Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мозочен глиом: Симптоми и третман

Глиомот на мозокот - главните симптоми:

Глиомот на мозокот е неоплазма формирана од различни глиа клетки, што пак е ткиво кое ги покрива невроните и обезбедува нивно соодветно функционирање. Механизмот на развој и предиспонирачките фактори кои доведуваат до формирање на таква неоплазма остануваат потполно непознати, и покрај развојот на неврохируршките технологии.

Клиничките манифестации ќе се разликуваат малку во зависност од локацијата на глиомата и нејзината големина. Најчесто, симптомите се силни главоболки и вртоглавица, гадење, пареза и парализа, намалена визуелна острина и напади на напади.

Да се ​​дијагностицира глиомот на мозокот кај возрасен или дете е можно само со помош на инструментални процедури, кои се базираат на МНР. Вреди да се забележи дека лабораториските студии практично не се користат.

Третманот е насочен кон ексцизија на образованието, кое може да се врши со неколку техники, вклучувајќи хемотерапија, зрачење или радиотерапија.

Етиологија

Глиомот на мозокот се смета за најчест тумор на овој орган, кој се дијагностицира во 60% од случаите. Новиот раст го добил сличното име, бидејќи се состои од глијалска ткаенина која е одговорна за соодветно функционирање на невроните.

Туморот има такви карактеристики:

 • волуменот варира од големината на главата на натпреварот до големо јаболко;
 • има облик или вретено;
 • има розова, сиво-бела или темноцрвена сенка;
 • ретко метастазираат;
 • различен бавен раст, зошто прилично долго време е целосно асимптоматско.

Што се однесува до причините за формирање на глиоми, тие моментално се непознати, но влијанието не е исклучено:

 • оптоварена наследност;
 • фактори на канцерогенеза, кои предизвикуваат раст на туморот;
 • неконтролирано зголемување на бројот на незрели глијални клетки.

Класификација

Под глиомот се разбираат овие типови на тумори:

 • астроцитом е најчестиот тип на глиома кој се јавува кај секој втор пациент, кој потоа се дијагностицира на овој начин;
 • епендимома - дијагностицирана кај околу 8% од случаите;
 • олигодендроглиом - забележан во приближно 10% од ситуациите. Постои во две форми - олигодендроглиом и анапластичен олигодендроглиом;
 • мешан глиом;
 • формации на хориоидниот плексус се наоѓаат ретко, само кај 2%;
 • неврома - изразена во 9% од случаите;
 • Невронските тумори се најреткиот тип кој се јавува кај 0,5%.

Астроцитскиот тип на образование има своја класификација и се случува:

 • фибриларна;
 • анапластичен;
 • полицитична;
 • плеоморфен;
 • субеependymal.

Во повеќето случаи, овој тумор е локализиран во:

 • ѕидот на комората на мозокот;
 • области на хијазма;
 • фронтален лобус на мозокот;
 • мозочното стебло.

Најретко се фокусира на оптичкиот нерв.

Одделно е неопходно да се одвои глиоматозата на мозокот - додека се зборува за дифузен глиом на мозокот.

Покрај тоа, постојат неколку степени кои го одразуваат малигнитетот на таквото образование:

 • првиот се карактеризира со бавно зголемување на волуменот и се смета за бенигнен глиом;
 • вториот е таков, ако туморот има само еден знак на онколошка дегенерација;
 • третиот е дијагностициран ако има два или три знаци на процесот на рак;
 • четвртиот - таков малигнен глиом, покрај тоа што има три или четири знаци на малигнитет и брз раст, исто така, има фокуси на некроза. Во такви ситуации, дијагностициран е високо диференциран тумор на мозокот .

Во зависност од локацијата на глиомот е поделена на:

 • супратенториал - формиран во церебралните хемисфери на мозокот, имено, над навестувањето на малиот мозок;
 • субтенториал - локализиран во задниот дел на кранијалната јама. Ова исто така вклучува и глиоми на мозочното стебло.

Симптоматологија

Присуството и сериозноста на клиничките знаци е диктирана од областа на мозокот во која се наоѓала оваа неоплазма. Покрај тоа, многу често мали тумори се појавуваат без манифестација на какви било знаци, па затоа патологијата е дијагностичко изненадување, а може да се открие или за време на рутински преглед или за време на поминување на инструменталната дијагностика во врска со една сосема друга болест.

За сите варијанти на текот на оваа болест се карактеризираат со следниве симптоми:

 • изречена главоболка која не може да се ослободи од лекови против болки;
 • напади на гадење со профузно повраќање;
 • вртоглавица;
 • зачудувачки одење;
 • нарушување на говорот;
 • намален вид
Глиом на мозокот

Надворешни манифестации на дифузен глиом со локализација во фронталниот лобус:

 • главоболка, најчесто на левата страна;
 • пареза на фацијалниот нерв;
 • ширење на болка во очите;
 • зголемена болка при вртење на главата;
 • атрофија на оптичкиот нерв .

Симптоми на мозочен глиом со повреда во мост или багажникот:

 • разни ментални нарушувања;
 • зголемен интракранијален притисок;
 • парализа на гласните жици;
 • повреда на моторната функција;
 • халуцинации.

Манифестации на глиома на средниот мозок:

 • нарушување на фини моторни вештини;
 • дисфункција на проводен способност на мозокот и 'рбетниот мозок;
 • парализа на екстремитетите.

Клинички знаци на тумор во средниот мозок:

 • сериозна вртоглавица;
 • губење на способноста за движење независно;
 • недостаток на способност за навигација во вселената.

Глиомот на оптичкиот нерв е претставена со:

 • прогресивно намалување на видот;
 • егзофталмоти , во кои има испакнатост на окото;
 • атрофија на овој нерв.

Вреди да се спомене дека овој вид на глиома на мозокот најчесто се наоѓа кај децата.

Дијагностика

И покрај фактот дека правилна дијагноза може да се направи само со спроведување на широк спектар на инструментални процедури, манипулациите што ги изведува клиничарот играат значајна улога во дијагнозата. Тие вклучуваат:

 • проучување на медицинската историја на блиските роднини на пациентот, бидејќи патологијата може да биде наследна;
 • темелно физичко испитување за евалуација на функциите за говор и мотор;
 • детално истражување на пациентот - да се утврди првиот пат на појава и степенот на сериозноста на клиничките знаци.

Инструменталната дијагностика предвидува спроведување на:

 • електронеурографија и електромиографија;
 • Ехоенцефалографија и ЕЕГ;
 • МНР, МСЦТ и КТ на мозокот;
 • ПЕТ од засегнатиот орган;
 • ангиографија на церебрални крвни садови со контраст;
 • сцинтиграфија;
 • лумбална пункција.
Мозокот ЕЕГ

Лабораториските студии се ограничени на проучување на цереброспиналната течност. Другите тестови немаат дијагностичка вредност.

Освен тоа, можеби е неопходно консултација и испитување на пациентот од офталмолог.

Таквиот тумор на мозокот мора да се разликува од:

Третман

Хируршката интервенција е еден од водечките начини за елиминирање на оваа болест, но проблемот е што неврохирургот не може целосно да го отстрани туморот. Единствен исклучок може да биде бенигна неоплазма.

Сепак, постојат неколку контраиндикации за операцијата:

 • тешка состојба на лице;
 • дијагностицирање дифузен глиом;
 • непристапноста на туморот;
 • присуство на други малигни мозочни лезии.

Кога се врши озлокачевление глиома:

 • хемотерапија;
 • радиотерапија;
 • стереотактична радиохирургија;
 • зрачење.

Горенаведените опции за третман се користат дури и со невроперабилен тумор, како и пред или по операцијата. Сепак, неопходно е да се земе предвид дека таквите постапки не можат да се сметаат за алтернатива на хируршката интервенција.

Превенција и прогноза

Од причините што детето или возрасното лице се соочуваат со формирање на слична болест остануваат непознати, не постојат мерки за спречување, развој.

Главната можност за откривање на мозочен глиом е редовно да се спроведе целосна превентивна проверка во медицинска установа. Ова треба да се направи најмалку двапати годишно.

Што се однесува до прогнозата, оваа патологија припаѓа на категоријата неизлечиви болести. Нецелосната ексцизија на формацијата неизбежно води кон рецедив на болеста. Во случај на малигнитет на тумор, пациентите многу често умираат една година по дијагнозата, во ретки случаи, лицето може да живее две години.

Глиома од прво одделение или бенигна неоплазма има релативно поволен исход - со целосно отстранување, повеќе од 80% од пациентите имаат петгодишна стапка на преживување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате глиома на мозокот и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , неврохирург , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Венска дисгемија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Венската дисгемија е патолошки процес во кој се нарушува обратниот проток на крв. Оваа состојба е многу опасна бидејќи невроните не добиваат потребен износ на кислород и хранливи материи. Во медицината, оваа состојба има поинаков име - венски циркулатор. Таквата патологија може да страда и од оние кои никогаш не се жалеле на здравјето. Ако се појават првите симптоми, веднаш треба да побарате помош од специјалист. Само искусен лекар ќе воспостави точна дијагноза и ќе пропише ефикасен третман.

...
Неурома (појавување на симптоми: 7 од 20)

Неурома (Schwannoma, невролемма) е бениген тумор кој е локализиран во помошни меки ткива со нервни завршетоци. Сепак, формирањето на оваа природа има тенденција да се дегенерира во малигнен, што е директна закана повеќе за здравјето на пациентот, но за живот.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 6 од 20)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Тумор на мозокот (појавување симптоми: 6 од 20)

Туморот на мозокот е болест која се карактеризира со рак на менингите, нервни завршетоци и черепот. Овој тип на болест е многу опасен, бидејќи ако го започнете и не ја извршите операцијата во времето, сè ќе биде фатално.

...
Ремвентен менингитис (појавување симптоми: 6 од 20)

Ремген менингитис е акутна инфламаторна болест која влијае на меката школка на мозокот. Таква опасна болест може да го погоди лицето на речиси секоја возраст. Но, луѓето со ослабен имунолошки систем, кои претходно страдаа од тешки инфективни или воспалителни болести, со повреди на главата, најмногу се подложни на гноен менингитис. Исто така на ризик предвремени бебиња.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
неврохирург зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .