Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гилијан-Баре синдром: симптоми и третман

Guillain-Barre синдром - главните симптоми:

Guillain-Barre-ов синдром е група на акутни автоимуни болести кои се карактеризираат со брза прогресија. Периодот на брз развој е околу еден месец. Во медицината ова нарушување има неколку имиња - парализа на Лендри или акутен идиопатски полиневрит. Главните симптоми се мускулна слабост и недостаток на рефлекси, кои произлегуваат од позадината на екстензивно оштетување на нервите (како резултат на автоимуниот процес). Ова значи дека човечкото тело прифаќа сопствено ткиво како туѓо ткиво, а имунитетот создава антитела против погодените нервни мембрани.

Дијагнозата се базира на инструменталниот преглед на пациентот и присуството на специфични знаци на барем еден екстремитет. Ова нарушување влијае врз луѓето од било која возрасна група, без оглед на полот, но најчесто се забележани кај средовечни луѓе од 30 до 50 години, но сепак често се забележани кај деца.

Третманот на болеста се изведува само во болница, бидејќи пациентите често бараат вештачка вентилација на белите дробови. Прогнозата по терапија, рехабилитација и опоравување во половина од случаите е поволна.

Етиологија

Во повеќето случаи, причините за изразување на Guillain-Barre синдромот се нејасни, бидејќи се однесуваат на автоимуни процеси. Но, експертите идентификуваат неколку предиспонирачки фактори:

 • тежок тек на заразни болести;
 • оштетување на горниот респираторен тракт;
 • инфективна мононуклеоза ;
 • компликации од операција или вакцинација;
 • ХИВ инфекција ;
 • краниоцеребрални заболувања или повреди поради оток или неоплазми во мозокот. Затоа ефектот на синдромот врз човечкиот нервен систем е висок;
 • генетска предиспозиција. Ако некој од блиските роднини е дијагностициран со оваа болест, тогаш лицето автоматски паѓа во зоната на ризик. Поради оваа причина, болеста може да се манифестира кај новороденче и деца на училишна возраст;
 • инфекции кои припаѓаат на групата на херпес вируси.

Експертите се согласуваат дека Guillain-Barre-ов синдром е изразен за време или по појавата на горенаведените болести.

Видови

Во моментов, постојат неколку форми на перфорација на ова нарушување:

 • демиелинизирачки - се јавува во повеќето случаи. Го доби името, бидејќи таков елемент како миелин е значително оштетен за време на протекување;
 • аксонална - се карактеризира со кршење на процесите кои ги хранат нервите - аксони. Главен симптом е слабост во зглобовите и мускулите;
 • моторно сензорни - протокот е сличен на претходната форма. Меѓу знаците на испуштање на слабост и значителна вкочанетост на кожата.
Клинички варијанти на Guillain-Barre синдром

Одделен тип на синдром се смета за оној што влијае на видот. Во исто време, тешко е човек да ги движи очите, неговата визуелна острина е вознемирена и нестабилно за време на одење.

Во зависност од развојот, синдромот Guillain-Barre се карактеризира со:

 • постепено истекување - слабоста се зголемува во текот на неколку недели, откако едно лице престанува да ги извршува елементарните функции, на пример, да држи прибор за јадење за време на оброците или да пишува со пенкало. Таков курс е добар, бидејќи едно лице има време да се консултира со лекар. Опасноста лежи во доцниот третман и заканата од компликации, особено кај децата или бремените жени;
 • акутен развој - болеста се развива толку брзо што во еден ден лицето делумно може да се парализира. Ширењето на слабоста започнува со долните екстремитети и постепено преминува во рамената, грбот и карлицата. Колку повеќе се шири, толку е поголема веројатноста за парализа.

Симптоми

Главниот симптом на Guillain-Barre синдромот е брзо прогресивна слабост, која престанува да се развива по еден месец од првата манифестација на други симптоми. Најчесто влијае на долните екстремитети, а по истекот на три недели од истекување се преместува на горните. Прво, непријатноста се чувствува од страна на лицето во долниот дел на нозете, по што нозете се погодени и во исто време со нив рацете. Вреди да се забележи дека слабоста, вкочанетоста и пецкањето истовремено се јавуваат и кај долните и горните екстремитети. Покрај тоа, следните знаци се почитуваат, но тие се појавуваат поединечно:

 • тешкотии при голтање, не само кога се јаде храна, туку и кога земате течност;
 • повреда на респираторните функции, до степен до кој лицето не може да дише;
 • појава на болка со различен интензитет во грбот и зафатените екстремитети. Овој симптом е тешко да се третира;
 • растројство на фреквенцијата на срцевиот ритам, кај некои може да биде значително зголемено, во други, тоа е забавено;
 • парализа на лицето;
 • губење на тетивните рефлекси;
 • недостаток на чувствителност во нозете и рацете;
 • зголемено потење;
 • флуктуации на крвниот притисок;
 • Може да се случи неконтролирана емисија на урина;
 • нестабилно и нестабилно одење;
 • промени во обемот на абдоменот. Ова се случува затоа што е тешко човек да дише со помош на дијафрагмата, и тој е принуден да ја користи абдоминалната празнина;
 • недостаток на координација на движењата;
 • намалување на визуелната острина - најчесто постои двојност и кривогледство.

Ваквите симптоми се својствени и за возрасните и за децата и за новородените.

Нервно влакно во Guillain-Barre синдром

Компликации

За секое лице постои можност за смрт, поради можна појава на респираторна инсуфициенција или комплетен срцев удар. Покрај тоа, постои голема веројатност дека парализата ќе остане до крајот на животот. При дијагностицирање на овој синдром кај бремена жена постои ризик од абортус или фетална смрт во матката.

Дијагностика

Главната задача на специјалист за време на дијагнозата е исклучување на други невролошки болести, што може да биде полио , мозочен удар и разни лезии на централниот нервен систем. Дефиницијата за дијагноза е да ги изврши следните активности:

 • собирање од страна на докторот на целосни информации за претходните болести и откривање на прв пат од појава на непријатни симптоми;
 • спроведувањето на невролошкиот преглед, кој се состои во проценување на моторните рефлекси, чувствителноста на погодените екстремитети, движењата на очите, одењето и реакцијата на срцето на ненадејна промена во положбата на телото;
 • се врши крвен тест за откривање на присуството на антитела и откривање на воспалителниот процес;
 • собирање на цереброспинална течност - за ова, се врши пункција, односно, пункција во лумбалниот 'рбет, при што се собираат до два милилитри течност за да се пресметаат крвните клетки, протеините и присуството на антитела во него;
 • ЕКГ;
 • дневен мониторинг на крвниот притисок;
 • истражување на респираторните функции - користење на спирометрија;
 • спроведување на ENMG. Ова ќе му овозможи на специјалист да го процени текот на нервниот импулс. Со овој синдром, тоа ќе биде одложено, како патологии на миелин и аксон се подложени;
 • дополнителни консултации со специјалисти како што се имунологот и акушер-гинеколог.

Покрај тоа, уште еден знак за потврда на дијагнозата е присуството на слабост и недостаток на рефлекси во повеќе од еден екстремитет. По добивањето на сите дијагностички резултати, специјалист ќе ги пропише најефективните индивидуални тактики за третман.

Третман

Главната цел на третманот е:

 • обновување на виталните функции;
 • елиминација на симптомите на автоимуна болест со користење на специфични техники;
 • периодот на рехабилитација на пациентот;
 • спречување на појава на компликации.

Првото нешто што треба да се направи е да го ставите пациентот во болница и, доколку е потребно, да го поврзете со апаратот за вентилација на белите дробови, инсталирајте го катетерот во случај на прекршување на емисијата на урина, користете специјална цевка или сонда ако е тешко да се проголта. Ако е јасно изразена парализа, неопходно е да се обезбеди соодветна грижа - на секои два часа, да се промени позицијата на човечкото тело, да се спроведат хигиенски мерки, да се врши исхрана, да се следи функционирањето на цревата и мочниот меур.

Специфичен третман е да се користи:

 • плазмафереза, односно прочистување на крв од антитела - може да се извршат четири до шест операции, интервалот треба да биде еден ден. Благодарение на неговата употреба, можно е да се намали сериозноста на парализа. Текот на третманот ќе биде различен за деца и возрасни;
 • имуноглобулински инјекции (заштитни антитела), кои биле земени од здрави луѓе - кои се користеле еднаш дневно за пет дена. Неговата употреба ја подобрува прогнозата.

За да се отстранат симптомите, пациентот е пропишан:

 • лекови за обновување на нормалниот срцев ритам;
 • антибиотици кога се јавува инфекција;
 • хепарин - за да се избегне појава на згрутчување на крвта;
 • хормонални лекови;
 • Антиоксиданти - го подобрува метаболизмот.

Од Guillain-Barre-ов синдром има негативен ефект врз мускулите, понекогаш едно лице мора повторно да научи да изведува основни движења. За таа цел, се користат методи за рехабилитација:

 • текот на терапевтска масажа на погодените екстремитети;
 • употреба на физиотерапија;
 • прием на спротивставени и релаксирачки бањи, кои ќе го вратат тонот во мускулите. Радонските бањи често се користат;
 • восок и парафин завиткани;
 • изведба на вежби за физичка терапија;
 • специјална диета збогатена со витамини и хранливи материи (калиум, калциум и магнезиум).

По нормализирањето на здравствената состојба на пациентот, тој мора да стане регистриран кај невролог. Покрај тоа, ќе биде потребно да се спроведат превентивни испитувања со цел да се идентификуваат причините за повторување на болеста во раните фази. Доколку лекувањето започнало навремено, тоа дава можност пациентот да му се врати на целосен, активен живот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синдром на Guillain-Barré и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Полиневропатија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Полиневропатија е група на болести кои влијаат на голем број нервни завршетоци во човечкото тело. Болеста има различни причини. Факторите кои предизвикуваат појава на болеста, првенствено ги иритираат нервните влакна, а само тогаш доведуваат до нарушување на нивното функционирање. Карактеристичните знаци на болеста се слабост во мускулите и болката во погодената област на телото.

...
Микростручно (симптоми на појавување: 5 од 20)

Мозочниот микроскоп е болест што резултира со транзиторно нарушување на циркулацијата, како и исхемичен напад на мозокот. Симптомите на microstroke се многу слични со симптомите на мозочен удар, но постои разлика меѓу нив. Сите знаци на микро-удар може да траат од неколку минути до 24 часа.

...
Ангиом (појавување симптоми: 5 од 20)

Ангиом (црвен крт) - тумор на бенигна природа, кој се состои од лимфни и крвни садови. Најчесто, формацијата се формира на лицето, кожата на трупот и екстремитетите, на внатрешните органи. Понекогаш неговиот изглед и развој може да биде проследен со крварење. Во повеќето клинички ситуации, оваа патологија е конгенитална и се дијагностицира кај новороденчиња во првите неколку дена од нивниот живот.

...
Енцефалитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Енцефалит е воспалителна лезија на мозокот. Како по правило, прогресијата на оваа опасна патологија кај децата и возрасните е предизвикана од инфективни агенси. Клиничарите лачат примарен и секундарен церебрален енцефалитис. Примарниот напредок независно, додека секундарниот се јавува во позадина на разни заболувања - мали сипаници, токсоплазмоза, грип и така натаму.

...
Пред-ударна состојба (појавување симптоми: 5 од 20)

Состојбата пред-удар е група на специфични симптоми, чиј изглед може да укаже на пристап на васкуларна катастрофа во мозокот. Оваа болест најчесто ги засега постарите лица на возраст од четириесет и седумдесет години, но неодамна е забележана нејзината распространетост кај младите луѓе.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .