Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Паркинсонизам: Симптоми и третман

Паркинсонизам - главните симптоми:

Паркинсонизмот е група на невролошки симптоми кои можат да се манифестираат во различни болести. Најчесто овој синдром се јавува кај Паркинсонова болест. Оваа болест се карактеризира како хроничен тип на прогресивна слабост на мозокот. Патологијата е означена со таков термин, како што првпат го опиша Ј. Паркинсон. Лекарот ги изнел заедничките симптоми и кажал како да се справи со патологијата.

Болеста се базира на постојано треперење на екстремитетите, што се нарекува тремор во медицината, како и на вкочанетоста на мускулите, недостатокот на координација во просторот и кршењето на говорниот апарат. Често болеста ги зафаќа луѓето во старост, по 60 години, но во медицинската пракса имаше случаи на дијагностицирање на болеста кај луѓе со средна возраст.

Паркинсонов синдром спаѓа во категоријата на прогресивни, така што во текот на развојот на болеста кај лицето се јавуваат егзацербации на состојбата, што често доведува до попреченост и намален капацитет. Патологијата не се развива со брзо темпо, така што сериозните компликации не се случуваат веднаш.

Паркинсонизмот во меѓународната класификација на ICD 10 е означен со шифрата G21 и Паркинсонова болест - G20.

Етиологија

Паркинсонизмот е формиран во човечкиот мозок и има невролошки причини за манифестација. Главниот прогресивен фактор е смртта на мозочните клетки во зоната, која е одговорна за одржување на мускулниот тон, има нормално функционирање на флексорните мускули и екстензорните мускули.

Благодарение на овие неврони, допамин бил произведен во човечкиот мозок. Тој е одговорен за пренос на сигнали помеѓу клетките. Поради смртта на невроните, недостатокот на оваа супстанца се развива, и како резултат на тоа се појавува тремор, мускулен тон и вкочанетост се зголемуваат.

Паркинсонизам

Етиологијата на паркинсонизмот се заснова на такви фактори:

 • комплицирани инфекции;
 • повреда на церебралната циркулација;
 • интоксикација со манган или јаглерод моноксид;
 • оштетување на мозокот;
 • употреба на дрога;
 • неоплазми во мозокот;
 • васкуларна атеросклероза ;
 • наследност.

Класификација

Клиничарите го делат Паркинсонов синдромот според различни класификации, кои се предвидени во меѓународната систематизација на болестите. Кога дијагностицира болест, лекарот треба веднаш да го одреди типот на болеста, што е:

 • примарно (идиопатско) - кое се манифестира во форма на Паркинсонова болест;
 • секундарни (симптоматски) - болести кои се манифестираат од надворешни стимулации, на пример, инфекции, механички оштетувања итн.

Според овој критериум, многу е важно да се утврди патологијата, бидејќи во текот на формирањето на самата болест пациентот има мали шанси за целосно закрепнување, но со развојот на синдромот, сите групи на симптоми се привремени.

Примарниот тип на патологија често се формира постепено во староста. Но, секундарниот паркинсонизам има акутен развој на болеста, но постепено симптомите се намалуваат. Пациентот ги влошува автономните и васкуларните нарушувања.

Во медицината, видовите на болести се разликуваат од етиолошкиот фактор. Така, лекарите идентификувале 5 форми на болеста:

 • васкуларен паркинсонизам - предизвикан од оштетување на садовите на мозокот;
 • посттрауматски - поради механичко оштетување на екстрапирамидалниот систем на мозокот;
 • лек паркинсонизам - од употреба на одредени лекови;
 • постцефалитичен - се манифестира по епидемиски енцефалитис , кој ги оштетува горните делови на мозочното стебло;
 • токсичен - се карактеризира со акутно или хронично труење. Често телото е под влијание на јаглерод моноксид, јаглерод дисулфид, манган, олово, метил или етил алкохол.

Исто така, лекарите идентификувале неколку други видови на болеста, кои се дијагностицирани кај луѓе од различни возрасни категории. Примарниот паркинсонизам е малолетнички паркинсонизам, кој често се манифестира во женскиот пол. Патологијата се развива на наследниот фактор. Неговата особеност е дека болеста нема карактеристични ментални нарушувања за време на долг период на развој.

Во споредба со претходниот тип, мангенскиот паркинсонизам се јавува малку почесто. Таа е формирана врз основа на зголемено ниво на манган во телото. Болеста може да се развие од честа парентерална исхрана, бубрежна или хепатална инсуфициенција или трајна хемодијализа.

Во класификацијата на болеста, исто така, изолиран атипичен паркинсонизам. Оваа форма нема специфични знаци. Патологијата се развива врз основа на формирање на супрануклеарна парализа.

Вториот тип се нарекува атеросклеротичен паркинсонизам. Се манифестира од дифузни атеросклеротични лезии на мозокот, кои предизвикуваат појава на лакунарни потези. Оваа форма е доста тешко да се излечи и во краток временски период може да доведе до попреченост.

Најчесто, синдромот се манифестира во Паркинсонова болест. Во овој поглед, лекарите ја откриле сцената на Паркинсонот, кои се сериозноста на развојот на патологијата:

 • Фаза 0 - нема повреди на моторниот апарат;
 • Фаза 1 - еднострано формирање на болеста;
 • Фаза 2 - билатерални знаци без манифестација на постурална штета;
 • Фаза 3 - незначителна постурална нестабилност, надворешна помош за пациентот не е потребна;
 • Фаза 4 - влошување на функционирањето на моторниот апарат, пациентот сè уште може да се движи независно;
 • Фаза 5 - целосно влошување на состојбата, пациентот не може да се движи без помош, постојано е на стол или кревет.

Симптоматологија

Симптоми на паркинсонизам

Паркинсонизмот се карактеризира со фактот дека првите симптоми се прилично благи и ретко се случуваат. Пациент може да се надмине само со некои знаци кои се чести, на пример, замор, депресија, несоница. Постепено, лицето почнува да покажува симптоми на паркинсонизам:

 • треперење - прво се развива во ненаметлива треперење со прсти, раце или нозе. Придружуван од лоша координација и чувствителност;
 • брадикинезија - бавно движење, кое се карактеризира со непријатност и недостаток на координација во вселената, одолговлекувањата се влошуваат поради вкочанетоста на мускулите;
 • нерамнотежа;
 • влошување на автоматизам на движење;
 • говорниот апарат е оштетен;
 • лоша плунка и тешки голтања;
 • деменција

Главните знаци на синдромот не се многубројни. Прво на сите, пациентот е надминат со проблеми со одење и болеста почнува да напредува брзо.

Васкуларниот паркинсонизам се манифестира кај пациентот поради нарушувања на циркулацијата во мозокот. Во оваа смисла, болеста се карактеризира со следната клиничка слика:

 • недостаток на треперење екстремитети;
 • симетрија на симптоматски манифестации;
 • промена на одење во почетната фаза од формирањето на болеста;
 • нарушување на говорот, голтање, координирање на движењата во вселената;
 • манифестација на симптоми во аксијалните делови на телото и долните екстремитети.

Препознавањето на постцефалитичниот синдром на пациентот е можно со манифестации кои го карактеризираат оштетениот централен нервен систем. Пациентот започнува конвулзии на очните мускули, очното јаболко се тркалаат или настрана. Исто така, едно лице може да манифестира автономни пореметувања:

 • зголемување на формирањето на маснотии на лицето и главата;
 • зголемено потење и ладење на горните и долните екстремитети;
 • срцеви палпитации;
 • зголемена секреција на плунка;
 • губење на тежината или дебелина .

Пациент се почесто има конвулзии, запек, нарушена е функционалноста на говорниот апарат. Повеќе менувања се случуваат во менталната состојба, додека меморијата и менталните способности остануваат на исто ниво.

Манган паркинсонизмот се карактеризира со бавни движења, вкочанети мускули, изменета одење, влошување на функционалноста на говорот.

Дијагностика

За да ги препознаат симптомите на паркинсонова болест, пациентите треба веднаш да побараат помош од невролог. Таквиот синдром може да се манифестира во разни болести, бидејќи раката треперење, нарушена координација и дисфункција се карактеристични за психосоматиката и невролошките патологии. Затоа, пациентот се препорачува на првите манифестации на болеста да се консултира со лекар, а лекарот, пак, треба да спроведе диференцирана дијагноза.

При утврдувањето на патологијата и причините за оштетувањето на телото, вреди да се спроведе лабораториски и инструментални методи на испитување. На почетокот на дијагнозата, лекарот треба да го испита пациентот и да земе анамнеза, да идентификува кога имало првите симптоми, какви забележувања на клиничката слика биле забележани, дали има и други болести кај пациентот итн.

Понатаму, пациентот се спроведува на следните студии:

 • невролошки преглед - можно е да се идентификуваат симптомите на невролошка болест;
 • фармаколошки тест - дозволено е да се утврди лекот паркинсонизам;
 • психолошко испитување од страна на специјалист;
 • мозочна томографија;
 • електромиографија;
 • електроенцефалографија;
 • Ултразвук на грлото на матката;
 • радиографија на цервикалниот 'рбет.
Електромиографија

Третман

Во третманот на паркинсонизам со користење на сложени, долгорочни и специфични методи. Оваа терапија се состои од антипаркинсонски лекови, седативи, физиотерапија, физикална терапија и психотерапија.

Планот на терапевтски мерки го подготвува лекар врз основа на утврдените причини за развојот на синдромот и другите заболувања, доколку постојат, како и во фазата на болеста. Така, конзервативните и хируршките методи можат да се користат во третманот.

Избор на лек за паркинсонизам, лекарите се обидуваат да ги решат колку што е можно повеќе проблеми. Прво, лековите треба позитивно да влијаат врз нервните медијатори. За да се постигне оваа цел, пациентот е пропишан со следниве лекови:

 • антихолинергични таблети;
 • агонисти на допамин рецептор;
 • МАО-Б инхибитори;
 • амантадин;
 • COMT инхибитори.

За да не предизвикаат брза зависност од дрога на лековите, лекарите прво го користат лекот во мала доза, а со текот на времето лековите стануваат високи дози.

Конзервативните методи на терапија нема да можат целосно да го ослободат пациентот од манифестациите на Паркинсонов синдром. За време на употребата на лекови, може да се намали манифестацијата на симптомите и да се запре прогресијата на патологијата. Во овој поглед, третманот со лекови треба да се продолжи во текот на животот.

Хируршкиот третман на васкуларниот паркинсонизам или синдром на која било друга форма ќе покаже попозитивни резултати. Со помош на неврохируршка интервенција е можно да се намали бројот и јачината на симптомите, а во некои случаи, пациентите можат целосно да се ослободат од синдромот. Овој тип на терапија не е погоден за сите пациенти, бидејќи секој има карактеристики на телото кои треба да се земат предвид.

Со стереотактичка интервенција, може да има две форми на грижа за пациентот:

 • деструктивна - структурата на мозокот е уништена;
 • стимулација - електрода е вметната во личност, што ја подобрува функцијата на мозокот.

Во современата медицина, кога се открива дијагноза на "паркинсонизам", лекарите прибегнуваат кон деструктивен метод на лекување. Тој е најефикасен за оние пациенти кои имаат мускулна вкочанетост и треперење.

Третман на болест со матични клетки е нова технологија, а веќе денес лекарите откриле значајни промени во состојбата на пациентите. Поради фактот што матичните клетки се трансформираат во ткивата во која се сместени, допамин започнува да се произведува повеќе во телото на пациентот. Исто така, оваа терапија помага да се спречат дегенеративните дејства во мозокот и реставрацијата на погодените области.

Лекарите препорачуваат спортување со паркинсонизам

Друга компонента на третманот е спорт и масажи. Кај паркинсонизмот во почетната фаза на формирање, спортувањето помага да се подобри состојбата на пациентот. Сите вежби се прават во различни појави, така што се вклучени речиси сите мускули на телото. Благодарение на вежбите, пациентот ги релаксира мускулите, што обезбедува ригидност. Овој спорт можете да го направите дома, бидејќи вежбите се многу едноставни. Лекарите се советуваат секој ден да почнат со ова загревање:

 • ротирачки движења на телото;
 • флексија и проширување;
 • изометриски вежби;
 • се протега;
 • вежби на рамнотежа, координација;
 • анаеробна вежба.

Исто така, пациентите се охрабруваат да практикуваат пливање или одење. За да го задржите тонот на мускулите на лицето, пред секоја фраза, треба да земете длабок здив и да одржувате вежби за дишење.

Кога вршат едноставни вежби дома, шансите на пациентот да формираат различни компликации се намалени.

На пациентот се препорачува да се спроведат масажи. Сите терапевтски мерки се насочени кон враќање на моторната функција. Масажи се пожелно да се прават секој ден, или барем секој втор ден. Тие треба да се вршат во врска со употребата на лекови, физиотерапевтски процедури и физичко образование.

Во третманот на болеста со масажи, докторите најпрво користат лесни потези од различни видови:

 • права линија;
 • комбиниран;
 • цик-цак;
 • кружни;
 • алтернативен

Следно, пациентот е мемен, триење и лесни потези.

Компликации

Примарниот или секундарен паркинсонизам со непочитување на правилата за лекување или задоцнет третман на лекар може да предизвика сериозни последици:

 • неподвижност;
 • интелектуални промени.

Кога се случуваат такви последици, одреден степен на попреченост може да му се додели на пациентот, на кој не може да работи.

Превенција

Со цел да се спречи лекарите советуваат да ги следат едноставните правила на здрав начин на живот:

 • време за елиминирање на патологијата на инфективниот тип;
 • следење на промените во крвниот притисок;
 • елиминирање на негативните навики и избегнување на изложеност на штетни материи.

Следејќи ги сите горенаведени препораки, можете да се ослободите од симптомите на паркинсонизам. За да го направите ова, треба внимателно да го третирате вашето здравје.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате паркинсонизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Паркинсонова болест (појавување симптоми: 6 од 20)

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

...
Мултиплекс склероза (појавување симптоми: 5 од 20)

Мултиплекс склерозата е хронична болест, како резултат на која влијае на 'рбетниот мозок и на мозокот. Мултиплекс склерозата, чии симптоми се манифестираат првенствено во кршење на способноста да ги контролираат движењата на мускулите, како и во кршење на координацијата, видот и чувствителноста, доведува до оштетување на нервните клетки на мозокот, а тоа се случува поради напад од сопствениот имунолошки систем на телото.

...
Помала хореа (Sidedama chorea) (појавување симптоми: 5 од 20)

Мала хореа (Сиденамската хореа) е болест на ревматската етиологија, која се базира на поразот на субкортикалните јазли на мозокот. Карактеристичен симптом на развојот на патологијата кај луѓето е нарушување на моторната активност. Болеста влијае главно на мали деца. Девојчињата се болни почесто од момчињата. Просечното времетраење на болеста е од три до шест месеци.

...
Рак на мозокот (појавување на симптоми: 5 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Дисцрикулаторна енцефалопатија (појавување симптоми: 5 од 20)

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .