Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Шизоафективно нарушување: симптоми и третман

Шизоафективно пореметување - главни симптоми:

Шизоафективно нарушување е психијатриско нарушување кое ја комбинира клиничката слика на две нарушувања, шизофренија и афективно нарушување. Во повеќето случаи, прогнозата е поволна и целосна наплата е можна. Третманот може да пропише лекар само по сеопфатен преглед. Точната етиолошка слика за оваа болест сè уште не е утврдена. Нема ограничувања за возраста и полот (исклучени само кај деца), но почесто се дијагностицира кај жените на работоспособна возраст.

Етиологија

Точната причина за ова нарушување не е идентификувана, но лекарите ги идентификуваат следните предиспонирачки фактори за развој на оваа психијатриска болест:

 • генетска предиспозиција - ако роднините имаат такви болести во семејството, тогаш сосема е можно тие да се манифестираат и во една генерација;
 • психо-емоционална средина - чести стресови и силно искуство може да предизвикаат развој на болеста;
 • хронична депресија ;
 • претходно претрпе силни емотивни превирања;
 • незадоволство од личниот живот;
 • употреба на супстанции;
 • алкохолизам, зависност од дрога.

Треба да се напомене дека во многу случаи болеста може да биде речиси асимптоматска за долго време, па затоа често се дијагностицира веќе во напредна фаза.

Класификација

Постојат неколку видови на ова нарушување, врз основа на моменталната клиничка слика:

 • тип F 25.0 - шизоафективно нарушување на маничен тип, болеста има лоша прогноза, третманот се спроведува само во болница, бидејќи пациентот е социјално опасен;
 • тип F 25.1 - шизоафективно пореметување, депресивен тип, симптоми слични на блага или продолжена депресија;
 • тип F 25.2 - шизоафективно нарушување на мешан тип, што се манифестира со мешана шизофренија и афективна психоза . Третманот може да се одвива на амбулантско ниво, често прогнозата е поволна;
 • тип F 25.8 - други шизоафективни нарушувања;
 • Тип F 25.9 - шизоафективно нарушување на неодредена етиологија.

Од природата на развојот на болеста, постојат такви форми:

 • доминантен тип;
 • непосредно напад нарушување;
 • фаза на ремисија.

Во повеќето случаи, шизоафективната состојба трае околу 7-8 месеци.

Се утврди што точно тип на болест кај пациент, може само психијатар, по соодветно испитување.

Симптоматологија

Во почетната фаза на развој, болеста може да се појави во латентна форма, симптомите може да бидат речиси целосно отсутни. Како што процесот се влошува или ефектите од негативните психијатриски фактори стануваат поинтензивни, клиничката слика може да се манифестира во форма на следните симптоми:

 • нарушување на циклусот на спиење - пациентот може да биде поспано во текот на денот и ноќ на несоница;
 • промени на расположението;
 • периоди на агресивност кои можат да се претворат во нервен слом;
 • главоболки без очигледна причина;
 • губење на тежината со влошување на апетитот;
 • мрзливост, потполна рамнодушност кон сè што се случува, особено оние работи кои претходно го предизвикале интересот на пациентот;
 • зголемен физички и ментален замор, дури и при минимален напор;
 • се развива комплекс на инфериорност, пациентот не ја гледа точката на живеење;
 • манифестирачки суицидни тенденции;
 • влошување на когнитивните способности, неможност да се концентрира на специфичен процес;
 • нелогично однесување;
 • оштетување на говорот - пациентот може да "проголта" поединечни букви, па дури и цели зборови;
 • слушни халуцинации - едно лице може да "чуе" глас што му укажува на нешто, коментари за тоа што се случува;
 • прекумерна сексуална желба, која стекнува манијакално боење;
 • монотона глупост, која нема логичка поврзаност со настаните што се случуваат;
 • симптоми на класична деменција ;
 • периодично забрзување на говорот.

Треба да се сфати дека во одредени случаи, особено во периоди на егзацербација, состојбата на пациентот може да биде опасна и за себе и за другите. Затоа, гореспоменатите симптоми во никој случај не можат да се игнорираат, бидејќи тоа може да доведе до сериозни последици.

Дијагностика

Во овој случај, не се врши лабораториска и инструментална дијагностика. Исклучоците се оние случаи кога алкохолизмот или зависноста од дрога се сметаат за етиолошки фактор - се врши општ и биохемиски тест на крвта.

Дијагнозата се базира на личен преглед на пациентот од страна на психијатар, собирање на анамнеза и поминување на одредени психијатриски тестови. Треба да се напомене дека во овој случај, формулирањето на точна дијагноза е малку посложено, бидејќи клиничката слика може да индицира и други видови на психијатриски заболувања. Затоа, само-лекувањето или игнорирањето на симптомите, во овој случај, е неприфатливо.

Третман

Третманот е насочен кон стабилизирање на менталната состојба на пациентот и олеснување на нападите. Прогнозата ќе зависи од тежината на нарушувањето и неговата форма. Ако се дијагностицира манична шизоафективно нарушување или период на егзацербација на други видови на болест, хоспитализацијата е задолжителна.

Третманот на шизоафективно пореметување е комплексен, вклучува и внес на одредени лекови и психотерапија. Терапијата со лекови може да вклучува земање такви лекови:

 • антидепресиви;
 • транквилизатори;
 • антипсихотици со антипсихотична акција;
 • апчиња за спиење;
 • седативи;
 • психотропни стабилизатори.

Покрај третманот со лекови, постојат и некои општи препораки:

 • ако состојбата на пациентот дозволува, третманот треба да се врши во домот, вообичаен за него;
 • важно е да се набљудува стабилна психо-емоционална позадина;
 • треба да го заштити пациентот од стрес, емоционални шокови, нервна напнатост;
 • за време на периоди на егзацербација на болеста, опасни по живот објекти, хемикалии, лекови и слично треба да бидат исклучени од пристапната зона на пациентот.

Исто така, важно е да се разбере дека само присутниот психијатар може да го исправи или да го прекине лекувањето и психотерапијата. Автоматско менување или откажување на третманот е строго забрането, бидејќи може да доведе до развој на компликации или егзацербација на болеста. Отсуството на симптоми, во овој случај, не треба да се смета за целосно закрепнување.

Прогноза и превенција

Особено неповолна прогноза има шизоафективно нарушување на маничниот тип. Во сите други случаи, со навремен и соодветен третман, можно е целосно комплетирање или постигнување на период на стабилна ремисија.

Не постојат специфични методи на превенција, бидејќи оваа болест нема јасна етиологија. За да се намали ризикот од неговиот развој е можно, ако водите правилен животен стил, не само во физиолошкото, туку и психолошкото разбирање. На првите манифестации на горенаведената клиничка слика треба да се консултира со психијатар, а не да се само-лекува.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате шизо-афективно нарушување и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, психијатарот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 6 од 20)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 6 од 20)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Посттрауматско стресно нарушување (појавување на симптоми: 6 од 20)

Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) е ментално растројство кое се појавило на позадината на една или повратна трауматска ситуација. Причините за појава на таков синдром можат да бидат сосема различни ситуации, на пример, периодот по враќањето од војна, вест за неизлечива болест, катастрофа или повреда, како и страв за животите на саканите или пријателите.

...
Аклиматизација (појавување на симптоми: 6 од 20)

Аксимизацијата е процес на прилагодување на организмот на нови климатски и еколошки услови. Овој процес е забележан доста често кај децата по неколку дена на море. Симптомите на ова нарушување наликуваат на обичната настинка.

...
Шизофренија (појавување симптоми: 5 од 20)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .