Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Церебеларна атаксија: симптоми и третман

Церебеларна атаксија - главните симптоми:

Церебеларната атаксија е комплетен симптомски комплекс кој се карактеризира со нарушена моторна координација, тремор на екстремитетите и главата, извикани од говор. Третманот целосно ќе зависи од тоа што точно станало причина за развој на таква патологија. Терапија народни лекови невозможно.

Дијагностицирана церебеларна атаксија кај деца и возрасни подеднакво. Дијагнозата се прави со спроведување на физички преглед и инструментален преглед.

За жал, невозможно е целосно да се елиминира оваа болест, а заради нејзината брза прогресија, прогнозите се крајно неповолни. Исклучок е случајот кога раната церебеларна атаксија е предизвикана од заразна болест.

Поради фактот дека болеста има неколку форми врз основа на етиологијата на развој, според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, постојат неколку шифри за оваа болест. Така, според ICD10 церебеларната атаксија има G00 - G99, G10 - G14, G11.

Етиологија

Клиничарите забележуваат дека наследна церебеларна атаксија најчесто се дијагностицира, многу поретко добива форма. Стекнатиот облик на болеста се развива поради следните етиолошки фактори:

Се забележува дека најчесто кршењето на оваа природа, ако зборуваме за стекнатиот облик, се развива на позадината на удар или повреда на главата.

Наследената форма на оваа церебеларна патологија се должи на генетска мутација. Зошто таквиот процес се одвива, научниците не воспоставија, сепак, фактот на генетска предиспозиција не е исклучен.

Локација на малиот мозок

Класификација

Наследената форма на оваа церебеларна патологија се разгледува во форма на следниве форми:

 • вродена непрогресивна;
 • Фридриховата атаксија (автосомно рецесивна);
 • рецесивен со прогресивна церебеларна инсуфициенција;
 • Батен-ова болест или конгенитална форма со бавен развој на детето, но неговата последователна адаптација;
 • Атаксија Пјер Мари - се однесува на доцните патологии, се манифестира по 25 години.

Покрај тоа, сметаат дека класификацијата на болеста врз основа на неговиот развој. Така, церебеларната атаксија може да биде:

 • акутен - обично резултат на тешки инфективни или вирусни заболувања;
 • субакутен - се развива под влијание на онколошкиот процес во областа на мозокот или мултиплекс склерозата;
 • хронично прогресивен;
 • пароксизмален епизодичен.

За да се утврди точно која форма на церебеларна атаксија се јавува кај луѓето, може само со доктор, со спроведување на потребните дијагностички мерки.

Симптоматологија

Клиничката слика на прогресивна церебеларна атаксија е сосема специфична, затоа, по правило, дијагнозата не е тешка.

Во прилог на општите симптоми, можно е да се претпостави Friedreich-атаксија или било која друга форма според сопственото однесување на пациентот, имено

 • специфичниот став на личност - тој стои со широки нозе ширум и рацете испружени, како да се балансираат. Во исто време тој се обидува да не ја сврти главата и торзото;
 • кога се обидува да ги премести нозете и со мала подршка во исто време, лицето паѓа произволно, односно без да го сфати;
 • одење на пијан човек, неговите нозе се затегнати;
 • кога се обидува да направи пресврт, пациентот паѓа, бидејќи работата на вестибуларниот апарат е нарушена;
 • телото се исправи и малку се преклопува.

Бидејќи прогресијата на клиничката слика ќе биде дополнета со следните симптоми:

 • пациентот ја губи способноста да ги промени неговите движења;
 • не може да го допре врвот на носот;
 • говорот се влошува и ракописот се менува, писмото на пациентот станува убедливо и неразбирливо;
 • маска-како лице;
 • го зголемува тонусот на мускулите;
 • болка во грбот, вратот и екстремитетите;
 • конвулзии;
 • забележан нистагмус , страбизам . Во некои случаи, видот се влошува;
 • оската на слухот се намалува;
 • проблеми со голтањето на храната;
 • психолошки нарушувања, депресивна состојба.

Во случај на вродена форма на патологија, може да се појави следната клиничка слика:

 • погрешен однос на напорите за извршеното дејствие;
 • вертикална нестабилност;
 • нистагмус;
 • детето почнува да лази и оди многу подоцна;
 • говор "сецкани" - изговорот на зборовите се врши строго според слоговите со јасна дистинкција;
 • одложен говор и психолошки развој.

Поради фактот што слична клиничка слика може да биде присутна кај други болести поврзани со вестибуларниот апарат и мозокот, во присуство на такви симптоми, итна потреба да се консултира лекар. Слични симптоми кај дете или возрасен, исто така, може да бидат присутни кога во мозокот се формира бениген или малиген карактер.

Клинички манифестации на церебеларна атаксија

Дијагностика

Бидејќи во етиологијата на оваа болест лежи прилично широк спектар на болести и неговата вродена природа не е исклучена, дијагнозата на болеста вклучува советување со такви специјалисти:

 • неврохирург;
 • невропатолог;
 • трауматолог;
 • онколог;
 • ендокринолог.

Дијагностичката програма може да ги вклучува следните активности:

 • спинална пункција и анализа на цереброспиналната течност;
 • функционални тестови;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • доплерографија на мозокот;
 • електронистагмографија;
 • ПЦР студии;
 • MSCT;
 • ДНК дијагностика.

Покрај тоа, можеби ќе треба генетски консултации.

Третман

Фридриховата атаксија и другите конгенитални форми на оваа болест не реагираат на терапија. Третманот ќе биде насочен само кон инхибирање на развојот на патолошкиот процес и подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

Во овој случај, може да се користат и конзервативни и радикални методи на терапија. Конзервативците вклучуваат лекови, специјална грижа за пациентот и физиотерапија.

Фармацевтски третман вклучува земање на такви лекови:

 • ноотропици;
 • мускулни релаксанти;
 • супстанции за подобрување на церебралната циркулација;
 • бетагестин;
 • антиконвулзиви;
 • за намалување на тонусот на мускулите.

Покрај тоа, текот на третманот ги вклучува следните активности:

 • терапевтска масажа;
 • терапевтски вежби;
 • професионална терапија;
 • физиотерапија;
 • комплексни вежби за говорна терапија;
 • часови со психотерапевт.

Исто така, за да се олесни животот на пациентот може да се изберат специјални адаптивни предмети - панцири, колички, специјални кревети, предмети за домаќинството.

За жал, без разлика кој тип на третман е избран, невозможно е целосно да се елиминира болеста. Со вистинскиот пристап и точна имплементација на сите препораки на лекарите, можете само да го забавите прогресијата на патолошкиот процес и да го подобрите квалитетот на неговата витална активност.

Прогнозата целосно ќе зависи од она што го предизвикало развојот на таквата патологија, во каква форма се манифестира, а исто така ги зема предвид возраста на пациентот и општите клинички показатели.

Превенција

За жал, нема конкретни превентивни мерки во врска со оваа патологија. Сепак, можете да го минимизирате ризикот од развој, ако ги земеме предвид следните препораки на невролози:

 • неопходно е да се спроведе превенција на вирусни и заразни болести кај децата, вклучувајќи и вакцинација, кога е можно;
 • во присуство на таква болест во семејството пред да забремените дете, треба да се консултирате со генетичар;
 • треба да се исклучат сродно сродни бракови со последно породување.

На првите клинички знаци на таква болест, треба да се поврзеш со невролог за совет и последователно испитување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате церебеларна атаксија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гилијан-Барре ( синдром на Гилејн-Баре) (појавување на симптоми: 5 од 20)

Guillain-Barre-ов синдром е група на акутни автоимуни болести кои се карактеризираат со брза прогресија. Периодот на брз развој е околу еден месец. Во медицината ова нарушување има неколку имиња - парализа на Лендри или акутен идиопатски полиневрит. Главните симптоми се мускулна слабост и недостаток на рефлекси, кои произлегуваат од позадината на екстензивно оштетување на нервите (како резултат на автоимуниот процес). Ова значи дека човечкото тело прифаќа сопствено ткиво како туѓо ткиво, а имунитетот создава антитела против погодените нервни мембрани.

...
Церебрална парализа (појавување на симптоми: 4 од 20)

Церебралната парализа (ЦП) е општ медицински термин кој се користи за назначување на група на нарушувања на движењето кои напредуваат кај доенчињата поради трауматизација на различни мозочни области во циркадскиот период. Првите симптоми на церебрална парализа понекогаш може да се идентификуваат по раѓањето на детето. Но, обично знаците на болеста се манифестираат кај доенчиња во доенчиња (до 1 година).

...
Дисцрикулаторна енцефалопатија (појавување симптоми: 4 од 20)

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...
Паркинсонизам (појавување на симптоми: 4 од 20)

Паркинсонизмот е група на невролошки симптоми кои можат да се манифестираат во различни болести. Најчесто овој синдром се јавува кај Паркинсонова болест. Оваа болест се карактеризира како хроничен тип на прогресивна слабост на мозокот. Патологијата е означена со таков термин, како што првпат го опиша Ј. Паркинсон. Лекарот ги изнел заедничките симптоми и кажал како да се справи со патологијата.

...
Цервикална остеохондроза (појавување симптоми: 3 од 20)

Цервикалната остеохондроза, чија концентрација е забележана, како што може да се утврди од името, во вратот, е прилично честа патологија. Цервикалната остеохондроза, чии симптоми не можат секогаш да се сметаат единствено единствено како оваа болест, со оглед на карактеристиките на нејзината локализација и локалните процеси, често доведува до третман на специјалисти во други области, па затоа е контрадикторни овој симптом.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .