Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анорексија: Симптоми и третман

Анорексија - главните симптоми:

Анорексијата подразбира посебен синдром во различни форми на нејзина манифестација, која се јавува под влијание на одреден број причини и се манифестира во апсолутно отсуство на апетитот на пациентот, без оглед на фактот дека постои објективна потреба за исхрана за самиот организам. Анорексијата, чии симптоми се јавуваат кај тековните метаболни заболувања, гастроинтестиналните заболувања, паразитарните и инфективните болести, како и кај одредени ментални нарушувања, може да доведат до недостаток на протеинска енергија.

Општ опис

Пред да продолжиме да размислуваме за особеностите на анорексијата, да се задржиме на она што наведената состојба е до која може да води, односно на недостаток на протеинска енергија (скратено БЕН).

БЕН е дефиниран како состојба на исхрана поради енергетска нерамнотежа, како и нерамнотежа на протеини и други видови хранливи материи, како резултат на што, за возврат, се обезбедува несакано влијание врз функциите и ткивата и се одредуваат слични клинички исходи. Во случај на анорексија, БЕН се јавува во позадината на несоодветниот внес на храна (иако заедно со него може да се разликуваат состојби на телото, како што се треска, лекови, дисфагија, дијареа, хемотерапија, срцева слабост, радиотерапија и други ефекти врз БЕН) .

Симптомите на недостаток на протеинска енергија се манифестираат во голем број области. Во меѓувреме, токму спротивно на неговата позадина е намалувањето на телесната тежина кај возрасните (не е премногу забележливо со дебелината или општата оток), а кај децата нема промена во однос на зголемување на телесната тежина и висина.

Дозволете ни да се задржиме на генерализиран преглед на симптомите на болеста од интерес за нас на почетокот. Всушност, кај анорексија (односно, во отсуство на апетит), пациентите губат телесната тежина, а самата болест може да биде сателит на друг вид болест (онколошки, соматски, ментални, невротични болести). Недостатокот на апетит е стабилен, придружен со гадење, во некои случаи, повраќање се случува како резултат на обиди за јадење. Покрај тоа, постои зголемена заситеност, во која чувствува полнота во стомакот, дури и со мала количина на храна јаде.

Наведените симптоми може да дејствуваат како единствени манифестации на анорексија или да бидат водечки манифестации на општата состојба на пациентот или да бидат придружени со многу други поплаки. Дијагнозата во овој случај директно зависи од тоа кои симптоми на анорексија се придружени.

Анорексијата може да се појави во неколку услови, ајде да нагласиме некои од нив:

 • малигни неоплазми од малигнен тип, со различни манифестации и свои сопствени различни карактеристики на локализација;
 • болести на ендокриниот систем (хипопитуитаризам, тиреотоксикоза, дијабетес, Адисонова болест итн.);
 • алкохолизам, зависност од дрога;
 • хелминтијаза;
 • депресија;
 • интоксикација.

Неверојатно, дефиницијата на "анорексија" сама по себе не се користи само во назначувањето на симптомот кој го претставува (намален апетит), туку и во дефиницијата на болеста, која е особено "анорексија нервоза".

Анорексијата одредува прилично висока стапка на морталитет кај пациентите. Особено, врз основа на некои податоци, можно е да се утврди неговиот индикатор во 20% за сите пациенти со анорексија. Неверојатно, во околу половина од овој процент на случаи, смртноста се определува со самоубиство на пациенти. Ако ја земеме во предвид природната смртност во однос на позадината на оваа болест, таа се јавува поради срцева слабост, која, пак, се развива поради општата исцрпеност постигната од телото на болно лице.

Во околу 15% од случаите, жените кои се пренесуваат со губење на тежината и исхраната, достигнале состојба во која тие развиваат опсесивна состојба во комбинација со анорексија. Во повеќето случаи, анорексијата се дијагностицира кај адолесценти, како и кај млади девојки. Слично на тоа, жртвите на зависност од дрога и алкохолизам, анорексики, не го признаваат фактот дека имаат некакви кршења, како и не ја доживуваат сериозноста на самата болест.

Анорексијата може да се појави во следниве сорти:

 • Примарна анорексија . Во овој случај, состојбата на недостаток на апетит кај децата поради различни причини, како и губење на глад на позадината на хормоналната дисфункција, малигни тумори или невролошка патологија.
 • Ментална анорексија (или нервна кахексија, анорексија нервоза). Во овој случај, анорексијата се смета за состојба со одбивање да се јаде или со загуба на глад поради потиснување на апетитот во однос на позадината на психијатриските заболувања (кататонични и депресивни состојби, присуство на заблуди за можно труење итн.).
 • Ментална анорексија болна . Во овој случај, кај пациенти со анорексија, постои болно чувство на слабеење и губење на способноста во боцкавата состојба за да се реализира чувството на глад. Особеноста на овој тип на држава лежи во фактот дека во некои случаи тие се соочуваат со речиси "волк" глад во сон.
 • Медицинска анорексија . Во овој случај се земаат предвид условите во кои пациентите губат чувство на глад, предизвикувајќи ја оваа загуба или несвесно (во третманот на одредена болест) или намерно. Во вториот случај, напорите се насочени кон постигнување на целта во форма на губење на тежината поради употребата на соодветни лекови, во кои постои губење на глад. Покрај тоа, во овој случај, анорексијата делува како пропратен ефект при употреба на одредени стимуланси, антидепресиви.
 • Анорексија нервоза . Во овој случај, тоа подразбира слабеење на чувството на глад или нејзината целосна загуба што произлегува од постојаната желба да се изгуби телесната тежина (често таквата желба не наоѓа соодветно психолошко оправдување) ако пациентите се претерано ограничени во поглед на внесот на храна. Овој тип на анорексија може да предизвика голем број сериозни последици, вклучувајќи метаболички нарушувања, кахексија и др. Вреди да се забележи дека периодот на кахексија се карактеризира со исклучување на сопствениот застрашувачки и одбивен изглед од вниманието на пациентите, во други случаи, постигнатите резултати им даваат чувство на задоволство .

Ние ги сметавме состојбите на анорексија ментална и болна анорексија психички доволни за општ опис на овие состојби (особено, тоа се однесува на неговата болна форма, анорексија ментална се карактеризира со комплексна клиничка слика, утврдена врз основа на истовремена психијатриска болест). Затоа, подолу ги разгледуваме останатите форми на болеста (соодветно, со исклучок на наведените форми).

Примарна анорексија: симптоми кај деца, третман

Овој тип на анорексија е всушност сериозен проблем кој постои во рамките на современата педијатрија, а овој проблем е предизвикан од фактот дека се јавува доста често и не е толку лесно да се лекува. Сиромавиот апетит на детето - таквата жалба често ја придружува посетата на лекарот што посетува, а таа, гледате, не ја губи својата важност. Знаците (симптомите) на анорексија кај детето можат да се манифестираат на различни начини: некои деца плачат ако седат на масата ако е потребно, а со тоа ја одбиваат оваа потреба, други почнуваат вистински лутост, плукајќи ја храната. Во други случаи, децата секој ден може да јадат само една од садовите, па дури и нивната доза на храна е проследена со тешка гадење и повраќање.

Треба да се забележи дека анорексијата кај децата може да биде не само примарна, туку и секундарна, во вториот случај, таа е предизвикана од релевантни за мал пациент, истовремени болести на гастроинтестиналниот тракт и други системи и органи. Секундарната педијатриска анорексија кај сопствените симптоми се третира строго индивидуално, токму во зависност од болеста што ја придружува, ќе се фокусираме на примарната анорексија која се јавува на позадината на повредите во режимот на исхрана кај здрави деца.

Како главни фактори, чие влијание доведува до развој на обликот на анорексијата што се разгледува, се разликуваат:

 • Нарушувања во режимот на власт. Бидејќи нашите читатели веројатно се свесни, развојот на прехранбениот рефлекс, како и неговото фиксирање, го обезбедува режимот во кој, соодветно, се забележуваат одредени часови за исхрана.
 • Овозможување на детето да користи лесно сварливи јагленохидрати за време на периодите помеѓу главната храна. Таквите јаглени хидрати вклучуваат слатки, слатка сода, чоколада, сладок чај и др. Поради тоа, пак, има намалување на ексцитабилноста од центарот за храна.
 • Храна, униформа во свој состав, ист вид на мени во хранењето. На пример, хранење исклучиво млечни производи или масна храна, или јаглени хидрати, итн.
 • Преносот на детската болест на одредена етиологија.
 • Големи делови при хранење.
 • Претерано бебе.
 • Ненадејна промена на климатската зона.

Анорексија нервоза кај децата, како форма на примарна анорексија, зазема посебно место, таа е предизвикана од принудно хранење. На пример, во многу семејства, детското одбивање да јаде е речиси еквивалентно на една драма, поради што родителите и членовите на семејството одат на различни трикови за да го нахранат. Се користат различни методи, кои се движат од одвраќање на детето (што подразбира, на пример, одвраќање со музика, бајки, играчки и други работи), а завршува со тешки мерки, кои повторно се наменети да ги обезбедат останатите родители поради фактот и јаделе "како што треба."

Секое од горенаведените методи (се разбира, ова се само две директни спротивни опции, може да се дозволат различни дејства, што доведува до истиот сметачки резултат) да доведе до нагло намалување на возбудливоста на центарот за храна, а исто така да обезбеди развој на негативен рефлекс кај детето. Овој рефлекс се манифестира не само во форма на негативна реакција на потребата за хранење со истовремена одвртка на лажицата и појава на повраќање, туку и во форма на специфична реакција, која повторно се состои во појава на повраќање, но се појавува дури и со само еден вид храна.

При отстранување на дете од состојбата на анорексија, неопходно е да се фокусираме на следниве чекори по чекор акции (пред тоа, важно е да се утврди што е грешката што доведе до оваа состојба):

 • Сепак, обезбедувањето на хранење во согласност со возраста, со намалени делови тројно. Покрај тоа, се воведуваат и дополнителни производи кои го стимулираат апетитот (оваа мерка е дозволена ако елиминирана анорексија кај деца од 1 година): лук, лесно солени зеленчуци, итн. Јаглехидратите и мастите (слатки, слатки итн.) Треба да се отстранат од исхраната на детето.
 • Со враќање на апетитот, обемот на порции може постепено да се зголемува, оставајќи протеини нормални и со исклучување на половина од маснотиите од нормата утврдена според возраста.
 • Понатаму, се обезбедува враќање на оригиналната исхрана, мастите во него исто така треба да бидат ограничени.

На општите препораки во врска со примарната анорексија кај децата, ние додаваме следново. Значи, во првата половина на денот, неопходно е да се дадат деца протеини и масна храна, вклучувајќи јаглени хидрати, вклучувајќи и млечни производи, во исхраната попладне. Постепено, ќе биде можно да се направи транзиција кон стандарден режим за напојување.

Во случај на физички или емоционален замор, важно е да се одложи внесот на храна за време по остатокот на детето. Не помалку важно е таков момент како се фокусира на оброк, без никакви одвлекување на вниманието. Воведувањето на нови јадења во стандардната исхрана се изведува во мали делови, особено треба да се посвети внимание на дизајнот и презентацијата.

Убави јадења се важни, во споредба со обемот на служење, садовите треба да изгледаат поголеми - ова ќе ви овозможи да го "измамат" детето со малку јадење. Ако детето одбие да јаде - не го присилувајте, почекајте следниот период на исхрана. Немојте да барате од дете со анорексија што јаде храна, во гладните паузи во овој случај има своја корист. Во ситуација кога детето е болно, во никој случај не го кара, напротив, обидете се да го одвлекува вниманието, чекајќи го следното хранење. Ако е можно, обидете се да му дадете на вашето дете избор од неколку опции за јадења, но "златното значење" не е помалку важно - не треба да го намалите доводот на храна до рестораниот оброк.

Покрај тоа, ние се напомене дека родителите погрешно се однесуваат на хиперактивни игри со прекин на јадење. Овој вид забава дете треба да се планира за периодот по главните оброци.

Анорексија нервоза: симптоми

Анорексија нервоза првенствено е распространета кај адолесценти (девојчиња) кои губат околу 15-40% од нивната нормална маса од позадина, и, за жал, случаите на анорексија нервоза кај оваа категорија на пациенти стануваат се почести. Основата на државата за која станува збор е дека детето е незадоволно од својот изглед, кој е дополнет со активен, но, по правило, скриена желба за губење на тежината. За да се ослободат од вишокот, според нивното мислење, тежината, адолесцентите остро се ограничуваат во исхраната, предизвикуваат повраќање, користат лаксативи, интензивно се ангажираат во физички вежби.

Оттука, желбата да се заземе стоечка позиција, наместо да седи, што, според нивното мислење, обезбедува поголема потрошувачка на енергија. Перцепцијата на сопственото тело е искривена, вистински ужас се појавува поврзан со можноста за дебелина, единствениот резултат за пациентите со анорексија е мала тежина.

Како резултат на тоа, децата губат телесната тежина, а во многу случаи, достигнувајќи критични индикатори, многу произведуваат негативен рефлекс на храна. Освен тоа, овој рефлекс кај многумина достигнува таква форма што дури и по убедувањето на адолесцентот за потребата од јадење храна, обидите на оваа акција доведуваат до повраќање. Сето ова предизвикува осиромашување, како и слабата толеранција кон високи / ниски температури, појавата на студенило, крвниот притисок се намалува. Постојат промени во менструалниот циклус (менструацијата исчезнува), растот на телото запира. Пациентите стануваат агресивни, им се дава тешко слободна ориентација во околниот простор.

Анорексија нервоза се развива во неколку фази.

 • Почетна (или основна) фаза

Нејзиното времетраење е околу 2-4 години. Карактеристичен синдром за овој период е синдром на дисморфоманија. Општо земено, овој синдром значи дека лицето има болно убедување, кое е делумно или преценет, во врска со присуството на еден или друг имагинарен (претеран или преценет) дефект. Во случај на анорексија која ја разгледуваме, таков дефект е прекумерна тежина, која, како што е јасно од дефиницијата на синдромот, можеби не е таква. Таквото убедување во сопствената вишок тежина е во некои случаи комбинирано со патолошка идеја во врска со присуството на поинаков вид мани во изгледот (обликот на ушите, образите, усните, носот итн.).

Одлучувачкиот фактор во формирањето на синдромот е дека болниот не одговара на "идеалот" избран за себе, кој може да биде некој, почнувајќи од книжевен јунак или актерка до личност од неговиот најблизок круг. Пациентот се стреми кон овој идеал со целото свое битие, односно го имитира во сè, и, пред сè, во надворешни карактеристики. Во овој случај, важноста на мислењата на другите во однос на резултатите постигнати од пациентот е изгубена, но само критичките коментари забележани од околината (роднини, пријатели, едукатори итн.) Се екстремно акутни поради зголемената ранливост и чувствителност, која може само да ја "провоцира" целта.

 • Аноректна фаза

Почетокот на оваа фаза е придружена со активна желба насочена кон корекција на изгледот, условно, ефективноста на губење на тежината се сведува на губење на 20-50% од почетната маса. Исто така, се забележани секундарни сомато-ендокрини промени, промени во менструалниот циклус (олигоменореа или аменореа, односно намалување на менструацијата кај девојчињата или нејзиниот комплетен прекин).

Способы, за счет которых достигаются результаты в потере веса, могут быть самыми различными, больные, как правило, поначалу скрывают их. Здесь, как уже отмечалось, многие действия выполняются стоя, помимо этого больные могут стягивать талию, используя шнуры или пояса («для замедления всасывания пищи»). Из-за чрезмерности усилий в выполнении определенных упражнений (например, «сгиб-разгиб») в комплексе с нарастающим похуданием нередко травмируется кожа (область лопаток, крестца, область стягивания талии, область вдоль хода позвоночника).

В рамках первых дней ограничений в пище голод у больных может отсутствовать, однако часто он, наоборот, крайне выражен на начальных этапах, из-за чего отказываться от еды становится трудно и приходится искать другие способы для достижения цели (собственно похудения). К таким способам нередко относится использование слабительных препаратов (значительно реже – использование клизм). Это, в свою очередь, становится причиной слабости сфинктера, не исключается и возможность выпадения прямой кишки (иногда достаточно значительное).

Не менее распространенным спутником нервной анорексии в погоне за похуданием становится вызываемая искусственно рвота. Преимущественно данный метод применяется сознательно, хотя не исключается случайный приход к подобному решению. Так, в последнем случае картина может выглядеть следующим образом: больной, не в силах сдержаться, съедает слишком много пищи сразу, в результате, из-за переполненности желудка, удержание пищи в нем становится невозможным. Именно из-за возникшей рвоты у больных появляется мысль об оптимальности этого метода освобождения от пищи до ее всасывания.

В рамках более ранних этапов заболевания рвотный акт со свойственными ему вегетативными проявлениями становится причиной ряда неприятных ощущений у больных, однако дальше, из-за частого вызова рвоты, процедура в значительной степени упрощается. Так, больные могут для этого просто выполнить отхаркивающее движение (можно и просто наклонить для этого туловище), надавив на эпигастральную область. В результате все, что было съедено, выбрасывается, вегетативные проявления при этом отсутствуют.

Изначально ими производится тщательное сравнение съеденного с количеством рвотных масс, далее делается промывание желудка. Рвота, вызываемая искусственно, находится в неразрывной связи с булимией. Булимия подразумевает под собой непреодолимое чувство голода, при котором практически не наступает насыщения. Больными в таком случае может поглощаться огромное количество пищи, причем нередко она может быть малосъедобной. При съедании огромного количества пищи у больных наступает эйфория, появляются вегетативные реакции.

Далее они провоцируют возникновение рвоты, после чего промывают желудок, затем наступает «блаженство», чувство непередаваемой легкости в теле. В довершение к этому, больные ощущают уверенность в том, что их организм полностью освобожден от съеденного, о чем свидетельствуют промывные воды светлого оттенка, без характерного для желудочного сока привкуса.

И хотя достигается значительное похудание, больные практически не испытывают физической слабости, более того, они весьма деятельны и подвижны, работоспособность остается в норме. Клиника проявлений анорексии в рамках рассматриваемого этапа сводится зачастую к следующим расстройствам: сердцебиение (тахикардия), приступы удушья, повышенная потливость, головокружение. Перечисленная симптоматика возникает после еды (через несколько часов).

 • Кахектический этап

В данном периоде заболевания преобладающими становятся соматоэндокринные нарушения. Вслед за наступлением аменореи (состояния, как мы указали, при котором отсутствует менструация), больные еще стремительнее теряют в весе. Подкожная жировая клетчатка в рамках данного этапа полностью отсутствует, происходит нарастание дистрофических изменений, затрагивающих кожу и мышцы, на фоне чего также развивается миокардиодистрофия. Не исключаются состояния гипотонии, брадикардии, некоторой утраты эластичности кожи, снижение температуры и уровня сахара в составе крови, помимо этого отмечаются и признаки анемии. Ногти становятся ломкими, разрушению подвергаются зубы, выпадают волосы.

з-за длительного нарушения питания и особенностей пищевого поведения, ряд больных сталкивается с утяжелением клинической картины гастрита, энтероколита. Физическая активность, сохраняемая в период начальных стадий, подлежит снижению. Взамен преобладающими состояниями выделяются астенический синдром, а с ним – адинамия (мышечная слабость и резкий упадок сил) и повышенная истощаемость.

Из-за полной утраты критического состояния больные все также продолжают отказываться от пищи. Даже при исключительной степени истощения они продолжают нередко утверждать, что у них имеется лишний вес, а иногда, наоборот, они довольны тем, каких результатов достигли. То есть в любом случае преобладает бредовое отношение к собственной внешности, и основу этому, по всей видимости, составляет актуальное нарушение восприятия, касающееся своего тела.

При постепенном нарастании кахексии больные часто залеживаются в постели, становятся малоподвижными. Артериальное давление находится в рамках предельно низких показателей, возникают запоры. На фоне водно-электролитных нарушений могут возникать болезненные мышечные судороги, в некоторых случаях дело доходит до полиневрита (многочисленное поражение нервов). Отсутствие медицинской помощи на этом этапе может привести к летальному исходу. Зачастую госпитализация, необходимая в тяжелых случаях этого состояния происходит принудительно-насильственным образом, потому как больные не осознают, насколько серьезным стало их состояние.

 • Этап редукции

В рамках этапа выведения из предыдущего состояния, кахексии, ведущие позиции в клинике состояния больных занимает астеническая симптоматика, фиксация на возникающих патологиях ЖКТ, страх поправиться. Незначительное прибавление веса сопровождается актуализацией дисморфомании, нарастанием депрессивного состояния, стремлением к повторной схеме «коррекции» собственной внешности.

Улучшение соматического состояния приводит к быстрому исчезновению слабости при появлении крайней подвижности, в рамках которых возникает стремление к выполнению сложных физических упражнений. Здесь же больные могут начать прием слабительных препаратов в больших дозах, а после попыток их кормления предпринимают попытки искусственной рвоты. Соответственно, в силу перечисленных причин им необходим тщательный надзор в условиях стационара.

Итак, подытожим, какие симптомы при анорексии возникают у пациентов, разделив их на определенные группы:

 • Пищевое поведение
  • навязчивое желание избавиться от лишнего веса, вне зависимости от реального положения дел (даже при существующем недостатке веса);
  • появление навязчивых идей, непосредственным образом связанных с пищей (подсчет потребляемых калорий, сосредоточение на всем, что связано с возможностью похудения, сужение круга интересов);
  • навязчивый страх появления лишнего веса, ожирения;
  • систематический отказ от пищи под любыми предлогами;
  • приравнивание трапезы к ритуалу, с сопутствующим тщательным пережевыванием пищи; блюда состоят из маленьких кусочков, сервируются небольшими порциями;
  • наличие психологического дискомфорта, связанного с завершением трапезы; избегание любых мероприятий, в рамках которых существует вероятность застолья.
 • Поведенческие реакции иного типа:
  • приверженность к повышенным физическим нагрузкам, появление раздражения в результате невозможности достижения определенных результатов в них при перегрузке;
  • склонность к уединению, исключение общения;
  • фанатичный и жесткий тип мышления без возможности компромиссов, агрессивность в доказательстве собственной правоты;
  • выбор одежды в пользу мешковатых нарядов, за счет которых можно скрыть «лишний вес».
 • Физиологические проявления анорексии:
  • частые головокружения, слабость, склонность к обморокам;
  • значительная нехватка веса в сравнении с показателями возрастной нормы (от 30% и более);
  • появление на теле пушковых мягких волос;
  • проблемы с кровообращением, на фоне чего возникает постоянный голод;
  • пониженная сексуальная активность, женщины сталкиваются с расстройствами менструального цикла, достигающими аменореи, ановуляции.
 • Психическое состояние при анорексии:
  • апатичность, депрессии, пониженная способность к сосредоточению, пониженная работоспособность, погружение в себя, н едовольство собой по всем направлениям (вес, внешность, результаты похудения и пр.);
  • чувство невозможности контроля над собственной жизнью, тщетности любых усилий, невозможность ведения активной деятельности;
  • нарушения сна, психологическая нестабильность;
  • неприятие существующей проблемы анорексии и, как следствие, необходимости лечения.
Восприятие больными себя при анорексии
Анорексия: фото до и после
Анорексия: фото до и после
Анорексия: фото
Анорексия: фото
Анорексия: фото

Лекарственная анорексия: симптомы

Как нами отмечено в общем описании заболевания, лекарственная анорексия возникает либо на неосознанном уровне, что происходит при лечении того или иного заболевания при приеме определенных препаратов, либо намеренно, когда такие препараты используются с конкретной целью, направленной на избавление от лишнего веса. Также анорексия может возникнуть в качестве побочного эффекта, что происходит при приеме стимуляторов, антидепрессантов.

На данный момент врачи достаточно серьезно подходят к проблеме, связанной с побочными эффектами при приеме медпрепаратов специфического действия. Длительная терапия с использованием таких препаратов определяет возможность излечения от достаточно серьезных, а в некоторых случаях и от смертельных заболеваний при одновременном возврате к активному образу жизни. Вместе с тем, вред, наносимый за этот счет иммунной системе, становится причиной развития иного типа заболеваний, чей результат может быть не менее страшным. Сюда в частности и относится один из результатов приема препаратов в значительном количестве, интересующая нас лекарственная анорексия.

В свете такого эффекта, достигаемого при употреблении препаратов, в отечественной медицинской практике было введено определение для него под названием «лекарственная болезнь». Следует заметить, что данное определение подразумевает под собой не только лекарственную анорексию, но и другие заболевания, возникающие на фоне соответствующего воздействия, а это эндокринные заболевания, аллергии, болезнь Аддисона, астения, наркомания и пр. К лекарственной болезни может привести практически любой препарат, соответственно это не исключает и возможность развития на таком фоне лекарственной анорексии.

Симптомы лекарственной анорексии, в общем-то, попадают под обобщенную картину этого заболевания. Так, сюда относится тошнота и отсутствие аппетита, наличие болезненных ощущений в эпигастральной области, общее истощение организма. Появляются и частые позывы на рвоту, происходит быстрая насыщаемость при принятии пищи, этому сопутствует чувство переполнения желудка. Больные анорексией в данном ее виде всячески отрицают существующую проблему, продолжая употреблять препараты, за счет которых происходит похудание. В последнем случае признаки лекарственной анорексии становятся определяющими для этого заболевания, потому именно на них важно вовремя обратить внимание, не допуская, тем самым, прогрессирования.

Анорексия у мужчин: симптомы

Анорексия хотя и рассматривается в большей мере как женское заболевание ввиду стремления прекрасной половины к достижению «идеальных» параметров, исключительно женским заболеванием, между тем, не является. Анорексия у мужчин – явление распространенное и набирающее обороты, более того, к этому состоянию также подключается и мужская булимия, причем с булимией мужчины сталкиваются в три раза чаще, чем женщины.

Мужская анорексия, симптомы которой мы рассмотрим, все также в своей основе заключает стремление к достижению идеалов по части собственной комплекции. Зацикливаясь на ней, мужчины усиленно занимаются физическими упражнениями, намеренно отказываясь от пищи и отслеживая калории. Что примечательно, возраст лиц мужского пола приобщает это заболевание к более молодой группе. Так, первые симптомы анорексии, проявляющиеся в снижении мышечной мускулатуры, все чаще встречаются у школьников.

Аналогично женскому восприятию себя, мужская анорексия в сочетании с булимией сводится к контролю веса и к срывам из-за переполненности желудка с намерением избавиться от съеденного посредством искусственного вызова рвоты. После этого появляется чувство вины, на фоне чего, в свою очередь, развиваются психосоматические расстройства.

Отличие мужской анорексии от женской заключается в том, что развивается в целом она в более поздних возрастных рамках (несмотря на указанную изначально тенденцию к учащению случаев возникновения этого заболевания у школьников). Более того, анорексия, симптомы которой диагностируются у мужчин, во многих случаях неотъемлемым образом связана с актуальностью для них шизофренических процессов.

Существуют определенные факторы риска возникновения этого заболевания у мужчин, выделим их:

 • наличие проблемы избыточного веса в детском возрасте;
 • занятие видами спорта изнуряющего типа (в данном случае, более высок риск развития анорексии у бегунов в сравнении, например, с тяжелоатлетами, футболистами);
 • наличие наследственной предрасположенности к психическим заболеваниям;
 • особенности культуры (при фиксации окружения на внешнем физическом облике, диетах и пр.);
 • род деятельности, при котором важно находиться «в форме» (артисты, мужчины-модели и пр.).

До момента начала заболевания у больных, как правило, существуют проблемы в виде маленького роста, недоразвитости сосудистой и мышечной системы, проблемы, связанные с ЖКТ, нарушения аппетита, а также непереносимость определенных видов пищи.

Существует и определенная картина, под которую попадают будущие анорексики, поимо указанных проблем. Так, воспитываются они преимущественно в «тепличных» условиях, родители максимальным образом ограждают их от тех или иных трудностей. Ввиду подобной зависимости от родителей происходит постоянное перекладывание на плечи окружения собственных проблем. По мере взросления у таких мужчин преобладает необщительность и замкнутость, эмоциональная холодность (что определяет наличие шизоидных черт). Возможным является и вариант оценки самих себя в качестве некомпетентных, беспомощных и невыносливых личностей (что, в свою очередь, определяет у них наличие личностных астенических черт). Симптомы анорексии у женщин в плане личностных проявлений определяют преобладание у них истерических черт.

Что примечательно, некоторые мужчины с анорексией изначально убеждены в собственном лишнем весе, но в данном случае такое убеждение носит бредовый характер, то есть речь идет о ложных суждениях, не подлежащих коррекции. Соответственно, подобные убеждения для них уместны даже в том случае, если и без этого существует проблема дефицита массы тела. При фиксации на вымышленной полноте, мужчины-анорексики перестают реагировать на действительно существующие, а нередко уродливые дефекты в их внешности.

Как уже указано, похудание достигается за счет тех же мер, что и у женщин, то есть за счет отказа от еды, вызова рвоты и чрезмерных физических нагрузок, за счет чего определяется результат в форме выраженного истощения. Следует заметить, что вызываемая искусственно рвота выраженности, аналогичной женской рвоте, не вызывает. Что касается отказа от пищи, то он либо мотивируется формальным образом, либо и вовсе образом нелепым (очищение души и тела; пища – помеха в деятельности и вообще в жизни и пр.).

Развитие анорексии у мужчин определяет для них последующее присоединение иного типа признаков шизофрении. Признаки шизофрении в данном случае проявляются в нарушении мышления, погруженности в самих себя, в сужении привычного круга интересов.

Помимо этого, конечно, анорексия у мужчин может проявляться и в качестве самостоятельного заболевания, что определяет для нее общепризнанные симптомы этого состояния.

Анорексия при беременности

У женщин, ранее сталкивающихся с анорексией, и булимией в том числе, как с формой расстройства пищевого поведения, попытки забеременеть сопоставимы с серьезными трудностями. Основанием для этого утверждения является и тот факт, что именно такие пациентки в два раза чаще прибегают к искусственному оплодотворению, что, соответственно, и указывает на негативное воздействие пищевых расстройств в дальнейшем на репродуктивную функцию.

На основании результато одного из исследований известно, что на 11000 случаев при наличии в анамнезе расстройств пищевого поведения 39,5% женщин для зачатия требуется порядка более 6 месяцев для успешного зачатия, в то время как подобная проблема без расстройств пищевого поведения возникает только у четверти женщин. 6,2% при наличии в прошлом проблем расстройств пищевого поведения – пациентки клиник по искусственному оплодотворению, в то время как 2,7% из общего указанного числа в таком случае проблем в виде анорексии и булимии в прошлом не имели. Что примечательно, чаще всего беременность при анорексии является незапланированной, соответственно, не во всех случаях это заболевание сопоставимо с бесплодием.

При нарушении питания при беременности может произойти выкидыш, не исключается возможность развития гестационного диабета - проходящее после родов заболевание, в отличие от других типов диабета, являющихся хроническими, характеризующееся повышенным содержанием в крови глюкозы.

При беременности женщины набирают порядка 10-13 кг, что необходимо для обеспечения нормального развития ребенка. В большинстве случаев в день беременные потребляют порядка 2000 ккал, к последнему триместру – около 2200 ккал. При имеющейся анорексии достаточно тяжело смириться с такими фактами.

В случае нарушения индекса массы тела (ИМТ) при беременности существует риск рождения маловесного ребенка, что в особенности вероятно при сопутствующем курении. Также на этом фоне существует риск преждевременных родов.

Дијагностицирање

В общем плане диагностика анорексии основывается на сопоставлении общей симптоматики в рамках следующих критериев:

 • изменения, сопутствующие состоянию, наступившие в возрасте до 25 лет (возможны отступления, в т.ч. и на основании пола);
 • потеря массы в рамках от 25% и более от показателя, выступающего в качестве начальной точки для диагностики;
 • отсутствие какого-либо органического заболевания, выступающего в качестве основной причины потери веса;
 • извращенный подход к приему пищи и к собственному весу;
 • отсутствие/наличие сопутствующего состоянию психического заболевания;
 • наличие как минимум двух проявлений из следующего списка:
  • лануго (появление очень тонких волос на теле);
  • аменорея;
  • эпизоды булимии;
  • брадикардия (состояние, при котором частота сердечных сокращений составляет в покое 60 уд. в мин. и меньше);
  • рвота (возможно – намеренно вызванная).

Третман

Лечение анорексии в некоторых случаях возможно без достижения этапа развития тяжелых форм осложнений, что лишь сопутствует скорому выздоровлению, нередко на спонтанном уровне. Между тем, в большинстве случаев заболевание пациентами не признается, соответственно, обращения за помощью не происходит. Тяжелые формы подразумевают необходимость в комплексной терапии, это и стационарное лечение, и медикаментозная терапия, и психотерапия (в т.ч. для членов семьи пациента). Помимо этого восстановлению подлежит нормальный режим питания, при котором постепенно достигается увеличение калорийности потребляемой больным пищи.

В рамках первого этапа лечения улучшению подлежит соматическое состояние, при котором приостанавливается процесс потери веса и ликвидируется угроза для жизни, осуществляется вывод больного из кахексии. В рамках следующего, второго этапа, ориентируются на лечение с применением медпрепаратов в комплексе с методами психотерапии при одновременном отвлечении больного от существующей зацикленности на внешности и весе в частности, на развитии уверенности в себе, принятии окружающей действительности и самого себя. Анорексия, видео и фото о которой доступно в нашей статье, также определяет возможность достижения некоторого эффекта в том, чтобы "достучаться" до больного, в частности - до восприятия им ситуации и возможных результатов при дальнейшем прогрессировании заболевания.

Рецидив анорексии – частый этап в данном заболевании, за счет чего требуется нередко проводить несколько курсов лечения. Крайне редко побочным эффектом терапии становится лишний вес или ожирение.

При анорексии необходим комплексный подход к диагностике и лечению, потому может потребоваться консультация одновременно ряда специалистов: психолога (психотерапевта), невролога, эндокринолога, онколога и гастроэнтеролога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Анорексия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: психотерапевт , невролог , гастроэнтеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Булимия (совпадающих симптомов: 8 из 23)

Булимия (нервная булимия) – это такого рода расстройство, связанное с приемом пищи, при котором у пациентов резким образом усилен аппетит, причем проявляется он в виде приступа, сопровождаясь мучительным голодом, болезненностью «под ложечкой» и слабостью. Булимия, симптомы которой также могут сопровождать ряд заболеваний эндокринной системы, центральной нервной системы, проявляется, помимо этого, при психических расстройствах, а также в частых случаях становится причиной ожирения.

...
Надпочечниковая недостаточность (совпадающих симптомов: 6 из 23)

Адренална инсуфициенција - тешко нарушување на ендокриниот систем, се карактеризира со намалување на продукцијата на надбубрежните хормони. Оваа болест се одликува со тежок и постојано прогресивен курс. Тоа се случува кај двата пола речиси подеднакво. Често се дијагностицира во средната возраст, од дваесет до четириесет години. Во медицината, оваа состојба има второ име - хипокортицизам.

...
Сахарный диабет (совпадающих симптомов: 5 из 23)

Дијабетес мелитус е хронична болест во која влијае врз работата на ендокриниот систем. Дијабетес мелитус, чии симптоми се базираат на продолжено зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта и на процесите кои ја придружуваат изменетата состојба на метаболизмот, се развива особено поради недостаток на инсулин, како хормон произведен од панкреасот, кој ја регулира процесирањето на гликозата во телесните ткива во телото и во неговите клетки.

...
Болезнь Аддисона (бронзовая болезнь) (совпадающих симптомов: 5 из 23)

Адисонова болест или бронзена болест е патолошка лезија на надбубрежниот кортекс. Како последица на тоа, се намалува секрецијата на надбубрежните хормони. Адисонова болест може да влијае и на мажите и на жените. Во главната група за ризик, луѓето во возрасната група од 20-40 години. Адисонова болест се карактеризира како прогресивна болест со тешка клиничка слика.

...
Пилоростеноз (совпадающих симптомов: 5 из 23)

Пилоростеноз – это заболевание, для которого характерным является сужение привратника желудка. Чаще всего этот недуг бывает врождённым, приобретается весьма редко вследствие язвы желудка либо рубцовых сужений после ожога различными веществами.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .