Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Циклотимија: Симптоми и третман

Циклом - главните симптоми:

Циклотимијата е ментално афективно нарушување кое е тип на манично-депресивна психоза и се карактеризира со наизменични периоди на емоционална возбуда и депресија. За разлика од манично-депресивна психоза, со циклуси и промени на расположението се помалку изразени, а главната карактеристика на нарушувањето е периодичноста. Значи, со патологија како што е циклотимијата, може да се повторат или периоди на еуфорија или депресија, но исто така се забележуваат и алтернативни промени на периодите.

Жените се предиспонирани за болеста, а врвот на инциденцата е во есен или пролет. Најчесто за лекување на болеста со антидепресиви, особено со Финлепсин. Со брзото менување на фазите на промена на расположението, се индицира администрација на препарати на литиум. Но, општо земено, третманот е избран поединечно во секој случај, во зависност од сериозноста на симптомот.

Причини

Истражувачите откриле дека подложноста на болеста како што е циклотимијата се наследува. Затоа, ако една жена (мајка или баба) страда од оваа болест во семејството, веројатно е дека и жената ќе се соочи со неа.

Сепак, научниците сеуште не можат да откријат никакви органски причини за развојот на болеста. И покрај тоа што во некои случаи појавата на болеста може да биде предизвикана од стресна состојба, сепак, постојат случаи кога нарушувањето се случува без фактор кој предизвикува провокации.

Поволното воспитување на детето во семејството е поволна основа за развој на оваа форма на манично-депресивно растројство. Ако детето било подложено на понижување, ако родителите немале генерална стратегија за родителство, а еден од нив наметнал сопствен систем на вредности врз себе и другите, или ако критиката во семејството преовладувала над наградите, тоа би можело да предизвика развој на такво нарушување кај возрасен човек циклотимија. Покрај тоа, болеста често се јавува кај луѓе кои страдаат од емоционална нестабилност поради хиперактивност на кортизол.

Циклотимски курс

Во современата медицинска пракса, постои посебен тест кој ви овозможува да одредите предиспозиција на лицето за такво ментално нарушување како циклотимија. Овој тест, луѓето кои претпоставуваат присуство на оваа форма на биполарно растројство, може да поминат сами со тоа што ќе го најдат на Интернет или контактираат со психолог и со него ќе го тестираат и интерпретираат резултатите. Исто така, овој тест им овозможува на лекарите да го утврдат степенот на таквите нарушувања како циклотимијата, што значи дека дополнително ќе помогне да се пропише соодветен третман.

Симптоми

Задолжителни компоненти на ова психичко пореметување е присуството на периоди на рецесија и покачено расположение. Оваа болест се карактеризира со цикличност, и честопати влијае не само на емоционалните, туку и на другите области. Значи, ако жената има циклотимија, симптомите може да бидат следниве:

 • промени на расположението;
 • недостаток на апетит или силна желба да се јаде многу;
 • самоувереност, проследено со самодоверба во највисок степен;
 • дружељубивост и хипердинамичност, кои се заменуваат со изолација и физичка неактивност.

Се разбира, симптомите зависат од фазата на болеста. Затоа, ако во времето на одење на лекар, манична фаза е забележана кај некоја личност, симптомите ќе бидат една, а за време на депресивна, други. Затоа, секоја фаза треба да се разгледува посебно.

Маниќ се карактеризира со три симптоми:

 • зголемена активност;
 • еуфорија;
 • психомоторна агитација.

Во оваа фаза на болеста, луѓето ја чувствуваат способноста да постигнат големи нешта, се вознемирени и мобилни. Понекогаш тие можат да покажат агресија ако не се послушаат или се обидат да се смират. Во текот на оваа фаза, говорот на болна личност е брз, и лесно се префрлува од една во друга тема. Тој не може да се сконцентрира на изведување на одредена задача, па затоа тој зграпчува неколку работи одеднаш, но, како по правило, тие брзо се досадуваат со него, па тој не го заврши до крај.

Замор во оваа фаза на болеста е отсутен - луѓето можат да се движат со часови и не им треба одмор. Меѓутоа, фактот што во фазата на еуфорија луѓето не разбираат дека се болни и нешто не е во ред со нив е сериозно, така што сите обиди да се смират или да донесат таква личност до лекар, се без надеж и само може да предизвика агресија од негова страна.

Ако зборуваме за депресивната фаза на таквото нарушување како циклотимија, тогаш тоа се случува како одеднаш како што дојде еуфорија. Без никаква причина, едно лице станува зашеметено, мрзеливо, заплашено, иако неодамна се обиде да ги освои сите врвови. Симптомите на депресивната фаза зависат од стадиумот на болеста. Почетното лице има проблеми со спиењето. Тој може да доживее или несоница, или неговите соништа ќе бидат исцрпувачки, со застрашувачки соништа, поради што едно лице не успева добро да спие.

Како резултат на лош сон, се појавуваат знаци на депресивна фаза на нарушувањето, како што се:

 • апатија ;
 • замор;
 • намален апетит;
 • главоболки;
 • темни мисли.

Во оваа фаза, едно лице доживува неразбирлива внатрешна тензија и развива различни стравови, претежно немотивирани. Но, бидејќи личноста е надворешно инхибирана, неговата внатрешна анксиозност можеби не се манифестира, иако тој страда крајно во главата и срцето. Оваа фаза на болеста во висина на кризата е опасна, бидејќи едно лице има мисли за самоинкриминација или самоуништување. Луѓето размислуваат за значењето на постоењето и ги сметаат нивните животи бесмислени. Ова е она што може да го притисне лицето на самоубиство, така што во оваа состојба, пациентот бара итен третман.

Карактеристики на дијагноза и третман

Како што беше споменато погоре, дијагнозата е направена врз основа на поплаки од пациентот или од неговите роднини, како и врз основа на прелиминарното истражување. Исто така во дијагнозата на значајна помош обезбедува посебен тест кој ви овозможува да се воспостави не само фазата на болеста, туку и сериозноста на симптомите.

Третманот се изведува во болница ако лицето е во акутна депресивна фаза. Во случај на умерена или умерена болест, лекувањето може да биде амбулантно. Обично, на луѓето им се препишуваат антидепресиви, литиум и нормотонични лекови (лекови кои го нормализираат расположението, кои вклучуваат лек како Финлепсин). Филепсин во модерната ментална пракса откри широка примена. Оваа дрога е способна да ги елиминира нервоза-конвулзивните тенденции, но во случаи на тешка депресија, нејзиниот ефект треба да се зголеми со антидепресиви. Важно е Финлепсин да не се прилагоди на депресија, како што е случајот со антидепресивите, што значи дека не треба да се заменува со друг лек. Да, Finlepsin нема никакви несакани ефекти, за разлика од другите нормотоници, па затоа полесно се толерираат од луѓе.

Во тешки случаи, финлепсин, антидепресиви (селектирани поединечно), средства за смирување и препарати на литиум се администрираат на пациентот интравенски, што му овозможува брзо да ја стабилизира неговата состојба. Предуслов за опоравување не е само земање на крвниот притисок и нормотоник, како што е Финлепсин, туку и третман од страна на психијатар. Психотерапијата им дава на луѓето сигурност дека сè ќе биде добро, дури и ако сè е лошо сега. Таа му овозможува да се чувствува безбедно, а исто така учи како да се справи со промени во расположението.

Светлосната терапија е одличен лек за депресија , затоа е индицирана кај пациенти со нарушувања како што е циклотимијата во секое време од годината. Со цел третманот да биде ефективен, важно е да се изготви посебна шема за секој пациент, кој се состои од комбинација од различни лекови, најсоодветни за неговите симптоми и фазата на болеста. Во исто време, многу пациенти стануваат подобри за еден месец, поради што тие сакаат да го одбијат понатамошниот третман - ова не треба да се направи, бидејќи за да се добие стабилен резултат, третманот треба да трае најмалку шест месеци.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате циклотимија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш психијатарот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Посттрауматско стресно нарушување (појавување на симптоми: 6 од 20)

Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) е ментално растројство кое се појавило на позадината на една или повратна трауматска ситуација. Причините за појава на таков синдром можат да бидат сосема различни ситуации, на пример, периодот по враќањето од војна, вест за неизлечива болест, катастрофа или повреда, како и страв за животите на саканите или пријателите.

...
Преоптоварување (појавување симптоми: 6 од 20)

Преголемата работа е услов што не само што се соочуваат денес, туку и возрасните, но и децата. Се карактеризира со намалена активност, поспаност, оштетено внимание и раздразливост. Покрај тоа, многу луѓе веруваат дека прекумерната работа не е сериозен проблем и дека е доволно добро да спие доволно за да помине. Всушност, невозможно е да се ослободиме од таквата повреда со продолжен сон. Спротивното е точно - постојаната желба за спиење и неможноста да се опорави по спиење се главните симптоми на прекумерната работа.

...
Хепатална енцефалопатија (појавување симптоми: 5 од 20)

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...
Менингоенцефалитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...
Интоксикација (појавување симптоми: 5 од 20)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .