Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Невропатија на улнарниот нерв: симптоми и третман

Невропатија на улнарниот нерв - главните симптоми:

 • Трчање во прстите
 • Вкочанетост на прстите
 • Ширење на болка до други области
 • Болка во зглобот на лактот
 • Оштетена чувствителност во прстите
 • Тријање во дланките
 • Стиснувајќи болка во тупаница
 • Атрофија на мускулите на раката
 • Ниво на тешкотии во свиткување на четката
 • Клепа рака
 • Мускулна слабост
 • Пргав подлактица
 • Ниво на тешкотии во свиткување на прсти

Невропатијата на улнарниот нерв - дејствува како различна природна лезија на сличен зглоб, што влијае на нејзините перформанси и подложност на надворешни стимули. Таквото пореметување се смета за прилично честа болест на нервниот систем, пред самиот синдром на карпален тунел.

Во најголем дел од случаите, повреда на раката, подлактицата или рамото доведува до појава на болеста. Покрај тоа, постојат голем број на други предиспонирачки фактори, и патолошки и физиолошки.

Оваа болест има специфична клиничка слика, поради што нема проблеми со утврдување на точна дијагноза. Главните симптоми се неможноста да се притисне раката во тупаница, недостатокот на чувствителност на петтиот и четвртиот прст, како и карактеристичниот изглед на раката.

Можете да ја потврдите дијагнозата со помош на инструментални испитувања, на кои мора да му претходи физичкиот преглед. Тактиката на терапија може да биде медицинска, физиотерапевтска и хируршка, но често третманот е комплексен.

Меѓународната класификација на болестите не издвојува одделна шифра за таква болест и ја класифицира како категорија "Штета на индивидуалните нерви", која има шифра според ICD-10 - G 50-G 59.

Етиологија

Широкото ширење на оваа болест е тоа што поради неговата анатомска локализација, улнарниот нерв е најранливиот место, во споредба со, на пример, радијалниот или средниот нерв.

Често постои трауматски механизам на болеста. Така, се презентираат најчестите причини за развојот на патологијата:

 • модринки на горните екстремитети;
 • дислокација на подлактицата;
 • namyschelkovym фрактура на рамото;
 • фрактура на медијалниот кондил на рамото;
 • фрактура на подлактицата;
 • фрактура на улнарната изолирана форма;
 • дислокација на раката;
 • фрактура на олекранон.

Горенаведените фактори не водат само кон траумата на нервот, туку и на неговата компресија во кубиталниот канал.

Втората категорија на причини ги комбинира следните болести кои предизвикуваат компресивно-исхемична невропатија на улнарниот нерв:

 • бурзитис и синовитис ;
 • тендовагинитис и остеодистрофија;
 • остеоартритис на деформирачката форма;
 • Демиелинизирачки патологии - кога ќе се појават, се јавува уништување на миелинската обвивка на нервот што го покрива. Во оваа категорија на болести спаѓаат повеќекратна и концентрична склероза, акутен оптиконеуромелитис и дисеминиран енцефаломиелитис, како и дифузен леукоенцефалитис. Во такви ситуации, тие зборуваат за демиелинизирачка невропатија на улнарниот нерв;
 • посттрауматска артроза на радијалниот зглоб;
 • аневризма лоцирана во близина на зглобовите;
 • отечени лимфни јазли;
 • ревматоиден артритис ;
 • стегање на овој нерв со неоплазма од било која природа.

Во прилог на патолошки предиспонирачки фактори, патологијата често се развива против:

 • навиките на постојано потпирајќи се на лактот, особено кога зборувате по телефон;
 • редовна и монотона работа со алатки, на пример, шрафцигер и клешти, клешти и чекани, како и вибрирачки алатки;
 • возење велосипед или мотоцикл, но само во ситуации на професионална окупација на релевантни спортови;
 • работни услови поврзани со поддршка на лактите на десната и левата рака на масата, машината и страничната врата на машината;
 • долг престој под капе, во кој горниот екстремитет за подолг временски период е фиксиран во непозната позиција - во овој случај нервот може да се компресира.

Класификација

Во областа на медицината се користи само една поделба на болеста - со етиолошки фактор. Од ова произлегува дека невропатијата на улнарниот нерв е:

 • Посттрауматска - болеста често се развива против позадината на рак, руптура или друга лезија на улнарниот нерв, која е предизвикана од претходно споменатите предиспонирачки фактори;
 • компресија - тука е неопходно да се вклучи синдромот на кубиталниот канал и Гијонов синдром. Главниот извор е нервно стегање на позадината на професионалната активност и разните болести. Во такви ситуации, формирање на воспаление, оток и промени на коските во областите на премин на овој нерв.
Локацијата на улнарниот нерв

Симптоматологија

Клиничките знаци на болеста малку ќе се разликуваат во зависност од видот на текот на невропатија. На пример, во кубичен синдром, симптомите ќе бидат како што следува:

 • болка во подрачјето на лосината на локтот, која се наоѓа на внатрешната површина на лактот. На почетокот на прогресијата на болеста, болката ќе биде периодична, но како што напредува, синдромот на болка ќе биде постојан и интензивен;
 • зрачење на болката на подлактицата, четвртиот и петтиот прст (и дланката и грбот), како и на ушнитерскиот крај на раката (во близина на малиот прст);
 • метеж и други непријатности во горенаведените области;
 • прекршување на чувствителноста на кожата на надворешни стимули во улнарниот раб на раката, четвртиот и петтиот прст. Вреди да се напомене дека постои една препознатлива особина - пред сè, чувствителноста исчезнува во малиот прст;
 • тешкотијата на флексија на раката и прстите;
 • четката има форма на шепа со шепа;
 • обидот да се притисне раката во тупаница предизвикува болка, а погодените прсти не притискаат против површината на дланката, и тешко или невозможно е да ги однесе настрана;
 • атрофија на мускулите, што се рефлектира во намалување на големината на раката, депресија на интердигиталните простори и појасна испакнатост на коската. Вреди да се спомене дека остатокот од погодените екстремитети и здрава четка имаат нормален изглед.

Симптомите на невропатија на улнарниот нерв во случаите на развој на синдромот на Гуоновиот канал се скоро исти како оние опишани погоре, меѓутоа постојат неколку карактеристични разлики:

 • болка и пецкање локализирани во областа на зглобниот зглоб, на дланката на твојата рака, во малиот прст и прстенот. Задниот дел на раката не ги доживува овие симптоми;
 • зголемена болка само ноќе или за време на интензивни движења;
 • губење на чувствителноста се забележува само во областа на прстите - нема таков знак на задниот дел;
 • слабост на флексија на болните прсти, неспособност да ги притискаат целосно против дланката на рацете, тешкотии во нивното разредување и мешање;
 • развој на атрофија и формирање на "копачка" форма на четка.

Во случаи на нецелосна улнарна невропатија, клиничката слика ќе вклучува:

 • слаби мускули на рацете;
 • намалување на јазот помеѓу малиот прст и прстенот;
 • метеж во дланките;
 • вкочанетост и сензорни нарушувања на петтиот прст, како и дел од четвртиот прст во непосредна близина на него;
 • синдром на болка низ должината на улнарниот нерв.

Дијагностика

Ако се појави еден или повеќе од горенаведените симптоми, треба да се консултирате со невролог, кој ќе ги спроведува активностите на примарната дијагноза и ќе ги пропише потребните инструментални испитувања.

Првата фаза на дијагноза вклучува:

 • проучување на историјата на болеста - да се идентификуваат патолошки предиспонирачки фактори;
 • собирање и анализирање на историјата на животот на пациентот - да се утврди физиолошки извор на патологија;
 • невролошки преглед - од пациентот се бара да ги притисне прстите на раката во тупаница, како и да провери рефлекси со посебен чекан;
 • детално истражување - за да се утврди природата на текот и сериозноста на симптомите.

Лабораториските испитувања на крв, урина и измет во невропатија на улнарниот нерв немаат дијагностичка вредност.

Следните инструментални процедури помагаат да се разјасни дијагнозата:

 • електромографија и електронеурографија;
 • радиографија на лактот, подлактицата и рачниот зглоб;
 • Ултразвук на улнарниот нерв;
 • КТ на зглобовите.
Ултразвук на улнарниот нерв

Покрај тоа, лекарот мора да спроведе диференцијална дијагноза, при што невропатијата на лакотниот зглоб се разликува од:

 • невропатија на радијалните и медијаните нерви;
 • радикуларен синдром;
 • остеохондроза и спондилоартроза;
 • тунелна невропатија.

Третман

Тактиката за лекување на лактот целосно зависи од етиолошкиот фактор. На пример, операцијата ги има следните индикации:

 • малигни или бенигни неоплазми кои компресираат нерв;
 • формирање на хематоми и лузни;
 • неефективноста на конзервативната терапија.

Шемата на работа е избрана поединечно за секој пациент, но може да се изврши со:

 • декомпресија на нервите;
 • невролиза;
 • транспозиција на нервите;
 • ексцизија на тумор на нервите.

Медицинскиот третман тактика вклучува прием на:

 • антиинфламаторни лекови;
 • глукокортикоиди;
 • лекови против болки;
 • антихолинестераза лекови;
 • вазоактивни лекови;
 • витамински комплекси и метаболити.

Терапијата со лекови нужно ја надополнува физиотерапијата, имено:

 • магнетна терапија;
 • UHF;
 • фонофореза;
 • електромиостимулација.

По олеснување на воспаление, се прикажува курс на терапевтска масажа и терапија за вежбање. Во невропатија на улнарниот нерв, третманот на гимнастиката ги вклучува следните вежби:

 • притискање здрава рака на средната фаланга на погодените прсти до нивно целосно исправување;
 • алтернативна киднапирање на било кој прст на болна рака, со помош на здрава, се препорачува да започне со палецот;
 • наизменично треба да ги намалите и да ги подигнете прстите на погодените нозе;
 • спроведувањето на прстите на кружни движења;
 • грабање гумени предмети во вода од различни големини и нивно компресирање.

Целосната листа на часови може да обезбеди лекарот што посетува.

Севкупно, третманот трае од три месеци до шест месеци.

Превенција и прогноза

За да се намали веројатноста за развој на проблеми со лактите, или подобро, со нивните нерви, потребно е:

 • напушти монотоно движење на горните екстремитети, ако не е поврзано со работа;
 • избегнувајте физички пренапони;
 • вршат редовна гимнастика за горните екстремитети, особено при специфични работни услови;
 • постојано земаат витамински комплекси - за подобрување на состојбата на нервните влакна;
 • од време на време се одвива на терапевтска масажа или акупунктура;
 • спречување на фрактури и други повреди на рацете, лактите, рамењата и лактите;
 • неколку пати годишно да се подложат на целосен физички преглед - да ги идентификуваат болестите кои можат да доведат до појава на таква болест.

Прогнозата на болеста зависи од времето на почетокот на третманот и етиологијата на оштетување на улнарниот нерв. Ако проблемот беше дијагностициран во раните фази на прогресија, а терапијата беше комплексна, тогаш невропатијата на лакотниот зглоб успешно се третира и поминува без трага.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате невропатија на улнарниот нерв и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Вибрациона болест (појавување симптоми: 2 од 13)

Вибрационата болест е патолошки процес кој се јавува наспроти позадината на долготрајното влијание на вибрациите врз телото, што во крајна линија доведува до промени во рецепторскиот апарат и некои делови од централниот нервен систем.

...
Синдром на карпален тунел (симптоми на појавување: 2 од 13)

Синдромот на карпален тунел е честа патологија која припаѓа на категоријата на тунелски синдроми и се карактеризира со компресија или исхемија на средниот нерв. Оваа болест најчесто се дијагностицира кај луѓето од средна возраст, а кај жените неколку пати почесто отколку кај мажите.

...
Невропатија на радијалниот нерв (појавување симптоми: 2 од 13)

Невропатија на радијалниот нерв (синусен невритис на радијалниот нерв) е лезија на сличен сегмент, имено, метаболна, посттрауматска, исхемична или компресија, локализирана во било кој дел од неа. Оваа болест се смета за најчеста кај сите периферни мононевропатии.

...
Состојба на преинфакција (појавување симптоми: 1 од 13)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Пулпитис (појавување симптоми: 1 од 13)

Пулпитатот е воспаление кое се јавува во невроваскуларниот пакет на заб, кој често се дефинира само како нерв. Пулпитатот, чии симптоми се силни болки (наизменично или континуирано), е инхерентно последица на кариесот што претходно го започнал пациентот. По него, заболениот заб е уништен толку силно што инфекцијата слободно паѓа во самиот корен на забот, влијаејќи на нервот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .