Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сенил лудило: симптоми и третман

Сенилски лудило - главните симптоми:

 • Говорно оштетување
 • Плаче
 • Повреда на меморијата
 • Депресивен
 • Промена на однесување
 • Анксиозност
 • Визуелни халуцинации
 • Аудиторни халуцинации
 • Промена на психотипот на личноста
 • Повреда на логично размислување
 • Нарушување на временската ориентација
 • Влошување на ориентацијата во просторот

Сенилниот маразмус (сенилна деменција) е болест поврзана со возраста која се карактеризира со влошување на когнитивните способности, пад на психоемоционалната активност и општо исцрпување на телото. Оваа болест е поподложна на луѓе кои претрпеле или имаат кардиоваскуларни заболувања, но не постојат точни причини за развојот на оваа болест. Треба да се забележи дека во повеќето случаи тоа е неповратен патолошки процес, кој најчесто се дијагностицира кај луѓе над 65 години. Исто така постои и предвремен маразмус, кој може да биде предизвикан од одредени патолошки процеси или повреди на главата, централниот нервен систем. Третманот на сенилното лудило треба да се препише само од лекар, прашањето за хоспитализација се решава поединечно.

Етиологија

Точната причина за појавата на сенилна деменција не е идентификувана, но клиничарите идентификуваат предиспонирачки примарни и секундарни фактори за развој. Првата група го вклучува следното:

Исто така, не е исклучок и генетска предиспозиција. Средните етиолошки процеси го вклучуваат следново:

 • претходно пренесени автоимуни болести;
 • ХИВ ;
 • кардиоваскуларна патологија, вклучувајќи конгенитални;
 • онколошки процеси во мозокот;
 • лезија на централниот нервен систем;
 • тешка интоксикација , вклучувајќи и труење со алкохол;
 • атеросклероза ;
 • заразни болести;
 • повреди на главата;
 • чести стресни ситуации, постојана нервна напнатост.

Треба да се напомене дека сенилната деменција може да предизвика повеќе причини одеднаш. Треба да се разбере дека ниту еден од горенаведените провоцирачки фактори не треба да се смета како 100% подложност на развојот на сенилното лудило. Во овој случај, многу зависи од карактеристиките на организмот и историјата на човечкиот живот.

Класификација

Како што се развива патолошкиот процес, постојат три фази во развојот на сенилниот маразмус:

 • првите или почетните - интелектуалните способности се влошуваат, но лицето ги задржува основните вештини, нема проблеми со долгорочната меморија;
 • втората - интелектуални способности исчезнуваат, депресивна состојба расте, може да има проблеми со меморијата. Хигиенските вештини се одржуваат;
 • третиот е целосна лудило, пациентот не може да се грижи за себе, има проблеми со долгорочната меморија.

Во повеќето случаи, во третата фаза на развојот на сенилното лудило, се забележуваат знаци на кахексија , односно исцрпеност на телото. Во овој случај, секоја трета страна болест може да биде фатална, бидејќи имунолошкиот систем е многу слаб, а метаболните процеси во телото се нарушени.

Знаци на кахексија

Симптоматологија

Првичните знаци на сенилен маразмус, по правило, се слабо изразени и можат да се манифестираат во форма на мало влошување на меморијата, конфузија, што може да се припише на природни физиолошки промени поради возраста. Како што патолошкиот процес се влошува, може да се појават следниве симптоми на сенилен маразмус:

 • нарушувања на меморијата - во почетната фаза, пациентот може да ги заборави настаните што се случија неодамна. Како што болеста се влошува, започнуваат проблемите со долгорочната меморија;
 • промени во однесувањето и психо-личноста - пациентот се појавува карактерни црти кои претходно не биле карактеристични за него;
 • прекршување на логично размислување;
 • проблеми со ориентација во просторот и во времето;
 • нарушување на говорната функција;
 • депресија , зголемена анксиозност, плачливост, без очигледна причина;
 • визуелни и слушни халуцинации.

Ако имате такви симптоми, треба да побарате помош од лекар, во овој случај, невропсихијатрист.

Игнорирањето на овој симптом или несоодветен третман може да доведе до компликации, па дури и смрт. Затоа, потребна е комбинирана терапија. Во повеќето случаи третманот е палијативен, бидејќи овој патолошки процес е неповратен.

Дијагностика

Во присуство на горенаведената клиничка слика треба да се однесува на невропсихијатар. Како по правило, потребни се дополнителни консултации со психијатар.

Дијагностичката програма може да го содржи следново:

 • психолошки тестови;
 • електроенцефалографија;
 • Ултразвук на церебрални крвни садови;
 • КТ и МРИ на мозокот.

Треба да се забележи дека во повеќето случаи оваа болест е дијагностицирана во втората или третата фаза на развој.

Третман

Во овој случај, зборуваме само за терапија за одржување, бидејќи е невозможно целосно да се излечи болеста. Сите медицински мерки се насочени кон спречување на развојот на смртта на мозочните неврони и подобрување на квалитетот на животот на пациентот. Ако здравствената состојба дозволи, третманот може да се одвива дома. Сепак, ние мора да разбереме дека на ваквите пациенти им е потребна речиси постојана грижа и надзор.

Терапијата со лекови може да вклучува употреба на вакви лекови:

 • ноотропни (во почетните фази на развојот на болеста);
 • антидепресиви;
 • мали дози на транквилизатори;
 • апчиња за спиење.
 • седативи.

Дозата и начинот на администрација на таквите лекови може да се препише само од страна на лекарот што посетува. Неовластената употреба на таквите лекови е строго забранета.

Покрај земањето на одредени лекови, треба да ги следите и општите препораки:

 • од пристапот на пациентот треба да ги отстрани сите опасни предмети;
 • колку што е можно, пациентот треба да биде вклучен во физички вежби, комуникација со роднини, блиски луѓе;
 • Секој ден, особено пред спиење, треба да поминете на свеж воздух.

Се препорачува да се спроведе третман дома, бидејќи во болницата може да предизвика стрес и нервен пренапрег на пациентот, што само ќе го влоши текот на болеста.

Исто така, треба да обрнете внимание на исхраната на пациентот. Исхраната во овој случај подразбира следново:

 • треба да бидат исклучени од исхраната со тешка храна - масна, пржена, премногу зачинета;
 • исхраната мора да биде избалансирана;
 • внесот на храна треба да биде чест (најмалку 4 пати на ден), но во мали делови и со интервал помеѓу дози од 3 часа;
 • ако пациентот има знаци на кахексија, тогаш конзистентноста на храната треба да биде течност или пире.

Што е сенилното лудило и како правилно да се третираат, може да се каже само од психоневролог или психијатар. Треба да се разбере дека е важно не само да се усогласат со сите препораки на лекарот, туку и психо-емоционалната состојба на пациентот.

Во зависност од фазата на развој на болеста, лекарот што посетува може да пропише курс на психотерапија, кој ќе му помогне на пациентот да ги обнови или да формира одредени реакции во однесувањето. Сепак, во третата фаза од развојот на болеста веќе е несоодветно.

Превенција

Како таква, превенцијата на сенилното лудило не постои, бидејќи точните етиолошки фактори на ова нарушување не се утврдени. За да се намали ризикот од развивање на оваа болест може, ако се применувате во пракса, следново:

 • исклучување на стресот, психо-емоционална препрека;
 • спречување на кардиоваскуларни патологии;
 • правилна исхрана;
 • доволна количина на одмор, умерен физички и ментален стрес;
 • навремено и соодветно лекување на сите болести;
 • елиминација на прекумерната потрошувачка на алкохол.

Покрај тоа, неопходно е систематски да се подложат на превентивни медицински прегледи и да побарате медицинска помош ако се чувствувате добро, а не да ја спроведувате терапијата по сопствено наоѓање.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лудило на Сениле и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психијатар , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Демиелинирачка болест (појавување симптоми: 6 од 12)

Демиелинизирачка болест - колективен концепт, што подразбира развој на патолошки процеси предизвикани од уништување на школки од миелински влакна. Траумата и компликацијата по заразна патологија може да предизвикаат болест на таквата патогенеза. Не се исклучени негативните ефекти од алергиските реакции.

...
Дисоцијативно пореметување (појавување на симптоми: 5 од 12)

Дисоцијативното растројство (дисоцијативно нарушување на идентитетот, повеќекратната личност, дисоцијативното конвертирање) е ментално нарушување кое може да резултира со дезинтеграција на одредени ментални функции. Доста често, таквата повреда делува како реакција на телото на силен емотивен шок. Не постои јасна разлика помеѓу возраста и полот, оваа болест не е, сепак, таа е исклучително ретка кај децата.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување на симптоми: 4 од 12)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Васкуларна деменција (појавување на симптоми: 4 од 12)

Васкуларна деменција е стекната болест која се карактеризира со ментални нарушувања, имено, интелектот на пациентот се влошува и социјалната адаптација исчезнува. Ова се случува поради оштетување на мозокот како резултат на одредени болести.

...
Синдром на исцрпна исцрпеност (појавување симптоми: 4 од 12)

Синдром на исцрпна исцрпеност (синдром на ШИР, оваријална инсуфициенција, предвремена деплеција на јајниците, хипергонадотропна аменореа, ендокрина неплодност, предвремена менопауза) е патолошка состојба која се карактеризира со прекин на функционирањето на таквите органи кај жените под 40-годишна возраст. Вреди да се спомене дека на почетокот на болеста не му претходи нарушување на менструалната или репродуктивната функција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
психијатар зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .