Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нервен слом: симптоми и третман

Нервен дефект - главни симптоми:

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

Општ опис

Како резултат на нервен слом, се јавува чувство на недостиг на контрола врз сопствените чувства и постапки, во кои, соодветно, едно лице целосно потчинува на состојбите на стрес, анксиозност или анксиозност што доминираат во тој период.

Нервниот распад, и покрај општата слика за нејзината манифестација во многу случаи, во меѓувреме е позитивна реакција од страна на организмот, а особено - дефанзивна реакција. Меѓу другите слични реакции може да се идентификуваат, на пример, солзи, како и стекнат имунитет, што произлегува од позадината на менталната препрека во комбинација со интензивен и продолжен ментален стрес.

Постигнувањето критична состојба за психата го одредува нервниот распад како еден вид на лост, поради активирањето на кое се ослободува акумулираната нервна напнатост. Како причина за нервен слом, може да се идентификуваат било какви настани, дали тие се големи и интензивни во нивните ефекти или, обратно, мали, но "долго јаде".

Исклучително важно е да се знаат симптомите на нервен слом за навремено донесување на неопходните мерки во овој случај, бидејќи тоа всушност е многу сериозно нарушување во кое развојот на настаните може да се појави на различни начини, почнувајќи од последователниот влез во одделот за кардиологија и завршувајќи со психо-невролошки диспанзер.

Фактори кои предизвикуваат нервен слом

 • депресија;
 • стрес;
 • недостаток на витамини;
 • нарушувања на движењето;
 • болести поврзани со функцијата на тироидната жлезда;
 • историја на шизофренија;
 • генетска предиспозиција;
 • употреба на алкохол, лекови.

Нервен слом: симптоми

Нервниот дефект може да се карактеризира со различни манифестации, кои особено зависат од специфичниот тип на симптоми. Така, симптомите на нервен слом можат да бидат физички, бихевиорални и емотивни во нивниот вид на манифестација.

Физички симптоми:

 • нарушувања на спиењето, што може да биде во долг период на несоница и во долг период на спиење;
 • запек, дијареа;
 • симптоми кои ја детерминираат тешкотијата на дишењето во една форма или друга манифестација;
 • мигрена, чести главоболки;
 • губење на меморијата;
 • намален либидо;
 • менструални нарушувања;
 • постојан замор, екстремно осиромашување на телото;
 • анксиозност, постојани панични напади ;
 • изречени промени во апетитот.

Поведенски симптоми:

 • однесување чудно на другите;
 • изречени промени во расположението;
 • ненадеен гнев, желба да извршат насилство.

Емоционални симптоми (овие симптоми се еден вид на претходник на иден нервен слом):

 • депресија, дејствувајќи не само како симптом кој ја детерминира можноста за нервен слом, туку и предизвикува нејзина можна појава;
 • анксиозност;
 • неодлучноста;
 • анксиозност;
 • вина;
 • пониска самодоверба;
 • мисли за параноидна содржина;
 • плачливост;
 • губење на интерес за работа и социјален живот;
 • зголемена зависност од наркотични дроги, алкохол;
 • појавата на мисли за сопствената непобедливост и величие;
 • појава на мисли на смртта.

Сега, ајде да погледнеме малку подетална манифестација на некои симптоми поврзани директно со нервен слом.

Нарушувања на спиењето и апетитот, депресија на емоционалната состојба, слабеење на социјалните контакти во одредена област на живот, раздразливост и агресивност - сите овие се главните симптоми кои се карактеристични за нервниот слом. Едно лице има чувство дека е вовлечено во ќош, на кој тој, соодветно, се наоѓа во состојба на депресија.

Обидите да им помагаат на блиските луѓе во таква ситуација, по правило, доведуваат до манифестирање на агресија и суровост кон нив, што исто така подразбира одбивање од било каква помош. Нервниот растрој, исто така, се граничи со симптоми кои укажуваат на замор, што е апатичност и недостаток на сила, покрај тоа, интересот за сè што се случува и за зачувување на животната средина.

Како што веќе беше споменато погоре во однос на главните точки, нервниот слом се состои не само во промените поврзани со психо-емоционалната состојба на една личност, туку е директно поврзана со неговата физичка состојба. Особено, нарушувањата поврзани со активноста на автономниот нервен систем стануваат актуелни, се состојат од прекумерно потење, напади на паника, сува уста, итн. Следно, по оштетувањето на нервниот систем, исто така се јавува оштетување на кардиоваскуларниот систем и гастроинтестиналниот тракт.

Во првиот случај, најчестите промени се манифестираат во форма на хипертензија и тахикардија (палпитации) и болка во срцето, што е дефинирано, соодветно, како ангина. Горенаведените симптоми бараат медицинска помош, во спротивно состојбата во прашање може едноставно да доведе до мозочен удар или срцев удар.

Што се однесува до поразот на дигестивниот систем со нервен слом, тоа е промена на апетитот (или целосно се намалува или исчезнува), во допир со гадење. Столицата на пациентот исто така е предмет на одредени нарушувања во форма на запек или дијареа. Овие состојби, исто така, ја одредуваат потребата за одредена корекција, а не корекција со лек-ориентиран третман на органите на дигестивниот тракт, но корекцијата има за цел да се елиминира самата нервна разломка, што е примарна состојба што ги засега овие манифестации.

Така, со соодветно и ефективно одредување на терапијата за решавање на нервен слом, резултатот ќе обезбеди ослободување од придружните симптоми од гастроинтестиналниот тракт и други системи.

Третман на нервен слом

Третманот на нервен слом се одредува врз основа на земање предвид на специфичните причини што го предизвикале, како и на севкупната сериозност на актуелните манифестации. Со реактивна психоза, третманот е потребен во специјализирани клиники и болници. Се состои во назначување на терапија со лекови со употреба на невролептици во него, како и со употреба на средства за смирување.

Исцрпноста, која исто така игра значајна улога во појавата на нервен слом, бара санитарни и одморални третмани, и подобро е санаториумот да биде локален, бидејќи климатските промени често служат како дополнителен стрес-фактор.

Во било која варијанта на државата, главната метода на корекција е психотерапијата, која исто така важи и за спречување на нервен слом. Во овој случај, лекарот ќе ги идентификува сите оние фактори кои предизвикале нервен слом, по што, во рамките на соодветна психолошка корекција, ќе формираат и спроведат соодветна шема фокусирана на отпорноста на пациентот на овој тип феномен.

Кога се појавуваат овие симптоми, важно е веднаш да побараат помош од психолог или психотерапевт или невропатолог (невролог). Вие не треба безгрижно да се третираат нервен слом, бидејќи рабовите на психата се прилично кревки и никогаш не е познато колку е сериозно може да станат последиците од таквата состојба за пациентот и неговиот иден живот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате нервен слом и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психотерапевт , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Постпартална депресија (појавување на симптоми: 8 од 20)

Постпарталната депресија, според статистичките податоци, е состојба која влијае на околу 5-7 жени од 10 по раѓањето. Постпартална депресија, симптоми кои се забележани кај жените од главната група на репродуктивна возраст, е зголемена чувствителност, која, пак, се манифестира во целиот "букет" на соодветните манифестации. На карактеристиките на постпарталната депресија и како да се справиме со тоа - нашата статија денес.

...
Jetlag (појавување симптоми: 8 од 20)

Jetlag - состојба на телото кога биолошкиот ритам на лицето не успее поради промената на задоцнување. Ова главно се случува по летот со авион. Оваа состојба произлегува од секој патник кој постојано прави долги летови. Едно лице почнува да чувствува силна слабост, се случуваат дефекти во дигестивниот тракт и се јавуваат главоболки. Исто така е можно и дезориентираност во вселената.

...
Холециститис (појавување симптоми: 7 од 20)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Атеросклероза (појавување на симптоми: 7 од 20)

Атеросклерозата е прилично честа хронична болест која се карактеризира со сопствена прогресија. Атеросклероза, чии симптоми се јавуваат на позадината на афекцијата на средните и големите артерии поради акумулацијата на холестеролот кај нив (која ја одредува причината за појава на оваа болест), предизвикува циркулаторни нарушувања и голем број сериозни ризици предизвикани од оваа повреда.

...
Цревни инфекции (појавување симптоми: 7 од 20)

Цревната инфекција е опасна болест која порано или подоцна влијае на секоја личност. Пренесената болест вклучува голем број на патолошки процеси кои негативно влијаат на гастроинтестиналниот тракт. Болеста често се јавува поради присуството на вируси, токсини и бактерии во телото. Симптомите на болеста значително се разликуваат, со оглед на степенот на неговата сериозност.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .