Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Церебрална исхемија: симптоми и третман

Церебрална исхемија - главните симптоми:

Церебралната исхемија е болест која е прогресивно кршење на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, што доведува до гладување на кислород на овој орган. Главната ризична група е новороденчиња. Оваа состојба често се развива за време на феталниот развој или директно во процесот на трудот. Како и за возрасните, нивната болест е формирана во позадина на други болести и ирационален начин на живот.

Тежината на симптомите ќе зависи од сериозноста на церебралната исхемија. Главните клинички знаци кои се среќаваат во секој тек на болеста се напади на главоболка, чести промени во расположението, нарушена моторна координација и вртоглавица.

Дијагностичкиот процес е наменет да врши инструментални испитувања на крвните садови, како и широк спектар на други процедури, вклучувајќи темелно физичко испитување на пациентот.

Третманот на оваа болест е често ограничен на употреба на конзервативни методи, но во некои случаи се однесуваат на хируршка интервенција.

Според меѓународната класификација на болестите, оваа патологија има посебно значење. Од ова произлегува дека кодот ICD-10 ќе биде R91.0.

Етиологија

Недоволно снабдување со крв и оштетено снабдување со кислород до мозокот е предизвикано од влијанието на голем број негативни фактори кои ќе се разликуваат кај доенчињата и возрасните.

Најчесто церебралната исхемија се дијагностицира во новороденчиња, што е предизвикано од следниве нарушувања и патолошки состојби:

Покрај тоа, факторите кои негативно влијаат на телото на една бремена жена значително ја зголемуваат веројатноста за церебрална исхемија кај новороденчињата. Тие вклучуваат:

 • зависност од лоши навики;
 • недискриминирачка употреба на дроги;
 • изложеност на телото или ефекти од хемикалии;
 • негативни еколошки услови;
 • лоша исхрана.

Возрасната категорија на бремената мајка е исто така многу важна - најчесто ваквата дијагноза е направена за бебиња родени од девојка под 18 години или од жена над 35 години. Покрај тоа, ризичните фактори за бремените жени се сметаат за:

 • текот на ендокрините патологии;
 • присуство во историјата на болеста невролошки заболувања;
 • еклампсија и прееклампсија ;
 • тешко крварење или треска која се развива за време на породувањето;
 • брза работна активност, имено, побрзо од 2 часа;
 • бременоста при раѓање е помала од 37 или повеќе од 42 недели;
 • царски рез во итен случај.

Кај возрасен, таквата патологија најчесто е секундарна, што значи дека се јавува во позадина на појава на други болести, особено:

Исто така, хируршките интервенции кои доведуваат до намалување на крвниот притисок може да предизвикаат крвна и кислородна инсуфициенција.

Церебрална исхемија кај деца

Класификација

Главната поделба на болеста вклучува постоење на неколку варијанти на курсот, имено:

 • церебрална исхемија 1 степен - се карактеризира со слаба манифестација на симптоми. Меѓутоа, ако во оваа фаза се дијагностицира болеста и се врши соодветниот третман, тогаш веројатноста за формирање на компликации ќе биде минимална;
 • церебрална исхемија 2 степени - клиничките знаци ќе бидат посветли отколку во претходната фаза, а нападите ќе бидат подолги. Ако симптомите се идентификуваат навремено, тогаш шансите за среќен исход и целосно закрепнување остануваат;
 • церебрална исхемија 3 степени - се карактеризира со фактот дека симптомите се изразени толку силно што сите терапевтски манипулации се изведуваат само во услови на реанимација. Ова е најопасниот облик на патологија, што доведува до непоправливи последици.

Во прилог на горенаведените форми на болеста, исто така, се дели на:

 • акутна церебрална исхемија - препорачливо е да се однесува само на новороденчиња, бидејќи кај возрасните често е секундарна и има слаб тек;
 • хроничната церебрална исхемија е најчестата болест, бидејќи гладувањето со кислород и недоволното снабдување со крв во мозокот се развиваат прилично бавно.

Симптоматологија

Интензитетот на сериозноста на клиничките знаци е директно диктиран од сериозноста на појавата на таквата болест. На пример, за време на церебрална исхемија во првата фаза, ќе има:

 • благо зголемување на мускулниот тон;
 • зголемен плач и каприциозност на децата;
 • постојана поспаност и слабост на бебето;
 • намален апетит;
 • неможност да се концентрира внимание;
 • оштетување на меморијата;
 • зголемени рефлекси на тетивите;
 • чести промени во расположението.

Вреди да се напомене дека кај недоносените бебиња благиот тек на болеста може да се изрази не во покачени, но во намалени рефлекси и мускулен тонус.

Со прогресијата на патолошкиот процес до степен 2 кај новороденчиња или возрасни, промените ќе бидат потешки и бруто. Во некои случаи, пациентите ја губат способноста за работа и им треба грижа. Така, симптомите ќе вклучуваат:

 • значително оштетување на меморијата;
 • зачудувачки одење;
 • слабост на екстремитетите;
 • недостаток на координација;
 • Морозната летаргија на рефлексите кај децата - ова треба да вклучува ширење на оружје, овенати на главата, како и цицање и грабање рефлекси;
 • чести напади на апнеа ;
 • промена на големината на главата на голем начин;
 • слабеење на мускулниот тонус;
 • напади на несвест;
 • влошување на способноста за планирање на нивните идни активности;
 • сериозни главоболки и вртоглавица;
 • зголемен интракранијален притисок;
 • конвулзивни напади.

Следните клинички манифестации се карактеристични за третата фаза на церебрална исхемија:

 • кратко, ненадејно несвестица;
 • оштетување на говорот;
 • "Плимата" на крвта во главата, што доведува до пулсирања во храмовите;
 • болка во срцето;
 • вкочанетост или студенило на рацете и нозете;
 • затемнување на очите;
 • губење на сите наједноставни рефлекси и кома кај бебиња;
 • развој на страбизам и нистагмус;
 • остри флуктуации на крвниот притисок;
 • пареза и парализа;
 • преосетливост кон светлина;
 • проблеми со јадење и дишење;
 • уринарна инконтиненција;
 • чести падови при одење;
 • деменција ;
 • неможноста да се извршат едноставни манипулации со самопослужување.

Во зависност од тоа кои симптоми се присутни во клиничката слика, тактиката на третман на церебрална исхемија ќе се разликува.

Церебрална исхемија кај новороденчиња

Дијагностика

Ако се појави горенаведените симптоми, треба да контактирате со невролог за квалификувана помош што е можно поскоро. Дијагнозата се утврдува врз основа на клинички поплаки кои се јавуваат при исхемиски напади, како и податоци од лабораториски и инструментални испитувања. Така, примарната дијагноза вклучува извршување од страна на лекарот за такви манипулации:

 • запознавање со историјата на болеста, текот на бременоста и трудот, тоа ќе му овозможи на лекарот да разбере кој патолошки фактор влијае врз појавата на кислородно гладување и недоволно снабдување со крв во мозокот;
 • проучување на историјата на животот;
 • темелно физичко испитување со проучување на целокупниот изглед на пациентот, проценка на неговите одење и визуелни полиња. Ова исто така треба да вклучува и мерење на срцевиот ритам и крвниот тон;
 • детален преглед на пациентот или неговото семејство - да се подготви комплетна симптоматска слика и да се одреди сериозноста на текот на таквата болест.

Церебралната исхемија кај новороденче или кај возрасни ги вклучува следните инструментални процедури:

 • ЕКГ и ехо;
 • спондилографија;
 • USDG на мозочните артерии;
 • ангиографија на садови;
 • доплерографија;
 • Ултрасонографија, КТ и МРИ на мозокот.

Меѓу лабораториските студии вреди да се потенцира:

 • општ клинички тест за крв;
 • одредување на шеќер во крвта;
 • крвна биохемија - за да се процени липидниот спектар.

Исхемијата на мозокот е неопходно диференцирана од:

Третман

До денес, за оваа болест не се развиени специфични тактики на третман, тоа значи дека нема специјални лекови, капкачи и процедури за физиотерапија кои можат да го заменат или вратат мртвото ткиво на мозокот. Сепак, постојат методи за да се помогне во рехабилитација на пациентот.

Со лесна болест и благи симптоми, најефикасните ќе бидат:

 • терапевтски масажа;
 • четинари и кислородни бањи;
 • земање статини и средства за смирување;
 • поштеда диета;
 • Терапија за вежбање;
 • употреба на витамински комплекси.

Третманот на втората фаза на болеста вклучува:

 • маневрирање;
 • Мозокот шунтирање
 • употреба на диуретици, антиконвулзиви, антикоагуланти и вазодилататори;
 • релаксирачка масажа;
 • медицинска електрофореза;
 • хируршко отстранување на згрутчување на крвта - се врши според поединечни индикации.

Најсериозната форма на болеста се третира со:

 • интубација или механичка вентилација;
 • оперативна ексцизија на крвни згрутчувања;
 • ослободување на симптомите на хидроцефалус, што се прави со земање на диуретични лекови и бајпас хирургија;
 • вазодилататори, антиконвулзиви и антикоагуланти;
 • електрофореза и масажа;
 • вежби за физиотерапија.

Можни компликации

Недоволно снабдување со кислород и крв до мозокот е полн со појава на такви последици:

 • хронично нарушување на спиењето;
 • развој на епилепсија ;
 • ментална попреченост;
 • чести главоболки;
 • тешкотии во учењето и наоѓање работа;
 • попреченост.

Превенција и прогноза

За да се намали веројатноста за церебрална исхемија кај доенчиња или возрасни, се користат следните превентивни препораки:

 • контрола на соодветно управување со бременоста;
 • целосно отфрлање на лошите навики;
 • избегнување на стрес и нервни пренапони;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • борба против дебелината ;
 • води активен животен стил;
 • навремена дијагноза и третман на сите патологии кои можат да доведат до церебрална исхемија;
 • земање лекови во согласност со препораките на лекарот;
 • редовен премин на целосен превентивен преглед во здравствена установа.

Прогнозата на болеста директно зависи од сериозноста на нејзиниот тек. На пример, церебралната исхемија на првиот степен има најповолен исход - се забележува целосно опоравување и не се формираат компликации. Кога болеста напредува до 2 степени, последиците се јавуваат кај секои 2 пациенти. Најострата варијанта на текот на болеста е полн со фактот дека во 50% од случаите се јавува смрт и само 10% од пациентите не развиваат компликации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате церебрална исхемија и карактеристични симптоми на оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 8 од 20)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Хипогликемија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Тумор на мозокот (појавување на симптоми: 7 од 20)

Тумор на мозокот е болест која се карактеризира со канцерозна лезија на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...
Хипотензија (појавување симптоми: 7 од 20)

Хипотензијата е прилично честа патологија, која се карактеризира со постојано или редовно присуство кај лице со тонометриски вредности под 100 до 60 милиметри жива. Оваа болест може да се појави во било која возраст, поради што се дијагностицира и кај бебињата и кај жените за време на бременоста.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 7 од 20)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .