Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Биполарно растројство: Симптоми и третман

Биполарно растројство - главни симптоми:

 • Губење на апетитот
 • Инхибиција
 • Депресивен
 • Деградација на перформансите
 • Халуцинации
 • Досадни мисли за самоубиство
 • Ниско расположение
 • Луди идеи
 • Некомпетентен говор
 • Едноставност на говорот
 • Распрснување на внимание
 • Чувство на непријателство на светот
 • Зголемено расположение
 • Се чувствува бескорисно
 • Брз говор
 • Гласна смеа
 • Ослабување на виталноста
 • Депресија
 • Физичка виталност
 • Илузии на величественост

Во светот, многу луѓе страдаат од нарушување како биполарно растројство. Болеста се карактеризира со честа промена на расположението, а расположението на лицето не се менува од лошо кон добро, туку од екстремно депресивно и досадно, до чувство на еуфорија и способност за изведување на подвизи. На кратко, флуктуациите на расположение кај пациенти со биполарно растројство се колосални, што секогаш се забележува кај другите, особено ако таквите флуктуации се чести.

Во медицинската пракса, ваквото нарушување се нарекува биполарно афективно нарушување, а жените се почесто страдаат од него, но мажите исто така се предмет на болеста, иако многу поретко. За среќа, третманот на биполарно растројство не е особено тешко и со вистинска терапија, едно лице може да ги задржи своите емоции под контрола без многу потешкотии. Сепак, тешкотијата лежи во дијагнозата, бидејќи луѓето без оваа болест исто така можат да имаат различни периоди - добро и лошо, што се манифестира со промена на расположението. Покрај тоа, жените страдаат од промени во расположението, бидејќи нивната емоционална сфера е помалку стабилна од онаа кај мажите. Често се случува ова кај предменструалниот синдром , но во секоја фаза на менструалниот циклус, жената може без причина да се чувствува прилив на емоции или, пак, замор.

Затоа дијагнозата на биполарно афективно нарушување е направена на лице по многу години болест, кога луѓето околу него и тој почнуваат да сфаќаат дека нешто не е во ред со некоја личност, а тоа не е норма и дека симптомите не треба да се припишат на "лоша" природа и други причини.

Причини

Многу луѓе знаат биполарно афективно нарушување како болест како манично-депресивна психоза , што само по себе јасно покажува кои симптоми се својствени за оваа патологија. Во исто време, причините за таква болест како биполарно растројство сеуште не се пронајдени - научниците претпоставуваат дека наследни фактори играат голема улога во развојот на нарушувањето, бидејќи кај луѓето со ова нарушување најчесто и децата се разболуваат.

Една студија за мозокот на здрави луѓе и луѓето со биполарно растројство им даде можност на научниците да утврдат дека структурите на мозокот и активноста на невроните во овие две категории на субјекти имаат значителни разлики. Тоа е, излегува дека кај луѓето со биполарно растројство, мозокот функционира сосема поинаку отколку кај здрава личност.

Фази на биполарно растројство

Секако, постојат и предиспонирачки фактори кои, ако редовно се повторуваат, може да предизвикаат биполарно афективно нарушување. Особено, постојано се истакнува дека лицето е изложено на подолг временски период. Исто така, болеста може да се развие како пропратен ефект врз внесувањето на одредени наркотични лекови што ги користат луѓето во третманот на други болести, или едноставно како наркотични дроги и алкохол. Затоа, сегашни или поранешни зависници од дрога и алкохоличари често се подложни на појава на оваа повреда.

Симптоматологија

Симптомите на биполарно растројство се претставени со постојано наизменични периоди на еуфорија и депресија . Таквите периоди можат да траат многу години, а роднините и пријателите на едно лице не разбираат дека невообичаеното однесување не е во сопственост на неговата психа, туку претставува повреда што бара исправка.

Најчесто дијагнозата на таквата патологија како биполарно растројство е можна во депресивната фаза, кога едно лице доживува такви воодушевувања и бескорисност што понекогаш одлучува дека самоубиството е единствениот излез за него, па дури и прави обид да го намали неговото броење со живот.

Симптомите на биполарно растројство во фазата на депресија се манифестираат во четири фази. Во почетната фаза, расположението на лицето се намалува, ништо не му е угодно, светот изгледа непријателски, општата виталност слабее. Во втората фаза, постои зголемена депресија, која се карактеризира со намалување на апетитот, летаргија, деспотичност и намалени перформанси.

Третата фаза е најтешка - симптомите на болеста достигнуваат критично ниво. Човек чувствува дека никој не му е потребен, тој зборува во монослобојни, речиси со шепот, подолго гледано гледа во еден момент, има размислувања за самоуништување.

Симптоми на биполарно растројство

Четвртата фаза е фаза на регресија на симптомите, кога состојбата на лицето се враќа во нормала, а тој повторно станува соодветен, може да води нормален општествен живот, работа итн.

Биполарното растројство на личноста во маничната фаза се манифестира со сосема различни симптоми. И во оваа фаза болеста продолжува во пет фази:

 • првата фаза се карактеризира со покачување на расположението и периоди на физичка енергија;
 • втората е зголемувањето на симптомите (гласна смеа, брз, понекогаш некохерентен говор, разголување на внимание, мегаломанија, желба за "поместување на планините");
 • третата фаза од маничната фаза се манифестира со фактот дека симптомите на болеста достигнуваат максимум кога однесувањето на некое лице станува неконтролирано;
 • во четвртата фаза, еуфоричната состојба е зачувана, но движењата стануваат помирни;
 • во петтата фаза, состојбата на лицето се враќа во нормала, и тој повторно се чувствува и се однесува соодветно.

Времетраењето на маничната фаза и депресијата може да бидат различни.

Биполарното ментално растројство се карактеризира и со фактот дека кога некое лице долго боледува и симптомите на нарушувањето се зголемуваат, тој може да доживее звучни и визуелни халуцинации, може да се појават заблуди.

Пациентот може да тврди дека е император или друга голема личност или да одлучи дека животот на сите луѓе на планетава, итн., Зависи од него, односно, тој развива заблуди на величественост.

Ваквите симптоми се јавуваат за време на маничната фаза на болеста, додека во депресивната фаза, менталните нарушувања се манифестираат како отфрлање на сето она што е добро околу вас, чувство дека е бескорисно и безвредно. Човек е сигурен дека не е економски заштитен, дека е товар за другите, итн. Многу често, во оваа состојба, на пациентот му се дијагностицира шизофренија , бидејќи оваа состојба е многу слична со манифестациите на оваа болест.

Видови

За правилна идентификација на болеста, неопходно е да се разбере дека постојат два типа на патологии како биполарно растројство. Тип 1 е поретко и се карактеризира со тешки симптоми. Дијагнозата на овој тип на болест не остава сомнеж. Ако лицето со овој тип на патологија не се лекува брзо, тој лесно може да заврши во единицата за интензивна нега, бидејќи не може самостојно да се справи со симптомите.

Видот 2 се јавува неколку пати почесто од првиот. Со овој тип на болест, симптомите се помалку сериозни, па затоа е потешко за другите да сфатат дека некому му е потребна медицинска помош. Ако нема помош, симптомите може да напредуваат, или лицето паѓа во продолжена депресија или еуфорична состојба која се карактеризира со несоодветно однесување.

Третман на биполарно растројство

Ако зборуваме за третман на биполарно растројство, тогаш тоа треба да биде навремено и сеопфатно. Психијатарот го назначува пациентот со такво нарушување разни лекови во комплексот (кој треба да се администрира според одредена шема), земајќи го предвид траењето и сериозноста на симптомите.

Лековите кои треба да се земат кај лице со нарушување како биполарно растројство се:

 • антипсихотици;
 • антидепресиви;
 • транквилизатори.

Сепак, во третманот на оваа болест, монотерапијата се практикува од страна на лекарите, односно лекувањето во исто време само со еден лек. Ова ви овозможува да ја следите динамиката на симптомите и да направите објективни заклучоци во однос на ефикасноста на лекот.

Фармаколошки карактеристики на некои антипсихотични лекови

За жал, не постои точна шема со која треба да се третира такво нарушување како биполарно афективно нарушување, така што лекарот, кога препишува лекови на пациент со ова нарушување, постапува по случаен избор.

Главната задача на фармакотерапијата е стабилизирање на емоционалната позадина на една личност, што не е лесна задача, бидејќи секој лек има различен ефект врз луѓето со различен тип на нервен систем. Значи, пред да се подготви точниот курс на третман за таква патологија како биполарно растројство, лекарот може да се погреши неколку пати со изборот на лек. Меѓутоа, кога курсот е правилно развиен, можно е да се стабилизира состојбата на пациентот, да се ублажат симптомите на еуфорија и депресија.

Главните средства со кои се третира оваа болест се:

 • литиумски препарати;
 • антидепресиви кои припаѓаат на група за повторно земање на серотонин;
 • бензодиазепини или антипептилни лекови;
 • антипсихотици, кои вклучуваат деривати на фенотиазин и тиноксентан.

За пациенти со нарушувања како што се биполарно афективно нарушување, се бара групна и индивидуална психотерапија. Комбинацијата на третман со лекови и психотерапевтски методи ви овозможува да постигнете стабилна и долготрајна ремисија, што му дава на лицето можност да се врати во нормален живот и активност.

Треба да се запомни дека лековите препишани на пациентот во третманот на болеста како биполарно растројство имаат многу несакани ефекти, вклучувајќи:

 • поспаност;
 • губење на апетитот или, обратно, појавата на незадржлива желба е нешто таму;
 • тежина проблеми (загуба или добивка);
 • тремор на екстремитетите;
 • сува уста;
 • ниско либидо.

Покрај тоа, проблемот со лекување на болеста, како што е биполарното растројство, исто така лежи во фактот што со текот на времето лековите што пациентот ги одбрал престане да дејствуваат, бидејќи телото им се навикнува. Затоа, одвреме-навреме терапијата треба да се разгледува и пациентот треба да биде под постојан надзор на лекарот што посетува.

Имајте предвид дека превенцијата на прекршокот не постои. Единствено важно е да се внимавате на вашите чувства и емоции и да забележите какви било невообичаени манифестации, кои ќе овозможат да се запре болеста во почетната фаза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате биполарно растројство и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш психијатарот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Афективни нарушувања (појавување на симптоми: 5 од 20)

Афективни нарушувања (синхрониски промени во расположението) - не се посебна болест, туку група на патолошки состојби кои се поврзани со нарушување на внатрешните искуства и надворешно изразување на расположението на лицето. Таквите промени може да доведат до неправилно прилагодување.

...
Психоза (појавување симптоми: 4 од 20)

Психозата е патолошки процес, придружен со кршење на менталната состојба и карактеристично пореметување на менталната активност. Пациентот има изобличување на реалниот свет, неговото сеќавање, перцепција и размислување се вознемирени.

...
Депресија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Апатија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Апатијата е ментално растројство во кое некое лице не покажува интерес за работа, во какви било активности, не сака да прави ништо и, воопшто, е рамнодушно кон животот. Таква состојба честопати неприметно доаѓа во животот на една личност, бидејќи не манифестира болни симптоми - лицето едноставно не може да ги забележи девијациите на расположението, бидејќи апсолутно секој процес на живот може да стане причина за апатијата, а најчесто и нивната комбинација.

...
Маничен синдром (појавување симптоми: 4 од 20)

Маничен синдром е ментално растројство на состојбата на однесувањето на една личност која се карактеризира со три типа на симптоми: хипертимијата предизвикува високо расположение, тахипсија е брз говор со експресивни изрази на лицето, дехибиција на мотор со хиперактивност.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .