Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пик на болеста: Симптоми и третман

Пик-ова болест - главните симптоми:

Пик-овата болест е неповратен патолошки процес кој води кон целосна атрофија на церебралниот кортекс, најчесто во фронталниот и темпоралниот лобус. Ова на крајот предизвикува деменција. На болеста обично се дијагностицира по 50-годишна возраст, меѓутоа, можни се случаи на оштетување на лица со помлада или постара возраст. Третманот, во повеќето случаи, е палијативен по природа и има за цел подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

Етиологија

Клиничарите ги идентификуваат следните етиолошки фактори за развој на оваа болест:

 • генетска предиспозиција;
 • повреди на главата;
 • тумор на мозокот ;
 • злоупотреба на алкохол или внесување на дрога;
 • неконтролирани лекови, без очигледна потреба;
 • недостаток на есенцијални витамини и минерали во телото.

Покрај тоа, треба да се забележи дека ризикот од развој на деменција кај Пик-овата болест е повисок за оние кои веќе имаат слични болести во нивната семејна историја или страдаат од хронични заразни болести со оштетување на мозокот.

Класификација

Постојат три фази на развој на Пик-овата болест, од кои секоја се карактеризира со клиничка слика и прогноза. Треба да се напомене дека развојот на болеста во последната фаза е веќе неповратен патолошки процес и често предизвикува развој на истовремена соматска болест.

Постојат такви фази на развој на болеста:

 • први или првични - постојат негативни промени во човековото однесување. Најчесто, ова е себична ориентација, раздразливост, агресија кон другите;
 • втората е прогресијата на клиничката слика на првата фаза, интелектуалните способности на лицето се влошуваат, не постои логично размислување, пациентот не може да се справи со основните хигиенски процедури;
 • длабока деменција, на лицето му треба постојана грижа.

Во последната фаза од развојот на болеста терапијата со лекови веќе нема смисла. Во овој случај, основата за подобрување на квалитетот на животот на пациентот е медицинска нега.

Симптоматологија

Треба да се забележи дека клиничката слика на Пик-овата болест подолго време јасно нема изразени симптоми. Пациентот понекогаш може да доживее оштетување на меморијата, конфузија, која се припишува на природните физиолошки промени со возраста. Како што се влошува развојот на патолошкиот процес, клиничката слика ќе биде поинтензивна.

За првата фаза на развој на болеста се карактеризира со манифестација на вакви симптоми:

 • еманципација во однесувањето, знаци на егоизам;
 • намалување на самокритиката кон нивното однесување;
 • сексуална промискуитетност;
 • епизоди на остри психо-емоционални промени, без очигледна причина;
 • оштетување на говорот - пациентот постојано може да ги повторува истите зборови или фрази;
 • мало нарушување на меморијата.

Во втората фаза на развој на болеста, клиничката слика на првата фаза е отежната и е надополнета со следните симптоми:

 • краткотрајна амнезија или упорна;
 • говорно оштетување - пациентот делумно или целосно ја губи способноста да ги искаже своите мисли со зборови, не го разбира значењето на она што му беше речено;
 • прекршување на поранешната способност за извршување на логички дејства;
 • влошување на визуелната, аудитивната и тактилната перцепција.

Во третата фаза на развој на Peak-овата болест, симптомите се отежнуваат, а сите знаци на длабока деменција се забележани. Во оваа состојба, пациентот веќе не е во можност да одговори на неговите постапки, не може самостојно да се справи со основните хигиенски процедури и не може да се одржи. Исто така, нема долгорочна меморија - човек понекогаш или постојано не ги препознава саканите.

Таквата човечка состојба бара целосна и постојана грижа за него.

Игнорирањето или само-лекувањето е, во овој случај, силно обесхрабрено. Исто така, треба да се разбере дека психо-емоционалната состојба на лице со оваа болест може да биде опасна за себе и за другите, па затоа е потребен постојан надзор, во согласност со правилата на старечкиот процес.

Дијагностика

Во присуство на горенаведената клиничка слика треба да контактира со психијатар и невролог.

Дијагнозата за сомнителна Пик-ова болест се состои од следниве мерки:

 • врз основа на физички преглед на пациентот и личен разговор, лекарот ја оценува психо-емоционалната состојба на пациентот;
 • КТ и МРИ - да се процени состојбата на мозокот;
 • електроенцефалографија.

Лабораториските тестови, во овој случај, не претставуваат никаква дијагностичка вредност. Во некои случаи, можеби ќе ви треба биохемиски тест на крвта.

Треба да се забележи дека оваа болест мора да се разликува од следното:

Врз основа на резултатите од испитувањето, лекарот може да го определи степенот на развој на патолошкиот процес и да избере најоптимална тактика на терапија за одржување.

МНР за болест на Пик

Третман

За жал, во моментот не е најдена ефикасна дрога за елиминирање на оваа болест. Во овој случај, сите медицински мерки се насочени кон подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

Терапијата со лекови може да ги вклучува следниве лекови:

 • апчиња за спиење;
 • антидепресиви;
 • антипсихотици;
 • ноотропици;
 • невропротектори.

Исто така, се одржуваат сесии за психотерапија, когнитивни обуки, арт терапија, сензорни соби и сл.

Исто така, треба да се земат предвид следниве општи упатства за грижата за пациентот:

 • постојана психолошка поддршка, па третманот најдобро се прави дома, во позната и удобна околина за лицето;
 • треба да ја следите исхраната на пациентот - треба да биде лесно, но истовремено и висококалорична, да ги содржи сите потребни витамини;
 • Секој ден, особено пред спиење, треба да одиш на свеж воздух;
 • за ноќ на пациентот треба да му се даде апчиња за спиење пропишана од лекар или седатив.

Треба да се разбере дека сите медицински препораки се насочени исклучиво кон одржување на животот на пациентот. Целосно елиминирање на болеста е невозможно.

Прогноза

Со Пикова болест, прогнозата е лоша. Просечниот животен век за оваа патологија е 8-10 години. Во завршните фази, се јавува целосен распад на лицето како личност, и се развиваат кахексијата и лудилото. Таквите пациенти треба да се грижат за секојдневна грижа, па затоа најдобро е да се спроведе третман во специјализирана клиника каде што ќе се одвива квалификуван медицински персонал.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Пикова болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Шизофренија (појавување симптоми: 3 од 13)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Потресот на мозокот (појавување симптоми: 3 од 13)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 3 од 13)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 3 од 13)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Сенилски лудило (појавување симптоми: 3 од 13)

Сенилниот маразмус (сенилна деменција) е болест поврзана со возраста која се карактеризира со влошување на когнитивните способности, пад на психоемоционалната активност и општо исцрпување на телото. Оваа болест е поподложна на луѓе кои претрпеле или имаат кардиоваскуларни заболувања, но не постојат точни причини за развојот на оваа болест. Треба да се забележи дека во повеќето случаи тоа е неповратен патолошки процес, кој најчесто се дијагностицира кај луѓе над 65 години. Исто така постои и предвремен маразмус, кој може да биде предизвикан од одредени патолошки процеси или повреди на главата, централниот нервен систем. Третманот на сенилното лудило треба да се препише само од лекар, прашањето за хоспитализација се решава поединечно.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .