Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Менингиум: Симптоми и третман

Менингиом - главните симптоми:

Менингиомот е тумор кој се јавува во регионот на 'рбетниот мозок или мозокот од арахноидните пајакови школки. Може да има или сферична форма или форма на потковица, и многу често се поврзува со тврди мембрани на 'рбетниот мозок или мозок, а центарот на растот во него најчесто не е еден, туку неколку.

Во повеќето случаи, туморот е бенигнен, во истите случаи кога е малигнен, забележан е агресивен раст, предизвикувајќи тешки симптоми и чести повторувања по отстранувањето. Сепак, лекарите сметаат дека сите неоплазми лоцирани во областа на мозокот се "условно малигни", бидејќи, како што растат, симптомите на компресија на мозочната супстанција се развиваат, влошувајќи ја прогнозата на текот на болеста. И иако таков тумор расте бавно, често има таква локализација што не го отстрани целосно, што ја влошува прогнозата.

Овој тумор се јавува двојно почесто во фер сексот отколку во силната половина на човештвото. Покрај тоа, децата ретко се разболуваат - возраста на луѓето од 40 до 70 години најмногу погодени од патологии. Локализиран тумор во различни делови на 'рбетниот мозок или мозокот. Најпосакуваните сајтови за локализација се:

 • големи хемисфери;
 • ѓубриво клипинг;
 • голем окципитален отвор;
 • крилја на сфеноидната коска;
 • кавернозен синус;
 • подрачјето на олфакторната јама;
 • паразагитални синуси и други области.

Бидејќи туморот расте бавно и нема тенденција за малигнитет, се случува многу долго време да се отсуствуваат симптомите и лекарите можат да ја откријат патологијата само како резултат на случајно испитување на пациент со магнетна резонанца или компјутерска томографија (за сите други болести). Во некои случаи, туморот престанува да расте, а потоа не бара лекување - докторот треба редовно да го следи пациентот ако нема симптоми на болеста и туморот не се зголемува во големина. Меѓутоа, ако абнормалностите предизвикани од контракцијата на медулата со неоплазма веќе се појавија, тоа во никој случај не е невозможно да се игнорираат.

Имајте на ум дека менингиомот на 'рбетниот столб е исклучително редок, полека расте и во почетните фази е исто така асимптоматски. Сепак, нејзиниот прекумерен раст може да предизвика стегање на нервни завршетоци, со почеток на парализа и пареза, така што третманот на таков тумор треба да биде навремен и се состои во отстранување на туморот.

Една од најчестите форми на патологија е менингиомот на оптичкиот нерв. За многу долго време, научниците тврдеа дали таков тумор може да биде основно или секундарно, како резултат на растот на неоплазмата во орбитата. Денес е утврдено дека менингиомот на оптичкиот нерв исто така може да биде примарен, т.е. кога туморот е формиран директно во орбитата, така и секундарната.

Менингиом

Причини

Неоплазмата од оваа природа во регионот на мозокот или 'рбетниот мозок нема проучувани причини. Истражувачите не успеале да утврдат во кои случаи туморот може точно да се појави, но факторите на ризик биле проучени. Овие фактори вклучуваат:

 • женски пол и возраст над 40 години;
 • некои генетски патологии, на пример, неврофиброматоза од вториот тип;
 • јонизирачко зрачење (претходно се сметаше дека високи дози на зрачење може да предизвикаат неоплазма во мозокот, но неодамнешните студии покажаа дека ниското радиоактивно зрачење е опасно за развој на таков тумор како менингиом).

Исто така се наведени причините за болеста, како што е историја на рак на дојка или сарком , како дел од синдромот на Ли-Фраумени. Покрај тоа, причините се во генетски абнормалности - според истражувањето, постои врска помеѓу таквата неоплазма и дефект во хромозомот 22.

Причините за активен раст на туморот може да бидат хормонални промени во телото на жената. На пример, ова може да се случи за време на бременоста.

Класификација

Туморите на мозокот или 'рбетниот мозок што се појавија во арахноидната мембрана се класифицирани според нивната локација. Во повеќето случаи (40-50%), тие се конвекситални, односно се наоѓаат во главните делови на мозокот (париетален, фронтален, окципитален). Кај 20-30% од случаите, парагагиталниот (фалкс-менингиом, тумор на супериорниот сагиттален синус на српскиот процес). Туморот, кој се наоѓа во областа на олфакторната јама, конкретно се однесува на оваа форма на менингиоми и е доста ретка. И во 20-30% од случаите ваквите неоплазми растат врз основа на черепот и се нарекуваат базални.

Постои и класификација според сериозноста, според која постојат:

 • атипични менингиоми;
 • бенигни;
 • малигни.

Најповолна прогноза за бенигни неоплазми. Како што споменавме погоре, расте полека и често престанува да расте, а потоа третманот не се спроведува, туку се следи. Но, дури и ако туморот расте бавно и неговото отстранување е индицирано, фреквенцијата на рецидиви е многу мала, така што прогнозата за животот на пациентот е поволна. Таквата неоплазма може да биде девет различни форми - во зависност од структурната структура.

Атипичната форма е исто така бениген менингиом, но за разлика од бенигната, рапидно расте, што доведува до компресија на медулата и појава на симптоми на церебрални нарушувања. Малигните тумори се почести кај мажите отколку кај жените. Се карактеризира со брз раст и голема веројатност за повторување, па затоа прогнозата за оваа патологија е исклучително неповолна, особено со оглед на тоа што се открива неоплазма во фазата на развој на метастазите.

Освен тоа, во случај на малигни неоплазми на 'рбетниот мозок и мозокот, во процесот се вклучени соседните ткива и органи, па затоа целосното отстранување на таков тумор е невозможно, со што се зголемува ризикот од повторување.

Клиничка слика

Во случаи кога менингиом е мал, симптомите може да бидат отсутни. Со растот на туморот се јавуваат фокални и церебрални симптоми на патологија, кои вклучуваат:

 • проблеми со слухот;
 • гадење и повраќање против позадината на благосостојбата;
 • главоболки;
 • повреда на мирис;
 • епилептични напади ;
 • нарушување на свеста.

Ако пациентот има менингиом на оптичкиот нерв, тогаш следниве симптоми може да бидат загрижувачки:

 • појава на промени во видот, кои се карактеризираат со влошување на периферната визија, со постепен пад на централната визија;
 • главоболки и болки во регионот на орбитата на окото од погодената страна;
 • егзофталмоти и ограничување на движењето на очите.

Со развојот на процесот на менингиом на оптичкиот нерв доведува до постојано оштетување на видот поради атрофија на главата на оптичкиот нерв. Фокалните симптоми на патолошка состојба зависат од локацијата на туморот. Значи, ако се наоѓа во церебралните хемисфери, на површината може да се појават напади. Исто така, во овој случај се развива хиперостоза на коските на черепот. Карактеристичниот симптом кој менингиомот на оптичкиот нерв го има од мозочните форми на патологија е отсуството на хиперостоза на коските.

Симптоми на тумори на мозокот во зависност од локализацијата

Кога се наоѓа во фронталниот лобус, постои слабост во екстремитетите, вкочанетост. Поразот на задната кранијална јама предизвикува некоординирани движења и промени во одењето. Исто така, кога менингиомот се наоѓа во задната кранијална јама, може да се развијат слушни нарушувања. Главните симптоми на патологијата на одредена локација на туморот им се познати на невропатолозите, па навремената дијагноза ќе ги избегне компликациите и ќе ја подобри прогнозата на патологијата.

Дијагноза и третман

Дијагнозата на болеста обично не е тешка, но само ако симптомите на туморот веќе се појавија. За да се потврди дијагнозата, се назначени КТ и МРИ, како и ПЕТ, селективна и неселективна ангиографија и сцинтиграфија.

Исто така, пациентите се праќаат на консултации на таквите лекари како што се:

 • оптометрист;
 • невропатолог;
 • отоларинголог.

Како што споменавме погоре, третманот на менингиом е главно хируршки и се состои во отстранување на туморот. Но, исто така, оваа болест бара употреба на терапија со зрачење. Терапијата со радијација е неопходна, прво, бидејќи дел од туморот не може да се отстрани за време на операцијата, и таа е уништена со негова помош. И, второ, тоа е потребно за да се избегнат рецидивите.

Ако туморот се наоѓа во регионот на 'рбетниот мозок или мозокот површно, прогнозата по неговото отстранување е исклучително поволна. Прогнозата е малку полоша кога влијае на соседните ткива и расте во соседните органи. И прогнозата за агресивен малигнен менингиум е неповолна - за среќа, таквите случаи се само 1% од сите менингиоми.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Менингиум и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Невросифилис (појавување симптоми: 7 од 17)

Невросифилисот е болест на венерична природа која се меша со изведбата на некои внатрешни органи, а ако не се третира навреме, за краток временски период може да се прошири на нервниот систем. Често се јавува во било која фаза на сифилис. Прогресијата на невросифилисот се манифестира со симптоми како што се напади со сериозна вртоглавица, мускулна слабост, напади и парализа на екстремитетите и деменцијата.

...
Исхемичен мозочен удар (појавување симптоми: 6 од 17)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Исхемија (појавување симптоми: 6 од 17)

Ишемијата е патолошка состојба што се јавува со остра слабеење на циркулацијата на крвта во одреден дел од органот, или во целиот орган. Патологијата се развива поради намалување на протокот на крв. Недостатокот на циркулација на крв предизвикува кршење на метаболизмот, а исто така води кон нарушување на функционирањето на одредени органи. Вреди да се напомене дека сите ткива и органи во човечкото тело имаат поинаква чувствителност на недостаток на снабдување со крв. Помалку осетливи се структури на 'рскавица и коски. Повеќе ранливи - мозокот, срцето.

...
Епендимума (појавување симптоми: 6 од 17)

Епендимома - образование во регионот на централниот нервен систем, кој е формиран од клетките на 'рбетниот канал и коморите на мозокот. Така, туморот е во контакт со ЦСФ, а најчестата локализација е задната кранијална фоса.

...
Венска дисгемија (појавување симптоми: 6 од 17)

Венската дисгемија е патолошки процес во кој се нарушува обратниот проток на крв. Оваа состојба е многу опасна бидејќи невроните не добиваат потребен износ на кислород и хранливи материи. Во медицината, оваа состојба има поинаков име - венски циркулатор. Таквата патологија може да страда и од оние кои никогаш не се жалеле на здравјето. Ако се појават првите симптоми, веднаш треба да побарате помош од специјалист. Само искусен лекар ќе воспостави точна дијагноза и ќе пропише ефикасен третман.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .