Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вибрациона болест: симптоми и третман

Вибрациона болест - главните симптоми:

Вибрационата болест е патолошки процес кој се јавува наспроти позадината на долготрајното влијание на вибрациите врз телото, што во крајна линија доведува до промени во рецепторскиот апарат и некои делови од централниот нервен систем.

Треба да се напомене дека оваа болест е професионална по природа, бидејќи се развива само кај луѓе чии активности се тесно поврзани со рачна механизирана работа, со работа на перкусии или ротациони механизми.

Клиничката слика на вибрациона болест е прилично неспецифична, бидејќи вклучува неколку синдроми одеднаш. Точната дијагноза се изведува само по сите потребни лабораториски и инструментални мерки.

Што се однесува до терапевтските мерки, тие ќе бидат базирани на манифестирање на синдроми, па затоа може да се каже дека со вибраторна болест, третманот е само комплексен.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, вибрационата болест е вклучена во третата група на професионални болести кои се случуваат под влијание на различни физички фактори. Кодот на МКБ 10 - Т 75.2.

Етиологија

Етиолошките фактори кои можат да предизвикаат развој на оваа болест можат да се поделат на две групи - локални и општи. Локални провокативни фактори вклучуваат случаи каде што трауматичниот ефект е само на еден специфичен дел од телото (најчесто тоа се рацете). Што се однесува до општите типови на етиолошки причини, во овој случај зборуваме за ефектите на вибрации на целото тело (на пример, кога работиме на тешка специјална опрема). Во некои случаи, може да има етиолошки причини за мешан тип, што значително го влошува текот на клиничката слика и, соодветно, прогнозата.

Се подразбира дека не сите видови на вибрации можат да имаат таков негативен ефект врз телото. Во овој случај, фреквенцијата на осцилацијата треба да се разгледа (единица мерка е Херц):

 • до 15 Hz - поместување на внатрешните органи, нарушување на вестибуларниот апарат;
 • од 15 до 25 Hz - симптоми на палестезија, промена на коскеното ткиво и зглобовите;
 • од 50 до 250 Hz - кршење на нервниот и кардиоваскуларниот систем.

Покрај тоа, треба да се истакнат фактори на ризик за развој на вибрациона болест:

 • патологии кои ја намалуваат отпорноста на телото на стрес, негативни надворешни фактори;
 • долг престој во непријатна положба;
 • продолжени статични оптоварувања, кои се комбинирани со вибрациски ефекти на одделни делови од телото;
 • индивидуална чувствителност на носивост од овој тип.

Најчесто, болеста се дијагностицира кај луѓе кои работат во следните области:

 • рударството;
 • изградба;
 • воздухопловство;
 • металургија;
 • транспортна индустрија.

Превенцијата на вибрации е особено важна за луѓето во овие занимања.

Класификација

Според дистрибуцијата во клиничка неврологија, се разликуваат овие форми на овој патолошки процес:

 • локално - влијанието на вибрациите на една одредена област;
 • општо - вибрации се протега на целото тело;
 • комбинирана - етиологија и симптоми на горенаведените две форми.

Природата на патолошкиот процес може да биде и акутна и хронична. Сепак, треба да се забележи дека акутната форма на вибрациона болест е исклучително ретка, бидејќи развојот на овој процес трае неколку години. Првично, клинички знаци се отсутни или се јавуваат во латентна форма, што не предизвикува загриженост за пациентот.

Покрај тоа, прифатено е да се класифицира болеста со клинички развој, од кои секоја се карактеризира со клиничката слика. Значи, постојат следните фази на вибрациона болест:

 • почетна;
 • умерена тежина;
 • изречена;
 • генерализирани.

Треба да се забележи дека генерализираната форма на болеста е исклучително ретка и најчесто, ова се должи на присуството на отежнувачки клинички знаци или со истовремени хронични / системски болести.

Симптоматологија

Често, дијагнозата на оваа болест е веќе во изразена форма, бидејќи иницијалниот развој на патолошкиот процес е асимптоматски.

Во принцип, треба да се забележи дека во овој случај не постои севкупна клиничка слика. За секој степен на развој на патологијата има свој симптоматски комплекс. Значи, за почетната фаза на патологијата, карактеристични се следниве карактеристики:

 • повремено има грч на прстите;
 • општа слабост, слабост;
 • намалена чувствителност во прстите;
 • болка во мускулите, особено по продолжен физички напор.

Треба да се напомене дека во оваа фаза, сите патолошки процеси во телото се реверзибилни, а компликации, доколку се започне со правилен третман, се отсутни.

Фазата на умерена манифестација на патолошкиот процес може да се карактеризира како што следува:

 • намалување на телесната температура;
 • влошување на чувствителноста во прстите;
 • остра белење или синило на прстите, во некои случаи ова може да биде реакција на температурни промени;
 • деформација на ноктите;
 • пливање сензација над кожата;
 • чувство на студ во долните и горните екстремитети, што може да се должи на слабата циркулација на крвта;
 • зголемен замор, дури и со целосен и долг одмор;
 • промени во расположението. Анксиозност и нервоза.

Во третата фаза од развојот на патолошкиот процес, клиничката слика може да се карактеризира со поизразени и тешки симптоми:

 • чести напади на грчеви во теле мускули, нозе и раце;
 • зголемена подложност на ниски температури;
 • вкочанетост на прстите, мускулна вкочанетост;
 • режење нокти плочи;
 • намалена чувствителност на мускулите на рамениот појас, што може да биде знак за повреда на `рбетниот мозок;
 • хормонски нарушувања.

Оваа фаза на развој на патолошкиот процес е доста тешко да се третираат, во некои случаи постои неповратност на патолошки процеси.

Невролошки нарушувања во вибрациона болест

Четвртата или генерализирана фаза на развој на вибрациона болест се карактеризира како што следува:

 • нарушена церебрална циркулација, која ќе се манифестира во нарушена меморија, намалени когнитивни способности, оштетен говор и координација на движењата;
 • формирање на трофични чирови на долните екстремитети, што доведува до ткивна некроза;
 • развој на болести на мускулно-скелетниот систем.

Покрај тоа, постојат неколку вообичаени клинички знаци кои се карактеристични и за третата и четвртата фаза на болеста:

 • чести главоболки;
 • нарушување на спиењето, чести напади на несоница;
 • прекршување на психо-емоционалното здравје;
 • долгорочното присуство во транспортот може да биде гадење со гадење;
 • нарушувања во функционирањето на гастроинтестиналниот тракт;
 • дефекти во хормоналната позадина .

Што се однесува до последната фаза од развојот на вибрациона болест, во овој случај се користи само палијативен третман, бидејќи повеќето од клиничките нарушувања се во природа на неповратност.

Дијагностика

Поради фактот што клиничката слика на оваа болест е доста двосмислена, точна дијагноза бара широк дијагностички мерки.

Следниве методи за дијагноза на вибрациона болест се користат:

 • ОВК и БАК;
 • ЕКГ;
 • градна радиографија;
 • Х-зраци на нозете и рацете во две проекции;
 • тест на бела точка;
 • студ тест;
 • тест за реактивна хиперемија;
 • алгезиметрија;
 • кожна термометрија;
 • капилароскопија;
 • рачна динамометрија;
 • Мерач за рачна употреба
 • USDG;
 • примерок Боголепов.

Треба да се напомене дека оваа дијагностичка програма е само општа листа, точната листа се одредува поединечно, во зависност од моменталната клиничка слика.

Врз основа на резултатите од тестовите, како и земајќи ги предвид податоците собрани за време на почетниот преглед, лекарот може да утврди точна дијагноза, форма и фаза на развој на патолошкиот процес и, според тоа, утврдува понатамошни терапевтски мерки.

Третман

Програмата за третман на вибрациона болест целосно ќе зависи од нејзината фаза и форма. Меѓутоа, во секој случај, пред сè, неопходно е да се исклучат вибрациски оптоварувања.

Текот на основната терапија се базира на следните активности:

 • терапија со лекови;
 • физиотерапија;
 • текот на терапија за вежбање и терапевтска масажа. Може да се препише и курс на мануелна терапија.

По завршувањето на активниот курс на терапија, на пациентот се препорачува да се рехабилитира во здравствена установа од санаториум.

Терапијата со лекови може да ги вклучува следните лекови:

 • за подобрување на циркулацијата на крвта;
 • вазодилататори;
 • лекови против болки;
 • го подобрува ткивниот трофизам;
 • витамин и минерален комплекс.

Што се однесува до физиотерапевтските процедури, во овој случај може да се пропише:

 • магнетна терапија;
 • UHF;
 • кал терапија;
 • акупунктура;
 • УВ зрачење.

Во зависност од навременото започнување на терапевтски мерки и усогласеност со сите препораки на лекарот, може да се избегне компликации. Меѓутоа, ако терапевтските мерки се започнати веќе во третата фаза, тогаш нема да биде возможно да се елиминираат компликациите и неповратноста на патолошките процеси.

Превенција

Како превентивни мерки треба да се истакнат следните препораки:

 • следете ги правилата за безбеден труд;
 • користете специјална заштитна опрема;
 • да присуствуваат на масажа терапевт за превентивни цели;
 • јаде навремено и избалансиран начин.

Покрај тоа, треба систематски да помине превентивен медицински преглед и да не се лекува самостојно.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате вибрациона болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 6 од 20)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 6 од 20)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Нервна исцрпеност (појавување симптоми: 6 од 20)

Нервната исцрпеност е психо-емоционална состојба што се јавува кај лице после доживување на ментален стрес, стрес и прекумерна ментална активност. Нашето тело е добро функционален систем во кој сè е поврзано, и затоа преоптоварувањето на еден од системите (интелектуална или емоционална) веднаш влијае на општото добро на човекот, предизвикувајќи симптоми на нервен исцрпеност.

...
Церебрална исхемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Церебралната исхемија е болест која е прогресивно кршење на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, што доведува до гладување на кислород на овој орган. Главната ризична група е новороденчиња. Оваа состојба често се развива за време на феталниот развој или директно во процесот на трудот. Како и за возрасните, нивната болест е формирана во позадина на други болести и ирационален начин на живот.

...
Ерготизам (појавување симптоми: 6 од 20)

Ерготизмот е труење на човек со храна, на пример, производи од брашно, во кои постои патоген како што е ergot, кој може да биде присутен кај некои лекови. Ергот е род на габи што "живее" на житарици (пченица, 'рж). Во мала количина се користи во фармакологија. Лекови врз основа на него третираат мигрена, нервни нарушувања, крварење од матката.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .