Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Панично растројство: Симптоми и третман

Панично растројство - главните симптоми:

Паничното нарушување се јавува кај луѓето кои долго време биле изложени на стрес. Се карактеризира со појава на панични напади во траење од 10 минути до половина час, кои се повторуваат со одредена регуларност (од неколку пати годишно до неколку пати на ден).

Во различен степен, секој човек доживеал паничен напад во неговиот живот, но за луѓе со силен нервен систем, поминува со заматени симптоми. За оние кои имаат слаб нервен систем, меланхоличен тип на темперамент и предиспозиција за разни стравови, паничното растројство може да се манифестира како многу тешки симптоми кои го спречуваат човекот да живее нормален живот. За време на нападот, лицето се чувствува вознемирено, иако не постојат вистински предуслови за чувство на анксиозност. Ова е она што ги прави паничните нарушувања различни од другите психоневротични патологии.

Причини

Причината за појава на паничен напад е прекумерно ослободување на адреналин од надбубрежните жлезди, кои едноставно не можат да се справат со телото. Зошто ова се случува кај некои луѓе се уште не е јасно, се верува дека важна улога игра наследниот фактор. Во исто време, други истражувачи веруваат дека причините за прекршувањето лежат во наследство, кое игра улога само затоа што луѓето со слично прекршување пренеле одредени однесувања на нивните деца, односно формирале одредени реакции на различни стресни стимули, што резултирало подоцна за развој на таква повреда.

Многу често, паничното нарушување е забележано кај луѓе кои долго време биле изложени на стресни фактори. Покрај тоа, првиот напад може да се појави како реакција на одреден иритант - развод, смрт на некој близок, преселба во друга земја, полагање на испити итн. Телото едноставно не се справува со промените и реагира на нив на таков несоодветен начин.

Во исто време, не секој човек чии животно-загрозувачки настани се одвиваат, може да предизвика нарушување како што е панично растројство. Затоа, би било соодветно да се каже за важноста на таквата причина како темперамент и состојбата на нервниот систем во развојниот механизам на таквото патолошко пореметување. Општо земено, паничното нарушување е претставено со симпато-адренална криза, наречена панични напади, кои, пак, може да се појават поради следните причини:

 • "Бомбардирање" на телото од адреналин, кое се јавува поради продолжената нервна пречка;
 • прекумерно производство на адреналин од надбубрежните жлезди поради развојот на аденомот кај нив;
 • појавата на напад врз позадината на вегетативно-епилептичен напад, што е последица на абнормални епилептични празнења во невроните на вегетативниот нервен систем.
Патогенеза на паника

Појавата на нарушување е исто така поврзана со промена на износот на серотонин во мозокот. Покрај тоа, паничното нарушување често може да се види кај луѓе со зависност од дрога или алкохолна зависност со синдром на повлекување.

Предвидните фактори за развој на панично растројство може да бидат:

 • пол на пациентот (жените страдаат од повредата почесто од мажите);
 • возраст (болеста се јавува кај луѓе на возраст од 20-35 години);
 • меланхоличен темперамент;
 • неповолни услови за живеење, работа, тешка финансиска состојба итн.

Симптоматологија

Паничките напади можат да се појават и во позадина на нормална добросостојба на лицето, и во позадина на чувство на анксиозност. Во исто време, нема објективни причини зошто некој може да се чувствува вознемирен. Во овој случај, вознемиреноста се нарекува немотивирана.

За да се зборува за паничен напад, потребни се четири од следниве симптоми:

 • немотивирано чувство на страв;
 • тремор на екстремитетите;
 • срцеви палпитации;
 • прекумерно потење;
 • чувство на недостаток на воздух (до задушување);
 • вртоглавица;
 • слабо состојба;
 • гадење (понекогаш дури и повраќање);
 • непријатни сензации во телото (пецкање, вкочанетост итн.);
 • чувство на студ;
 • болки во градите;
 • страв од губење контрола, страв од смрт или чувство на нереалност на она што се случува.

Болно лице ги зема сите овие знаци за знаци на можен срцев удар, што уште повеќе ја влошува неговата состојба, спречувајќи го да се смири.

Симптоми на паничен напад

Кога прв пат се соочува со паничен напад, едно лице ги бара своите причини во физиолошките проблеми со телото, и затоа оди кај лекарите, запишува за различни студии, обидувајќи се да ги пронајде. Кога испитувањето не открие ништо, лицето се чувствува уште повознемирено, имајќи предвид дека има недијагностицирана непозната патологија која може да го чини негов живот. Затоа, со повторени напади, симптомите на нарушувањето може да се појават уште поизразени.

Во иднина, лицето се обидува да ги избегне знаците на повторна појава на паничен напад. Ова го присилува да одбие да посети некои места, или да изврши одредени дејствија кои според него може да предизвикаат нов напад.

Како резултат на тоа, пациентот престанува да води активен општествен живот, го ограничува неговиот социјален круг и може да развие одредени фобии, на пример, агорафобија или страв дека ќе биде меѓу луѓето.

Карактеристики на третманот

Треба да се каже дека симптомите на паничното нарушување може да бидат со различна тежина. Затоа, кога лице со такво растројство се претвора во специјалист за медицинска помош, првото нешто што го прави лекарот е да ја дијагностицира сериозноста на болеста. За таа цел, постои посебен обем на сериозност на паничното нарушување, што му овозможува на лекарот соодветно да ја процени состојбата на пациентот. Вреди да се напомене дека едно лице може да го користи овој тест самостојно, сомневајќи се дека има знаци на такво нарушување како панично растројство.

Важно е да се спроведе испитување на пациентот пред да започне третманот со цел да се осигура дека нема функционални нарушувања кои можат да предизвикаат овој симптом. Особено, таквите луѓе имаат ЕКГ за да ги отфрлат абнормалностите на срцето, ултразвучно скенирање или МНР на надбубрежните жлезди, за да обезбедат дека нема аденом што бара хируршко отстранување и некои други студии. Откако ги исклучи сите можни дијагнози, пациентот се праќа за лекување на психотерапевт или невролог.

Третман на панично растројство треба да биде комплексен и да ги комбинира терапијата со лекови и психотерапевтските техники. Третманот со лекови сам нема да дозволи да го постигне саканиот ефект и целосно да го излечи пациентот, но само привремено да ги елиминира знаците на патологија што ќе се врати по повлекувањето на лекот.

Главниот лек кој се користи за лекување на такви нарушувања како панично растројство се:

 • антидепресиви;
 • транквилизатори;
 • бензодиазепини.

Како интегриран пристап е прикажана когнитивно-бихејвиорална терапија, која му овозможува на лицето да разбере како треба да дејствува во критична ситуација, кога се чувствува вознемирен и го чека почетокот на паничниот напад. За таа цел, на едно лице им се советува да носат работи што може да го смират.

Овие работи вклучуваат:

 • билен чај, снимки на релаксирачка музика, масло од лаванда - односно алатки кои можат да му помогнат на лицето брзо да се релаксира;
 • мека играчка, слика на некој близок, верски особини - работи кои се поврзани со лице со чувство на сигурност;
 • гума симулатор за раце, амонијак - стимулирачки агенси кои можат да го одвлечат вниманието на лице од искуства;
 • мобилен телефон, дрога, пари - значи да му се даде чувство на сигурност во случај на критична ситуација, итн.

Чувствувајќи вознемиреност, едно лице може да биде расеан од искористување на нешто од горенаведените предмети. Ова ќе го направи нападот помалку интензивен и помалку траен.

Исто така, психотерапијата му овозможува на лицето да сфати дека сите знаци на напад што се приближува не е доказ за опасност за него и дека развиените симптоми не претставуваат закана за неговиот живот и здравје. Постепено, лековите се откажуваат еден по еден, оставајќи само психотерапевтско советување, кое му дава на лицето можност да се справи со чувствата на анксиозност и страв, а потоа води кон целосен лек.

Се разбира, не може да се каже дека третманот на повреда може трајно да го ослободи лицето од симптомите на паничен напад - под соодветни околности, нападите можат да продолжат. Сепак, уште еднаш чувствувајќи вознемиреност, едно лице ќе може да го спречи развојот на изразените симптоми, а понекогаш му треба и втор третман - сето тоа зависи од индивидуалните карактеристики на организмот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Панично растројство и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Антропофобија (појавување симптоми: 7 од 18)

Антропофобија (син човечка фобија, страв од големи толпи луѓе) - нарушување, суштината на која лежи во паника стравот од поединци, што е придружено со опсесивна идеја да се изолираат од нив. Оваа болест треба да се разликува од социјалната фобија, во која постои страв од голем број луѓе. Во случаи со оваа болест, бројот на лица не е важно, главната работа е дека секој е непознат за пациентот.

...
Аерофобија (појавување симптоми: 7 од 18)

Аерофобија - повреда на психолошка природа, која се изразува во паника страв од летање на кој било авион. Статистичките податоци покажуваат дека околу 40% од луѓето на планетата страдаат од оваа болест. Меѓутоа, ако внимателно го разгледате вашето здравје и правилно ги подготвите подготвителните активности пред летот, можете да ги минимизирате симптомите на оваа повреда.

...
Паничен напад (појавување симптоми: 6 од 18)

Паничен напад сам по себе вклучува напади кои почнуваат одеднаш во личност и се придружени со интензивни стравувања со голем број на карактеристични симптоми. Паничниот напад, чии симптоми особено се изразени со зголемена срцева фрекфенција, потење, бланширање, тешкотии при дишењето и во други манифестации, трае не повеќе од еден час, што произлегува во просек до три пати неделно.

...
Вегетативна дистонија (појавување симптоми: 6 од 18)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Миокарден инфаркт (појавување симптоми: 6 од 18)

Смртта на дел од срцевиот мускул што води кон формирање на тромбоза на коронарната артерија се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .