Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синкопа: Симптоми и третман

Синкопа - главните симптоми:

Синкопа не е ништо друго освен невеста која е краткотрајна и е реверзибилна состојба. За време на губење на свеста во телото се случуваат одредени промени, имено, мускулниот тон, функционирањето на кардиоваскуларните и респираторните системи се нарушени.

Главната причина за развој на оваа состојба е недоволниот проток на крв во мозокот. Сепак, постојат голем број на предиспонирачки фактори, почнувајќи од силен емотивен стрес и завршувајќи со текот на болеста.

Ваквото нарушување има карактеристични симптоми, вклучувајќи ја и сериозна вртоглавица, заматен вид, недостаток на воздух, понекогаш конвулзии и губење на самата свест. Поради оваа причина, искусен специјалист нема да има проблеми со цел да направи точна дијагноза. Сите лабораториски и инструментални дијагностички методи ќе бидат насочени кон идентификување на етиолошкиот фактор.

Тактиката на лекување ќе се разликува во зависност од изворот на краткотрајно оштетување на свеста.

Во меѓународната класификација на болести, ваквата болест има свое значење - МКБ код 10 - Р55.

Етиологија

Основниот извор на развој на синкопата е промената во тонот на крвните садови кои го хранат мозокот, што предизвикува недоволен проток на крв во овој орган. Но, сличен процес може да се формира наспроти позадината на голем број фактори. Така, нападите на губење на свеста се јавуваат поради следните причини:

 • VSD - оваа болест се карактеризира со фактот дека човечкото тело не е прилагодено на промените на животната средина, на пример, на промени во температурата или атмосферскиот притисок;
 • ортостатски колапс е состојба која се јавува како резултат на ненадејна промена на положбата на телото, особено за време на остриот пораст од хоризонтална или седечка положба. Провокатор за ова може да биде неселективно земање одредени лекови, имено, да го намали крвниот притисок. Во ретки случаи, се манифестира во совршено здрава личност;
 • интензивна емоционална оптовареност - во повеќето случаи, силниот страв е проследен со слабост. Токму овој фактор најчесто служи како извор на фактот дека синкопалните состојби се развиваат кај децата;
 • остар пад на крвниот притисок;
 • низок крвен шеќер - оваа супстанца е главен извор на енергија на мозокот;
 • намалување на срцевиот минутен волумен, кој се јавува во случаи на тешки аритмии и брадикардија , но често се јавува кај миокарден инфаркт ;
 • тешко труење на лице со хемиски или токсични супстанции;
 • намалена содржина на кислород во воздухот кој го дише човекот;
 • висок барометарски притисок;
 • присуство на анемија ;
 • силна болка ;
 • широк спектар на лезии на респираторниот систем и патологии на кардиоваскуларниот систем;
 • продолжено прегревање на телото;
 • губење на големи количини на крв.

Во некои случаи, откривањето на изворот на несвестица не е можно.

Причини за синкопа

Вреди да се напомене дека секој втор човек се соочува со оваа состојба барем еднаш во својот живот. Клиничарите забележуваат дека синкопата често се јавува кај луѓе во возрасната група од десет до триесет години, но честотата на синкопа се зголемува со возраста.

Класификација

Во зависност од тоа што предизвика синкопалната состојба, таа е поделена на:

 • неврогени или вазогагални, поврзани со нарушена нервна регулација;
 • соматогени - се развива на позадината на оштетувањето на другите внатрешни органи и системи, а не поради патологиите на мозокот;
 • Екстремна - се карактеризира со влијанието на екстремните услови на животната средина врз една личност;
 • хипервентилација - овој вид губење на свеста има неколку форми. Првиот е хипокапник, кој е предизвикан од спазмот на церебралните крвни садови, вториот е од природата на вазодепресорот, кој е формиран како резултат на слабо проветрени простории и високи температури;
 • синокаротид - ваквата синкопа е поврзана со промена на срцевата фрекфенција;
 • кашлица - врз основа на името, се манифестира за време на силна кашлица, која може да придружува голем број на болести, особено респираторниот систем;
 • голтање - нарушена свест се забележува директно во текот на процесот на голтање, што е предизвикано од иритација на влакната на вагусниот нервен систем;
 • nykturicheskie - губење на свеста се случува за време или по мокрење, како и забележани во текот на ноќта кога се обидуваат да излезат од кревет;
 • хистерична;
 • нејасна етиологија.
Механизмот на развој на синкопа

Некои од горенаведените видови на синкопа имаат своја класификација. На пример, неурогени отоци се:

 • емотиоген;
 • маладаптивни;
 • дисцрикулаторна.

Видови на соматогена синкопа:

 • анемична;
 • хипогликемичен;
 • респираторен;
 • ситуациона;
 • кардиогена синкопа.

Екстремните несвестички состојби се поделени на:

 • хипоксичен;
 • хиповолемичен;
 • интоксикација;
 • хипербаричен;
 • токсични;
 • лековити.

Во случај на нејасна природа на синкопа, точната дијагноза може да се направи со елиминирање на сите етиолошки фактори.

Симптоматологија

Клиничките манифестации на несвестица одат низ неколку фази на развој:

 • продромална фаза на која се изразуваат знаци на губење на свеста;
 • директно блед ;
 • состојба по синкопа.

Интензитетот на манифестацијата и времетраењето на секоја фаза зависи од неколку фактори - причината и патогенезата на синкопата.

Продромалната фаза може да трае од неколку секунди до десет минути и се развива како резултат на влијанието на предизвикувачкиот фактор. Во текот на овој период, можат да се појават следните симптоми:

 • изречена вртоглавица;
 • појавата на "goosebumps" пред очите;
 • заматени визуелни слики;
 • слабост;
 • ѕвонење или тинитус;
 • бледило на кожата на лицето, кое се заменува со црвенило;
 • зголемено потење;
 • гадење;
 • проширени ученици;
 • недостаток на воздух.

Треба да се напомене дека ако за време на таквиот временски период едно лице има време да легне или барем да ја навали главата, тогаш губењето на свеста не може да се случи, во спротивно ќе се зголемат гореспоменатите симптоми, што ќе резултира со несвестица и паѓање.

Симптоми кои претходат на ненадејна синкопа

Синкопата често не надминува триесет минути, но во повеќето случаи трае околу три минути. Понекогаш самиот напад може да биде проследен со симптом како што се конвулзивни напади.

За време на периодот на опоравување по синкопата, се изразуваат следниве знаци:

 • поспаност и замор;
 • намалување на крвниот притисок;
 • несигурност при движење;
 • мала вртоглавица;
 • сувост во устата;
 • обилна пот.

Вреди да се одбележи дека речиси сите лица кои претрпеле губење на свеста јасно се сеќаваат на сè што им се случило пред несвестица.

Горенаведените клинички манифестации се сметаат за вообичаени за сите видови на синкопа, меѓутоа некои од нив може да имаат специфични симптоми. Кога вазовагал се онесвестува во продромалниот период, симптомите се изразени во:

 • гадење;
 • тешка абдоминална болка;
 • мускулна слабост;
 • бледило;
 • филиформен пулс, со нормална пумпа на срцето.

По синкопа, слабост доаѓа на прво место. Од моментот кога претходниците се појавуваат до целосно закрепнување, потребно е максимален час.

Снежните состојби на кардиогенска природа се карактеризираат со фактот дека симптомите на прекурзорите се целосно отсутни и по губењето на свеста се изразени:

 • неможноста да се одреди пулсот и отчукувањето на срцето;
 • бледа или синкаста кожа.

Кога ќе се појават првите клинички манифестации, многу е важно да се обезбедат правила за прва помош, вклучувајќи:

 • обезбедување на проток на свеж воздух во просторијата каде што се наоѓа жртвата;
 • обидете се да го фатите лицето што паѓа за да избегнете повреди;
 • да го положи пациентот надолу така што главата е под нивото на целото тело, а долниот дел на екстремитетите најдобро се подига;
 • прскајте го лицето со ледена вода;
 • ако е можно, внесете го растворот за глукоза или дајте нешто за да јадете слатко.

Дијагностика

За да се идентификуваат етиолошките фактори, синкопата може само со помош на лабораториски и инструментални испитувања. Сепак, пред да бидат препишани од клиничарот, треба:

 • да ги разјасни жалбите на пациентот;
 • да ја проучуваат историјата на болеста и да се запознаат со историјата на животот на пациентот - понекогаш тоа може директно да укаже на причините за несвестица;
 • спроведе објективна инспекција.

Примарниот преглед може да го спроведе терапевт, невролог или педијатар (ако пациентот е дете). После тоа, можеби ќе треба да се консултирате со специјалисти од други области на медицината.

Лабораториските тестови вклучуваат:

 • клиничка анализа на крв и урина;
 • проучување на составот на гасот во крвта;
 • крвна биохемија;
 • тест за толеранција на гликоза.

Сепак, дијагнозата се базира на инструментални испитувања на пациентот, вклучувајќи:

 • ЕКГ и ЕЕГ;
 • Ултразвук и РЕГ;
 • EchoCG и USDG;
 • фонокардиографија;
 • Фонокардиографија
 • дневно следење на крвниот притисок и ЕКГ;
 • МСКТ и МНР на мозокот;
 • рбетна радиографија;
 • дуплекс скенирање.

При утврдувањето на точната дијагноза не е последното место зафатено со таква постапка како пасивен ортостатски тест.

Третман

Синкопската терапија е индивидуална и директно зависи од етиолошкиот фактор. Честопати, употребата на лекови во интерактивниот период. Така, третманот на синкопалните состојби ќе се состои во земање на неколку од следниве лекови:

 • Nootropics - за подобрување на исхраната на мозокот;
 • адаптерите - за нормализирање на адаптацијата кон условите на животната средина;
 • венетоник - да се врати тонот на вените;
 • ваголити;
 • инхибитори на земање на серотонин;
 • седативи;
 • антиконвулзиви;
 • витамински комплекси.

Освен тоа, третманот на таквата повреда мора нужно да вклучува мерки за елиминирање на причинските или поврзаните патологии.

Компликации

Синкопалните услови може да доведат до:

 • повреди на главата или други делови од телото за време на падот;
 • намалување на работната активност и квалитетот на животот со често повторено несвестица;
 • тешкотии во наставата на децата, но само под услов на чести синкопални состојби.

Превенција

Меѓу превентивните мерки, може да се идентификува предупредувачка синкопа:

 • здрав начин на живот;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • умерено вежбање;
 • навремено откривање и лекување на оние заболувања кои можат да доведат до несвестица;
 • избегнување на нервни и емоционални пренапони;
 • редовен целосен медицински преглед.

Често, прогнозата на самата санкопа е поволна, но се карактеризира со тоа што болеста или факторот му служат на својот изглед.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синкопа и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: терапевт , педијатар , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Вертебро-базиларна инсуфициенција (појавување симптоми: 6 од 12)

Вертебро-базиларна инсуфициенција (вертебробсаларен синдром) - абнормалности во мозокот поради слабо снабдување со крв во вертебралните и базиларните артерии. Последната голема во мозокот. Поради можно стеснување на крвните садови, мозокот нема доволно кислород, што доведува до нарушувања во централниот нервен систем.

...
Есенцијална хипертензија (појавување на симптоми: 6 од 12)

Есенцијалната хипертензија е патолошки процес кој се карактеризира со хронично зголемување на крвниот притисок. Треба да се напомене дека со оваа болест, истовремено зголемување на систолниот и дијастолниот индекс е можно.

...
Миокарден инфаркт (симптоми на појавување: 5 од 12)

Смртта на дел од срцевиот мускул што води до формирање на коронарна артериска тромбоза се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

...
Невритис на аудитивниот нерв (појавување симптоми: 5 од 12)

Неуритисот на аудитивниот нерв е болест на нервниот систем, што се карактеризира со манифестација на воспалителниот процес во нервот, кој обезбедува слуховна функција. Во медицинската литература, оваа болест се нарекува и "кохлеарен неврит". Вообичаено, оваа патологија се дијагностицира кај постари лица постари од 50 години (почесто во посилниот пол). Таквите луѓе ретко бараат помош од квалификуван специјалист, со оглед на намалувањето на аудитивната функција како нормален процес кој го придружува стареењето на телото.

...
Отитис кај деца (појавување на симптоми: 5 од 12)

Отитис кај дете се смета за најчеста патологија кај оваа возрасна група, која влијае на сите структури на аудитивниот канал. Експертите од областа на педијатриската отоларингологија велат дека до возраст од 7 години, околу 95% од децата страдаат од оваа болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
педијатар зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .