Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Медулобластома: Симптоми и третман

Медулобластом - главни симптоми:

 • Главоболка
 • Грчеви
 • Гадење
 • Повраќање
 • Раздразливост
 • Голтање нарушување
 • Возбуда
 • Општо оштетување
 • Респираторна инсуфициенција
 • Волшебна прошетка
 • Неволни осцилации на очите
 • Парализа на екстремитетите
 • Губење на ориентација во вселената
 • Нарушување на временската ориентација
 • Намалена сензитивност на екстремитетите
 • Церебеларна одење
 • Честите повреди
 • Човекот не се препознава

Медулобластом е тумор на рак кој се состои од медулобласти, кои во повеќето случаи се локализирани во малиот мозок, но неговото формирање во други делови на мозокот не е исклучено. Механизмите и причините за оваа патологија во моментов не се целосно разбрани, но клиничарите идентификуваа неколку предиспонирачки фактори, вклучувајќи ги детството и машките.

Клиничката слика на болеста ќе се разликува во зависност од областа на формирање на туморот и сериозноста на церебралниот синдром. Дијагнозата се базира на физички преглед и податоци за лабораториски и инструментални испитувања на пациентот. Третманот се базира на хируршка ексцизија на неоплазмата и хемотерапијата.

Етиологија

До денес, патогенезата и главните причини за развојот на оваа болест остануваат непознати. Лекарите имаат информации само за предиспонирачките фактори за формирање на медулобластом кај деца и возрасни. Тие вклучуваат:

 • детска возраст од пет до десет години. Кај лицата од постарата категорија, болеста се дијагностицира од дваесет до четириесет години;
 • машкиот пол - тоа е утврдено од страна на лекарите дека таквата патологија најчесто се открива кај мажите и кај момчињата отколку кај жените и девојчињата;
 • продолжен ефект врз телото на јонизирачко зрачење;
 • изложеност на канцерогени состојки содржани во храната, хемикалии за домаќинство, како и во бои и лакови;
 • текот на некои вирусни инфекции кои можат да го оштетат геномот на клетките, на пример, цитомегаловирус , инфективна мононуклеоза и ХПВ ;
 • генетска предиспозиција;
 • присуството на одредени синдроми, особено Rubinstein-Teibi, Turco, Gorlin и син nevus-ов синдром.

Главната разлика на таквата малигна неоплазма од другите е тоа што многу брзо доведува до формирање на метастази кои влијаат на патеките на цереброспиналната течност, наспроти позадината на која се нарушува циркулацијата на цереброспиналната течност. Ова подразбира зголемување на веројатноста за развој на компликации кои влијаат на стапката на преживување.

Класификација

Во зависност од местото на локализација, малигниот тумор е поделен на:

 • церебеларен медулобластом - е најчестата област на формирање на тумор и се дијагностицира кај 80% од пациентите;
 • церебрални хемисфери на медулобластом - може да се детектираат кај дете над шест години.

Според хистолошката структура, постојат следниве видови на рак:

 • класичен недиференциран медулобластом;
 • медулома миобластома;
 • медулобластом, кој се состои од мускулни влакна;
 • образование со глијална или невронска диференцијација;
 • меланотичен тумор - вклучува невроепителијални клетки, кои, пак, се состојат од меланин;
 • дезмопластичен медулобластом;
 • липоматозна формација - е таква, ако има масни клетки. Овој вид неоплазма има најповолна прогноза.

Класификација врз основа на фактот дека волуменот на туморот, присуството или отсуството на метастази, како и нивото на инфилтрација помага да се утврди стапката на преживување кај секој пациент со слична дијагноза.

Симптоматологија

Медулобластомот на мозокот има голем број на клинички манифестации, кои ќе се разликуваат во зависност од фокусот на образованието.

Ако туморот е локализиран во малиот мозок, што се случува најчесто, тогаш лицето ќе развие церебеларна атаксија, која ги има следните клинички знаци:

 • "Церебеларното одѕив" е состојба во која пациентот се обидува да не ја изгуби рамнотежата, поради што тој шета со нозете широк и ги балансира рацете;
 • несигурноста на одењето - како да "фрла" лице од земја во друга;
 • изложеност на чести повреди - ова се должи на фактот дека пациентот често паѓа, особено при вртење;
 • прекршување на процесот на голтање;
 • респираторен дистрес - овој симптом укажува на тоа дека туморот се шири до мозочното стебло;
 • спонтани несакани движења на очите, чија фреквенција може да достигне неколку стотици во минута;
 • парализа и намалена чувствителност на екстремитетите - укажува на тоа дека 'рбетниот мозок е вклучен во патолошкиот процес.

Медулобластомот на една од хемисферите на мозокот е изразен во такви манифестации:

 • психомоторна агитација;
 • прекумерна раздразливост;
 • прекршување на ориентацијата во просторот и времето;
 • конвулзивни напади;
 • човекот не се препознава;
 • гадење, што често резултира со повраќање;
 • интензивни главоболки кои се појавуваат наутро.

Појавата на метастази значително ја влошува состојбата на лицето. Ова се должи на една од карактеристиките што ја разликува медулобластомот од други неоплазми во мозокот.

Идејата е дека често примарни тумори не метастазираат надвор од централниот нервен систем, но медулобластомот може да метастазира на такви внатрешни органи:

 • црниот дроб;
 • белите дробови;
 • коски.

Ова се јавува кај приближно 5% од сите случаи на откривање на таква неоплазма. Во зависност од тоа која област е погодена од метастази, дополнителни симптоми ќе се разликуваат. На пример, жолтицата и болката во областа под десните ребра укажуваат на вмешаност во заболување на црниот дроб, ако белите дробови се повредени, болката ќе се забележи во градната коска.

Треба да се напомене дека сериозноста на болеста, исто така, зависи од возраста на пациентот - помладо дете, толку е поголема малигнитетот на туморот. Ова се должи на фактот што мозочното стебло е многу побрзо вклучено во патолошкиот процес отколку кај возрасните.

Дијагностика

Воспоставувањето на точна дијагноза се врши од страна на невролог врз основа на прикажаните знаци на клиничката слика и податоци за лабораториски и инструментални студии.

Сепак, вреди да се напомене дека дијагнозата на таква болест кај дете е многу потешка. Ова се должи на такви фактори:

 • карактеристики на структурата на черепот кај децата;
 • зголемен обем на интракранијална кутија;
 • пластичност на мозок;
 • еластичност на регионалните крвни садови.

И покрај ова, првата фаза на дијагностички мерки треба да вклучи:

 • студија од страна на лекарот за историјата на пациентот и историја на животот на пациентот - честопати таквата мерка го покажува најкарактеристичниот етиолошки фактор;
 • внимателно физичко испитување на пациентот - да се бараат карактеристични знаци кои може да укажат на локализација на туморот;
 • детален преглед на пациентот или неговото семејство - за првпат да го дознае почетокот на симптомите и степенот на интензитетот на нивната тежина. Ова ќе му овозможи на лекарот да го разбере степенот на сериозноста на болеста.

Меѓу лабораториските студии вреди да се потенцира:

 • клиничка анализа и биохемија во крвта;
 • уринализа;
 • откривање на маркери за рак во крвта.

Најинформирачките дијагностички методи, особено кај децата, се:

 • невросонографија - постапката се применува кај бебиња со незабранети фонтанели;
 • КТ и МРИ - да се идентификува точната локација и обемот на туморот, како и да се процени степенот на инфилтрација;
 • ПЕТ - ова испитување дава информации за бројот на метастази и ви овозможува да ги идентификувате и најмалите структурни промени во мозокот;
 • биопсија - да се утврди текот на патолошкиот процес и поставување на конечна дијагноза.
Дијагноза на медулобластом

Покрај тоа, ќе бидат потребни консултации и испитување на офталмолог и неврохирург.

Третман

Основата на третманот на болеста е:

 • хируршка ексцизија на малигна формација - ако пациентот е во задоволителна состојба, тогаш хирурзите вршат целосна ексцизија на туморот;
 • хемотерапија - пропишана по третман со медицинска интервенција или радиотерапија;
 • радиотерапија - по операцијата, неопходни се ниски дози на зрачење, но со нецелосно исфрлање на туморот, како и во присуство на метастази, се индицирани високи дози. Слични тактики за третман се забранети за пациенти под три години возраст;
 • Радијациона терапија - е неопходно за да се намали големината на туморот, што ќе ја олесни работата.

Најновиот метод за елиминирање на малигното образование беше предложен од американските научници. Иновацијата се состои во употреба на вирусот на мали сипаници , кој претходно бил подложен на генетски модификации, во комплексен третман. Експериментите на лабораториски мали глодари потврдуваат дека ваквата вакцина може да ги убие патолошките клетки на медулобластом за само четири дена.

Во постоперативниот период, пациентите треба да ја набљудуваат штетната исхрана, чиј основните правила вклучуваат:

 • чести, но фракционо внесување на храна;
 • одбивање на присилно хранење;
 • збогатување на менито со цитрус;
 • обрнувајќи внимание на преференциите на вкусот на пациентот, што може да се промени по третманот.

Покрај тоа, постојат популарни рецепти кои помагаат да се нормализира состојбата на пациентот по операцијата. Најефективните се сметаат за:

 • сок од алое;
 • суви кајсии врз основа на суви кајсии;
 • ореви и лимон;
 • смокви и мед;
 • коприва и бела имела;
 • киселица и копра;
 • tansy и celandine.

Друг составен дел на комплексната терапија е рехабилитација на пациентот, кој се развива индивидуално за секој пациент.

Компликации

Најчеста компликација на медулобластомот е хидроцефалус , состојба која се карактеризира со акумулација на течност во мозокот (капка).

Формирањето на таков ефект се случува во позадина дека растечкиот тумор го отежнува и на крајот го блокира одливот на алкохол.

Клиничките манифестации на хидроцефалусот се:

 • постојани главоболки;
 • страбизам ;
 • гадење;
 • редовно овенати на главата;
 • нистагмус (движење на очите со високи фреквенции);
 • поместување на очното јаболко;
 • зголемување на обемот на черепот - оваа функција најчесто се забележува кај децата.

Превенција и прогноза

На позадината на фактот дека механизмот и причините за формирање на медулобластом остануваат непознати, не постојат специфични превентивни мерки кои го спречуваат развојот на таквата болест.

Жените за време на бременоста се охрабруваат да одржуваат здрав начин на живот и да земаат витамини. Возрасните се најдобри за да се избегне изложеност на телото.

Не е можно да се утврди недвосмислената прогноза на болеста. Смртноста по операцијата е околу 5%, а петгодишно преживување се забележува кај 20-30% од сите случаи на дијагностицирање на таква болест.

Петгодишната стапка на преживување кај момчињата е повеќе од 20%, а кај девојчињата - 10%.

Најнеповолна е прогнозата за оние пациенти кои се соочуваат со таков проблем како рецедив на медулобластом по неговата хируршка ексцизија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Медулобластом и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Глиом на мозокот (појавување симптоми: 6 од 18)

Глиомот на мозокот е неоплазма формирана од различни глиа клетки, што пак е ткиво кое ги покрива невроните и обезбедува нивно соодветно функционирање. Механизмот на развој и предиспонирачките фактори кои доведуваат до формирање на таква неоплазма остануваат потполно непознати, и покрај развојот на неврохируршките технологии.

...
Менингоенцефалитис (појавување симптоми: 5 од 18)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...
Сончев удар (појавување симптоми: 5 од 18)

Сонцето и топлотен удар се услови кои, кога се развиваат, веднаш треба да почнат да им помагаат на жртвата, бидејќи постои директна закана за неговиот живот. Овие состојби најчесто се случуваат во пролетно-летниот период, кога активноста на сонцето се зголемува неколку пати. Многу луѓе тврдат дека сончевиот удар и топлотниот удар се едно и исто, но тие не се. Тие имаат некои разлики.

...
Еклампсија (појавување симптоми: 5 од 18)

Еклампсија е компликација на бременоста, во која крвниот притисок се зголемува нагло и неочекувано (тешко е да се врати во нормала). Исто така, жената има висока содржина на протеини во урината и тешко оток на екстремитетите. Постојат два начини за излез од оваа состојба - повлекување на симптомите или кома. Оваа патолошка состојба може да му наштети на здравјето на не само на бремената мајка, туку и на нероденото бебе.

...
Менингитис кај деца (појавување симптоми: 5 од 18)

Менингитисот е тешка патолошка состојба која се карактеризира со оток на мозокот и оштетување на менингите. Најчест е менингитисот кај децата поради анатомските и физиолошките карактеристики на телото и неформалниот имунитет. Мембраните на мозокот и 'рбетниот мозок се подложени на воспаление, но самите клетки на мозокот не се вклучени во процесот. Болеста се карактеризира со тешки симптоми, и ако третманот не се започне навремено, болеста може да предизвика сериозни компликации, претставувајќи закана за животот на детето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .