Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Невросифилис: Симптоми и третман

Невросифилис - главни симптоми:

Невросифилисот е болест на венерична природа која се меша со изведбата на некои внатрешни органи, а ако не се третира навреме, за краток временски период може да се прошири на нервниот систем. Често се јавува во било која фаза на сифилис. Прогресијата на невросифилисот се манифестира со симптоми како што се напади со сериозна вртоглавица, мускулна слабост, напади и парализа на екстремитетите и деменцијата.

Главниот пат на инфекција е сексуален, по што инфективниот процес се шири низ телото заедно со крвотокот. Телото на заразено лице произведува антитела, но со развојот на патолошкиот процес, нивниот број се намалува, по што вирусот продира во централниот нервен систем. И покрај ова, болеста не може да се стекне само. Исто така, постои конгенитално нарушување во кое постои интраутерина инфекција на фетусот. Дијагнозата се базира на симптоматска манифестација на болеста, испитувања на невролог и окулист, хардверско испитување со користење на МРИ и КТ на мозокот, како и на резултатите од крвниот тест за сифилис. Елиминацијата на болеста се врши со воведување на лекови со високо содржина на пеницилин во човечкото тело.

Етиологија

Бидејќи главниот фактор во појавата на болеста е бактерија, тоа значи дека инфекцијата се изведува директно од заразено лице. Така, главните причини за болеста се:

 • сексуалниот однос е најчестиот начин на пренесување на болеста. Вирусот продира мукозни мембрани или мали лезии на кожата. Контрацептиви го намалуваат степенот на инфекција, но не ја исклучуваат целосно;
 • трансфузија на крв;
 • разни хируршки интервенции, особено со стоматолози;
 • преносот на домаќинството - забележан е само во близок контакт со пациентот. Често инфекцијата се врши преку употреба на прибор за јадење или бања;
 • интраутерина инфекција - пренесување на болеста директно од мајката на фетусот.

Покрај тоа, постојат неколку предиспонирачки фактори за прогресија на болеста:

 • неточни тактики или доцно лекување на сифилис ;
 • силен емотивен излив или чест стрес ;
 • намален имунитет поради вирусни или воспалителни болести;
 • широк спектар на повреди на мозокот;
 • ментален стрес;
 • професионална активност - зона на ризик се состои од медицински работници кои постојано се во контакт со различни биолошки секрети на лице, вклучувајќи крв, сперма или плунка. Во овие случаи, инфекцијата може да се појави во текот на различни хируршки операции, аутопсија или работна сила.

Карактеристична карактеристика е дека повеќето заразни луѓе се оние кои страдаат од болеста во раните фази, особено во првите две години од прогресијата на болеста. Во подоцнежните фази, со времетраење од повеќе од пет години, пациентите се помалку загрозени.

Видови

Форми на невросифилис

Во медицината, невросифилисот обично се дели според времето на инфекција. Распредели:

 • Раниот невросифилис е болест која се развива во текот на првите пет години по инфекцијата со основната болест. Нервните влакна и крвните садови се засегнати;
 • доцен невросифилис - од инфекција до развој на болеста трае повеќе од пет години. Нервните клетки се вклучени во патолошкиот процес;
 • вродени невросифилис - карактеристични знаци се изразени во текот на првата година од животот на бебето.

Покрај тоа, болеста има карактеристика која зависи од степенот на изразување на симптомите и може да биде:

 • латентен - многу често дијагнозата се спроведува случајно, за време на рутински преглед или во воспоставување на друга дијагноза. Во исто време, нема специфични знаци на болест, но вирусот се открива со испитување на алкохолот;
 • сифилитичен менингитис - често се гледа кај млади луѓе. Главните симптоми се: слабост на телото и гадење, често постои мало намалување на визуелната острина;
 • 'рбетниот таб - оштетување на корените и врските на' рбетниот мозок;
 • менингиваскуларен сифилис - во кој се нарушува циркулацијата на крв во мозокот. Постојат проблеми со нарушено спиење и меморија;
 • гумилен невросифилис - се карактеризира со прогресивна парализа. Оваа форма е својствена за овој тип на болест, како доцен невросифилис.

Во секој случај, ако не се консултирате веднаш со специјалист за дијагноза и третман, болеста може да доведе до попреченост, парализа или смрт.

Симптоми

Како што споменавме погоре, за секоја од облиците на болеста постојат специфични знаци. Раниот невросифилис има симптоми како што се:

 • напади на гадење, кои често резултираат со повраќање;
 • тешка главоболка и вртоглавица;
 • намалена острина на слухот и видот;
 • заборавот;
 • мускулна слабост;
 • влошување на концентрацијата и меморијата;
 • нарушувања на спиењето - се јавуваат на позади ноќни грчеви;
 • епилептични напади ;
 • намалена пелвична чувствителност.

Доцниот невросифилис е придружен со манифестација на следните симптоми:

 • целосна загуба на видот. Првично, само едно око е зафатено, но како што напредува болеста, слепилото ќе биде билатерално;
 • зголемена раздразливост;
 • промена на ракописот и одењето на болно лице;
 • треска (која не му пречи на пациентот во раната фаза на болеста);
 • тремор на јазикот;
 • несоодветно однесување;
 • појава на халуцинации.

Со текот на времето се формираат парализа, напади и нарушување на карличните органи.

Симптоми на конгенитален невросифилис:

 • воспаление на рожницата во двете очи;
 • губење на слухот, од мала степен до целосно отсуство;
 • деформација на зглобот.

Со соодветна дијагноза и третман на конгенитална болест, може да го запрете прогресијата на инфекцијата, но нарушувањата на нервниот систем ќе траат цел живот.

Дијагностика

За да се потврди точната дијагноза, специјалистот е одбиен со неколку главни критериуми - клиничката слика, позитивниот резултат на тестот за сифилис и лабораториската студија на цереброспиналната течност. Важни информации содржат невролошки преглед и дополнителен преглед од страна на околниот лекар на пациентот. Лабораториски тестови на крв - РИФ и РИБТ - играат важна улога во дијагностиката. Доколку е потребно, тие можат да се изведуваат повеќе пати.

Дополнително, кога се користи латентна фаза на невросифилис, проучувањето на цереброспиналната течност - со оваа болест открива зголемено ниво на протеини. Хардверските испитувања во форма на КТ или МРИ на мозокот или 'рбетниот мозок се насочени кон откривање на патолошки промени во мембраните на овие органи, локациите на локализација на процесот на болеста. Важен дел од дијагнозата е диференцијацијата на невросифилисот од други болести кои имаат слични симптоми. Овие болести вклучуваат васкулитис , менингитис од различна природа, саркоидоза и малигни неоплазми во 'рбетниот мозок или мозокот.

Третман

Третманот на невросифилисот се изведува само во болница со помош на воведување на специјални лекови со високо содржина на пеницилин во телото на пациентот. Времетраењето на курсот е најмалку две недели. За поголема сварливост е пропишано дополнување на профоденид - супстанца што го спречува повлекувањето на пеницилинот од страна на бубрезите. Во случаи каде што пациентите се алергични на оваа терапевтска супстанција, тие треба да земат цефтриаксон. Првите денови на третманот со оваа супстанца се карактеризираат со поживописно изразување на симптоми од неврологија, зголемување на телесната температура, зголемување на срцевиот ритам и неподнослива главоболка. Во исто време, употребата на анти-воспалителни лекови и кортикостероиди се додава на приемот на пеницилин.

Ефективноста на терапијата се проценува со степенот на изразување на знаците на болеста и подобрување на состојбата на цереброспиналната течност. По третманот, пациентите се следат во следните две години, со испитување на цереброспиналната течност на секои шест месеци. При појава на нови знаци или влошување на староста, се назначува повторен курс на терапија со лекови.

Во раните фази на болеста речиси целосно може да се елиминира. Со значително оштетување на крвните садови и нервите, некои симптоми може да останат на пациентот за цел живот. Вродената болест подразбира доживотна глувост, а во некои случаи и попреченост.

Не постои специфична превенција на болеста. Потребно е само да се внимава на извршувањето на процедурите за лична хигиена, да се напуштат незаштитените сексуални акти, а не да се користат заеднички помагала и работи со заразено лице. За да се спречи појавата на конгенитален тип на патологија, бремената мајка не треба да ги прескокнува рутинските прегледи од страна на акушер-гинеколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Neurosyphilis и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , терапевт , офталмолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипервитаминоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Хипервитаминозата е болест која предизвикува голема количина на одреден витамин за да влезе во телото. Неодамна оваа патологија стана почеста, бидејќи употребата на витамински додатоци станува се попопуларна.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 9 од 20)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Менингоенцефалитис (појавување симптоми: 8 од 20)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...
Транзитен исхемичен напад (појавување на симптоми: 8 од 20)

Транзитен исхемичен напад (ТИА) - недостаток на церебрална циркулација поради васкуларни нарушувања, срцеви заболувања и намалување на крвниот притисок. Таа е почеста кај лицата кои страдаат од остеохондроза на цервикалниот 'рбет, кардијална и васкуларна патологија. Особеноста на транзиентниот исхемичен напад е целосно враќање на сите откажани функции во рок од 24 часа.

...
Рак на мозокот (појавување на симптоми: 8 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .