмет на пораз. Во меѓувреме, појавата на емоционална лабилност (нестабилност и променливо расположение), солзиност и сентименталност кај пациентите не е исклучена. Пример за овој вид нарушување е Алцхајмеровата болест.

Алцхајмеровата деменција , симптоми кои се појавуваат по 65-годишна возраст, во почетната фаза, оди рака под рака со когнитивно-мистичните нарушувања со растечки нарушувања во форма на ориентација на место и во времето, заблудилни нарушувања, појава на невропсихолошки нарушувања, субдепресивни реакции кај почитување на сопствената несолвентност. Во почетната фаза, пациентите можат критички да ја проценат нивната состојба и да преземат мерки за да ја корегираат. Умерената деменција во оваа состојба се карактеризира со прогресија на наведените симптоми со особено сериозно кршење на внатрешните разузнавачки функции (тешкотии во спроведувањето на аналитички и синтетички активности, намалена проценка), губење на можностите во врска со извршувањето на професионалните должности, потребата за нега и поддршка. Сето ова е придружено со зачувување на основните карактеристики на личноста, чувство на инфериорност со соодветен одговор на постоечка болест. Со тешка фаза на оваа форма на деменција, колапсот на меморијата се случува целосно, поддршката и грижата се потребни во сè и постојано.

Вкупната деменција се смета за следниот синдром . Со ова се подразбира појава на груби форми на когнитивно оштетување (нарушување на апстрактното размислување, меморија, перцепција и внимание), како и личности (тука се идентификуваат морални нарушувања, во кои исчезнуваат форми како срамежливост, коректност, учтивост, чувство на должност итн.). . Во случај на тотална деменција, наспроти лакунарна деменција, уништувањето на јадрото на личноста станува релевантно. Васкуларните и атрофичните форми на оштетување на фронталните лобуси на мозокот се сметаат за причините што довеле до разгледаната состојба. Пик-овата болест е пример за оваа состојба.

Оваа патологија е поретко дијагностицирана од Алцхајмеровата болест, главно кај жените. Меѓу главните карактеристики се тековните промени во рамките на емоционално-личната сфера и когнитивната сфера. Во првиот случај, состојбата подразбира груби форми на нарушување на личноста, комплетен недостаток на критики, одржливост, пасивност и импулсивност на однесување; тековната хиперсексуалност, лошиот јазик и суровоста; проценката на ситуацијата е скршена, постојат нарушувања на желбата и волјата. Во втората, со когнитивни нарушувања, постојат сериозни форми на оштетено размислување, зашто долго време остануваат автоматизирани вештини; нарушувањата на меморијата се забележуваат многу подоцна од личните промени, тие не се изразени толку јасно како во случајот со Алцхајмеровата болест.

И лакунарна и тотална деменција се генерално атрофични деменции и постои варијанта на мешаната форма на болеста (мешана деменција) , што подразбира комбинација на примарни дегенеративни нарушувања, кои главно се манифестираат во форма на Алцхајмерова болест и васкуларни тип на главни лезии мозокот.

Деменција: Симптоми

Во овој дел, во генерализирана форма ќе ги разгледаме тие знаци (симптоми) кои ја карактеризираат деменцијата. Како најкарактеристични за нив се сметаат нарушувањата поврзани со когнитивните функции, и ваквите прекршувања се најизразени во нивните сопствени манифестации. Не помалку важни клинички манифестации се емоционални нарушувања во врска со нарушувањата во однесувањето. Развојот на болеста се случува постепено (често), неговото откривање најчесто се јавува како дел од влошувањето на состојбата на пациентот што произлегува од промените во животната средина, како и за време на егзацербацијата на соматска болест која е релевантна за него. Во некои случаи, деменцијата може да се манифестира во форма на агресивно однесување на болно лице или сексуална дезинхибиција. Во случај на промени во личноста или промени во однесувањето на пациентот, се поставува прашањето за релевантноста на деменцијата за него, што е особено важно во случај на неговата возраст повеќе од 40 години и во отсуство на неговата ментална болест.

Значи, да се задржиме на знаците (симптомите) на болеста од интерес за нас.

 • Когнитивно оштетување. Во овој случај се разгледуваат нарушувања на меморијата, вниманието и повисоките функции.
  • Пореметувања на меморијата Нарушувањата во меморијата кај деменцијата се состојат од пораз на краткотрајната меморија и долготрајната меморија, но не се исклучуваат и конфигурациите. Конфабулациите особено подразбираат лажни сеќавања. Фактите на нив, кои се појавија порано во реалноста или фактите што претходно се случуваат, но претрпеле одредена модификација, се пренесуваат на пациентот во некое друго време (често во блиска иднина), со можна комбинација со настаните целосно измислени од нив. Легкая форма деменции сопровождается умеренными нарушениями памяти, в основном они связаны с событиями, происходящими в недавнем прошлом (забывание разговоров, номеров телефонов, событий, происходивших в рамках определенного дня). Случаи более тяжелого течения деменции сопровождаются удержанием в памяти лишь предварительно заученного материала при быстром забывании вновь поступившей информации. Последние стадии заболевания могут сопровождаться забыванием имен родственников, собственного рода деятельности и имени, проявляется это в форме личностной дезориентации.
  • Расстройство внимания. В случае с интересующим нас заболеванием это расстройство подразумевает под собой утрату способности к реагированию на несколько актуальных стимулов сразу, а также утрату способности к переключению внимания от одной темы к другой.
  • Расстройства, связанные с высшими функциями. В данном случае проявления заболевания сводятся к афазии, апраксии и агнозии.
   • Афазия подразумевает под собой расстройство речи, в рамках которого утрачивается способность к использованию фраз и слов в качестве средств для выражения собственных мыслей, что обуславливается актуальным поражением головного мозга в определенных участках его коры.
   • Апраксия указывает на нарушение у больного способности к выполнению целенаправленных действий. В данном случае утрачиваются приобретенные ранее больным навыки, причем те навыки, которые формировались на протяжении многих лет (речевые, бытовые, двигательные, профессиональные).
   • Агнозия определяет собой нарушение различных разновидностей восприятия у больного (тактильное, слуховое, зрительное) с одновременным сохранением сознания и чувствительности.
 • Нарушение ориентации. Данного типа нарушение происходит во времени, и преимущественно – в рамках начального этапа развития заболевания. Кроме того, нарушение ориентации во временном пространстве предшествует нарушению ориентации в масштабах ориентации на месте, а также в рамках собственной личности (здесь проявляется отличие симптома при деменции от делирия, особенности которого определяют сохранение ориентации в рамках рассмотрения собственной личности). Прогрессирующая форма заболевания при далеко зашедшей деменции и выраженных проявлениях нарушения ориентации в масштабах окружающего пространства определяет для больного вероятность того, что он может свободно заблудиться даже в обстановке для себя знакомой.
 • Расстройства поведения, изменения личности. Начало этих проявлений носит постепенный характер. Основные черты, свойственные личности, постепенным образом усиливаются, трансформируясь до присущих этому заболеванию в целом состояний. Так, энергичные и жизнерадостные люди становятся беспокойными и суетливыми, а люди бережливые и аккуратные, соответственно, жадными. Аналогично рассматриваются и трансформации, присущие другим чертам. Помимо этого отмечается усиление у больных эгоизма, исчезновение отзывчивости и чуткости относительно окружения, они становятся подозрительными, конфликтными и обидчивыми. Определяется также сексуальная расторможенность, иногда больные начинают бродяжничать и собирать различный хлам. Бывает и так, что больные, наоборот, становятся крайне пассивными, они утрачивают интерес к общению. Неопрятность – симптом деменции, возникающий в соответствии с прогрессированием общей картины течения этого заболевания, сочетается он с нежеланием самообслуживания (гигиена и пр.), с нечистоплотностью и в целом отсутствием реакции на присутствие людей рядом с собой.
 • Расстройства мышления. Отмечается замедленность темпа мышления, а также снижение способности к логическому мышлению и абстрагированию. Больные утрачивают способность к обобщению и решению задач. Их речь носит обстоятельный и стереотипный характер, отмечается ее скудность, а при прогрессировании заболевания она и вовсе отсутствует. Деменция также характеризуется возможным появлением бредовых идей у больных, зачастую с нелепым и примитивным их содержанием. Так, к примеру, больная деменцией женщин а при расстройстве мышления до появления бредовых идей может утверждать, что у нее Сербдена норковая шуба, причем такое действие может выйти за рамки ее окружения (т.е. семьи или друзей). Суть бреда в такой идее заключается в том, что норковой шубы у нее вообще никогда не было. Деменция у мужчин в рамках этого расстройства зачастую развивается по сценарию бреда, основанного на ревности и неверности супруги.
 • Понижение критического отношения. Речь идет об отношении больных как к самим себе, так и к миру, их окружающему. Стрессовые ситуации нередко приводят к появлению у них острых форм тревожно-депрессивных расстройств (определяемых как «катастрофическая реакция»), в рамках которых происходит субъективное осознание неполноценности в интеллектуальном плане. Частично сохраненная критика у больных определяет возможность для них сохранения собственного интеллектуального дефекта, что может выглядеть как резкая смена темы разговора, перевод разговора в шутливую форму или отвлечение иными способами от него.
 • Эмоциональные расстройства. В данном случае можно определить разнообразие таких расстройств и их общую изменчивость. Нередко это депрессивные состояния у больных в сочетании с раздражительностью и тревожностью, злоба, агрессия, плаксивость или, наоборот, полное отсутствие эмоций по отношению ко всему, что их окружает. Редкие случаи определяют возможность развития маниакальных состояний в сочетании с однообразной формой беззаботности, с веселостью.
 • Расстройства восприятия. В данном случае рассматриваются состояния появления у больных иллюзий и галлюцинаций. К примеру, при деменции больной уверен, что слышит в соседней комнате крики убиваемых в ней детей.

Сенильная деменция: симптомы

В данном случае аналогичным определением состояния сенильной деменции выступает уже указанное нами ранее старческое слабоумие, старческий маразм или старческая деменция, симптомы которой возникают на фоне возрастных изменений, происходящих в структуре головного мозга. Такие изменения происходят в рамках нейронов, возникают они в результате недостаточности кровоснабжения мозга, воздействия, на него оказываемого при острых инфекциях, хронических заболеваниях и иных патологиях, рассмотренных нами в соответствующем разделе нашей статьи. Также повторимся, что сенильная деменция является нарушением необратимым и поражающим каждую из сфер когнитивной психики (внимание, память, речь, мышление). При прогрессировании заболевания происходит утрата всех умений и навыков; новые знания обрести при старческой деменции крайне трудно, если не сказать невозможно.

Сенильная деменция, находясь в числе психических заболеваний, является заболеванием самым распространенным среди пожилых людей. Старческая деменция у женщин встречается практически в три раза чаще по сравнению с подверженностью ей мужчин. В большинстве случаев возраст больных составляет 65-75 лет, в среднем у женщин заболевание развивается в 75 лет, у мужчин – в 74 года.
Сенильная деменция проявляется в нескольких разновидностях форм, проявляясь в простой форме, в форме пресбиофрении и в форме психотической. Конкретная форма определяется актуальным темпом атрофических процессов в головном мозге, соматических заболеваний, присоединившихся к деменции, а также от факторов конституционально-генетического масштаба.

Простая форма характеризуется малозаметностью, протекая в виде расстройств, в целом присущих старению. При остром начале имеются основания предполагать, что ранее существующие психические нарушения подверглись усилению за счет того или иного соматического заболевания. Отмечается снижение у больных психической активности, что проявляется в замедлении темпов психической деятельности, в количественном и качественном ее ухудшении (подразумевается нарушение к способности сосредоточению внимания и к его переключению, происходит сужение его объема; ослабевает способность к обобщению и анализу, к абстрагированию и в целом нарушается воображение; утрачивается способность к изобретательности и находчивости в рамках решения вопросов, возникающих в повседневности).

Все в большей степени больной человек придерживается консерватизма по части собственных суждений, мировосприятия и поступков. То, что происходит в настоящем времени, рассматривается как нечто несущественное и не стоящее внимания, а нередко и вовсе отвергается. Возвращаясь к прошлому, больной, пр еимущественным образом, воспринимает его в качестве положительного и достойного образца в тех или иных жизненных ситуациях. Характерной чертой становится склонность к назиданию, граничащая с упрямством несговорчивость и повышенная раздражительность, возникающие при противоречиях или несогласии со стороны оппонента. Интересы, существовавшие ранее, в значительной степени сужаются, в особенности, если они тем или иным образом связаны с общими вопросами. Все чаще больные акцентируют собственное внимание на своем физическом состоянии, в особенности это касается физиологических отправлений (т.е. опорожнение кишечника, мочеиспускание).

У больных также понижается аффективный резонанс, что проявляется в нарастании полного равнодушия к тому, что непосредственным образом не касается их. Помимо этого ослабевают и привязанности (касается это даже родственников), в целом утрачивается понимание сути отношений между людьми. Многие утрачивают стыдливость и чувство такта, сужению подлежит и диапазон оттенков настроений. Одни больные могут проявлять беспечность и общее благодушие, придерживаясь при этом однообразных шуток и общей склонности к балагурству, в то время как у других больных преобладает недовольство, придирчивость, капризность и мелочность. В любом случае прошлые присущие больным характерологические черты становятся скудными, а осознание возникших изменений личности или рано исчезает, или вообще не наступает.

Наличие до заболевания выраженных форм психопатических черт (в особенности тех из них, которые являются стеничными, это касается властности, жадности, категоричности и пр.) приводит к их обострению в проявлении на начальном этапе заболевания, нередко до карикатурной формы (что определяется как сенильная психопатизация). Больные становятся скупыми, начинают накапливать хлам, с их стороны все чаще звучат различные упреки в адрес ближайшего окружения, в особенности это касается нерациональности, по их мнению, расходов. Также порицанию с их стороны подлежат нравы, сложившиеся в общественной жизни, в особенности это касается супружеских отношений, интимной жизни и пр.
Начальные психологические сдвиги в сочетании с личностными изменениями, с ними происходящими, сопровождаются ухудшением памяти, в частности это касается текущих событий. Окружением больных они замечаются, как правило, позднее, чем те изменения, которые произошли в их характере. Причина этого заключается в оживлении воспоминаний прошлого, что воспринимается окружением в качестве хорошей памяти. Ее распад в действительности соответствует тем закономерностям, которые актуальны для прогрессирующей формы амнезии.

Так, сначала под удар попадает память, связанная с дифференцированными и отвлеченными темами (терминология, даты, названия, имена и пр.), далее сюда приобщается фиксационная форма амнезии, проявляющаяся в форме неспособности к запоминанию текущих событий. Также развивается амнестическая дезориентировка относительно времени (т.е. больные не способны указать конкретное число и месяц, день недели), развивается и хронологическая дезориентировка (невозможность определения важных дат и событий с привязкой их к конкретной дате, вне зависимости от того, касаются такие даты личной жизни или жизни общественной). В довершение к этому развивается пространственная дезориентировка (проявляется, например, в ситуации, когда на выходе из дома больные не могут вернуться обратно и пр.).

Развитие тотального слабоумия приводит к нарушению узнавания себя (например, при рассматривании себя в отражении). Забывание событий настоящего замещается оживлением воспоминаний, касающихся прошлого, нередко это может касаться юности или и вовсе детства. Зачастую подобное замещение времени приводит к тому, что больные начинают «жить в прошлом», считая при этом себя молодыми или детьми, в зависимости от времени, на которые приходятся такие воспоминания. Рассказы о прошлом в этом случае воспроизводятся в качестве событий, относящихся к времени настоящему, при этом не исключается, что воспоминания эти вообще являются вымыслом.

Начальные периоды течения заболевания могут определять подвижность больных, точность и быстроту выполнения тех или иных действий, мотивированных случайной необходимостью или, наоборот, привычностью выполнения. Физический маразм отмечается уже в рамках далеко зашедшего заболевания (полный распад моделей поведения, психических функций, речевых навыков зачастую при относительном сохранен ии навыков соматических функций).

При выраженной форме слабоумия отмечаются рассмотренные нами ранее состояния апраксии, афазии и агнозии. Иногда указанные расстройства проявляются в резкой форме, что может напоминать картину течения болезни Альцгеймера. Возможны немногочисленные и единичные эпилептические припадки, схожие с обмороками. Появляются нарушения сна, при которых больные засыпают и встают в неопределенное время, а длительность их сна составляет порядка от 2-4 часов, достигая верхнего предела в показателях около 20 часов. Параллельно с этим могут развиваться периоды длительного бодрствования (вне зависимости от времени суток).

Финальная стадия заболевания определяет для больных достижение состояния кахексии, при котором наступает крайняя выраженная форма истощения, при котором отмечается резкое похудение и слабость, пониженная активность по части физиологических процессов при сопутствующих изменениях психики. В этом случае характерным является принятие позы эмбриона при нахождении больных в дремотном состоянии, реакция на окружающие события отсутствует, иногда при этом возможно бормотание.

Сосудистая деменция: симптомы

Сосудистая деменция развивается на фоне ранее указанных нарушений, актуальных для мозгового кровообращения. Кроме того, в результате изучения мозговых структур у больных после их смерти выявлено, что сосудистая деменция зачастую развивается при перенесенном инфаркте. Если определять точнее, то дело не столько в перенесении указанного состояния, сколько в том, что из-за него образуется киста, которая и определяет последующую вероятность развития деменции. Вероятность эта определяется, в свою очередь, не размерами мозговой артерии, подвергшейся поражению, а общим объемом мозговых артерий, подвергшихся некротизации.

Сосудистая деменция сопровождается понижением показателей, актуальных для мозгового кровообращения в сочетании с метаболизмом, в остальном симптоматика соответствует общему течению деменции. При сочетании заболевания с поражением в форме ламинарного некроза, при котором происходит разрастание глиальных тканей и гибель нейронов, допускается возможность развития серьезных осложнений (закупорка сосудов (эмболия), остановка сердца).

Что касается преимущественной категории лиц, у которых развивается сосудистая форма деменции, то в этом случае данные указывают на то, что преимущественно сюда относятся лица в возрасте от 60 до 75 лет, причем в полтора раза чаще это – мужчины.

Деменция у детей: симптомы

В данном случае заболевание, как правило, выступает в виде симптома определенных заболеваний у детей, в качестве которых могут выступать олигофрения, шизофрения и иного типа психические нарушения. Развивается у детей это заболевание с характерным для него снижением умственных способностей, проявляется это в нарушении запоминания, причем в тяжелых вариантах течения возникают сложности даже с запоминанием собственного имени. Первые симптомы деменции у детей диагностируются рано, в виде выпадения определенной информации из памяти. Далее течение заболевания определяет появление у них дезориентации в рамках времени и пространства. Деменция у детей раннего возраста проявляется в форме утраты навыков, ранее ими приобретенных и в форме нарушения речи (вплоть до полного ее утрачивания). Конечная стадия, аналогично общему течению, сопровождается тем, что больные перестают за собой следить, у них также отсутствует контроль над процессами дефекации и мочеиспускания.

В пределах детского возраста деменция неразрывным образом связана с олигофренией. Олигофрения, или, как мы ранее ее определили, умственная отсталость, характеризуется актуальностью двух особенностей, касающихся интеллектуального дефекта. Одна из них заключается в том, что психическая недоразвитость является тотальной, то есть поражению подлежит и мышление ребенка, и его психическая деятельность. Второй же особенностью является то, что при общей психической недоразвитости в наибольшей степени поражению подлежат «молодые» функции мышления (молодые - при рассмотрении их в фило- и онтогенетическом масштабе), для них определена недостаточная развитость, что позволяет приобщить заболевание к олигофрении.

Интеллектуальная недостаточность стойкого типа, развивающаяся у детей в возрасте после 2-3 лет на фоне перенесения травм и инфекций, определяется как органическая деменция, симптомы которой проявляются из-за распад в относительной мере сформировавшихся интеллектуальных функций. К таким симптомам, за счет которых имеется возможность дифференцировки данного заболевания от олигофрении, относятся:

 • отсутствие мыслительной деятельности в целенаправленной ее форме, отсутствие критики;
 • выраженного типа нарушения памяти и внимания;
 • эмоциональные нарушения в более выраженной форме, не коррелирующие (т.е. не связанные) с актуальной для больного степенью снижения интеллектуальных способностей;
 • частое развитие нарушений, касающихся инстинктов (извращенные или повышенные формы влечения, выполнение действий под влиянием повышенной импульсивности, не исключается и ослабление существующих инстинктов (инстинкт самосохранения, отсутствие страха и пр.);
 • нередко поведение больного ребенка адекватно не соответствует конкретной ситуации, что также происходит в случае неактуальности для него резко выраженной формы интеллектуальной недостаточности;
 • во многих случаях ослаблению подлежит и дифференциация эмоций, отсутствует привязанность по отношению к близким людям, отмечается полное равнодушие ребенка.

Диагностика и лечение деменции

Диагностика состояния больных основывается на сопоставлении актуальной для них симптоматики, а также на распознавании атрофических процессов в головном мозге, что достигается за счет компьютерной томографии (КТ).

Что касается вопроса лечения деменции, то сейчас эффективного способа лечения не существует, в особенности, если рассматриваются случаи старческой деменции, которая, как мы отметили, является необратимой. Между тем, правильный уход и применение мер терапии, ориентированных на подавление симптоматики, позволяет в некоторых случаях серьезно облегчить состояние больного. Здесь же рассматривается необходимость лечения сопутствующих заболеваний (при сосудистой деменции в частности), таких как атеросклероз, артериальная гипертензия и пр.

Лечение деменции рекомендуется в рамках условий домашней обстановки, помещение в стационар или психиатрическое отделение актуально при тяжелой степени развития заболевания. Также рекомендуется составить режим дня так, чтобы он включал в себя максимум активной деятельности при периодическом выполнении домашних обязанностей (при допустимой форме нагрузки). Назначение психотропных препаратов производится только в случае галлюцинаций и бессонницы, в рамках ранних стадий целесообразно применять ноотропные препараты, затем – ноотропные препараты в сочетании с транквилизаторами.

Профилактика деменции (в сосудистой или старческой форме ее течения), равно как и эффективное лечение этого заболевания, на данный момент исключена по причине практического отсутствия соответствующих мер. При появлении симптоматики, указывающей на деменцию, необходимо посещение таких специалистов как психиатр и невролог.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Деменция и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: психиатр , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Болезнь Альцгеймера (совпадающих симптомов: 6 из 11)

Болезнь Альцгеймера – это заболевание головного мозга дегенеративного характера, проявляющееся в форме прогрессирующего снижения интеллекта. Болезнь Альцгеймера, симптомы которой некогда впервые были выделены Алоисом Альцгеймером, немецким психиатром, представляет собой одну из наиболее распространенных форм деменции (приобретенного слабоумия).

...
Шизофрения (совпадающих симптомов: 6 из 11)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Олигофрения (совпадающих симптомов: 5 из 11)

Олигофренија (или ментална ретардација, деменција) подразбира дефинирање на група патологии кои се разликуваат меѓу себе во карактеристиките на етиологијата и патогенезата во кои се формирани ментални неразвиености или стекнати во раното детство. Олигофренијата, чии симптоми се манифестираат првенствено во форма на пораз на умот поради прекинувањето на развојот на личноста во однос на позадината на патолошкиот развој на мозокот, покрај тоа влијае на вообичаените и емоционалните квалитети на пациентот, моторните вештини и говорот.

...
Ангиопатия (совпадающих симптомов: 4 из 11)

Ангиопатия – поражение сосудов при различных недугах, вследствие которого нарушается их полноценное функционирование и разрушаются стенки. Патологический процесс может затрагивать разные участки организма и сосуды разнообразных размеров – от мелких капилляров до сосудов крупного размера. Если ангиопатия будет прогрессировать на протяжении длительного промежутка времени, то это чревато развитием необратимых изменений в органах в теле человека (из-за хронического нарушения снабжения их кровью).

...
Прогрессивный паралич (совпадающих симптомов: 4 из 11)

Прогресивната парализа (сингл Бетловата болест) се смета за ретка форма на церебрален сифилис, бидејќи во просек се дијагностицира кај 5% од луѓето кои ја имале оваа болест. Вреди да се забележи дека машките претставници најчесто страдаат од оваа болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .