Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемипарезис: Симптоми и третман

Хемипарезис - главните симптоми:

 • Главоболка
 • Болки во зглобовите
 • Губење на апетитот
 • Говорно оштетување
 • Епилептични напади
 • Треска
 • Лош став
 • Замор
 • Пореметување на перцепцијата
 • Губење на тежината
 • Ограничување на движењето
 • Повреда на фини моторни вештини
 • Нарушување на перцепцијата на боите
 • Делумна парализа
 • Зголемен тонус на мускулите
 • Губење на ориентација во вселената
 • Тензија на екстремитетите на едната страна од телото
 • Повреда на тродимензионална перцепција
 • Нарушување на имагинацијата
 • Асиметрични движења на нозете

Хемипарезите или централната парализа се манифестира во ограничено движење на мускулите на десната или левата половина на телото. Оваа болест напредува поради негативните ефекти врз невроните и аксоните на мозокот. Фазата на лезијата ја одредува лекарот според утврдените симптоми. Патологија на манифестацијата во десната или левата, горните или долните екстремитети.

Етиологија

Парализата е формирана како резултат на оштетена функционалност на централните моторни неврони и аксони. Тоа се однесува на нервните клетки и нивните процеси кои се локализирани во мозокот и 'рбетниот мозок. Често патологијата влијае на една од хемисферите на мозокот. Ако болеста влијае на десната хемисфера, слабоста на мускулите се појавува во левата половина на телото, и обратно - со пораз на левата хемисфера, постои повреда на моторната функција на десните екстремитети. Овој процес се должи на фактот дека нервните влакна се наоѓаат пресечно на излезот од мозокот.

Нарушувањето на церебралната циркулација напредува од различни причини. Често провоцирачките фактори се:

Споменатите причини стануваат фактори на развој на стекнатиот облик на патологија. Лекарите ја дијагностицираат возраста во возраста. Често кај возрасните, постои хемипареза од десно, во која моторната активност на десната половина од телото е брзо оштетена.

Но понекогаш лекарите дијагностицираат бавна прогресија на патологијата. Причините можат да се кријат во такви болести:

 • бавно растечки тумори;
 • атрофија на церебралниот кортекс;
 • мултиплекс склероза;
 • зрачење миелопатија ;
 • сифилис

Понекогаш патологијата се формира врз основа на ментални проблеми или стресни ситуации. Во овој случај, на пациентот се дијагностицира "псеудопареза", која поминува по отстранувањето на провоцирачките фактори.

Сорти на пареза

Десниот или левиот страничен хемипареза кај децата се развива во форма на конгенитална болест, чија причина е абнормална функционалност и структура на мозокот или повреда при породувањето. Во медицинска терминологија, оваа болест се нарекува церебрална парализа (ЦП) .

Церебралната парализа се формира поради нарушувања на дисцрикулацијата во циркулацијата на крвта на мозокот. Ова пореметување доведува до оштетување или абнормално формирање на мозочните структури на фетусот во различни фази на развојот на фетусот.

Симптоматологија

Клиничките манифестации на спастична хемипареза зависат од локацијата на патолошкиот фокус и степенот на оштетување на мозокот.

Со бавна прогресија, во првите месеци од лезиите на мозокот или на 'рбетниот мозок, се зголемува мускулниот тонус, што доведува до спастичност, т.е. горните и долните екстремитети на една од страните стануваат напнати, постои чувство на вкочанетост во движењата. Клиничката слика почнува да напредува со погрешно или без третман.

Со парализа, пациентот забележува такви карактеристични симптоми:

 • агнозија - повреда на перцепцијата;
 • нарушен говор;
 • емоционални и нарушувања на личноста;
 • оштетена иннервациона чувствителност;
 • развој на еднострана или билатерална неактивност;
 • чести епилептични напади.

Доста често, споменатите симптоми се придружени со неколку помалку специфични манифестации, кои се поврзани со поопшти симптоми:

 • продолжени главоболки;
 • треска;
 • слаб апетит;
 • замор;
 • болки во зглобовите;
 • значително губење на тежината.

Ако пациентот сеуште има спастичност, тогаш информира дека интеракцијата помеѓу мозокот и екстремитетите е присутна и можно е обновување.

Кога левата хемисфера е оштетена, пациентот има карактеристични проблеми со нормалното функционирање на таквите функции:

 • секвенца операции;
 • линеарна застапеност;
 • фактура;
 • анализа;
 • говор;
 • логика.

Во кршење на функционалноста на десната половина на мозокот, пациентот ги има следниве неуспеси:

 • дезориентација во просторот;
 • тридимензионална перцепција;
 • имагинација;
 • перцепција на боја.

Дете со церебрална парализа развива различни симптоми кои се поизразени кога детето почнува да оди. Во раната фаза на манифестацијата на болеста се формираат следниве знаци:

 • асиметрични движења на екстремитетите;
 • принудена рака позиција;
 • детето е тешко да се потпре на нозе;
 • со хоризонтална положба на стомакот, зафатениот горен екстремитет е слабо растегнат и се забележува мускулна слабост;
 • се нарушени фини моторни вештини во раката;
 • лоша положба;
 • постепено формирана сколиоза .
Дете со церебрална парализа

Дијагностика

За навремена дијагноза на болеста, лекарите советуваат да бидат редовно испитани и да го следат сопственото здравје. Ако ја идентификувате дури и слабоста на горенаведените манифестации, треба да контактирате со невролог.

Објективен преглед, лекарот ја оценува слабеењето на мускулната сила, која се мери на 6-точка систем:

 • 0 поени - целосно отсуство на моторни активности;
 • 1 точка - незначителни мускулни контракции со мало забележливо движење;
 • 2 поени - целосно движење со поддршка;
 • 3 поени - вкупната количина на активно движење на екстремитетите;
 • 4 поени - мало намалување на статичната мускулна сила;
 • 5 поени - целосна заштеда на активности на екстремитетите.

За да се утврди точната дијагноза, пациентот се спроведува со општ клинички лабораториски преглед. По полагањето на тестовите неопходно се вршеле инструментални испитувања. За да се утврди дијагнозата на "централна хемипареза", треба да го испитате мозокот со такви методи:

 • КТ скен или МНР;
 • допплерографија на церебрални крвни садови;
 • електроенцефалографија.

За време на дијагнозата, лекарот треба брзо да ја утврди причината за појавата на болеста, бидејќи понатамошната терапија на болеста зависи од неа.

Третман

Третманот со хемипареза го пропишува лекар по утврдување на изворот на болеста. За секој пациент е избран индивидуален режим на третман, кој се состои во употреба на лекови и преземање мерки за подобрување на мускулниот тонус. Во овој поглед, текот на третманот се состои од следниве методи:

 • земање лекови;
 • тренинг терапија гимнастика;
 • вода физичко образование;
 • Нордиско одење;
 • Северно одење
 • терапевтска кал и масажа;
 • рефлексологија.

Ако патологијата е откриена во детството, тогаш ако се следат сите препораки на лекарот, пациентот може целосно да се опорави.

Посебно место за хемипарези е терапија за вежбање. Третманот на пациентот ги вклучува следниве постапки:

 • пливање;
 • умерена масажа;
 • фитбални вежби;
 • стврднување;
 • туш;
 • Туш Шарко.

Кога се појавуваат компликации и тешки фази на болеста, пациентот е пропишан лек од групата мускулни релаксанти, честопати се користат за церебрална парализа.

По испуштањето од болницата, пациентот треба да продолжи да прави процедури, особено масажи. Тие се одлични за да помогнат да се релаксираат грчевите на мускулите, да се подобри протокот на крв и метаболизмот во оштетената половина на телото. Препорачливо е да се користат релаксирачки техники за масажа со галење, триење и мешање на движења.

Компликации

Ако не започнете навреме за да ги спроведете терапевтските процедури, тогаш пациентот може да формира комплетна парализа, што ќе доведе до неповратна онеспособеност. Со правилен и навремен третман, пациентот ги зголемува шансите за целосно опоравување со враќање на изгубените моторни функции.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Hemiparesis и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ревматска полимијалгија (појавување на симптоми: 5 од 20)

Ревматската полимиалгија е воспалителна болест која се манифестира како болка во мускулите на рамото и на карличниот појас, што често може да биде придружено со треска и значително губење на тежината. Точната етиологија на патологијата сеуште е непозната. Симптомите на темпоралниот артритис може да се додадат во целокупната клиничка слика. Најмногу се погодени луѓе од 50 до 75 години. Жените страдаат од оваа болест многу почесто од мажите.

...
Вирусен енцефалитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Вирусен енцефалитис е воспалителен процес на мозокот, кој е придружен со оштетување на мембраните на 'рбетниот мозок и периферниот нервен систем. Оваа болест е предизвикана од влегувањето на вирусни микроорганизми во оваа област. Во повеќето случаи, причината е вирусот на херпес, како и болестите кои се карактеристични само за децата, особено за мали сипаници, како и за спектарот на бактерии кои се пренесуваат преку убоди од инсекти. Постојат неколку видови на енцефалитис - примарни и секундарни. Често вирусот на енцефалитис не живее долго, но сепак може да стане опасен по живот.

...
Tenioz (појавување симптоми: 5 од 20)

Tenioz (teniodoz) е вид на интестинална инфекција, чија појава е предизвикана од тенија: свинска тенија и говеда тенија. Болеста се карактеризира со знаци на цревни нарушувања, манифестации на астено-невротична природа, присуство на патогенот во фекалните маси.

...
Инцидентома (појавување симптоми: 5 од 20)

Incidentoma - хормон-неактивна неоплазма со локализација во надбубрежната област или во хипофизата. Туморот не влијае на хормоните. Бенигниот процес е асимптоматски и се открива случајно. Малигните тумори предизвикуваат симптоми на интоксикација со зголемување на абдоменот, главоболките и другите знаци (во зависност од локацијата и степенот на развој). Најчесто болеста се јавува кај жени на возраст од 30 до 60 години.

...
Хепатална енцефалопатија (појавување симптоми: 4 од 20)

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .