Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Шизофренија: Симптоми и третман

Шизофренија - главните симптоми:

Шизофренијата, според статистичките податоци, е една од најчестите причини за попреченост во светот. Самата шизофренија, чии симптоми се карактеризираат со сериозни оштетувања поврзани со процесите на размислување и емоционални реакции, е ментална болест, од кои повеќето се јавуваат во адолесценцијата.

Општ опис

Како што е наведено погоре, шизофренијата главно се манифестира во адолесцентната возраст, нејзините манифестации се малку поретки по дваесет години, и, конечно, развојот на шизофренија по педесетгодишен лимит станува исклучително редок.

До крајот, причините кои го предизвикуваат развојот на болеста за која станува збор не се разјаснети. Сепак, повеќето експерти се согласуваат дека наследството е главен предиспонирачки фактор за развој на шизофренија. Покрај тоа, не се исклучува врската со фактори како што се алкохолизмот, емоционалните нарушувања, одредени повреди, зависност од дрога и социјални проблеми.

Стапките на инциденца во целиот свет укажуваат на преваленција на шизофренија околу 1%, што, патем, е доста. Вреди да се забележи дека жените се со поголема веројатност да се опорават од мажите.

Важни поенти во ова се карактеристиките на карактерот на пациентот, како и присуството на емоционална поддршка добиени од најблиските. Со оглед на важноста на стресот, кој не е насочен само кон нервниот систем во шизофренија, туку и на кардиоваскуларниот систем и голем број други сорти во телото, може да се забележи дека вкупниот животен век кај пациентите со оваа дијагноза е нешто помал од оној на луѓето без него.

Во меѓувреме, постои посебна "маргина на безбедност", која ја одредува способноста да издржи значаен физички напор и стрес (отпорност на хипотермија, незначителна подложност на САРС и други вирусни заболувања од различен тип).

Патем, се утврди дека идните шизофреничари, како по правило, се раѓаат во периодот на спој на зимски и пролетни сезони (односно во периодот март-април). Ова може да се објасни, на пример, од страна на ранливоста на биоритмите или влијанието врз мајката на одредени инфекции за време на бременоста.

Шизофренија: класификација

Шизофренијата може да се јавува континуирано (со интензивирање и зголемување на симптомите во стабилна форма, без ремисија) или пароксизмално (соодветно, со периоди на ремисија). Во вториот случај, токму поради појавата на ремисија, пароксизмалната шизофренија наликува на манично-депресивна психоза.

Континуираната шизофренија , пак, може да се манифестира во следниве форми:

 • Малигна шизофренија (или хебефренија). Тоа главно се манифестира во периодот на адолесценција. Релевантност добива регрес на однесување, неактивност и емоционална досада. Во детството, текот на овој вид шизофренија е придружен со ретардација во менталниот развој, намалување на академските перформанси. Поради сериозноста на манифестациите на болеста, често пати пациентите треба да го завршат училиштето во училиште со здрави деца.
 • Слаба шизофренија (ниска прогностичка шизофренија). Се манифестира главно во периодот на адолесценција, развојот на болеста трае многу години, личните промени кои се релевантни за болеста постепено се зголемуваат. Неврозични и психопатски нарушувања стануваат распространети.

Текот на пароксизмална шизофренија е можна во следните варијанти:

 • Шизофренија пароксизмален прогредиент. Особено, тој комбинира континуиран проток со пароксизмален проток. Соодветно на тоа, болеста може да се манифестира во оваа форма само во форма на единствен напад, кој, пак, е проследен со долготрајна ремисија. Во меѓувреме, манифестациите на следните напади се потешки. Секој од нападите се карактеризира со неговата акутна варијабилност, поради што има брза промена и општа состојба на пациентот.
 • Периодична шизофренија (или рекурентна шизофренија). Болеста во оваа форма се карактеризира со времетраењето и сериозноста на нападите на нејзината манифестација. Повеќето од овие манифестации делуваат како шизоафективна психоза. Исто така постојат и периоди на пролонгирана и длабока ремисија меѓу нападите. Директно со нападите кај пациентите постои целосна повреда на перцепцијата на сè што ги опкружува. Оваа варијанта на текот на шизофренијата може да се појави во било која возрасна категорија.

Причини за шизофренија

Како што веќе бевме забележано, причините за развојот на шизофренијата во моментот не се целосно разбрани, но и покрај тоа, постојат бројни претпоставки за влијанието на специфичните видови фактори кои придонесуваат за појава на оваа болест.

 • Наследство. Врз основа на статистички податоци, се знае дека кај луѓето чии роднини биле болни од шизофренија, оваа болест е забележана кај 10% од случаите. Претежно генетската предиспозиција за шизофренија е релевантна за идентични близнаци. Значи, ако еден од нив има шизофренија, тогаш ризикот од развивање на оваа болест за вториот близнак се зголемува на 65%. Во меѓувреме, постои мислење дека само еден генетски ризик за развој на болеста не е доволно, односно само врз основа на таква ситуација како предиспонираност на болеста, во меѓувреме може да се исклучи.
 • Прекршувања поврзани со текот на феталниот развој. Како резултат на изложеност на одредени инфекции, ризикот од последователна дијагноза на фетусот не е исклучен.
 • Образование во детството. Оваа причина во најголем дел е само хипотеза, а според некои психоаналитичари, во развојот на шизофренија кај оние пациенти на кои родителите не посветувале мало внимание во детството.
 • Фактори на социјална скала. Тие вклучуваат различни видови на стресни ситуации предизвикани од социјалната ситуација, која е директно поврзана со сиромаштијата и невработеноста, честите конфликти со животната средина и движењето. Покрај тоа, голем број на истражувачи инсистираат на тоа дека осаменоста може да се припише и на факторите на ризик кои предизвикуваат развој на шизофренија.
 • Присуството на лоши навики. Во моментов нема точна изјава за врската помеѓу алкохолизмот и зависноста од дрога со шизофренија, меѓутоа, ако зборуваме за амфетамини, нивниот ефект значително ги влошува симптомите на шизофренија. Според тоа, стимулирачките и халуциногените лекови (вклучувајќи го и алкохолот), исто така, може да предизвикаат развој на оваа болест.
 • Прекршувања поврзани со активноста на хемиските процеси во мозокот. Оваа теорија укажува на развој на болеста која се разгледува врз основа на нерамнотежа во процесите на мозочната активност со учество на невротрансмитери (супстанции кои овозможуваат пренесување на ткивата на нервните импулси) во нив. Според некои научници, развојот на таква нерамнотежа е можен дури и во процесот на интраутерин развој, но неговите директни манифестации се забележуваат веќе по пубертетот на пациентите.

Шизофренија: симптоми

Почетните фази на болеста што се разгледуваат, како по правило, се придружени со слаба тежина на симптомите, па дури и негово отсуство. Често манифестациите на шизофренија во оваа фаза може да се мешаат со симптоми на друг вид на болест или обично се исклучени од внимание поради нивната релативна безначајност. Тоа е посебна карактеристика на почетокот на оваа болест која е нејзина главна опасност, бидејќи е подобро да се започне со третман на почетокот на симптомите, каде што е можно да се постигне ефективен резултат. Потоа, симптомите на шизофренија може да бидат многу разновидни во манифестациите, ние ќе ги издвоиме оние кои служат како основа на темелите.

Шизофренија кај возрасни: симптоми

Симптомите во овој случај може да се поделат во следниве групи:

 • Позитивни симптоми. Тука спаѓаат симптоми во форма на делириум, "гласови во главата", изговорот на зборови кои немаат семантичко значење, како и чувството на набљудување од страна на пациентите наводно извршени од нив.
 • Негативни симптоми. Одвојување од општествениот живот и настани, недостаток на емоционални манифестации, намерна самоизолација, неможност да се задоволат од нешто, неподготвеност да се следат себеси правилно.
 • Когнитивни симптоми. Актуелните нарушувања на меморијата и размислувањето, појавата на потешкотии во обидот да се процесираат дури и навидум примитивните информации.
 • Симптоми на расположение. Тие вклучуваат ненадејни промени во расположението, депресивни состојби.

Исто така, можете да ги одредите симптомите на шизофренија кај мажите:

- социјална самоизолација;

- агресивност;

- манија за прогон;

- појавата на "гласови во мојата глава".

Симптомите на шизофренија кај жените исто така имаат свои манифестации:

- манија за прогон;

- чести размислувања;

- халуцинации;

- глупости;

- конфликти врз основа на социјални интереси.

Вреди да се забележи дека, воопшто, симптомите на шизофренија се практично исти кај двата пола, додека манифестациите на овие симптоми може да се разликуваат: кај жените, тие често се манифестираат во форма на напади, додека кај мажите симптомите се континуирани. Покрај тоа, можно е да се направи разлика помеѓу таквата карактеристика, која има машка шизофренија, како зголемена зависност од алкохол. Исто така, повторно, за мажите, статистиката покажува дека нивната болест започнува на рана возраст (околу 15 години), додека првите симптоми на шизофренија кај жените се забележани подоцна - по дваесет години.

Шизофренија кај деца: симптоми

Меѓу главните симптоми својствени на манифестацијата на шизофренија кај децата се следните:

 • раздразливост;
 • глупости;
 • халуцинации;
 • нарушувања на моторниот спектар;
 • агресивност.

Доста често, наведените симптоми ја припишуваат родителите на насилната имагинација на нивното дете и, воопшто, на карактеристиките на нивниот развој. Воспоставувањето на точна дијагноза е можно само кога се однесуваат на специјалист, кој, врз основа на претходно споменатиот фактор, се врши исклучително ретко. Во меѓувреме, специјалист може да ја определи шизофренијата кај дете веќе од својата двегодишна возраст.

Шизофренија во адолесценција: симптоми

Главните манифестации во овој случај се како што следува:

 • изолација;
 • недоволна ефикасност;
 • агресивност.

Тешките форми на шизофренија се придружени со обележана деменција.

Дијагноза на шизофренија

Дијагнозата на болеста е сложена, се базира на неколку од следниве методи:

 • спроведување на примарна анкета на пациентот, детален преглед на него (вклучувајќи ги земајќи ги предвид штетните навики и адекватно оценување од страна на роднините, исто така извршени за време на интервјуто);
 • употреба на психолошки тестови;
 • мониторинг на спиење (во текот на ноќта);
 • спроведување на виролошки истражувања;
 • спроведување на неврофизиолошка студија;
 • мозочно васкуларно скенирање;
 • електроенцефалографија;
 • МНР;
 • лабораториски тестови.

Третман на шизофренија

Пред да свртиме краток преглед на методите што се користат во третманот на шизофренија, забележуваме дека денес не постојат методи во медицината кои целосно би можеле да ја излечат оваа болест. Поради употребата на голем број методи, рецидивите може целосно да се исклучат, иако не е исклучена повторно, можноста за нивно повторно појавување.

Меѓу методите на лекување на шизофренија се следниве:

 • терапија со лекови;
 • електроконвулзивна терапија (се користи со неефективност на терапијата со лекови, вклучува пренесување на електрични импулси низ мозокот);
 • инсулинска терапија (подразбира воведување на значителни дози на инсулин за да се нарече гликемична кома, се користи многу ретко);
 • хирургија (се користи во модерната медицина е исклучително ретка и само во екстремно екстремни случаи во отсуство на резултати од употреба на други методи);
 • социјална терапија (вклучува подобрување на животните услови на пациентот, долгорочната имплементација на таквите мерки обезбедува соодветна ефикасност);
 • психотерапијата (што се користи како поддршка метод на третман, на пример, во комбинација со терапија со лекови, помага да се олесни општата состојба на пациентот).

Дијагностицирање на шизофренија го врши психијатар.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате шизофренија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, психијатарот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Алцхајмерова болест (појавување симптоми: 6 од 16)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Деменција (појавување симптоми: 6 од 16)

Деменцијата ја дефинира стекната форма на деменција, во која пациентите се соочуваат со губење на претходно стекнати практични вештини и стекнато знаење (што може да се случи во различни степени на интензитет на манифестација), додека нивната когнитивна активност постепено се намалува. Деменцијата, чии симптоми, со други зборови, манифестираат во форма на распаѓање на менталните функции, најчесто се дијагностицира во старост, но не ја исклучува можноста за нејзин развој на млада возраст.

...
Афективни нарушувања (појавување симптоми: 6 од 16)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Постпартална депресија (појавување на симптоми: 5 од 16)

Постпарталната депресија, според статистичките податоци, е состојба која влијае на околу 5-7 жени од 10 по раѓањето. Постпартална депресија, симптоми кои се забележани кај жените од главната група на репродуктивна возраст, е зголемена чувствителност, која, пак, се манифестира во целиот "букет" на соодветните манифестации. На карактеристиките на постпарталната депресија и како да се справиме со тоа - нашата статија денес.

...
Психоза (појавување симптоми: 5 од 16)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .