Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Афазија: Симптоми и третман

Афазија - главните симптоми:

 • Нарушување на концентрацијата
 • Ниво на тешкотија во препознавањето на говор
 • Прекршување на писмо
 • Тешкотии со изградбата на реченици
 • Разлом на говорот
 • Тешкотии во означувањето на предметите
 • Недоразбирање на значењето на изговорените зборови
 • Нарушувања на читањето
 • Неприроден говор
 • Замена на некои звуци со други
 • Остро префрлување од еден збор во друг

Афазијата е патолошки процес во кој постои целосна или делумна загуба на способноста да се зборува. Во исто време, пациентот не може самостојно да ги изрази своите мисли со зборови и да го разбере говорот што му е упатен на него. Афазија се јавува кога церебралниот кортекс е засегнат. Во најсложените форми на развој на овој патолошки процес, клиничката слика е надополнета со психијатриски нарушувања и влошување на функционирањето на мускулно-скелетниот систем. Третманот е комплексен. Потребна е консултација со невролог, психотерапевт и логопед.

Етиологија

Етиолошките фактори кои можат да предизвикаат развој на оваа болест треба да вклучуваат:

Покрај тоа, факторите на ризик за развој на оваа болест треба да се издвојат одделно:

Исто така се изложени на ризик и постарите лица.

Класификација

Во зависност од етиолошкиот фактор и патогенезата на оваа болест, се разликуваат следниве видови афазија:

 • сензорна афазија или Верникева афазија;
 • амнестична афазија;
 • сензомоторна афазија;
 • семантички;
 • динамичен;
 • аферентна моторна афазија.
Видови на афазија, во зависност од локацијата на лезиите на големите хемисфери

Според тежината на болеста, овие форми на афазија се разликуваат:

 • вкупната афазија е целосно нарушување на говорот на пациентот;
 • делумно - делумно е забележана способноста да ги изразат своите мисли и разговор.

Треба да се забележи дека покрај општата клиничка слика, оваа болест ќе биде надополнета со специфични знаци чија природа ќе зависи од формата на болеста.

Симптоматологија

Првиот и најточен знак за развој на амнестични и други форми на афазија е нарушување на функцијата на говорот. Дополнителната клиничка слика ќе зависи од локацијата на патологијата.

Сензорната афазија се карактеризира со следниве симптоми:

 • пациентот го слуша говорот на друго лице како неразбирлив проток на звуци;
 • лицето не го разбира значењето на изговорените зборови;
 • тешко е пациентот да се концентрира на своето внимание;
 • самиот пациент не може да го доживее дефектот.

Кај амнестичната афазија, може да се забележат следните клинички знаци:

 • тешкотии во назначувањето на предметите - пациентот го знае своето име, но не може да изрази со зборови;
 • можност за адекватно спроведување дијалог;
 • повремено има потешкотии да изгради казна.

Кај динамична афазија, пациентот има целосен прекин на говорот, иако се одржува јасноста на свеста и соодветната перцепција на другите.

Афазија Брока се карактеризира со следниве симптоми:

 • пациентот зборува неприродно;
 • заменува еден звук со други;
 • за време на разговор драматично може да се префрли од еден збор во друг;
 • изречени брутални прекршувања на читањето и пишувањето.

Со семантичка форма на афазија, пациентот практично не ги перцепира логично-граматичките конструкции, не може да ги изгради самостојно. Во некои случаи, едно лице едноставно не може да ги доживува зборовите.

Ако имате симптоми опишани погоре, веднаш треба да побарате лекарска помош и да не се лекувате само со себе.

Дијагностика

Точна дијагноза и определување на точниот курс на третман може да бара консултација со невролог , логопед и психотерапевт . Дијагностичката програма може да го содржи следново:

 • објективен преглед, собирање анамнеза и појаснување на приговорите, време на почетокот на клиничката слика;
 • невролошки преглед на пациентот;
 • електроенцефалографија;
 • КТ скенирање на мозокот;
 • магнетна резонанца.

Покрај тоа, може да се спроведе психодијагностика, испитување од логопед за да се процени функцијата на говорот.

Врз основа на резултатите од испитувањата, се прави конечна дијагноза и се пропишува точниот курс на лекување.

Третман

Основата на третманот на амнезичната афазија и другите форми на оваа болест е елиминацијата на главната болест, против која се развива афазијата. Треба да се напомене дека конзервативните терапии не се секогаш ефикасни, па затоа може да биде потребна хируршка интервенција.

Општо земено, третманот на оваа болест може да го вклучува следново:

 • хируршко отстранување на формирањето тумор во мозокот;
 • земање антиконвулзиви ако епилепсијата предизвика болест;
 • стабилизирање на крвниот притисок итн.

Што се однесува до психотропни лекови, тие се препишуваат само во случај на вонредна состојба. Режимот и времетраењето на приемот на таквите фондови е назначен строго од страна на лекарот што посетува.

Обнова на говор во афазија се изведува за време на часовите со логопед. Програмата за вежбање е насликана на индивидуална основа, и во голема мера ќе зависи од формата и степенот на развој на болеста. Сепак, треба да се разбере дека ефективноста на овој тип на терапија во голема мера ќе зависи од враќањето на функциите на мозокот.

Покрај текот на лекувањето што го пропишал лекарот, постојат и општи препораки:

 • стимулирање на писмен и устен говор, само-читање;
 • пациентот мора да биде заштитен од стрес, нервна напнатост, негативна психо-емоционална состојба;
 • третманот најдобро се прави дома, во позната средина;
 • колку често пациентот не може самостојно да ги изрази своите мисли и потреби, поддршката од блиските е важна;
 • дневни прошетки на свеж воздух;
 • социјална адаптација на пациентот.

Треба да се разбере дека таквите пациенти може да бараат постојан надзор, особено ако се стари лица.

Прогноза

Прогнозата на оваа болест ќе зависи од етиологијата и обликот на болеста. Треба да се разбере дека заздравувањето на говорот може да потрае неколку месеци или неколку години.

Превенција

Не постојат фокусирани препораки, бидејќи повеќето од етиолошките фактори не можат да се спречат. Можно е да се намали ризикот од развивање на таква болест ако водите правилен животен стил и го следите вашето физиолошко и психолошко здравје. На првите алармантни симптоми треба да се консултирате со лекар.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Афазија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психотерапевт , логопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Задоцнет психовербален развој (појавување симптоми: 3 од 11)

Одложен психовербален развој - болест која се карактеризира со кршење на стапката на ментален развој на детето. Во повеќето случаи, оваа болест е предизвикана од девијации во развојот на нервниот систем, особено во мозокот. Вториот може да се должи на голем број етиолошки фактори, а не исклучок и погрешен животен стил на родителите. Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија (МКБ-10), оваа патологија е доделена на шифрата Ф80. Дали е можно целосно да се излечи оваа болест, може само да му се каже на лекарот по испитувањето на пациентот. Колку побрзо ќе се дијагностицира ова нарушување, толку е поголема шансата детето да се опорави.

...
Генерален говор неразвиеност (појавување симптоми: 2 од 11)

Општа говорна неразвиеност - е цел комплекс на симптоми, во кој постои нарушување на сите аспекти и аспекти на говорниот систем, без никаков исклучок. Ова значи дека нарушувањата ќе бидат забележани и од лексичката, така и од фонетската и граматичката страна.

...
Ринолалии (појавување симптоми: 2 од 11)

Rhinolalia е патологија во која изговорот на звуците и говорот воопшто е нарушен и искривен. Ова е прилично ретко нарушување кое се дијагностицира кај 1-2 деца на 1000. Овој вид дефект на говорот може да биде или вроден или стекнат, па затоа предиспонирачките фактори на развој исто така ќе се разликуваат.

...
Губење на слухот кај деца (појавување симптоми: 2 од 11)

Губење на слухот кај деца е состојба во која се забележува постојана или прогресивна губење на слухот. Патологијата може да се дијагностицира кај дете од било која возраст, покрај тоа што се наоѓа дури и кај новороденчињата. Денес постојат голем број на предиспонирачки фактори што доведуваат до влошување на перцепцијата на звуците. Сите од нив се поделени во неколку големи групи и го одредуваат текот на болеста.

...
Брадикардија (појавување симптоми: 1 од 11)

Брадикардијата е вид на патологија во која синусниот ритам е контролиран, контролиран од синусниот јазол, односно непосредниот "возач" на ритамот. Брадикардија, чии симптоми се состојат од намалување на срцевиот ритам (во рамките на 30-50 отчукувања / мин), се дефинира како синусна брадикардија со намален автоматизам во синусниот јазол.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .