Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мигрена: симптоми и третман

Мигрена - главни симптоми:

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

Општ опис

Мигренозната главоболка ретко е локализирана во двете половини на главата, и, како што веќе укажавме, неговиот изглед не е поврзан со придружни услови што може да се објаснат. Природата на таквата болка не е поврзана со традиционалната главоболка која се јавува на позадината на напнатоста, туку со садовите. Во исто време, со мигрена, главоболката нема никаква врска со крвниот притисок (со негово зголемување или намалување), ниту пак е поврзан со зголемен интракранијален притисок или напади на глауком, кој го дефинира во комбинација со горенаведените описи како посебен вид главоболка.

Главниот фактор што го предизвикува ризикот од мигрена е предиспозиција против позадината на наследноста, иако, генерално, причината, која служи како оправдувачки фактор, сè уште не е утврдена поради комплексноста на механизмот на развој на оваа состојба.

Физички и емоционални преоптоварувања, консумација на алкохол (особено шампанско, црвено вино, пиво), нарушувања на јадењето и спиењето, прекумерна изложеност на бучава и сончева светлина (прегревање), пушење, климатски промени и општи метеоролошки услови се исто така меѓу факторите што предизвикуваат. хормонални промени во женското тело (вклучително и во позадина на употреба на хормонални контрацептиви), како и промени поврзани со менструалниот циклус. Вреди да се забележи дека прехранбените производи заситени со тираминот (како што се какао и чоколадо, сирење, кафе и ореви, агруми и пушено месо) доведуваат до пореметувања во централниот нервен систем во однос на серотонинските процеси, што, пак, овозможува да ги сметаат за фактори директно поврзана со развојот на мигрена.

Кога се гледа на подлабоко ниво, ситуацијата со развојот на мигрена во однос на позадината на наведените фактори е како што следува. Особено, тие доведуваат до развој на ангиоспазам во каротидниот или вертебробазиларниот систем, кој, пак, ги предизвикува карактеристичните симптоми во форма на фотопсија, губење на визуелните полиња, вкочанетост на еден од екстремитетите. Сето ова може да се сведе на дефиниција на одредена фаза на која овие симптоми укажуваат, фазата е продромална. Следната фаза постепено започнува, придружена со тешка дилатација, која ги опфаќа артериолите и артериите, вените и венулите, особено овој процес се изразува во регионот на гранките на каротидната надворешна артерија (средишна обвивка, окципитал и темпорална).

Понатаму, постои зголемено зголемување на амплитудата на ѕидовите на крвните садови подложени на експанзија, поради што иритираните рецептори во ѕидовите на крвните садови, што, соодветно, доведува до локализирана и тешка главоболка. Потоа, поради зголемување на пропустливоста, ѕидовите на садовите почнуваат да се издуват. Како по правило, во оваа фаза на процесот се формира мускулна контрактура на вратот и скалпот, поради што значително се зголемува приливот на крв во мозокот. По ова, се јавуваат прилично сложени промени на ниво на биохемиски процеси, во коишто активно се ослободуваат хистамин и серотонин од тромбоцитите, поради што капиларите стануваат попропустливи, кои, пак, се стеснуваат заедно со стеснување на тонот на артериите. Сето ова води до третата фаза на протокот на мигрена.

Во иднина, пациентите во однос на позадината на горенаведените процеси може да наидат на симптоми кои укажуваат на тоа дека хипоталамусот е вклучен во нив. Овој симптом се манифестира во форма на треска и низок крвен притисок, пониска температура и зголемено мокрење.

Кога нападот е завршен со почетокот на спиењето, главоболката исчезнува кога пациентот е разбуден, но за возврат, таа може да доживее општа слабост во комбинација со незгода.

Четвртата фаза на мигрена се манифестира во форма на пост-мигренски симптом, како и во форма на алергиски тип на нарушувања и ангиодистонија.

Повторно, враќајќи се на причините за мигрена, важно е да се забележи дека водечката улога во неговиот развој е дадена на процесот на активација во јадрото на тригеминалниот нерв. Во овој олицетворение, мигрената е вистинска состојба за луѓе со зголемена општествена активност, како и за луѓе кои се претерано амбициозни и алармантни.

Претежно болеста се јавува на млада возраст, а нејзиниот почеток се јавува на возраст до 20 години, а врвот на возраст од 25 до 35 години. Модерните статистики покажуваат дека мигрената кај 20% од случаите е дијагностицирана кај жените и околу 6% кај мажите. Мигрената кај децата исто така не е исклучена - симптомите на оваа состојба се јавуваат кај околу 4% од случаите.

Кога се разгледува наследството во корист на последователното појавување на мигрена кај дете, неговото присуство кај двата родитела го зголемува овој ризик до 90%; во присуство на мигрена само кај мајката - ризикот од развој достигнува 70%; присуството на само таткото го одредува ризикот од развој на мигрена во до 20%.

Мигрена: симптоми

Главната манифестација на болеста, како што веќе научивме, е пароксизмална главоболка, најчесто фокусирана на едната страна на главата на фронтално-темпоралниот регион. Често болката е мачна и интензивна, во некои случаи придружена со гадење (а понекогаш и повраќање), фотофобија и звучен страв не се исклучуваат. Особено, болката е влошена од прекумерни товари од различна природа (ментални оптоварувања, емоционални или физички оптоварувања).

Напад на болеста може да се манифестира во секое време, и често се случува мигрена да се појавува за време на спиењето (ноќе), поблизу до утрото или кога се буди. Најчесто болката е еднострана, но подоцна таа е дисперзирана на двете страни на главата. Што се однесува до гадење (со повраќање поврзано во некои случаи), тоа главно се појавува на крајот од болната фаза, иако не е исклучена можноста за појава, заедно со самиот напад.

Периодот на нападот, како по правило, води до желбата на пациентите за осаменост, со собата што се затемнува од прекумерната сончева светлина и одозгора. Во однос на фреквенцијата на нападите, тие може да се појават и во варијанта на неколку епизоди во текот на нивниот живот, и во варијанта со појава неколку пати неделно. Повеќето пациенти доживуваат два напади месечно. Генерално, нападот може да трае од еден час до три дена, иако неговото времетраење најчесто се забележува во рок од 8-12 часа.

Мигрената за време на бременоста најмногу слабее во манифестациите, иако не е исклучен спротивниот ефект, при што нападите во манифестациите, напротив, се зголемуваат или дури се појавуваат за првпат во ова конкретно време. Природата на мигрената, како што веќе рековме, во голема мера е наследна, и во основа, наследството доаѓа од мајчината линија. Интертекталниот период не го одредува невролошкиот преглед на фокусниот тип на невролошки нарушувања.

Размислете за некои од главните видови на мигрена подетално во однос на нивните манифестации и карактеристики на клиничката слика.

Мигрена без аура: симптоми

Овој тип на мигрена е исто така дефиниран како едноставна мигрена. Овој тип е најчест, забележано е околу 2/3 од вкупниот број на болеста. Вреди да се одбележи дека жените почесто се соочуваат со мигренски напади пред да се појави менструацијата или директно за време на нивното. Исто така, се случува нападите на овој тип на мигрена да се забележуваат само во одредени денови од циклусот.

Во дијагнозата на мигрена без аура, водени од голем број критериуми, кои особено ги вклучуваат следните:

 • појава на напади најмалку пет пати;
 • вкупното времетраење на секој од овие напади е од редот од 4 до 72 часа во отсуство на примена на соодветна терапија за нив;
 • усогласеност со тековната главоболка најмалку две од следниве карактеристики:
  • пулсирачка природа на манифестацијата;
  • локализација од една страна;
  • просечниот степен на интензитет на манифестации или нивниот тежок степен, врз основа на појавата на која пациентот ја губи способноста да ги спроведува своите вообичаени активности;
  • забележителни зголемени манифестации во присуство на физичка активност или при одење;
  • појава на гадење во комплекс со главоболка (можеби со повраќање);
  • фаринкс;
  • фотофобија

Офталмоплегична мигрена: симптоми

Овој тип на мигрена е прилично редок со преовладувачките симптоми на лезија на очното јаболко со еднострана парализа. Се карактеризира со развој на голем број окуломоторни нарушувања, кои можат да бидат минливи во нивните манифестации. Тие можат да се појават на врвот на болката со главоболка или на самиот почеток, што се состои во следните состојби: страбизам, дилатација на зеницата на страната на локализација на болка, двоен вид, птоза на горниот очен капак на страната на болката итн.

Повеќето пациенти се соочуваат со развој на болеста кога се менува со напади, во кои постои типична аура. Визуелните патологии во оваа состојба со доаѓањето на аурата се реверзибилни, односно по некое време исчезнуваат.

Хемиплегична мигрена: симптоми

Хемиплегичната мигрена е релативно редок вид на болеста која се разгледува, неговата карактеристика е појавата на минливи и повторливи слабости на едната страна од телото. Самиот концепт на "хемиплегија" ја дефинира вистинската мускулна парализа, која влијае на едната страна на телото.

Хемиплегичната мигрена е претежно забележана кај оние пациенти чии родители исто така имале тенденција да развиваат вакви напади. Пред да се утврди дијагнозата во оваа варијанта на болеста, тие не се базираат исклучиво на епизоди на мускулна слабост што се релевантни за него, но сосема е доволно за да се користат податоци од компјутерски томограм.

Мигрена на очите: симптоми

Окуларната мигрена, која исто така е дефинирана како атријална скота или мигрена со аура, е болест чии симптоми се сведуваат на периодично исчезнување во сликата на одредено видно поле. Окуларната мигрена е забележана кај пациенти доста често, и иако името на дел од главниот поим кој го дефинира укажува на болка, всушност, болеста во оваа форма не е придружена со тоа. Во меѓувреме, комбинираниот курс не е исклучен, односно комбинација на окуларна мигрена со нормална мигрена, која се јавува како резултат на нарушување на циркулацијата на крвта во мозокот.

Дефинирање на карактеристиките на окуларната мигрена, треба да се нагласи дека тоа подразбира невролошки процес кој се појавува во форма на одговор на одредени промени во телото. Особено, таквите промени вклучуваат промени во хормоналната позадина, промени поврзани со карактеристиките на хемискиот состав на потрошените производи, промени предизвикани од лековите консументирани од пациентите итн.

Како резултат на тоа, може да се појави главоболка и може да трае неколку часа или неколку дена. Поради оштетената циркулација на крвта во подрачјата на мозокот кој е одговорен за видот (концентрирани се во регионот на окципиталниот лобус), може да се развијат и мигрени на очите.

Окуларната мигрена, чии симптоми, според неговото име, се состојат од визуелни патологии, можат да се манифестираат на различни начини. Главна мигрена со скота (или таканаречена "визуелна точка") со помала големина, концентрирана во центарот на видното поле на пациентот, се појавува претежно, а може и да се манифестира во вид на цик-цак-трепкање или треперење на слепата точка. Местото, пак, во големина може да се зголеми, движејќи се по видното поле. Времетраењето на овој феномен може да биде од неколку минути, но најчесто исчезнува по околу половина час.

Овој тип на мигрена претставува околу една третина од случаите на болеста како целина. Вреди да се забележи дека во некои случаи симптомите кои се карактеристични за визуелната мигрена се придружени со појава на еднострани парестезии (т.е. сензации во кои се јавува вкочанетост во одредена област на телото), ретко се дијагностицираат и нарушувањата на говорот. Особено вкочанетоста може да влијае на половината на телото и половина на лицето, јазикот и слабоста на екстремитетите во комбинација со нарушувања на говорот е многу поретко.

Важна карактеристика е тоа што појавата на невролошки нарушувања, на пример, на десната страна (т.е. нарушувањата во форма на овие симптоми), укажува на тоа дека локализацијата на самата главоболка е концентрирана на спротивната страна, односно на левата страна. Ако локализацијата се фокусира на левата страна, тогаш болката, соодветно, се чувствува на десната страна.

Само во околу 15% од случаите, локализацијата на невролошки нарушувања и главоболка е иста. По завршување на аурата, која сама по себе е дефиниција за горенаведениот комплекс на невролошки симптоми кои се јавуваат пред мигрена со придружни болки или симптоми забележани директно на почетокот на мигрената, постои пулсирачка болка, концентрирана во рамките на фронто-темпоралниот-орбиталниот регион. Зголемувањето на таквата болка се јавува во рок од половина час до еден час и половина, што може да биде придружено со гадење, а во некои ситуации, повраќање. Вегетативната форма на оваа состојба е придружена со појава на страв и паника, се појавува треперење, се забрзува дишењето. Вреди да се забележи дека сите симптоми кои се карактеристични за состојбата на мигрена со појава на аура се реверзибилни, што исто така беше претходно забележано од нас.

Исто така, се случува мигрена да доведе до компликации, од кои едниот е мигренскиот статус. Тој имплицира серија на доста тешки напади на мигрена, кои следат една со друга во комбинација со повторено повраќање. Појавата на напади се појавува во интервали од околу 4 часа. Оваа состојба бара хоспитализиран третман.

Мигрена: симптоми кај деца

Главоболката кај децата не е невообичаена, и покрај тоа, будни родители не ја исклучуваат потребата да се консултираат со лекар поради оваа причина, што, сепак, не секогаш дозволува да се открие причината за оваа состојба. Во меѓувреме, болните напади, придружени со општа слабост, во многу случаи не подразбираат ништо повеќе од мигрена.

Оваа болест не е придружена со никакви специфични објективни податоци, бидејќи температурата и притисокот што се поврзуваат со него обично одговараат на нормалните индикатори, анализите, исто така, не укажуваат на релевантноста на малите пациенти за присуство на одредени отстапувања. Всушност, испитувањето на децата во овој случај не определува никакви конкретни промени во врска со работата на поединечните системи и органи. Што и да беше, статистиката за децата укажува на тоа дека до 14 години, околу 40% од нив доживеале мигрена, па дури и околу 2/3 од нив го наследиле од нивните родители заедно.

Причината за главоболка кај децата со мигрена е дека оваа состојба е придружена со зголемено производство на адреналин (што, всушност, е исто така важно за возрасни). Овој хормон, за возврат, ги стеснува садовите на мозокот одреден период (што, како што бевме забележано претходно, може да биде од неколку часа до неколку дена), а садовите во овој случај престанат да реагираат на терапијата што делува во форма на одредени лекови, што значително ги комплицира работите. Особено, поради стеснетиот лумен на садовите, процесот на протокот на крв во мозокот е значително нарушен, заедно со испораката на потребните хранливи материи за него.

Наспроти позадината на таквото гладување, се појавуваат изразени главоболки. Исто така забележуваме дека како фактор кој предизвикува сличен напад од адреналин, се утврдува нервната напнатост, што, како што гледате, е доста чест услов за децата. Вреди да се спомене дека оваа тензија може да биде релевантна како за рекреација (компјутерски игри, телевизија, итн.), Така и за зголемена обука со стрес, со позадина на одговорност поврзана со оваа обука. Исто така, треба да се забележи дека одредена храна, како и првично забележана предиспозиција, наследена од родителите, може да доведе до мигрена.

И ако со наследна предиспозиција сè е повеќе или помалку јасно, тогаш прехранбените производи во овој контекст бараат одредено внимание ако се појави мигрена против позадината на нивната употреба. Заключаться это может быть в элементарной непереносимости тех или иных пищевых продуктов, что, в свою очередь, определяет необходимость в изменении рациона, а также в назначении соответствующей диеты, ориентированной на недопущение мигрени на основании пищевого фактора воздействия. Выделим основные симптомы, сопутствующие мигрени у детей:

 • головная боль (преимущественно одностороннего типа);
 • тошнота, в некоторых случаях – рвота;
 • преосетливост кон светлина;
 • речевые нарушения;
 • вртоглавица;
 • сокращение видимого поля зрения.

Шейная мигрень: симптомы

При рассмотрении мигрени нельзя упустить и этот ее вид. У него имеется ряд названий: это, собственно, и «шейная мигрень», и «симпатический шейный синдром (задний)», и «синдром позвоночной артерии». Любой из перечисленных вариантов может быть использован для диагностирования конкретного состояния, однако в любом его варианте, по сути, речь идет о состоянии одном и том же.

Шейная мигрень подразумевает под собой состояние, при котором нарушается приток крови к мозгу через бассейн одной либо двух одновременно позвоночных артерий. Остановимся детальнее на сути этого процесса.

Кровоснабжение мозга, как, возможно, вы знаете, обеспечивается за счет двух бассейнов. Первый из них, каротидный бассейн, заключает в себе сонные артерии. За их счет (а если быть точнее – то за счет основных ветвей в виде внутренних сонных артерий) обеспечивается порядка до 85% общего притока к мозгу крови, а также несение ответственности за различного типа нарушения, связанные с кровообращением (прежде всего к таковым относятся инсульты). Именно сонным артериям в особенности уделяется внимание во время обследований, и в частности уделяется оно их атеросклеротическому поражению в комплексе с актуальными осложнениями.

Что касается второго бассейна, то это – вертебробазилярный бассейн, к которому относятся позвоночные артерии (с левой и с правой стороны). Ими обеспечивается кровоснабжение задних отделов мозга наряду с порядка 15-30% от общего притока к нему крови. Поражение данного типа, конечно, с поражением при инсульте не сравнить, однако инвалидность при нем не исключается.

При поражении артерий отмечаются следующие состояния:

 • вртоглавица;
 • тешки главоболки;
 • зрительные и слуховые нарушения;
 • нарушения координации;
 • губење на свеста

Что касается причин, которые могут спровоцировать подобное поражение, то они могут быть разделены на две соответствующие группы:

 • поражения невертеброгенные (то есть поражения, возникновение которых не связано с позвоночником) – поражения, обуславливаемые, как правило, атеросклерозом или аномалиями врожденного типа, связанными с особенностями хода артерий и с их размерами;
 • поражения вертеброгенные (соответственно, поражения, возникшие на фоне патологии, актуальной для позвоночника) – здесь в частности речь идет о том или ином заболевании позвоночника, выступающем в качестве предрасполагающего к поражению фактора. Не исключается травматический характер этого поражения, что может быть связано с общим анамнезом по подростковому возрасту больного и сопутствующими этому периоду травмами, однако изменения наиболее выраженного масштаба отмечаются в большей мере у взрослых, что сопоставляется с развитием у них остеохондроза.

Перечисленные причины изначально раздражают симпатические сплетения в позвоночных артериях, приводя в дальнейшем к спазму, после и вовсе происходит сдавливание артерий вдоль хода костного канала либо у выхода артерии из него, что, в свою очередь, приводит к развитию нарушений кровообращения. Последние имеют кратковременный характер проявления и возникают в момент наклонов головы или ее поворотов, а также при изменении человеком положения тела.

Останавливаясь на симптомах, актуальных для рассматриваемого нами состояния, выделим, что основным из них, как отмечалось нами и ранее, является головная боль. Она постоянна в своем проявлении и в некоторых случаях – усиливающаяся в виде выраженных приступов. В некоторых случаях боль эта жгучая или пульсирующая, сосредотачивается она в области затылка. Не исключается и возможность распространения боли к иным областям головы (зачастую отмечается иррадация, то есть распространение, к переносице и к глазнице и пр.). Усиление боли происходит при производимых шеей движениях. Достаточно часто данная симптоматика сопровождается также и болезненностью, отмечаемой в коже головы, что происходит даже при незначительном прикосновении к ней или во время причесывания.

Наклоны головы и ее повороты сопровождаются характерным хрустом, возможно жжение. Также некоторые больные сталкиваются с в целом характерными для мигрени любого типа состояниями в виде тошноты с возможной рвотой, звоном в ушах, шумом в них (зачастую в комплексе с синхронным сердцебиением). Поднятию вверх головы сопутствует головокружение, что происходит в результате ухода артерии к узкой части отверстия. В варианте актуального для больного атеросклероза в этом случае головокружение появляется в результате наклона головы вперед.

Уже специфичной, можно сказать, симптоматикой является появление зрительных нарушений (в виде появления «мушек» перед глазами, снижения в целом остроты зрения, двоения и пелены перед глазами и пр.). Возможно снижение слуха. В некоторых случаях также не исключается возможность нарушения глотания в комплексе с появлением ощущения наличия в горле инородного предмета.

Примечательно, что сдавливание позвоночной артерии часто приводит к приступообразным состояниям, которые возникают в результате поворота головы. Так, поворот головы может сопровождаться падением больного (падает он «как подкошенный»), причем потери сознания в данном случае не происходит, встать он может самостоятельно. Также возможен и такой вариант, при котором резкое движение головой приводит к внезапному падению, но уже сопровождаемым потерей сознания. Прийти в себя человек может в срок от 5 до 20мин., встать может самостоятельно, однако на протяжении длительного времени после этого он испытывает слабость. Помимо перечисленного возможны и вегетативные расстройства, которые могут заключаться в виде чувства голода, озноба, жара.

Дијагностицирање

В ситуации с повторяющейся головной болью необходимо в обязательном порядке посетить врача. Диагностирование производится на основании клинических показателей, основанных на опросе пациента и общем его осмотре. Важно учитывать, что пароксизмы актуального для мигрени состояния (то есть систематически возвращающиеся ее приступы) могут выступать в качестве первого симптома, свидетельствующего об опухоли мозга или о сосудистой мальформации (в частности это подразумевает возможную актуальность для больного аномалий в развитии, в результате которых происходят выраженные изменения в функциях сосудов и в их строении).

Учитывая возможную серьезность состояния пациента, требуется провести детальное обследование, при котором будет исключен органический процесс. В частности понадобится посетить офтальмолога для проверки глазного дна, остроты зрения и его поля. Понадобится и электроэнцефалография, процедуры КТ и МРТ.

Лечение мигрени

Лечение данного заболевания может быть медикаментозным и немедикаментозным. В первом случае подразумевается использование следующих препаратов:

 • противовоспалительные (нестероидные) препараты – в частности к таким могут относиться ибупрофен, парацетамол и т.п.;
 • назальные спреи дигидроэрготамина;
 • селективные агонисты стимулирующие выработку серотонина.

Что касается второго, немедикаментозного варианта лечения, то он, прежде всего, заключается в необходимости обеспечения больному тишины и покоя, а также определенной затемненности помещения, в котором больной находится, что обеспечивается на основании учета с его стороны повышенной реакции на воздействие яркого освещения. Может применяться массаж в адрес воротниковой зоны и головы, а также массаж ушных раковин. Определенных результатов можно добиться за счет использования иглорефлексотерапии, а также холодных или теплых повязок, применяемых для головы.

Как правило, больные ориентируются в обстоятельствах, зная, что именно может привести к появлению мигрени, соответственно, это требует от них самостоятельного исключения таких обстоятельств и провоцирующих факторов в них. Помимо прочего допускаются водные процедуры (лечебные ванны) и лечебная физкультура, ориентированные на поддержание общего тонуса и на соответствующее воздействие в отношении шейного отдела позвоночника. Дополнительной мерой в лечении мигрени является диета с исключением продуктов, провоцирующих ее приступы (в рамках общего описания заболевания мы рассматривали этот пункт выше). По возможности следует избегать стрессов – они также играют не последнюю роль в контексте рассмотрения причин, провоцирующих мигрень.

Кстати, важным способом воздействия на мигрень в рамках ее лечения (устранения) является сон. Так, если больной может в состоянии мигрени уснуть, то при пробуждении, как правило, у него отмечается если не полное исчезновение головной боли, то значительное улучшение общего состояния и интенсивности болевого воздействия. Актуален этот способ при легких и нечастых появлениях мигрени.

При появлении симптоматики, свойственной мигрени, необходимо обратиться к неврологу, также понадобится консультация офтальмолога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Мигрень и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ишемический инсульт (совпадающих симптомов: 9 из 16)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Цефалгия (совпадающих симптомов: 9 из 16)

Цефалгија (цефалгија синдром) е болка во областа на главата, која може да варира во сериозноста, интензитетот и времетраењето. Таков симптом може да биде симптоматски, како и да биде манифестација на сериозен патолошки процес, затоа, со својот чест изглед, треба да се консултирате со лекар.

...
Энцефалопатия головного мозга (совпадающих симптомов: 8 из 16)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Аневризма сосудов головного мозга (совпадающих симптомов: 8 из 16)

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...
Невринома (совпадающих симптомов: 8 из 16)

Неурома (Schwannoma, невролемма) е бениген тумор кој е локализиран во помошни меки ткива со нервни завршетоци. Сепак, формирањето на оваа природа има тенденција да се дегенерира во малигнен, што е директна закана повеќе за здравјето на пациентот, но за живот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .