Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Потрес: Симптоми и третман

Потресот на мозокот - главните симптоми:

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

Општ опис

Мозочен удар или удар може да предизвика потрес на мозокот, но не е исклучена можноста за оштетување, што е истовремено поврзано со него, што произлегува од ненадејни движења. Таквите движења особено може да се припишат на ненадејно забавување или, обратно, забрзување. Потресот на мозокот, исто така, може да се појави како резултат на лице што паѓа на задникот. Така, секоја повреда која вклучува ротација на главата (т.е. неговата ротација) во една или друга форма, исто така е честа причина за потрес на мозокот.

Значи, кој е процесот што предизвикува потрес на мозокот? Ајде да погледнеме во детали.

Ако накратко се дефинира, тогаш било кој од горенаведените ефекти, во кој се случува удар, доведува до остри тресење на мозокот, по што, по инерција, ударот се случува во спротивна насока (слично како контранапад), како резултат на што мозокот ја погодува черепот однатре.

Во реалноста, недвосмислено "сценарио" за тековниот процес сè уште не постои во прашањето што точно се случува во моментот на влијание со мозокот и од кои причини се појавува неговиот потрес на мозокот, што доведува до карактеристични симптоми за оваа состојба. Во меѓувреме, постојат неколку верзии кои, иако меѓусебно различни, сепак имаат заеднички страни:

 • Се претпоставува дека карактеристиките на медулата на физичко-хемиското ниво се предмет на промена, како и на колоидалната рамнотежа во состојбата на клеточните протеини. Самата коллоидна рамнотежа (што е, во нејзино одделно размислување, без упатување на патолошкиот процес што се разгледува) подразбира, како термин, состојба во која честичките суспендирани во течноста се раствораат, рамномерно распоредени низ целиот волумен. оваа течност. Според тоа, таквите промени се случуваат во моментот на повреда со краткорочно и ненадејно зголемување на интракранијалниот притисок.
 • Во случај на траума придружена со последователно појавување на потрес на мозокот, нејзината цела маса е засегната. И покрај фактот што мозочното ткиво го одржува својот интегритет, постои привремено губење на односот помеѓу делови од мозокот и неговите клетки. Врз основа на ваквото одвојување настанува вистинска повреда на функциите како резултат на таков пораз.
 • Постои претпоставка дека неразбирањето во текот на мозокот е функционално во природата, што особено се однесува на церебралните хемисфери и мозочното стебло, за што се предлага варијанта на раздвојување и, всушност, самата претпоставка. Во исто време, хистолошките и макроскопските промени во мозочните ткива не се појавуваат.
 • Можноста од влошување на исхраната на мозочните клетки и појавата на одредено поместување на мозочното ткиво во слоевите, кое во комплексот предизвикува нарушување на комуникацијата што постои помеѓу соодветните центри на мозокот, не е исклучено.
 • Шок бран се шири низ мозокот од страната на директен штрајк на главата до неговата спротивна страна, при истовремени падови на брзиот притисок што се појавуваат во областа на ударот и областа спротивна на него.

Овие опции, кои, и покрај некои разлики во сопствените механизми, во една изјава, барем имаат заедничка страна, а оваа изјава се однесува на отсуството на морфолошки и структурни промени во мозокот во моментот на неговиот потрес на мозокот. Она што е извонредно е начинот на кој е, затоа што при испитувањето на мозокот по предизвикување на повреда што предизвика да се ракува, компјутерската томографија овозможува да се утврди дека навистина нема такви прекршувања. Во истиот случај, ако, напротив, се утврдуваат такви прекршувања, повредата е веќе дефинирана како контузија на мозокот (т.е. како контузија).

Би сакал посебно да забележам дека во различни извори (особено, ние се фокусираме на извори од Интернет), често се среќаваат информациите, суштината на кои се сведува на опишување на процесот со неопходниот изглед на мали крварења во мозокот, со истовремено отекување на мозочното ткиво. Можно е да се најде друг вид опис, сепак, исто така, се врие до изјавата за фактот на прекин на мали садови. Во секој случај, ова е грешка заснована на конфузијата помеѓу поимот "мозочен удар на мозокот" и поимот "блага мозочна контузија", а вториот од овие опции се карактеризира со појава на такви хеморагии, кои се јавуваат во врска со не-груба лезија на мозочната супстанција.

Така, потрес на мозокот е најлесната опција за трауматска повреда на мозокот во согласност со актуелната тежина на лезијата. Во прилог на контузија и контузија на мозокот, можниот услов за неговата повреда се смета за состојба на неговата компресија.

Во согласност со сериозноста на текот на трауматската повреда на мозокот (ТБИ), мал мозочен удар на мозокот, чии симптоми се манифестираат во најмала тежина, умерена трауматска повреда на мозокот со умерена контузија и сериозна повреда на мозокот лезии со различни видови на компресија.

Потресот: Причини

Симптоми на мозочен удар на мозокот

Главните симптоми на мозочен удар на мозокот се губење на свеста (за неколку секунди / минути), како и повраќање (што е забележано доста често). Во принцип, губењето на свеста може да биде краткорочно и целосно отсутно. Покрај повраќање (со гадење), исто така се забележува и т.н. ретроградна амнезија, состојба во која пациентот, по добивањето на повреда, ја губи можноста да се сети на кои настани му претходеше.

Покрај тоа, амнезијата исто така може да биде конградна (во овој случај, пациентот нема сеќавања за случувањата што се случуваат наоколу, како и настани што се случуваат директно кај него за време на неговата шокантна или кома состојба) или антероградна (нема сеќавања за настани што му се случиле на пациентот по откривањето на јасна форма на свест во него). Таа се базира на времетраењето на временскиот интервал поврзан со губење на свеста, се одредува според сериозноста на потресувањето на мозокот.

Нешто повисоко, ги идентификувавме типовите на черепно-мозочни повреди во согласност со лезијата, но сега ќе ја издвоиме класификацијата предложена од некогашната медицинска заедница од Колорадо и се користи денес. Особено, тие идентификувале три степени на сериозност, директно поврзани со степенот на оштетување на мозокот во мозочен удар:

 • Јас степен - потрес на мозокот, кој се карактеризира со општа конфузија на свеста, со исклучок на губење на свеста и амнезија во него;
 • Степен II - потрес со конфузија, со исклучок на состојба на губење на свеста, но со веќе амнезија;
 • Степен III - Потресот со губење на свеста.

Дефиницијата усвоена во оптек, што укажува на губење на свеста за "краток временски период", може да дефинира различен временски интервал. Така, нејзината домашна класификација може со оваа дефиниција да значи интервал во рок од неколку секунди или десетици минути кога се размислува за губење на свеста во врска со состојбата на мозочен удар на мозокот, додека контузијата на мозокот (во лесен степен на сериозност) подразбира временски период како во рок од неколку десетици минути, и до еден час. Така, нагласуваме дека во пракса, индикацијата за времето често е многу условена.

Од страна на мнозинството западни експерти, период од 6 часа е утврден за максимално времетраење на времетраењето на кома што се појави за време на потрес на мозокот. Според тоа, враќањето на пациентот во свеста пред почетокот на ова време претставува основа за одредување на прилично добра прогноза. Во ситуација во која времетраењето на кома е време во повеќе од одреден период, постои мало сомневање за оштетувањето на мозочното ткиво.

Враќањето на пациентот кон свеста е проследено со поплаки за слабост и гадење (понекогаш со повраќање), вртоглавица и главоболка. Исто така, постои потење и тинитус, крвта се удира до лицето, крвта од носот е можно. Движењата на очите се придружени со болка, во некои случаи кога се чита дивергенција на очното јаболко. Пулсот кај пациентите е забавен, крвниот притисок е нестабилен.

Долго време, од горенаведените симптоми, главоболка се забележува во комбинација со вегетативна дисфункција, придружена со недостаток на апетит, зголемено потење, нестабилност на притисок и пулс, слабост. Исто така релевантни за пациентите е зголемена поспаност, лабилност (нестабилност) на расположенијата со промени од комплетна апатија до тешка раздразливост.

Кога размислувате за дијагноза на потрес на мозокот, симптомите, температурата во која не е споменато, може да ве предупредат, бидејќи би било логично да го истакнете овој момент во таква состојба. Во меѓувреме, кога мозочниот мозочен удар, температурата, како по правило, останува во рамките на нормалниот опсег, и поради оваа причина ние не запираме во листата на симптоми.

По околу две недели, состојбата на пациентите како целина се подобрува, иако не може да се исклучи можноста за било каков вид на придружни заболувања да се одржува многу подолго. Така, на пример, со релевантност за погодената хипертензија, главоболката има поизразена манифестација и воопшто е подолго набљудувана на оваа позадина.

Потрес: Симптоми кај деца

Потресот кај децата е всушност прилично честа дијагноза, иако, во голема мера, не постои ништо изненадувачки во ова. Впрочем, децата се исклучително активни, затоа што се во постојано движење не ги исклучува падовите, а со нив и повредите, вклучувајќи го и потресувањето на мозокот што нè интересира. Неверојатно, дури и за доенчиња, оваа повреда е повеќе од релевантна. Покрај тоа, на пример, потрес на бебиња кај бебињата, чии симптоми често се невозможно да се утврдат, често продолжува едноставно без нивниот изглед, што е причина за неможноста да се идентификува резултатот од повреда, наместо видливи лезии на кожата.

Во меѓувреме, ако зборуваме за најмалите жртви на траумата за која станува збор, тогаш може да бидат присутни одредени точки на кои треба да се обрне внимание. Значи, по притискање на главата, бебето може да развие повраќање, регургитација се јавува почесто од вообичаеното, срцето се забрзува. Може да се појави и бледило, продолжена анксиозност. Понатаму, доенчињата имаат излив на фонтанел, проследено со поспаност со општа депресија на свеста. Губење на свеста кај доенчиња не е придружено со мозочен удар.

Потресот и симптомите кај дете на постара возраст не ја исклучуваат можноста за губење на свеста, општа дезориентација. Исто така, може да има сериозна вртоглавица, во која често е невозможно дури и да оди. Манифестацијата на повраќање е повеќекратна. Симптомите на потреси кај деца од предучилишна возраст, по правило, исчезнуваат по неколку дена.

Во прилог на овие симптоми, контузија кај деца во некои случаи се јавува во комбинација со симптом на посттрауматско слепило, кое се развива веднаш по повредата или некое време по примената. Времетраењето на оваа манифестација може да биде од неколку минути до неколку часа, по што поминува самостојно. Специфичната причина за појавата на овој симптом сеуште не е можна.

Важна точка е фактот дека симптомите на мозокот кај дете во чести случаи не се појавуваат веднаш по повредата. На пример, симптомите може да се појават по еден час. Затоа што не треба да се опуштите, ако по повредата детето се чини дека е нормална состојба. Ако по некое време симптомите се појават во форма на повраќање, слабост и несвестица и дезориентација во просторот, тогаш веќе е важно да не се колебате да повикате брза помош.

Потресот: Компликации

Компликациите кои се развиваат на позадината на треперењето се многу различни во нивните манифестации и бројни, за разлика од главните симптоми на оваа состојба.

Неверојатно, со повторени потреси, кои, на пример, стануваат чести за професионалните боксери, тие имаат соодветна специфична состојба - боксерска енцефалопатија. На пример, во една од специјализираните медицински публикации за оваа држава, еден од неговите автори даде конкретен опис.

Особено, првите симптоми на енцефалопатија кај боксерите обично се поврзани со функциите релевантни за долните екстремитети. Во почетокот може да се обележат шлапи што се изведуваат со една нога, а една од нозете може да заостанува во акции, и овие манифестации може да се гледаат само повремено.

Разгледувањето на други случаи укажува на јасна нерамнотежа и некои валвули. Не ја исклучува распределбата на поединечни периоди, за време на која пациентите се наоѓаат во одредена ментална конфузија, нивното движење може да забави. Многу пациенти се соочуваат со благи симптоми на симптоми, а исто така се случува, спротивно, влечењето на нозете станува многу забележливо, движењата, исто така, се забавуваат во изразен степен, додека психата, исто така, се соочува со чудни промени. Во истиот случај, треперењето на главата и раката, се разликуваат значително осиромашување на вокабуларните / говорните вештини.

Компликациите од потрес на мозокот, како и кај другите TBI, без оглед на степенот на нивната сериозност, не ја исклучуваат можноста за некои промени во болното лице како личност, освен тоа, можно е да се променат нејзините уставни карактеристики. Особено, кај пациенти по овој тип на повреда може да се појават:

 • Зголемена севкупна чувствителност на инфективни или алкохолни ефекти врз неговото тело. Така, ефектот на заразна болест или алкохолот може да биде проследен со многу тешки ментални нарушувања. Како такви нарушувања емитуваат силна возбуда и делириум (состојба придружена со нарушена свест, главно карактеризирана со заблуди и појава на визуелни халуцинации).
 • Вазомоторни нарушувања, изразени во свои манифестации (промени во тонот на крвните садови), во кои има речиси постојана главоболка, особено отежнати со зголемен физички напор и за време на ненадејните движења. Исто така постои и наплив на крв во главата со придружен бледило на кожата и со интензивно потење. Вреди да се одбележи дека наведените симптоми може да се појават во некои случаи само во однос на една половина од лицето и главата. Дополнително, овие симптоми се поврзани со замор и неможност да се концентрираат на ништо.
 • Зголемена тенденција на емоционални манифестации, ексцитабилност, раздразливост. Во многу случаи, постојат ненадејни појавувања на гнев, чиј проток прво се проследува со изречена агресија, а потоа - со депресија и срам на болниот, проследено со извинување за сопствениот недостаток на рамнотежа.
 • Појавата на параноидни особини на личноста.
 • Зголемена тенденција на појава на напади слични на епилепсија.
 • Како компликација на повреда, неврозите често се појавуваат во врска со зголемена нервоза, страв и анксиозност. Човек не може слободно да се концентрира на нешто, да има чести главоболки, да се наруши спиењето.

Нешто поретко, во пракса тие разликуваат како компликација на повреда на главата и мозочен удар, особено психоза, манифестирајќи истовремено со заблуди, халуцинации и општо нарушување во перцепцијата. Во некои случаи, менталните нарушувања кои се релевантни во оваа ситуација се развиваат во деменција (деменција), што, пак, се карактеризира со такви особини како оштетено размислување и меморија, апатија и дезориентација во вселената.

Располагают перечисленные варианты осложнений и таким, наиболее часто появляющимся при сотрясении мозга состоянием, как посткоммоционный синдром, чье название, собственно, и происходит от латинского слова, определяющего собой сотрясение (commotio). При данном синдроме через некоторое время с момента перенесения больным травмы (исчисляться этот период может днями, неделями или и вовсе месяцами) у него появляются жалобы на мучительную и буквально раскалывающую головную боль, сопровождающуюся раздражительностью, нарушением сна, беспокойством, потерей способности к сосредоточению и выполнению обычной работы и действий. В таких случаях психотерапией добиться каких-либо результатов практически невозможно, а вот предписание к применению сильнодействующих обезболивающих может послужить причиной серьезных последствий на основе формирующихся от таких препаратов лекарственной зависимости.

Диагностирование

Помимо осмотра врачом, в диагностировании сотрясения мозга также используются дополнительные методы, на основании результатов которых в конечном итоге можно получить полную клиническую картину состояния больного. В качестве основных методов в данном случае применяется рентгенография, для маленьких детей – нейросонография, а также Эхо-ЭГ (эхо-энцефалография). Помимо этого в качестве дополнительных методов могут быть применены КТ (компьютерная томография), ЭЭГ (электроэнцефалография) и МРТ (магниторезонансная томография), а также люмбальная пункция. Остановимся несколько детальнее на пояснениях по каждой из перечисленных процедур.

 • Рентгенография. Делается в большинстве случаев, ориентирована на выявление возможных переломов черепа при полученной травме. При актуальности подобного костного повреждения травма определяется уже как средне-тяжелая или тяжелая, что выявляется комплексно на основании и результатов, и состояния пострадавшего. Что примечательно, нередко в целом благополучное клиническое состояние может сопровождаться выявлением на рентгенограмме наличия линейных переломов исследуемой области, потому эта процедура практически в любом случае не теряет собственной актуальности и необходимости. Получить представление о том, в каком состоянии на момент исследования находится вещество головного мозга, в данном случае невозможно.
 • Нейросонография (сокр. НСГ). Подразумевает под собой проведение ультразвукового исследования состояния головного мозга. Нейросонограмма дает возможность получить наглядное представление о желудочковой системе и о веществе головного мозга. В случае более тяжелой травмы также имеется возможность выявления характерных признаков, свидетельствующих об актуальном отеке мозга, наличии очагов ушиба, гематом или кровоизлияний. Данная процедура не располагает противопоказаниями, может производиться многократно, также она быстра в реализации и абсолютно безболезненна. В качестве единственного ограничения НСГ можно определить разве что тонкие височные косточки или большой родничок, которые называют также «естественными ультразвуковыми окнами». Эффективность НСГ определена для маленьких детей (до 2 лет), однако в дальнейшем кости черепа утолщаются, а потому эта эффективность ультразвука сводится к минимуму из-за получения некачественного результата изображения и, собственно, результатов.
 • Эхо-ЭГ. В данном случае также речь идет об ультразвуковом исследовании, на основании которого имеется возможность выявления смещения в области средней линии мозга и его структур, что, в свою очередь, может выступать в качестве прямого свидетельства, указывающего на дополнительные образования объемного типа, появившиеся в головном мозге. К таким образованиям в частности относятся опухолевые образования и гематомы. Помимо этого также можно получить косвенного типа информацию о том, в каком состоянии пребывает вещество головного мозга, а также желудочковая система. Несмотря на простоту и быстроту метода, надежность его высокой назвать нельзя – современные варианты диагностики, коим Эхо-ЭКГ не является, легко его заменяют, в том числе и по части достоверности результатов, полученных при их применении в исследовании.
 • КТ. Компьютерная томография представлена в виде метода рентгенологического исследования, на основании применении которого имеется возможность получения четкого изображения, указывающего на особенности состояния черепа, а также на особенности мозгового вещества. С помощью КТ можно выявить почти любые виды патологий рассматриваемой области при одновременной точности результатов.
 • МРТ. Самый сложный и вместе с тем точный вариант исследования ЦНС. В диагностировании состояния ЧМТ применяется редко, потому, как с его помощью нельзя получить картину состояния костей черепа, а острые кровоизлияния выявляются с меньшей точностью в распознавании. По этим причинам его можно использовать только для указанной цели, что, между тем, также может понадобиться для получения общей картины состояния пациента.
 • ЭЭГ. Данный метод дает возможность провести изучение биоэлектрической активности, свойственной головному мозгу. Для применения необходимы спец-показания, используется ЭЭГ в качестве метода оценки общей степени тяжести ЧМТ, а также для определения очагов, указывающих на эпилептическую активность, в результате которых впоследствии такие эпилептические приступы и возникают.
 • Люмбальная пункция. Подразумевает под собой необходимость в изъятии омывающей спинной и головной мозг жидкости (ликвора), на основании изучения которой по наличию в ней крови можно, соответственно, определить актуальность кровоизлияний, а также менингита, воспалительных процессов и других сопутствующих патологий. При рассмотрении интересующего нас состояния и методов его диагностирования в частности этот метод используется исключительно редко, выступая лишь в качестве дополнительного возможного исследования к получению комплексной картины состояния пациента.

Дополнительной мерой диагностики может быть использована процедура проверки глазного дна, при которой врач определит «поведение» диска зрительного нерва и сосудов, также прояснив для общей картины, имеются ли актуальные кровоизлияния и гематома или нет.

Третман

Больным обеспечивается постельный режим. Как минимум на несколько дней с момента сотрясения мозга исключается чтение, просмотр телевизора, прослушивание музыки – таким образом, обеспечивается максимальный покой.

При наличии повреждений кожи головы производится соответствующая обработка. Дети в обязательном порядке госпитализируются. Что касается медикаментозной терапии, то она заключается в нескольких конкретных целях. Так, прежде всего, назначаются мочегонные препараты в комплексе с препаратами калия, что ориентировано на исключение отека мозгового вещества.

Применяются успокоительные препараты, а также препараты антигистаминные. Подавление головной боли обеспечивается анальгетиками (седалгин, баралгин), выраженная тошнота может быть устранена в предписанной врачом дозировке соответствующего препарата (церукал). К более поздним периодам посттравматического состояния могут быть назначены препараты ноотропного действия, за счет которых нормализуются/улучшаются обменные процессы мозга. Дополнительное действие ожидается со стороны витаминной терапии, также предусмотренной в данном случае.

При появлении симптомов, свидетельствующих о сотрясении головного мозга, необходимо вызвать скорую помощь; понадобится консультация невролога и, возможно, нейрохирурга.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Сотрясение головного мозга и характерные для этого заболевания симптомы, то вам .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ишемическая болезнь головного мозга (совпадающих симптомов: 10 из 16)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Церебрастенический синдром (совпадающих симптомов: 9 из 16)

Церебрастичен синдром е патологија на невролошки профил. Зборуваме за неспецифичен комплекс на симптоми, што е предизвикано од инфериорноста на централните единици на нервната регулација. Ако буквално, тоа значи слабост на мозокот како таков. Честопати патологијата се нарекува астенија, астеничен синдром. Главната карактеристика на болеста е неуспехот на механизмите за прилагодување. Болеста е еднакво честа кај мажите и кај жените.

...
Цефалгия (совпадающих симптомов: 9 из 16)

Цефалгия (синдром цефалгии) – это болевые ощущения в области головы, которые могут различаться по степени тяжести проявления, по интенсивности и длительности. Такой признак может носить симптоматический характер, а также быть проявлением серьезного патологического процесса, поэтому при частом его появлении следует обращаться к врачу.

...
Энцефалопатия головного мозга (совпадающих симптомов: 8 из 16)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Авитаминоз (совпадающих симптомов: 8 из 16)

Авитаминизата е болна состојба на лице кое се јавува како резултат на акутен недостиг на витамини во човечкото тело. Има пролетна и зима авитаминоза. Нема ограничувања во врска со полот и возрасната група.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .