Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Васкуларна деменција: симптоми и третман

Васкуларна деменција - главните симптоми се:

Васкуларна деменција е стекната болест која се карактеризира со ментални нарушувања, имено, интелектот на пациентот се влошува и социјалната адаптација исчезнува. Ова се случува поради оштетување на мозокот како резултат на одредени болести.

Забележано е дека најчестата деменција од типот на Алцхајмеровата болест е дијагностицирана кај луѓе постари од 60 години, но неодамна болеста е "станува помлада", причините за таквата динамика сè уште не се утврдени.

Дијагнозата на васкуларната деменција се утврдува врз основа на податоците собрани за време на првичниот преглед на податоците и по преземањето на сите потребни дијагностички мерки. Во повеќето случаи се јавува комплетна атрофија на мозокот, што го прави патолошкиот процес неповратен.

Според Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, оваа болест припаѓа на делот "ментални нарушувања и нарушувања во однесувањето", има свое значење - кодот според ICD-10 F00-F01.9.

Не се утврдени случаи на само-заздравување или успешен третман на народни лекови во врска со оваа болест. Покрај тоа, треба да се разбере дека во оваа форма на деменција (деменција) кај постарите, тие бараат постојана грижа и набљудување.

Етиологија

Деменција од типот на Алцхајмеровата болест е предизвикана од следните етиолошки фактори:

Наследна предиспозиција исто така не е исклучена. Ако има историја на дијагностицирање на Алцхајмерова болест во фамилијарната историја, тогаш е многу веројатно дека истите заболувања ќе се појават во генерација во соодветна возраст.

Покрај главните етиолошки причини, неопходно е да се нагласат бројни фактори кои не се големи, но предиспонирачки за развој на субкортикална васкуларна деменција:

 • лоши навики;
 • недоволна количина на физичка активност;
 • напредна возраст;
 • дијабетес мелитус ;
 • претходно претрпеле тешки повреди или оперативна интервенција во мозокот;
 • историја на психијатриски заболувања;
 • артериска хипертензија .
Фактори кои го зголемуваат ризикот од деменција

Присуството на неколку етиолошки фактори значително го зголемува ризикот од развивање на таква болест во староста.

Класификација

Според етиолошкиот фактор, постојат две форми на васкуларна деменција:

 • деменција која се јавува на позадината на церебралниот мозочен удар;
 • деменција против позадината на хронична исхемија;
 • мешана деменција.

Според природата на локализацијата на патолошкиот процес, се разликуваат:

 • субкортикална васкуларна деменција;
 • временскиот дел;
 • фронтални лобуси;
 • среден мозок;
 • церебрален кортекс.

Покрај тоа, постојат неколку фази на развој на овој патолошки процес:

 • фаза на предиспозиција;
 • асимптоматска фаза на церебрална исхемија. Прекршувањата, во овој случај, можат да се детектираат само преку КТ или МРИ;
 • фаза на почетната манифестација на клиничката слика;
 • фаза на умерено изразени нарушувања во мозокот, имено нарушување на меморијата, мало влошување на когнитивните способности;
 • детална фаза, која се карактеризира со изразен комплекс симптом;
 • фаза на тешка деменција;
 • финалната фаза, која е секогаш фатална поради развојот на сродни компликации.

Покрај тоа, треба да се забележи и следново: развојот на клиничката слика може да биде и мазен и молња. Тежината на симптомите може да се замени со периоди на егзацербација и продолжена фаза на ремисија.

Симптоматологија

Почетните фази на развојот на оваа болест кај постарите лица во повеќето случаи се асимптоматски. Времето на манифестација на првите клинички знаци ќе зависи од етиолошкиот фактор. Значи, со мозочен удар, првите симптоми кај постарите лица се појавуваат по 1-3 месеци. Во случај деменција од типот на Алцхајмеровата болест да се манифестира во позадината на неколку микро-удари и други етиолошки фактори, тогаш изразените симптоми може да се забележат шест месеци подоцна.

Општо земено, клиничката слика се карактеризира како што следува:

 • постепено влошување на меморијата. Треба да се напомене дека, за разлика од Алцхајмеровата болест, во овој случај овој процес продолжува во поблага форма;
 • забавување на менталната активност;
 • промени во човечката психа;
 • стеснување на опсегот на интереси. На некои работи што претходно го интересирале пациентот, тој покажува целосна рамнодушност;
 • периоди на апатично расположение;
 • прекршување на говорот и пишувањето;
 • станува тешко за пациентот да забележи нови информации, па дури и индивидуални зборови;
 • прекумерна разговорност со недостаток на разбирање на суштината на она што беше кажано;
 • пациентот не го разбира говорот упатен до него ако се состои од неколку реченици;
 • долгорочната меморија се влошува - некои настани во животот се целосно избришани;
 • социјална неприлагодливост - лице не може да направи купување, да плати за патување во превоз, се губи на теренот;
 • постојат промени во одењето;
 • наједноставните операции во домаќинствата исто така се надвор од човечката моќ;
 • напади на депресија и психоза ;
 • епилептични напади.

Во завршните фази на развојот на болеста, лицето повеќе не е во можност да извршува едноставни дејства за грижа за себе, за управување со природните физиолошки потреби. Во оваа фаза на развој на болеста, на пациентот му треба околу-часовна грижа, тој не може да остане сам, бидејќи тоа е опасно за неговиот живот и за другите.

И покрај фактот дека се изговара клиничката слика кај сенилната деменција од оваа форма, во секој случај не е можно да се споредат симптомите и третманот и врз основа на ова однесување терапевтски мерки.

Дијагностика

Во овој случај, ќе треба да се консултирате со невролог и психијатар. По испитувањето на пациентот од страна на специјалисти, статусот на пациентот е потврден според посебни критериуми за деменција според ICD-10 системот или според Хачински.

Се подразбира дека дијагнозата не се прави само врз основа на физички преглед и психијатриски тестови. Основните дијагностички методи, во овој случај, се:

 • ЕЕГ;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • Ултразвук на големи крвни садови;
 • ПЕТ
Спроведување на ЕЕГ

Покрај тоа, треба да се направи диференцијална дијагноза во врска со Алцхајмеровата болест.

Како по правило, горенаведените дијагностички мерки се доволни за да се утврди точна дијагноза и да се утврдат понатамошни тактики на третман.

Третман

Со васкуларна деменција, третманот има за цел запирање на напади, забавување на прогресијата на болеста и подобрување на квалитетот на човечкиот живот. Целосно елиминирање на болеста, за жал, е невозможно.

Сепак, неопходно е да се разбере дека, доколку се обезбеди навремено лекување преку медицинска терапија и усогласеност со сите препораки на лекарот, можно е да се постигне значително подобрување на благосостојбата на пациентот.

Во овој случај, лекарот може да ги пропише таквите лекови:

 • за подобрување на клеточниот метаболизам;
 • антитромбоцитна акција;
 • невропротективен спектар;
 • антипсихотици;
 • седативи;
 • антидепресиви.

Времетраењето на земање на лекот и нивната доза е пропишано строго од лекарот кој го посетува. Како додаток на главниот тек на третманот, може да се препишат хербални препарати и хербални лекови.

Покрај медицинскиот третман се потребни и следниве општи медицински рецепти:

 • квалификувана грижа за пациентот;
 • придржување кон специјална диета, која се пропишува поединечно;
 • професионална терапија;
 • социјална адаптација.

Прашањето за хоспитализација се одлучува на индивидуална основа, но се забележува дека промената во ситуацијата може негативно да влијае на текот на патолошкиот процес. Затоа, најдобро е ако терапијата ќе се одвива во домашна средина запознаена со пациентот.

Очекуваното траење на животот за оваа болест во голема мера зависи од етиологијата, од стадиумот и од формата на развојот, навременоста на терапевтските интервенции. Покрај тоа, треба да се земат предвид возраста на пациентот и општата историја.

Превенција

Превенцијата на васкуларна деменција се состои од следниве активности:

 • превенција на кардиоваскуларни заболувања;
 • одржува соодветно ниво на физичка и интелектуална активност како кај млади, така и во старост;
 • избалансирана исхрана;
 • елиминирање на лошите навики, умерено пиење;
 • навремено и соодветно лекување на сите болести;
 • со хипертензија - контрола на притисокот, земање на потребните лекови, систематски посети на лекар за превентивни цели.

Во моментот нема лекови, чија акција би била насочена кон целосна елиминација на таквата болест и реверзибилност на оние патолошки процеси што им се предизвикани.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате васкуларна деменција и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Боја на бонсангер (појавување на симптоми: 5 од 13)

Бинсвангер-болест е патолошки процес кој резултира со уништување на белата материја во човечкиот мозок. Во повеќето случаи, болеста е предизвикана од прогресивна хипертензија. Во доцните фази на развој, болеста на Бинсвангер е неповратна.

...
Нервна исцрпеност (појавување симптоми: 4 од 13)

Нервната исцрпеност е психо-емоционална состојба што се јавува кај лице после доживување на ментален стрес, стрес и прекумерна ментална активност. Нашето тело е добро функционален систем во кој сè е поврзано, и затоа преоптоварувањето на еден од системите (интелектуална или емоционална) веднаш влијае на општото добро на човекот, предизвикувајќи симптоми на нервен исцрпеност.

...
Сенил лудило (појавување симптоми: 4 од 13)

Сенилниот маразмус (сенилна деменција) е болест поврзана со возраста која се карактеризира со влошување на когнитивните способности, пад на психоемоционалната активност и општо исцрпување на телото. Оваа болест е поподложна на луѓе кои претрпеле или имаат кардиоваскуларни заболувања, но не постојат точни причини за развојот на оваа болест. Треба да се забележи дека во повеќето случаи тоа е неповратен патолошки процес, кој најчесто се дијагностицира кај луѓе над 65 години. Исто така постои и предвремен маразмус, кој може да биде предизвикан од одредени патолошки процеси или повреди на главата, централниот нервен систем. Третманот на сенилното лудило треба да се препише само од лекар, прашањето за хоспитализација се решава поединечно.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 4 од 13)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Алцхајмерова болест (појавување симптоми: 3 од 13)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .