Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Паркинсонова болест: Симптоми и третман

Паркинсонова болест - главните симптоми:

Паркинсоновата болест, која исто така е дефинирана како треперење парализа, е долгорочна прогресивна состојба, придружена со оштетена моторна функција и бројни нарушувања. Паркинсонова болест, симптоми кои постепено се влошуваат со текот на времето, се развива поради смртта на соодветните нервни клетки во мозокот одговорни за контрола на извршените движења. Оваа болест е предмет на одредени корекции на симптомите, може да трае многу години и е неизлечива.

Општ опис

Ако ја разгледаме работата на нашето тело како целина, тогаш, како што можете да видите, тоа подразбира поврзување на многу рефлекси едни со други, секој од овие рефлекси ја одредува сопствената реакција на влијанието на стимули. Така, на пример, допирање на нешто топло со рака, ние ненамерно го повлекуваме, и кога ефектот на изворите на светлина е премногу светло, ние криво.

Може да се дадат многу примери, но тие се базираат на конкретни реакции во однос на факторот на влијание. Во меѓувреме, тука е важно фактот дека има многу такви стимули, и ако реагиравме на секоја од нив, тогаш речиси секогаш ќе треба да бидеме во состојба на подготвеност и реализација на една или друга реакција во однос на секој од нив. Затоа, нервниот систем во таков случај има одредени сопирачки, како резултат на што реагираме само на стимулите кои влијаат на нас на значаен начин.

Ако ја разгледаме Паркинсонова болест во овој контекст, тогаш овие сопирачки, кои природно работат во нервниот систем, се ослабени во однос на моторните реакции. Ова води кон фактот дека сите надворешни импулси или внатрешни импулси, откупени во нормалната состојба на телото, се придружени со Паркинсонова болест со соодветни движења. Така, случајноста на овие импулси е придружена со отежнато реакција од страна на телото, затоа што болниот го дава својот неволен одговор на нив, кој може да се манифестира во гримаси и гримаси, глупости и др. Размисли за оваа ситуација подлабоко.

Моторните функции се оштетени поради актуелниот за пациентот процесот на умирање во мозокот на одреден тип на нервни клетки. Во нормална состојба, овие клетки произведуваат допамин, хемикалија која е доволно важна за мозокот. Особено, тој го обезбедува преносот на соодветен дел од мозокот на оние сигнали кои потоа ја одредуваат нашата реакција на стимули во смисла на контрола на движењето. Тоа е ефектот на допаминот што ни овозможува да ги извршуваме дејствата што ги извршуваме.

Во прилог на моторните дисфункции кога се изложени на стимули, пациентот исто така покажува летаргија на мускулите и ментална депресија - сето ова, всушност, накратко ги дефинира симптомите на Паркинсоновата болест, на кое понатаму ќе живееме во малку повеќе детали.

Во медицинската пракса, самата Паркинсонова болест (или идиопатски паркинсонизам), како и синдром на паркинсонизам, е состојба предизвикана од влијанието на одредени фактори и често делува како една од манифестациите на друг вид дегенеративни болести поврзани со оштетена активност на нервниот систем.

Како што веќе беше забележано во почетокот, Паркинсоновата болест е прогресивна болест, соодветно, состојбата на пациентот само ќе се влоши со текот на времето. Сепак, оваа болест напредува во текот на неколку години, соодветно, процесот е бавен. Покрај тоа, денес постојат многу лекови со кои е можно да се контролира текот на Паркинсоновата болест, како и способноста да се влијае на симптомите специфични за него, со што пациентите исто така можат да живеат со целосен живот, донекаде одложување на прогресијата на болеста заедно со реалните симптоми .

Вреди да се забележи дека Паркинсоновата болест е забележана во редот на околу 140 случаи како дел од испитувањето на 100.000 луѓе, додека зголемувањето на инциденцата на болеста се јавува со возраста. Значи, околу 1% од луѓето на возраст под шеесет години се соочуваат со оваа болест, околу 5% - по оваа возрасна линија. Поголем степен на предиспозиција за Паркинсонова болест е забележан кај мажите.

Паркинсонова болест: Причини

Ако зборуваме за причините за оваа болест, која, како што претходно ја идентификувавме, е поврзана со процесот на смртта на нервните клетки, тогаш тие сè уште не се целосно дефинирани. Во рамките на теориите и истражувањата постојат некои претпоставки за оваа тема, меѓутоа сите тие се само дел од можните опции.

Факторот на стареење себе и голем број на други специфични причини, како и присуството во животната средина на супстанции кои го отружуваат, се предмет на студирање во ова прашање. Не е исклучен наследниот фактор врз основа на патолошката промена на гените. Во исто време, нема факти кои делуваат како потврдени докази за генетско наследство.

Можен фактор се смета во форма на трансфер на претходно болни акутни и хронични видови на инфекции поврзани со активноста на нервниот систем (на пример, енцефалитис, итн.). Исто така, не се исклучуваат акутни и хронични видови нарушувања кои се јавуваат во церебралната циркулација, како резултат на кои се развива Паркинсонова болест. Ова може да вклучува и болести како церебрална атеросклероза, мозочни неоплазми и васкуларни заболувања, исто така директно поврзани, тумори и повреди кои директно влијаат на нервниот систем.

Паркинсоновата болест, исто така, може да се развие, според некои наводи, против позадината на интоксикација со лекови поврзани со долготрајните болни медицински препарати кои ја претставуваат фенотиазинската серија, како и со одредени наркотични лекови. Не ја исклучува можноста за развој на болеста која се разгледува како резултат на акутна / хронична интоксикација на манган, јаглерод моноксид.

Многумина се заинтересирани за методи за спречување на Паркинсонова болест, но денес таквите методи сè уште не постојат.

Форми и фази на болеста

Според формите на Паркинсонова болест, се разликуваат следните варијанти:

 • тресење форма;
 • несигурна-цврста форма;
 • формата е ригидна и трепетлива;
 • акинетска-цврста форма;
 • мешана форма.

Во согласност со сериозноста на манифестациите релевантни за оваа болест, постојат пет главни фази. Најчеста класификација на овие фази е класификацијата на Хен и Јар, доделени во 1967 година. Меѓу неговите фази се следните опции:

 • Фаза 0. Се карактеризира со отсуство на моторни манифестации.
 • Фаза I. Манифестацијата на болеста е еднострана.
 • Фаза II. Манифестацијата на симптомите на болеста е веќе билатерална, не се почитуваат постурални нарушувања.
 • Фаза III. Постуралната нестабилност се карактеризира со модерација, надворешната помош на пациентот во оваа фаза не е потребна.
 • Фаза IV. Моторната активност е во голема мера изгубена, но пациентот сè уште останува стабилен кога стои и се движи без потреба да обезбеди поддршка за ова.
 • Фаза V. Недостатокот на помош од аутсајдери води до фактот дека пациентот останува оковано на одредено место (кревет, стол).

Паркинсонова болест: Симптоми

Пред да се задржиме на симптомите својствени за болеста што ја разгледуваме денес, важно е да се забележи дека нивниот опис е генерализиран, бидејќи, како и нивниот изглед и тежината на манифестацијата, заедно со фактичката фаза за пациентот, тие се разликуваат во секој случај и затоа се исклучиво индивидуални. . Покрај тоа, симптомите кои се релевантни за еден пациент во рана фаза може да се манифестираат во друга многу подоцна, или дури и да можат целосно да бидат исклучени од општата состојба на болеста.

Сега - за најчестите симптоми. Особено, за нив се применуваат следниве манифестации:

 • Треперење (дефиниран како тремор), кој претежно ја зафаќа раката или ногата. Тремор при Паркинсонова болест се јавува во време на будење од спиење или кога е во постојана позиција (овој тип на тремор се одредува како тремор за одмор). Неговото намалување се забележува кога се движи ногата.
 • Мускулна вкочанетост (дефинирана како ригидност), мускулна болка . Раните симптоми на Паркинсонова болест се манифестираат со намалување на движењето на движењето на движењата произведени од раката на едната страна од телото, што, всушност, се јавува поради ригидност. Исто така може да се појави во мускулите на вратот, лицето, нозете и другите делови од телото. Оваа манифестација може да биде придружена со изразена сензација на болка во мускулите и замор.
 • Ограничените и бавните движења (дефинирани како брадикинезија), особено овој симптом се манифестира во продолжена состојба на одмор, проследено со почеток на движење од страна на пациентот. Слична состојба може да се случи кога се обидувате да се превртете во кревет од другата страна или да застанете откако ќе седите на стол, итн.
 • Осетливост на слабост на мускулите на грлото и на лицето. Особено кај пациенти може да се сретнат со тешкотии за време на голтањето или зборувањето, не се исклучени силни кашлање и гушење, како и прекумерна салвација. Поради нарушување на моторните функции на мускулите, пациентот може да развие карактеристичен израз на лицето, којшто чита рамнодушност кон сето она што е исто така дефинирано како "Паркинсонска маска".
 • Нерамнотежа, одење. Одење е придружено од тешки тешкотии. Значи, кога одите, пациентите преземаат мали чекори, се преплетуваат со нозете и се движат еден до друг. Кога шетате, телото се навалува напред, што е дефинирано како мешавина, потешкотии се појавуваат дури и кога се обидуваат да направат пресврт. Како резултат на вистинското нарушување на телото и рамнотежа, не е исклучена можноста за чести падови. Во секој случај, наведените симптоми за овој дел се забележуваат, како по правило, веќе во текот на последната фаза на Паркинсонова болест.

Тремор е често првиот симптом, и пациентот и неговото семејство може да го забележат тоа. Првично, оваа манифестација може да стигне до екстремитетот само на едната страна од телото, притискајќи ја раката или ногата. Покрај тоа, треперењето може да се појави во лицето, влијаејќи на усните и јазикот, брадата. Постепеното прогресија на болеста доведува до последователно ширење на тремор до спротивната страна на телото, иако ова не е задолжително "сценарио" - често дури и прогресијата на Паркинсовата болест не предизвикува последователно ширење на спротивната страна на треморното тело.

Следејќи го физичкиот и емоционалниот стрес кај пациентите, може да се забележи зголемување на треперењето и поголема видливост. Но, целосна релаксација, намерни дејства и движења, спиење - сето тоа, напротив, доведува до намалување на тежината на тремор, згора на тоа, треперењето во овие периоди може целосно да исчезне.

И покрај фактот дека треперењето е еден од главните симптоми кои укажуваат на Паркинсонова болест, нејзиното присуство, сепак, не е ексклузивен показател за фактот дека оваа болест е кај луѓето. Тремор предизвикан од други болни состојби, за разлика од тремор при Паркинсонова болест, е помалку изразен со неподвижност на екстремитетите и, обратно, е забележлив во движењето. Најчеста варијанта на тремор, која нема никаква врска со Паркинсоновата болест која ја разгледуваме, е суштествен тремор. Овој тремор може да се излечи, но тешко е да се дијагностицира, како што е Паркинсонова болест.

Во случај на Паркинсонова болест, постои уште еден симптом, за кој ќе дискутираме. Треба да се напомене дека во комплексот ваквиот тек на болеста може да го лиши пациентот со капацитет.

 • Повреда на координацијата на движењата, прекршување на флексибилноста. Честопати ова се манифестира во карактеристичните промени забележани во ракописот, буквите во овој случај стануваат помали по големина. Покрај тоа, физичките способности на болниот се намалени, вклучувајќи ги и оние способности кои се неопходни за спроведување на активности кои се стандардни за секојдневниот живот на едно лице како целина (тешкотии при јадење, облекување итн.).
 • Мускулни грчеви, грчеви во зглобовите.
 • Првут, мрсна кожа.
 • Прекршувања при мокрење и варење. Значи, често кај пациенти со Паркинсонова болест, забележано е запек, покрај тоа, потешкотиите се јавуваат кај уринарната контрола - може да биде не само честа, туку и спонтана. Лековите пропишани во третманот на болеста, во некои случаи можат да помогнат, но обратниот ефект не е исклучен, при што симптомите на болеста само се зголемуваат во манифестации.
 • Нарушување во автоматските и рефлексните функции својствени на телото. На пример, ваквите прекршувања може да се припишат на низок крвен притисок кога се зголемува, зголемено потење, нарушувања поврзани со сексуалната функција.
 • "Замрзнување", "заглавување" при изведување акции. Овие симптоми се состојат, всушност, во неможноста да се извршат акции, што се случува одеднаш, но не трае долго. Овие манифестации се најчесто релевантни при одење.

Луѓето со дијагностицирана Паркинсонова болест често се чувствуваат оштетено размислување и спиење, и често имаат ненадејна промена на расположението. Симптом во форма на нарушување на спиењето е незадоволството од спиењето, неможноста да заспие и често се појавува во позадината на зголемена раздразливост, физичка / морална препрека, депресија. Честопати спиењето на Паркинсонова болест е лишено од неговата корисност, што е поврзано со тешкотијата да се сврти од едната и другата страна, односно да се идентификува изразена непријатност за една личност, а тоа е исто така поврзано со тешкотии во менувањето на позицијата на телото како целина во сон.

Во догледно време, пациентот со сметаната дијагноза станува пасивен, зависен и неодлучен, кукавички. Исто така постои и намалување на општественоста, се прават обиди за да се избегне тоа на секој начин, не само со пријателите, туку и со членовите на семејството. Отсуството на значителен поттик за извршување на движењето станува причина за прекумерна пасивност на пациентите.

Депресијата кај Паркинсонова болест стана доста распространета, што според експертите се должи на тековните промени кои се случуваат на ниво на процеси во мозокот и, соодветно, на ефектите на хемикалиите со овие процеси. Покрај тоа, се разбира, депресијата, исто така, може да дејствува како резултат на реакцијата на пациентот на состојбата во која тој бил во болест која предизвикува болест. Можно е да се ослободиме од оваа состојба, што е обезбедено со соодветно развиена терапија наменета за него.

Околу една третина од пациентите со Паркинсонова болест исто така го доживуваат развојот на деменција (стекната деменција) во комбинација со заматување на свеста. Покрај тоа, се појавуваат симптоми кои имаат сличности со Алцхајмеровата болест. Овие состојби се релевантни во подоцнежните фази на текот на Паркинсоновата болест. Треба да се забележи дека губењето на меморијата или нејзините нарушувања може да биде предизвикано од депресијата забележана погоре, која исто така ја придружува честопати основната болест. Употребата на лекови кои се користат во лекувањето може да предизвика халуцинации и губење на меморијата, како и соништа кои се сосема реални во нивната суштина.

Конечно, во овој дел, на симптомите, забележуваме дека во медицинската пракса постојат многу различни болести, чии манифестации се сведуваат на симптоми слични на Паркинсонова болест. Затоа, за дијагноза е потребна темелна диференцијална анализа во комбинација со други мерки кои се релевантни во овој случај. Покрај тоа, симптомите кои можат да се манифестираат без да се однесуваат на Паркинсонова болест се често, како самите болести поврзани со овие симптоми, може да се отстранат и да се лекуваат.

Паркинсонова болест: карактеристики на манифестацијата на болеста кога се разгледува позицијата на телото

Дијагностицирање

Особено, дијагнозата на Паркинсоновата болест се прави со интервјуирање на пациентот, фокусиран на разјаснување на симптомите, појаснување на сликата за општото добро и состојбата во одредена точка во времето, како и во одреден момент во времето пред почетокот на симптомите кои доведоа до потреба за консултации и појаснување на состојбата.

Се спроведува и невролошки преглед, кој се состои од голем број прашања на пациентот и анализи, врз основа на кои ќе се добијат информации за состојбата на нервниот систем. Особено, лекарот за време на испитувањето може да забележи како се движи пациентот, тие исто така ги проверуваат рефлексите и мускулната сила, видот. Некоторые выводы по состоянию пациента могут определить необходимость в приеме тех или иных препаратов, на основе эффекта от которых впоследствии врач определяет, продолжается ли развитие болезни Паркинсона либо нет.

Что касается специфического анализа крови или каких-либо лабораторных тестов, ориентированных на выявление болезни Паркинсона, то их, в принципе-то, и не существует. Между тем, это не исключает возможности назначения их пациенту – на их основании могут быть исключены или подтверждены другие заболевания, для которых также характерны подобные симптомы. К примеру, может быть назначена процедура МРТ, на основании которой определяется, имеются ли признаки инсульта, опухолевые образования в области головного мозга и пр.

Болезнь Паркинсона: лечение

Рассматриваемое нами заболевание является неизлечимым, хотя использование определенных медпрепаратов может обеспечить определенный контроль над его симптоматикой. Лучшим на сегодняшний день препаратом для этого является Левидопа. Между тем, при длительном его приеме, как и при приеме значительных его доз, возможно развитие тех или иных видов нарушений.

Учитывая эту особенность, лечение болезни Паркинсона на ранней стадии сопровождается назначением других видов медпрепаратов, за счет чего может быть выиграно время, а также, соответственно, отложено лечение с применением указанного препарата. Впоследствии может возникнуть необходимость в его приеме, учитывая прогрессирование заболевания, соответственно, актуальные побочные действия при употреблении Левидопа будут отложены на несколько позднее время.

Если симптомы болезни Паркинсона проявляются незначительным образом, то лечение может вообще не требоваться, то есть предписание врачом соответствующих заболеванию медикаментов не производится до момента истинной необходимости в них, что может в частности диктоваться невозможностью ведения пациентом повседневной деятельности. Таким образом, к назначению медпрепаратов может привести лишь усугубление состояния.

Иногда лечение болезни Паркинсона заключается в глубокой стимуляции мозговой деятельности. Это требует операции, при которой хирургом размещаются непосредственно в головном мозге больного электроды, за счет них впоследствии передаются электрические сигналы определенной интенсивности в адрес соответствующих участков мозга, обеспечивающих контроль над производимыми движениями. При слабом воздействии таких сигналов работа указанных участков мозга значительно улучшается.

Помимо врачебной терапии могут быть реализованы и некоторые «домашние» меры. Они заключаются по большей части в изменении образа жизни. Питание в этом случае должно быть здоровым, переутомления исключаются, отдых нужен в любых ситуациях, его требующих. Помимо этого, конечно, необходимы и физические упражнения.

Влияние болезни Паркинсона на качество жизни

Безусловно, рассматриваемое нами заболевание, будучи прогрессирующим и неизлечимым, приводит не только к осознанию собственного положения, но и к определенным изменениям в жизни. Неудивительно и то, что это осознание вызовет негативные настроения и эмоции. Огорчение или страх, злость это или беспокойство – в любом случае больному важно знать, что ожидает его в дальнейшем. Итак, выделим основные положения, которые важно запомнить в этом случае.

 • Установка диагноза как уже свершившегося факта в любом случае не является окончательным и скорым «приговором» и основанием для неутешительных для себя выводов. Дело в том, что заболевание, как мы уже отметили выше, является не просто прогрессирующим, а и медленно прогрессирующим. А это значит, что четкого «сценария» о скорости его развития предоставить вам никто не может, потому и жить с болезнью Паркинсона можно на протяжении долгих лет, причем нередко лишь с одним из его симптомов, скажем, в виде тремора одной руки. И это не просто слова, для многих людей это – реальность, не несущая за собой ничего критичного, а потому не торопитесь паниковать и загонять себя в депрессию!
 • Многие пациенты с рассматриваемым нами диагнозом не только живут обычной жизнью, но и в течение долгих лет продолжают работать, причем без необходимости перемен в графике либо непосредственно в трудовой деятельности. Единственное, что без этого, конечно, не бойтись, если речь идет об актуальности развития симптоматики и об ее усугублении.
 • Важным моментом при выявлении этого заболевания является принятие активного участия в заботе о себе и своем здоровье непосредственно со стороны самого больного человека. Изучите все, что можно об этом заболевании, заручитесь поддержкой соответствующего специалиста, который будет вас наблюдать – найти врача, к которому вы будете испытывать доверие также важно. Кроме того, имея «на руках» соответствующие рекомендации этого специалиста, нужно неукоснительно их придерживаться, это же касается лечения, им предписанного.
 • Как уже было отмечено, у людей с болезнью Паркинсона достаточно часто отмечается депрессия. В этом случае, чувствуя безнадежность и разочарованность, подавленность и тревогу, следует посетить психолога, что также может определить свою долю эффективности в облегчении общего состояния пациента. Не исключается также и возможная необходимость в приеме антидепрессантов.
 • Важно попытаться осознать, что болезнь Паркинсона является тяжелым в некоторых случаях испытанием не только для самого больного, но и для близких людей, его окружающих. Постарайтесь не отталкивать их, принимая помощь.

При появлении симптоматики, указывающей на возможную актуальность болезни Паркинсона, необходимо обратиться к неврологу, дополнительно могут понадобиться консультации и других специалистов, в том числе – психолога (психотерапевта).

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Болезнь Паркинсона и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: невролог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Паркинсонизм (совпадающих симптомов: 6 из 18)

Паркинсонизмот е група на невролошки симптоми кои можат да се манифестираат во различни болести. Најчесто овој синдром се јавува кај Паркинсонова болест. Оваа болест се карактеризира како хроничен тип на прогресивна слабост на мозокот. Патологијата е означена со таков термин, како што првпат го опиша Ј. Паркинсон. Лекарот ги изнел заедничките симптоми и кажал како да се справи со патологијата.

...
Болезнь Бинсвангера (совпадающих симптомов: 6 из 18)

Бинсвангер-болест е патолошки процес кој резултира со уништување на белата материја во човечкиот мозок. В большинстве случаев заболевание обусловлено прогрессирующей гипертонией. Во доцните фази на развој, болеста на Бинсвангер е неповратна.

...
Болезнь Альцгеймера (совпадающих симптомов: 5 из 18)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Рассеянный склероз (совпадающих симптомов: 5 из 18)

Мултиплекс склерозата е хронична болест, како резултат на која влијае на 'рбетниот мозок и на мозокот. Мултиплекс склерозата, чии симптоми се манифестираат првенствено во кршење на способноста да ги контролираат движењата на мускулите, како и во кршење на координацијата, видот и чувствителноста, доведува до оштетување на нервните клетки на мозокот, а тоа се случува поради напад од сопствениот имунолошки систем на телото.

...
Синдром хронической усталости (совпадающих симптомов: 5 из 18)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .