Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мултиплекс Склероза: Симптоми и третман

Мултиплекс склероза - главните симптоми:

Мултиплекс склерозата е хронична болест, како резултат на која влијае на 'рбетниот мозок и на мозокот. Мултиплекс склерозата, чии симптоми се манифестираат првенствено во кршење на способноста да ги контролираат движењата на мускулите, како и во кршење на координацијата, видот и чувствителноста, доведува до оштетување на нервните клетки на мозокот, а тоа се случува поради напад од сопствениот имунолошки систем на телото.

Општ опис

Со оглед на карактеристиките на лезијата произведена од телото против клетките на мозокот и 'рбетниот мозок, мултиплекс склерозата се однесува на голем број на автоимуни болести. Под автоимуни болести, пак, се однесува на тие болести, а текот на кој води до фактот дека имунолошкиот систем, чии задачи се да ги идентификуваат супстанциите кои се туѓи на телото и нивното последователно уништување (бактерии, итн.), "Погрешно" напаѓа ткиво. Во прилог на мултипла склероза, ревматоиден артритис, системски лупус еритематозус, итн, исто така, се идентификувани како такви болести.

Корелирајќи ја оваа специфичност на "погрешни" ефекти на имунолошкиот систем против автоимуна болест од интерес за нас, можеме да ја издвоиме следната слика. Така, мултиплекс склерозата предизвикува напад на имуниот систем на ткивата, кои се две главни компоненти на централниот нервен систем (централниот нервен систем), односно на 'рбетниот мозок и мозокот. Всушност, основата на централниот нервен систем се состои од нервни клетки, поради што телото обезбедува можност за "пренос на информации". Секоја од нервните влакна е покриена со тип на супстанција слична на маснотии - таа е миелин, која обезбедува нивна изолација, како и директно вклучување во шемата за пренос на нервните импулси на мозокот со други делови од телото. Слични "информативни пораки", слично на командите, стануваат контролна сила во движењето на мускулите, односно, на пример, движењето на говорните мускули, потребни за разговорот, мускулите на мускулно-скелетниот систем итн.

Враќајќи се на мултиплекс склероза, забележуваме, пред се, дека неговото име ја одредува суштината на самата болест, се состои во формирање на области на склеротично (или лузна) ткиво и се формира во 'рбетниот мозок и / или мозокот. Особено таквите области се формираат како резултат на уништување на супстанција слична на маст која ги покрива нервните влакна (т.е. миелинскиот слој што го бележевме порано). Процесот на уништување на овој слој има своја дефиниција - демиелинизација. Поради недостатокот на слично уништување на миелинот, електричните сигнали пренесени од ткивата на 'рбетниот мозок и мозокот се или од изобличена природа или се целосно потиснати. На крајот, мозокот ја губи способноста да прима и испраќа информации. Според тоа, ова нарушување во комуникациските системи на телото станува причина за симптомите забележани кај мултиплекс склероза.

Исто така, треба да се забележи дека миелинот, сепак, има способност да се врати, што, сепак, не се случи толку брзо, бидејќи едноставно не е можно да се "следи" со вродената стапка на уништување кај мултиплекс склерозата. Доколку се генерализира за сите случаи на болеста природата на симптомите, со нејзината манифестација, како и сериозноста на нејзината манифестација и природата на курсот воопшто, тогаш ова е малку веројатно да се направи, бидејќи во секој случај, постојат впечатливи разлики во секоја од наведените точки, што е диктирано специфична локализација на области со појава на плаки (вистинското ткиво на лузна), како и степенот на демиелинизација.

Врз основа на податоците што ги дава само Американското здружение за мултипла склероза, болеста е релевантна за околу 400.000 луѓе, а тоа е само за САД. Неверојатно, мултиплекс склерозата е втората причина што доведува до невролошки хендикеп во светската популација што одговара на категоријата на млада возраст и средна возраст (први, најразлични видови посттрауматски лезии кои го зафаќаат нервниот систем се главната причина).

Мултиплекс склерозата кај жените е забележана до три пати почесто во споредба со машката инциденца. До адолесценцијата, мултиплекс склерозата е исклучително ретка, но највисоката веројатност за нејзин развој е забележана од почетокот на преодната возраст и до 50-годишна возраст. По транзицијата означена како критична старост, ризикот постепено се намалува. Исто така, постои одредена територијална подложност на мултиплекс склероза. Значи, утврдено е дека иако се наоѓа насекаде во земјите во светот, тоа почесто се дијагностицира кај жителите на северна Европа (Шкотска, Шведска, Норвешка, Данска), но понекогаш и поретко се изложени на истата кај жителите на земји со карактеристична тропска клима.

Карактеристики на преносот на нервните импулси кај мултиплекс склерозата на примерот

Причини за мултиплекс склероза

Денес, не е точно точно што предизвикува развој на мултиплекс склероза. Сепак, одредени претпоставки на оваа сметка се достапни поради некои споредби на информации. На пример, се знае дека оваа болест не се пренесува со наследство, иако ризикот од неговиот можен развој во присуство на блиски роднини со таква дијагноза се зголемува до одреден степен.

Исто така, од страна на некои експерти, претпоставка се напредува врз основа на фактот дека вирусна инфекција придонесува за развој на мултиплекс склероза. Во меѓувреме, што точно вирус е одговорен за развојот на оваа болест сеуште не е јасно.

Следната причина лежи во врска со витамин Д. Познато е дека е произведено како резултат на активно изложување на УВ зраци и сосема е можно тоа да биде одбрана против мултиплекс склероза. Особено, оваа претпоставка се заснова на веќе споменатите податоци за морбидитетот, па затоа, всушност, постојат основи за објаснување зошто токму жителите на земји со тропска клима кои ретко добиваат МС.

Повторно, причината е автоимуна реакција, која ја дискутиравме погоре. Во меѓувреме, причините што предизвикуваат напад од имунолошкиот систем против сопствените ткива и миелин особено, остануваат непознати.

Симптоми на мултиплекс склероза

Симптомите на мултиплекс склероза за одредена погодност се дистрибуираат на симптомите на примарни, како и секундарни симптоми и симптоми на високото. Размислете за суштината на оваа класификација.

 • Примарни симптоми. Симптомите од овој тип се директен резултат на демиелинизација, поради што е нарушена спроведувањето на нервните влакна на електричните импулси. Во нормална состојба, како што веќе забележавме, се јавува пренос на импулси од мозокот до внатрешните органи и мускулите, со што се обезбедува дека тие ги извршуваат нивните функции. Што се однесува до симптомите кои се директно поврзани со оваа група, тие се тремор, мускулна слабост, нарушувања поврзани со видот и рамнотежата, пливање сензации, парализа на разни видови, нарушувања поврзани со функциите на цревата и мочниот меур. Овие симптоми бараат контрола над нив со користење на специфичен тип на лекови, како и воведување на мерки на скала за рехабилитација и соодветен третман во други варијанти на нејзиното спроведување.
 • Секундарни симптоми. Овие симптоми, пак, се последица на симптомите на претходната група, односно на основните симптоми. На пример, против позадината на парализа на примарните симптоми, може да се развијат рани од притисок (пелена осип), додека нарушувањата поврзани со функцијата на мочниот меур предизвикуваат чести и повторливи инфекции во ова опкружување. Секундарните симптоми се уште можат да се излечат, но идеално е важно да ги спречите со избирање на соодветни методи како дел од нивната првична манифестација.
 • Терциерни симптоми. Ова веќе ги вклучува проблемите на професионално, како и психосоцијално ниво. Особено, тие се објаснуваат со релевантноста на претходно наведените примарни и секундарни симптоми. На пример, прилично чест резултат на нивното влијание е развојот на депресија кај мултиплекс склерозата.

Некои пациенти се заинтересирани, поради што се појавуваат симптоми на мултиплекс склероза, па затоа ќе го разгледаме ова прашање. Прво, забележуваме дека демиелинизацијата, во која, како што видовме, заштитната мембрана која ги покрива нервните влакна е уништена, може да се развие во било кој од мозочните региони (спинален или мозок).

Поради оваа причина, повторно, претходно забележаната разлика во манифестацијата на симптомите и во карактеристиките на текот на болеста ќе лежи токму во специфичната област на локализација на лезијата. На пример, демиелинизацијата на нервите, преку која сигналот се пренесува на мускулите, може да доведе до абнормалности поврзани со моторните функции (ова одговара на моторните симптоми). Кога демиелинизирачки нервни влакна, поради кои сензорни информации се пренесуваат до мозокот, постојат, соодветно, нарушувања поврзани со чувствителноста.

Наспроти позадината на таквите карактеристики, може да се каже дека текот на болеста што се разгледува може да се карактеризира не само со својата разновидност, туку и со непредвидливост. На пример, некои пациенти се соочуваат со манифестација во почетната фаза на болеста само еден од оние симптоми кои се генерално карактеристични за него. Покрај тоа, по ова, развојот на болеста не е исклучен според таква шема, во која одреден смиреност следува со месеци или дури години, односно нема забележително влошување на состојбата.

Исто така, важно е да се земе во предвид фактот дека без оглед на различноста на сите оние симптоми кои можат да се манифестираат во мултиплекс склероза, во секој конкретен случај само некои од нив може да се манифестираат, додека други симптоми никогаш нема да се познаваат по нивниот изглед. Соодветно на тоа, карактеристиките на текот на мултиплекс склерозата, во нивното општо разгледување, само укажуваат дека тие се строго индивидуални за секој случај на болеста, па затоа едноставно нема смисла да се споредуваат себе си и другите луѓе низ призмата на оваа болест.

Мултиплекс Склероза: Симптоми

Почетокот на болеста, како и неговиот севкупен тек, во секој случај е индивидуално во сопствените карактеристики. Раните симптоми на мултиплекс склероза може да бидат прилично енергични во манифестацијата, иако благоста во ова не е исклучена, поради што болно лице долго време не забележува симптоми карактеристични за оваа болест.

Најчестите манифестации на мултиплекс склероза вклучуваат следново:

 • чувство на вкочанетост и пецкање;
 • слабост во екстремитетите (или во екстремитетите);
 • двоен вид, заматен вид;

Поретки симптоми вклучуваат:

 • спонтана парализа;
 • "Нејасна" репродукција на говор;
 • недостаток на координација на движењата;
 • когнитивно оштетување.

Прогресијата на болеста често предизвикува други видови на симптоми, како што се мускулни грчеви, хроничен замор, сексуални нарушувања, зголемена чувствителност на влијанието на топлината, промени поврзани со перцепцијата на реалноста и настаните, како и промени во менталната активност. Дозволете ни да се задржиме на манифестација на симптоми релевантни за оваа болест подетално.

 • Хроничен замор. Овој симптом често ја придружува мултиплекс склерозата. Како по правило, најизразената природа на замор ја зема втората половина од денот. Во овој случај, мускулната слабост, зголемувањето на манифестацијата, летаргијата, поспаноста и менталниот замор се релевантни за состојбата на пациентот.
 • Преосетливост кон влијанието на топлината. Во повеќето случаи, откривањето на болеста во прашање, пациентите го забележаа овој симптом. Реакцијата во овој случај се јавува кога се прегрее, на пример, во топол туш, а тоа, пак, го предизвикува појавувањето на симптоми својствени за целата болест или неговото влошување.
 • Мускулни грчеви. Овој симптом не е само прилично честа појава во клиниката за мултиплекс склероза, туку често придружена со хендикеп. Мускулите на горните и долните екстремитети, како по правило, се подложени на спасување, поради што се губи можноста за нивна соодветна контрола.
 • Интелектуално оштетување. Спроведувањето на ментална активност, односно прекршувања, кои го придружуваат овој процес е проблем кој е релевантен за пациентите во 50% од случаите на мултиплекс склероза. Ваквите проблеми главно се манифестираат во општата инхибиција на размислување и во постепеното намалување на можноста за сеќавање и концентрација на вниманието. Неверојатно, во околу 10% од случаите, овие симптоми во мултиплекс склерозата се манифестираат во изразена форма, поради што постојат сериозни ограничувања во однос на способноста на пациентите да вршат одредени задачи извршени во секојдневниот живот.
 • Вртоглавица. Честопати, пациентите се соочуваат со вртоглавица, како и со состојба на општа нестабилност. Во некои случаи, постои илузија на движење на самиот пациент или на она што го гледа (движењето оди "во круг"), државата се дефинира како "вртоглавица". Овој симптом во овој случај е директно поврзан со лезијата на нервните патишта, поради што се обезбедува координирање на голем број импулси (визуелни, итн.), Што доведува до мозокот. Покрај тоа, тие се неопходни за одржување на рамнотежа, што ја објаснува манифестацијата на симптоми при оштетување на нервите.
 • Визуелно оштетување. Оваа манифестација е доста честа како една од варијантите на симптомите на мултиплекс склероза. Неверојатно, еден од видовите на окуларна патологија, а особено невритисот на оптичкиот нерв, се дијагностицира кај 55% од случаите на мултиплекс склероза. Треба да се забележи дека оштетувањето на видот кое произлегува од оваа болест, во најголем дел, не води кон развој на слепило.
 • Повреда на голтање, говор. Нарушувања на голтањето се прилично чест симптом кај пациенти со мултиплекс склероза, покрај тоа, честопати го придружуваат и нарушувањата на говорот. Ова се објаснува со фактот дека тие нерви кои се директно вклучени во процесот на извршување на овие функции беа оштетени.
 • Невообичаени сензации. Овој симптом е исто така доста чест кај пациенти со мултиплекс склероза. Таквите сензации се состојат од појава на чувства како што се "појава на гуски", горење, чешање, вкочанетост, пецкање и "испарливи болки". И иако до одреден степен овие манифестации предизвикуваат одредени загрижености и тешкотии за пациентот, тие не дефинираат закана за животот или последователна попреченост. Покрај тоа, тие можат да бидат контролирани и елиминирани на одреден начин со спроведување на методи за соодветна терапија наменети за нив.
 • Тремор Овој симптом кај мултиплекс склерозата се појавува доста често, а нејзиното појавување може сериозно да го комплицира животот на болниот. Покрај тоа, треперењето (кое, всушност, е тремор) на екстремитетите или торзото како резултат на истовремени мускулни контракции, третманот е доста тежок.
 • Нарушување на хаосот. Овој симптом е исто така еден од најчестите за пациенти со мултиплекс склероза. Причината за нарушување на одењето главно се должи на појавата на мускулна слабост или мускулен спазам, иако потешкотиите при одење, исто така, можат да бидат предизвикани од вкочанетост во нозете или од дисбаланс.

Повторете ги претходно забележаните симптоми: нарушувања на мокрењето, кои, на пример, може да се состојат од инконтиненција на урина или нејзино задржување; проблеми со дебелото црево (фекална инконтиненција или, обратно, запек); емоционални нарушувања што произлегуваат од позадината на симптомите кои се релевантни за мултипла склероза (варијабилност на расположението, состојба на еуфорија (несоодветна забава), прекумерна анксиозност, депресија). Исто така, можете да ги идентификувате таквите прекршувања кои се релевантни за мултиплекс склероза, како што се конвулзивни напади и оштетени респираторни функции, главоболки, отежнато дишење и губење на слухот, иако тие се генерално многу поретки.

Симптоми на мултиплекс склероза

Особини на мултиплекс склероза

Болеста, која ја сметаме од нас, е хронична, и затоа нејзините специфични карактеристики на курсот се состојат од наизменични периоди на егзацербација и ремисија. Обострение в частности сопровождается ухудшением возникающей обычно симптоматики, а также присоединением новых ее проявлений. Ремиссия, соответственно, характеризуется частичным или полным исчезновением симптомов.

Что касается длительности каждого из периодов, равно как и частоты возникновения каждого из них, то здесь все, опять же, строго индивидуально. Зачастую длительность обострения составляет период в рамках нескольких дней либо недель, затем наступает ремиссия. Ранние этапы в развитии рассеянного склероза характеризуются, как правило, интервалом в чередовании периодов от 1 до 3 лет. Прогрессирование заболевания приводит к сокращению времени между обострениями/ремиссиями.

В целом же предсказать особенности течения рассеянного склероза в каждом конкретном случае невозможно. Тем ни менее чем раньше приступить к лечению этого заболевания, тем меньшую выраженность будут в нем обретать симптомы, тем, соответственно, реже оно будет обостряться.

Дијагностицирање

Для диагностирования рассеянного склероза применяются инструментальные методы, потому как специфической симптоматикой, на основе которой это можно сделать, это заболевание не располагает. В числе методов диагностики используются следующие:

 • Ядерно-магнитный резонанс (сокр. ЯМР), с помощью информации по которому врачом может быть произведено выявление характерных рубцов (бляшек), сосредоточенных в рамках спинного и/или головного мозга. Следует отметить, что те изменения, которые возникают в мозге на фоне воздействия процессов, актуальных для рассеянного склероза, возникают и при некоторых других видах заболеваний, соответственно, выявление при ЯМР рубцов вовсе не является окончательным поводом для постановки этого диагноза. Отсутствующие изменения в спинном и/или головном мозге при ЯМР не являются также основанием и для опровержения диагноза рассеянный склероз.
 • Вызванные потенциалы. С помощью этого метода становится возможной регистрация электрических импульсов, посыл которых осуществляет мозг в качестве ответа на производимую стимуляцию тех или иных органов чувств (слух, зрение и пр.). При выявлении нарушений в процессе передачи импульсов есть основания предполагать, что в конкретном участке миелин подвергся соответствующему разрушению.
 • Спинномозговая пункция (анализ спинномозговой жидкости). В данном случае имеется возможность выявления изменения уровня в ней эритроцитов (в частности интересует повышение их числа) и наличия особого типа антител, чье воздействие направлено на разрушение миелина.

Важным моментом в диагностике является то, что постановка диагноза рассеянный склероз целесообразна лишь в том случае, если в ЦНС (а именно в спинном или/и в головном мозге) было выявлено хотя бы два очага, свидетельствующих о поражении. По этой причине для уточнения данного диагноза необходимо время (в рамках от года, а иногда и больше).

Третман

Методов лечения, с помощью которых производится лечение рассеянного склероза, сейчас не существует. Между тем, применение определенных методов терапии определяет возможность снижения частоты проявлений заболевания и их тяжесть. Помимо этого, ряд препаратов также способствует снижению темпов прогрессирования некоторых типов течения рассеянного склероза.

Препараты, способствующие изменению течения заболевания

 • препараты группы стероидных гормонов – данного типа препараты применяются при обострениях течения рассеянного склероза, их применение позволяет снизить длительность периода его обострения;
 • иммуномодуляторы – с их помощью обеспечивается ослабление симптоматики, характерной для рассеянного склероза, увеличивается временной промежуток обострений;
 • иммуносупрессоры (препараты, подавляющие иммунитет) – их использование диктуется необходимостью влияния на иммунную систему, повреждающую миелин в рамках периодов обострения заболевания.

Симптоматическое лечение

 • Слабость . Во избежание ее появления необходимо избегать фактора, обуславливающего перегрев (длительное нахождение под солнцем, а также в помещениях с повышенной температурой, таких как парилки, бани и пр.). Для устранения слабости может быть порекомендован Флуоксетин, Амантадин и др. Использование Флуокстина целесообразно в особенности в том случае, если у больного помимо слабости развилась депрессия.
 • Мышечные спазмы, боль . Зачастую боли при рассеянном склерозе если и появляются, то по причине мышечного спазма, в результате которого мышца подвергается постоянному сокращению. Для расслабления мышц, а также для устранения спазма используются такие препараты как Тизанидин, Габапентин, Диазепам и другие. Боль также может обуславливаться нарушением в процессе передачи вдоль волокон нервного импульса или его искажением. Выраженные боли могут быть устранены нестероидными противовоспалительными препаратами типа Ибупрофен, Диклофенак и др. Помимо этого врачом могут быть порекомендованы даже наркотические анальгетики для этой цели (Омнопон, Морфин и другие). Возникающая боль при рассеянном склерозе устраняется и препаратами противосудорожного действия (Фенитоин, Карбамазепин и т.д.).
 • Депрессия. И депрессия, и проявления, связанные с изменением настроения и пр. при рассеянном склерозе, как мы уже отметили, возникают на фоне этого заболевания. В этом случае применяются антидепрессанты.

Прогноз

Особенности начальных проявлений, равно как и последующего течения рассеянного склероза в каждом из случаев соответствуют одному из вариантов развития. Наиболее типичный случай заболевания указывает на начало, проявляющееся в виде серии приступов, вслед за которыми отмечается ремиссия (частичная или полная), в рамках которой симптоматика затихает для последующего повторного возникновения через определенное время. Данный тип проявления заболевания и чередования периодов определяется как ремитирующий рассеянный склероз.

Для первичной прогрессирующей формы рассматриваемого заболевания характерным является проявление ухудшений симптоматики в постепенном виде, ремиссии невыраженные, хотя не исключается возможность возникновения периодов временной стабилизации состояния или незначительного его улучшения.

Для вторичного рассеянного склероза характерным является начало аналогичное ремитирующей форме при последующем переходе к форме прогрессирующей. Достаточно редко течение заболевания соответствует прогрессирующе-ремитирующей форме, что определяет изначальное прогрессирующее его течение, периодически усугубляемое за счет появления острых приступов.

Три перечисленных последними варианта течения в некоторых случаях объединяют под общее определение – хронически прогрессирующий рассеянный склероз.

Порядка 20% пациентов сталкиваются с доброкачественной формой рассеянного склероза, течение которого характеризуется незначительным прогрессированием симптоматики после появления первичного приступа заболевания либо и вовсе отсутствием прогрессирования. Это позволяет пациентам в полной мере сохранять трудоспособность. Немало больных, к сожалению, сталкивается и со злокачественной формой течения заболевания, в результате чего ухудшение состояния происходит неуклонно и быстро, приводя впоследствии к выраженной инвалидизации, а иногда и к летальному исходу.

В случае появления симптоматики, актуальной для рассеянного склероза, необходимо обратиться к неврологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Рассеянный склероз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Шейный остеохондроз (совпадающих симптомов: 6 из 18)

Цервикалната остеохондроза, чија концентрација е забележана, како што може да се утврди од името, во вратот, е прилично честа патологија. Цервикалната остеохондроза, чии симптоми не можат секогаш да се сметаат единствено единствено како оваа болест, со оглед на карактеристиките на нејзината локализација и локалните процеси, често доведува до третман на специјалисти во други области, па затоа е контрадикторни овој симптом.

...
Болезнь Паркинсона (совпадающих симптомов: 5 из 18)

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

...
Энцефалопатия головного мозга (совпадающих симптомов: 5 из 18)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Паркинсонизм (совпадающих симптомов: 5 из 18)

Паркинсонизмот е група на невролошки симптоми кои можат да се манифестираат во различни болести. Најчесто овој синдром се јавува кај Паркинсонова болест. Оваа болест се карактеризира како хроничен тип на прогресивна слабост на мозокот. Патологијата е означена со таков термин, како што првпат го опиша Ј. Паркинсон. Лекарот ги изнел заедничките симптоми и кажал како да се справи со патологијата.

...
Астроцитома (совпадающих симптомов: 5 из 18)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализация внутримозговой опухоли может быть самой разной – от одного полушария до поражения только ствола головного мозга, зрительного нерва и так далее.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .