Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ментално нарушување: симптоми и третман

Ментално пореметување - главни симптоми:

Менталното растројство е широк спектар на болести кои се карактеризираат со промени во психата што ги зафаќаат навиките, перформансите, однесувањето и положбата во општеството. Во меѓународната класификација на болести, ваквите патологии имаат неколку значења. МКД кодот е 10 - F00 - F99.

Широк спектар на предиспонирачки фактори, кои се движат од трауматска повреда на мозокот и оптоварена наследност, зависност од лоши навики и труење со токсини, може да биде причина за појава на психолошка патологија.

Постојат многу клинички манифестации на болести поврзани со пореметување на личноста, и покрај тоа, тие се многу различни, што овозможува да се заклучи дека се индивидуални.

Воспоставувањето на точна дијагноза е прилично долг процес кој, покрај лабораториски и инструментални дијагностички мерки, вклучува и проучување на историјата на животот, како и анализа на ракопис и други индивидуални карактеристики.

Третманот за ментално растројство може да се спроведе на неколку начини - од работа со пациентот до релевантните лекари за примена на традиционални рецепти за лекови.

Етиологија

Пореметување на личноста значи болест на душата и состојба на ментална активност која е различна од здрава. Спротивност од оваа состојба е менталното здравје, кое е вродено на оние кои брзо можат да се прилагодат на секојдневните животни промени, да решаваат разни секојдневни проблеми или проблеми и да ги постигнат своите цели и задачи. Кога таквите способности се ограничени или целосно изгубени, може да се сомнева дека едно лице има одредена патологија од психата.

Болестите на оваа група се предизвикани од широк спектар и разновидност на етиолошки фактори. Сепак, вреди да се напомене дека апсолутно сите од нив се предодредени со нарушување на функционирањето на мозокот.

Патолошките причини, врз основа на кои може да се развијат менталните нарушувања, треба да вклучуваат:

 • текот на разни заразни болести кои можат или негативно да влијаат на мозокот или да се појават на позадината на интоксикација ;
 • оштетување на други системи, на пример, појава на дијабетес мелитус или претходен мозочен удар , може да предизвика развој на психоза и други ментални патологии. Често тие доведуваат до појава на болест кај постарите луѓе;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • мозочна онкологија;
 • конгенитални малформации и аномалии.

Меѓу надворешните етиолошки фактори вреди да се потенцира:

 • ефекти врз телото на хемиски соединенија. Ова треба да вклучува труење со токсични супстанции или отрови, неселективна употреба на дроги или штетни компоненти на храната, како и злоупотреба на штетни навики;
 • пролонгиран ефект на стресни ситуации или нервни пренапони кои можат да го прогонуваат лицето и на работа и дома;
 • несоодветното воспитување на детето или честите конфликти меѓу врсниците доведуваат до појава на ментално растројство кај адолесцентите или децата.

Одделно, вреди да се истакне оптоварената наследност - менталните нарушувања, како ниедна друга патологија, не се тесно поврзани со присуството на слични отстапувања кај роднините. Знаејќи го ова, можете да го спречите развојот на одредена болест.

Покрај тоа, менталните нарушувања кај жените може да бидат предизвикани од трудот.

Класификација

Постои поделба на нарушувања на личноста, која ги групира сите болести од слична природа со предиспонирачки фактор и клиничка манифестација. Ова им овозможува на лекарите да направат дијагноза побрзо и да ја пропишат најефективната терапија.

Така, класификацијата на менталните нарушувања вклучува:

 • ментални промени кои биле предизвикани од пиење алкохол или користење на дрога;
 • органски ментални нарушувања - предизвикани од нарушување на нормалното функционирање на мозокот;
 • афективни патологии - главната клиничка манифестација е честа промена на расположението;
 • шизофренија и шизотипични болести - ваквите состојби имаат специфични симптоми, кои вклучуваат остра промена во природата на лицето и недостаток на соодветна акција;
 • фобии и неврози . Симптомите на таквите нарушувања може да се појават во однос на субјектот, феноменот или лицето;
 • бихејвиорални синдроми поврзани со кршење на употребата на храна, спиење или сексуални односи;
 • ментална ретардација . Таквото прекршување се однесува на гранични ментални нарушувања, бидејќи тие често се појавуваат против позадината на феталните абнормалности, наследноста и породувањето;
 • прекршување на психолошкиот развој;
 • Нарушувања на активност и концентрација - ова се најкарактеристичните ментални нарушувања кај децата и адолесцентите. Се изразува во непослушност и хиперактивност на детето.

Сорти на такви патологии во возрасната група на адолесценти:

Видовите на ментални нарушувања кај децата се презентирани:

Сорти на такви отстапувања кај постарите лица:

Пик-ова болест

Ментални нарушувања кај епилепсија се најчести:

 • епилептично нарушување на расположението;
 • транзиторни ментални нарушувања;
 • ментални напади.

Долгорочното пиење пијалоци што содржат алкохол доведува до развој на следниве психолошки нарушувања на личноста:

Повреда на мозокот може да биде развојен фактор:

 • самрак држава;
 • делириум;
 • еднократна

Класификацијата на менталните нарушувања што се јавуваат на позадината на соматските заболувања вклучува:

 • астенична невроза-состојба;
 • Корсаковски синдром;
 • деменција.

Малигните неоплазми може да предизвикаат:

 • разни халуцинации;
 • афективни нарушувања;
 • оштетување на меморијата.

Видови нарушувања на личноста формирани поради васкуларни абнормалности на мозокот:

 • васкуларна деменција;
 • цереброваскуларна психоза.

Некои лекари веруваат дека самоубиството е ментално растројство, кое се изразува во тенденцијата многу често да фотографирате по телефон и да ги објавувате на социјални мрежи. Беа собрани неколку сериозни повреди:

 • епизодичен - лицето се фотографира повеќе од три пати на ден, но не ги објавува добиените слики на јавноста;
 • умерена - се разликува од претходната во тоа што лицето става фотографии во социјални мрежи;
 • хронични - слики се земаат во текот на денот, а бројот на фотографии објавени на интернет надминува шест.
Лекарите веруваат дека самобилите се исто така ментално растројство.

Симптоматологија

Појавата на клинички знаци на ментално нарушување е чисто индивидуална, меѓутоа, сите од нив може да се поделат на кршење на расположението, менталните способности и однесувањето.

Најизразените манифестации на такви прекршувања се:

 • неразумна промена на расположението или појава на хистерична смеа;
 • тешкотии концентрирање, дури и при извршување на наједноставните задачи;
 • разговори кога нема никој наоколу;
 • халуцинации, аудитивни, визуелни или комбинирани;
 • намалување или, напротив, зголемување на чувствителноста на стимули;
 • неуспеси или недостаток на меморија;
 • тешко учење;
 • недостаток на разбирање на настаните наоколу;
 • намалување на работниот капацитет и адаптација во општеството;
 • депресија и апатија;
 • чувство на болка и непријатност во различни делови од телото, што всушност не може да биде;
 • појава на неоправдани верувања;
 • ненадејно чувство на страв, итн;
 • алтернација на еуфорија и дисфорија;
 • забрзување или инхибиција на мисловниот процес.

Таквите манифестации се карактеристични за психолошките нарушувања кај децата и возрасните. Сепак, постојат неколку најспецифични симптоми, во зависност од полот на пациентот.

Може да се забележат претставници на послаб пол:

 • нарушувања на спиењето во форма на несоница;
 • чести прејадување или, обратно, одбивање да јаде;
 • зависност од злоупотреба на алкохол;
 • повреда на сексуалната функција;
 • раздразливост;
 • тешки главоболки;
 • неразумни стравови и фобии.

Кај мажите, за разлика од жените, менталните нарушувања се дијагностицираат неколку пати почесто. Најчестите симптоми на повреда вклучуваат:

 • неточен изглед;
 • избегнување хигиенски процедури;
 • изолација и чувствителност;
 • ги обвинуваат сите, но самите за свои проблеми;
 • промени на расположението;
 • понижување и навреда соговорници.

Дијагностика

Воспоставувањето на точна дијагноза е прилично долг процес кој бара интегриран пристап. Прво, лекарот треба:

 • да ја проучува историјата на животот и историјата на болеста, не само пациентот, туку и неговото најблиско семејство - да го утврди граничното ментално нарушување;
 • детален преглед на пациентот, кој не е насочен само кон разјаснување на поплаките во врска со присуството на одредени симптоми, туку и при евалуација на однесувањето на пациентот.

Покрај тоа, способноста на лицето да ја каже или опише неговата болест е од големо значење во дијагностицирањето.

За да се идентификуваат патологиите на другите органи и системи, се прикажани лабораториски тестови на крв, урина, измет и цереброспинална течност.

Инструменталните методи вклучуваат:

 • КТ и МРИ на черепот;
 • МНР на мозокот
 • Х-зраци;
 • електроенцефалографија.

Психолошка дијагноза е неопходна за да се идентификува природата на промените во индивидуалните процеси на психата.

Во случаи на смрт, се врши патоанатомичко дијагностичко испитување. Ова е потребно за да се потврди дијагнозата, да се идентификуваат причините за болеста и смртта на лицето.

Третман

Тактиката на третман на ментални нарушувања ќе биде направена индивидуално за секој пациент.

Терапијата со лекови во повеќето случаи вклучува употреба на:

 • седативи;
 • транквилизатори - да се ослободат анксиозноста и анксиозноста;
 • невролептици - да се потисне акутна психоза;
 • антидепресиви - за борба против депресија;
 • стабилизатори на расположение - да се стабилизира расположението;
 • ноотропици

Покрај тоа, таа се користи нашироко:

 • autotraining;
 • хипноза;
 • предлог;
 • невролингвистичко програмирање.

Сите процедури ги врши психијатар. Добри резултати може да се постигнат со помош на традиционалната медицина, но само во оние случаи, ако тие се одобрени од лекарот што посетува. Листата на најефикасни супстанции се:

 • кора од топола и кора од ензим;
 • бура и кентаур;
 • бадем од лимон и валеријана корен;
 • Кантарион и кава-кава;
 • кардамон и женшен;
 • нане и мудрец;
 • каранфилче и коприва;
 • мед

Таквиот третман на ментални нарушувања треба да биде дел од сеопфатна терапија.

Превенција

Главната препорака е раната дијагноза и навремено започнува комплексна терапија на оние патологии кои можат да предизвикаат ментална болест.

Покрај тоа, мора да следите неколку едноставни правила за спречување на ментални нарушувања:

 • целосно се откаже од лошите навики;
 • земајте лекови само како што е пропишано од страна на лекарот и во строга согласност со дозата;
 • секогаш кога е можно, избегнувајте стрес и нервни пренапони;
 • почитувајте ги сите безбедносни правила при работа со токсични супстанции;
 • неколку пати во годината да се подложи на целосен медицински преглед, особено на оние лица чии роднини имаат ментални нарушувања.

Само со спроведувањето на сите горенаведени препораки може да се постигне поволна прогноза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Ментално растројство и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш докторите можат да ви помогнат: психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Психоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Анксиозно растројство (појавување симптоми: 6 од 20)

Анксиозно растројство е колективен термин кој подразбира невротични нарушувања со типична клиничка слика. Депресивно нарушување на анксиозност се јавува кај луѓе и млади и стари.

...
Шизофренија (појавување симптоми: 5 од 20)

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 5 од 20)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Афективни нарушувања (појавување на симптоми: 5 од 20)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психолог зема
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .